Connect with us

G7

Liderii SUA, G7, NATO, UE, României și Poloniei – consens larg pentru izolarea internațională a Rusiei: Vom adopta sancțiuni până când Putin va pune capăt războiului

Published

on

© President Biden/ Twitter

Președintele american Joe Biden și liderii Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Marii Britaniei, Poloniei, României, instituțiilor UE și NATO au exprimat marți, în cadrul unei teleconferințe securizate – a doua după declanșarea războiului Rusiei în Ucraina -, “un larg consens cu privire la necesitatea creşterii presiunii asupra Kremlinului, în special prin adoptarea de noi sancţiuni”. 

Biden a găzduit o videoconferință cu aliații și partenerii pentru a discuta despre sprijinul internațional acordat Ucrainei în fața agresiunii rusești, inclusiv despre furnizarea continuă de asistență în materie de securitate, economică și umanitară, context în care liderii țărilor G7, NATO și UE, precum și cei ai instituțiilor amintite, au pus accentul pe  “eforturile lor coordonate de a impune costuri economice severe pentru a trage Rusia la răspundere”, a transmis Casa Albă într-un comunicat.

La discuții au mai participat, alături de Biden, și președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Poloniei, Andrzej Duda, președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim-ministrul Italiei, Mario Draghi, prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel.

Consensul privind noile sancțiuni, dublat de acțiuni de izolare internațională a Rusiei

Potrivit unui comunicat al guvernului italian, în cadrul reuniunii video “a fost exprimat un consens larg cu privire la necesitatea de a intensifica presiunea asupra Kremlinului, inclusiv prin adoptarea de noi sancțiuni, și de a spori izolarea internațională a Moscovei”, mai ales că miniștrii de finanțe occidentali din G20 iau în calcul să boicoteze o reuniune la care omologul lor rus și-a anunțat participarea.

Statele UE au adoptat deja cinci pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, în vreme ce SUA, Marea Britanie, Canada și Japonia au aprobat măsuri restrictive similare. Pachetele de sancțiuni vizează activele oficialilor ruși, inclusiv ale familiilor Putin și Lavrov, și a marilor oligarhilor ruși, principalele bănci rusești, reducerea sau interzicerea importurilor de energie, de la gaze naturale la petrol și cărbune, precum și interzicerea canalelor de propagandă media ale Kremlinului. Alte măsuri diplomatice au fost reprezentate și de expulzarea unor diplomați ruși din țările occidentale, sub suspiciunea de spionaj.

Anunţul guvernului lui Mario Draghi a fost confirmat de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj pe Twitter.

“Vom înăspri din nou sancţiunile împotriva Rusiei”, a spus ea, în timp ce șeful Consiliului European, Charles Michel, a insistat asupra faptului că UE va lansa Fondul de Solidaritate pentru Ucraina pentru reconstrucția democratică a acestei țări.

Potrivit preşedinţiei franceze, occidentalii sunt hotărâţi să “îşi întărească sprijinul pentru Ucraina în toate privinţele în faţa agresiunii ruse”, în special prin “noi sancţiuni împotriva Rusiei dacă aceasta persistă în război”.

“Am confirmat unitatea noastră și determinarea noastră de a acționa pentru a descuraja Rusia să continue conflictul”, a spus Emmanuel Macron, prin intermediul unei postări pe Twitter, în vreme ce cancelarul german Olaf Scholz s-a concentrat asupra faptului că preşedintele rus Vladimir Putin poartă responsabilitatea ”crimelor de război” în Ucraina care s-au soldat cu mii de morţi în rândul populaţiei civile

“Invazia rusă a Ucrainei este o ruptură răsunătoare cu dreptul internaţional” şi mii de civili au murit în “crime de război pentru care preşedintele rus poartă responsabilitatea”, a estimat cancelarul în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin, la finalul videoconferinței, după cum relatează Agerpres.

Separat, premierul britanic Boris Johnson i-a informat pe omologii săi despre vizita sa la Kiev, el fiind unul dintre primii lideri occidentali care s-a deplasat în Ucraina.

Sancțiuni până când Putin va pune capăt războiului

Într-un alt comunicat, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a precizat, de asemenea, că liderii prezenți au convenit cu privire la importanţa de a face Moscova să plătească şi mai mult pentru invazia sa în Ucraina.

“Liderii au subliniat că președintele Putin trebuie să pună capăt imediat războiului și au căzut de acord asupra importanței impunerii unor costuri și mai mari Moscovei până când acesta va face acest lucru”, a precizat înaltul oficial aliat.

De la București, președintele Klaus Iohannis, prezent la consultări, a pledat pentru crearea rapidă a grupului de luptă al NATO în România, echilibrarea prezenței NATO pe întreg flancul estic, sprijinirea Republicii Moldova, eliminarea dependenței energetice de Rusia și pentru noi sancțiuni la adresa Moscovei.

Referitor la noi măsuri restrictive, șeful statului român a spus că sancțiunile s-au dovedit un instrument eficient. El a evidențiat, totodată, că România “a susținut pachetele consistente de sancțiuni adoptate la nivel european până la acest moment și va menține coordonarea pentru noi măsuri”.

 

Mai mult, Iohannis a făcut apel la acțiuni hotărâte și coordonate pentru eliminarea dependenței energetice de Rusia. De altfel, potrivit guvernului italian, “angajamentul comun de a diversifica sursele de energie, reducând astfel dependenţa de livrările ruseşti a fost reafirmat” în cadrul acestei videoconferinţe.

Convorbirea a avut loc în aceeași zi în care Rusia a declanșat o nouă rundă a ofensivei sale împotriva Ucrainei, în a 55-a zi a războiului pe care Occidentul îl denunță drept ilegal și pe care Moscova îl definește ca pe o așa zisă “operațiune de menținere a păcii”.

Bătălia pentru Donbas, bazinul unde Rusia deja a recunoscut independența teritoriilor separatiste Donețk și Lugansk, a început, a transmis luni seară președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care solicită în continuare armament, muniție și echipamente militare din partea Occidentului pentru a face față Rusiei, precum și înăsprirea sancțiunilor împotriva mașinăriei de război a lui Vladimir Putin.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

G7

Liderii SUA, Franței, Germaniei, Regatului Unit și Italiei afirmă sprijinul pentru “apărarea Israelului” în cazul unui atac militar al Iranului

Published

on

© The White House

Preşedintele american Joe Biden şi liderii din Franţa, Italia, Germania şi Regatul Unit au făcut luni un “apel la Iran să renunţe la ameninţările sale de atac militar împotriva Israelului”, conform unei declarații comune publicate de Casa Albă.

Cei cinci lideri, care au discutat cu puţin timp înaintea publicării declarației, “au discutat despre consecinţele grave pe care un astfel de atac le-ar avea asupra securităţii regionale”.

Noi, liderii Statelor Unite, Regatului Unit, Franței, Germaniei și Italiei, am discutat despre situația din Orientul Mijlociu. Ne-am exprimat sprijinul deplin pentru eforturile actuale de reducere a tensiunilor și de încheiere a unui acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor în Gaza“, arată sursa citată.

Liderii și-au exprimat adeziunea față de apelul comun al președintelui Biden, al președintelui Sisi al Egiptului și al lui Amir Tamim al Qatarului de a relua discuțiile la sfârșitul acestei săptămâni, cu scopul de a încheia acordul cât mai curând posibil.

Nu mai este timp de pierdut“, au subliniat Joe Biden, Emmanuel Macron, Keir Starmer, Olaf Scholz și Giorgia Meloni.

“Toate părțile trebuie să se ridice la înălțimea responsabilităților lor. În plus, este necesară livrarea și distribuirea fără restricții a ajutoarelor. Ne-am exprimat sprijinul pentru apărarea Israelului împotriva agresiunii iraniene și împotriva atacurilor grupurilor teroriste susținute de Iran. Am făcut apel la Iran să renunțe la amenințările sale continue privind un atac militar împotriva Israelului și am discutat despre consecințele grave pentru securitatea regională în cazul unui astfel de atac”, conchide declarația adoptată.

Continue Reading

G7

G7 îndeamnă toate părțile la ”maximă reținere” pentru a evita escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

Published

on

© G7/ Flickr

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a discutat ieri într-un apel telefonic cu miniștrii de externe ai G7 despre nevoia urgentă de „dezescaladare în Orientul Mijlociu”.

Secretarul de stat și miniștrii de externe au discutat despre eforturile în curs de desfășurare pentru a obține o încetare a focului care să asigure eliberarea ostaticilor și să permită o creștere a ajutorului umanitar în Gaza. Aceștia au discutat despre modul în care o încetare a focului în Gaza ar deschide posibilitatea unei mai mari păci și stabilități în regiune, inclusiv dincolo de linia albastră. Secretarul de stat și miniștrii de externe și-au reiterat angajamentul față de securitatea Israelului și au îndemnat toate părțile la maximă reținere pentru a evita escaladarea conflictului, informează un comunicat oficial al Departamentului de Stat. 

Ambasada SUA la Beirut le-a cerut sâmbătă tuturor cetăţenilor americani să plece din Liban „cu orice bilet de avion disponibil”. Un comunicat al reprezentanţei diplomatice precizează că mai multe companii aeriene şi-au suspendat sau anulat zborurile de pe aeroportul internaţional Rafic Hariri din Beirut, dar „sunt disponibile în continuare opţiuni comerciale de transport”, potrivit Agerpres.

Citiți și: Conflict în Orientul Mijlociu: Statele Unite, Marea Britanie și Suedia își îndeamnă cetățenii să părăsească Libanul

Ambasada le recomandă tuturor celor care doresc să părăsească Libanul să rezerve orice bilet disponibil, chiar dacă cursa respectivă nu pleacă imediat sau nu reprezintă prima lor opţiune privind traseul.

De asemenea, Statele Unite au anunţat vineri că vor desfăşura mai multe nave de razboi şi avioane de luptă pentru a-și proteja trupele şi aliatul lor Israel în faţa ameninţărilor Iranului şi a unor grupări precum mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi gruparea libaneză Hezbollah. 

Continue Reading

G7

G7 și UE condamnă extinderea coloniilor israeliene în Cisiordania: Decizia este ”contraproductivă pentru cauza păcii”

Published

on

© Official State Department photo by Chuck Kennedy/ Flickr

Miniștrii de externe ai statelor membre G7 și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate au condamnat joi decizia Israelului de a-și extinde coloniile în Cisiordania ocupată, afirmând că această hotărâre este una ”contraproductivă pentru cauza păcii”, conform Reuters.

”Noi, miniștrii de externe din G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii) și Înaltul Reprezentant al UE, ne alăturăm ONU și Uniunii Europene în condamnarea anunțului ministrului de finanțe al Israelului, Smotrich, conform căruia cinci avanposturi urmează să fie legalizate în Cisiordania. Respingem, de asemenea, decizia guvernului Israelului de a declara peste 1 270 de hectare de teren în Cisiordania drept <<terenuri de stat>> – cea mai amplă declarație de acest fel de la Acordurile de la Oslo  – și decizia de a extinde coloniile existente în Cisiordania ocupată cu 5 295 de noi unități de locuit și de a înființa trei noi colonii. Programul de colonizare al guvernului Israelului este incompatibil cu dreptul internațional și contraproductiv pentru cauza păcii”, precizează oficialii într-o declarație comună.

G7 își reafirmă ”angajamentul pentru o pace durabilă și sustenabilă, în conformitate cu rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU, pe baza unei soluții cu două state”, amintind că și-au exprimat și în trecut opoziția față de extinderea coloniilor și, ca și în cazurile anterioare, îndemnăm guvernul Israelului să revină asupra acestei decizii”.

”Menținerea stabilității economice în Cisiordania este esențială pentru securitatea regională. În acest context, luăm act de ultimele transferuri ale unor părți din veniturile din vămuire către Autoritatea Palestiniană, dar îndemnăm Israelul să elibereze toate veniturile din vămuire reținute în conformitate cu Protocoalele de la Paris, să elimine sau să relaxeze măsurile care exacerbează situația economică din Cisiordania și să ia măsurile necesare pentru a se asigura că serviciile bancare corespondente între băncile israeliene și palestiniene rămân în vigoare cu controale adecvate”, conchid miniștrii de externe din G7.

De altfel, Statele Unite au anunțat în aceeași zi sancțiuni împotriva a trei persoane și cinci entități israeliene care au legătură cu acte de violență împotriva civililor din Cisiordania.

Conform unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, una dintre țintele sancțiunilor este Lehava, o organizație condusă de Ben Zion Gopstein, desemnat de SUA, care a fost implicată în acte de extremism violent. 

Membrii Lehava s-au angajat în acte repetate de violență împotriva palestinienilor, adesea vizând zone sensibile sau volatile. 

În plus, SUA au impus sancțiuni asupra a patru avanposturi care sunt deținute sau controlate de persoane desemnate de SUA, care le-au transformat în baze pentru acțiuni violente de strămutare a palestinienilor.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL3 hours ago

Volodimir Zelenski, întrevedere cu premierul italian: Am discutat despre reconstrucția Ucrainei, concentrându-ne pe refacerea sistemului energetic

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Zelenski și Scholz au discutat la reuniunea de la Ramstein despre extinderea cooperării în domeniul apărării, inclusiv producția comună de armament

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Emmanuel Macron și Olaf Scholz își reafirmă sprijinul pentru Ucraina „atât timp cât este necesar” și cer „revenirea la pace” în Orientul Mijlociu

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Șeful Pentagonului respinge cererea Ucrainei de a folosi arme americane pentru a ataca ținte situate pe teritoriul Rusiei

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Jens Stoltenberg cere mai multe arme pentru Ucraina: „Este modul cel mai rapid de a pune capăt acestui război”

U.E.11 hours ago

Partidul Socialiștilor Europeni: O politică de coeziune ambițioasă este esențială pentru creșterea convergenței sociale și pentru succesul pe termen lung al UE

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Economiei: Accesul la piața israeliană va fi facilitat pentru companiile românești prin eliminarea barierelor comerciale legate de standardele de conformitate israeliene

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE acordă ajutor umanitar în valoare de 40 milioane de euro pentru pregătirile de iarnă în Ucraina

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Eurodeputatul Gabriela Firea a votat în PE pentru creșterea bugetului dedicat programelor care sprijină sănătatea și drepturile femeilor

ROMÂNIA1 day ago

România, pregătită de iarna care urmează. Ministrul Sebastiajn Burduja: Depozitele de gaz, umplute în proporție de 96,53%

POLITICĂ2 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA2 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.3 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Klaus Iohannis și Maia Sandu au semnat, la Chișinău, Declarația Comună pentru reziliența Republicii Moldova, recunoscând pașii importanți ai Chișinăului “pe calea europeană”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Definind un final de deceniu de “mare risc”, Ursula von der Leyen asigură că va numi un comisar european pentru apărare: Trebuie să ne gândim la UE ca fiind un “proiect de securitate”

POLITICĂ1 week ago

Nicolae Ciucă a fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale de Biroul Politic Național al PNL

Trending