Corespondență din Bruxelles
Lideri ai statelor membre ale Uniunii Europene au salutat luni noaptea acordul la care au ajuns în cadrul Consiliului European cu privire la interzicerea cu peste două treimi a importurilor de petrol rusesc și până la 90% până la finalul anului, cu premierul maghiar Viktor Orban exclamând că “Ungaria este scutită de embargoul petrolier!”, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la omologii săi din UE să înceteze cu certurile interne și să dea dovadă de unitate.
Potrivit textului concluziilor adoptate, Consiliul European a convenit asupra faptului că cel de al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei va acoperi țițeiul, precum și produsele petroliere livrate din Rusia către statele membre, cu o excepție temporară pentru țițeiul livrat prin conducte. Rusia asigură aproximativ 25% din importurile de petrol ale Uniunii Europene. Celelalte măsuri propuse ca parte a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni au fost, de asemenea, aprobate, în special excluderea Sberbank din sistemul internațional de plăți SWIFT, blocarea a trei posturi de televiziune rusești și plasarea Patriarhului Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse pe lista de persoane indezirabile în UE.
“Unitate“, a exclamat șeful Consiliului European, Charles Michel, într-o postare pe Twitter, anunțând un acord pentru interzicerea exportului de petrol rusesc în UE.
Aceeași referire la unitate a avut-o și președintele francez Emmanuel Macron.
“Rusia a ales să-și continue războiul în Ucraina. În această seară, în calitate de europeni, uniți și solidari cu poporul ucrainean, adoptăm noi sancțiuni decisive. Am decis să nu mai importăm 90% din petrolul rusesc până la sfârșitul anului 2022″, a declarat el.
Duelul celor mai longevivi membri ai Consiliului European: Viktor Orban revendică victoria în negocieri. Mark Rutte îl contrazice
Premierul maghiar Viktor Orban, cel mai vechi membru al Consiliului European și cel care se opunea unui acord pe marginea acestui pachet de sancțiuni, a scris pe Facebook: “S-a ajuns la un acord. Ungaria este scutită de embargoul petrolier!”
“Familiile maghiare pot dormi liniștite la noapte”, a continuat el, după ce la debutul summitului denunțase “iresponsabilitatea” Comisiei Europene.
Însă, premierul olandez Mark Rutte, membru al Consiliului European tot din anul 2010, a negat că acordul petrolier ar fi o mare victorie pentru premierul ungar Viktor Orbán, remarcând că nu doar Ungaria și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul asupra propriei economii, notează Politico Europe.
“Cred că pentru a avea o imagine de ansamblu trebuie să recunoaștem că se află într-o poziție dificilă pentru că folosesc petrol rusesc. Și pentru că rafinăriile lor funcționează doar cu acest tip de țiței. Așa că, în acest sens, cred că au dreptate”, a declarat el reporterilor la finalul primei zile a summitului.
Cum se va renunța la importul de petrol rusesc (Reuters)
Două treimi din petrolul rusesc importat de UE este transportat prin intermediul vaselor petroliere și o treime prin conducta Druzhba din Polonia. Prin urmare, embargoul asupra importurilor de petrol pe cale maritimă se va aplica la două treimi din petrolul importat din Rusia.
Embargoul va cuprinde 90% din toate importurile din Rusia după ce Polonia și Germania, care sunt de asemenea conectate la oleoduct, vor înceta să mai cumpere petrol până la sfârșitul anului.
Restul de 10% va fi exceptat temporar de la embargou, astfel încât Ungaria, țară fără ieșire la mare, care a fost principala țară care s-a împotrivit acordului, împreună cu Slovacia și Republica Cehă, care sunt conectate la partea sudică a conductei, să aibă acces la petrolul pe care nu îl poate înlocui cu ușurință.
Premierul Belgiei explică acordul la care au ajuns liderii UE
Prim-ministrul belgian Alexander De Croo a intrat în mai multe detalii cu privire la excepțiile de la embargoul petrolier rusesc. În cazul Republicii Cehe, liderii au convenit asupra unei scutiri pentru 18 luni pentru a se asigura că “au timp pentru anumite produse rafinate”.
Pentru alte țări, cum ar fi Ungaria, “este necesară o perioadă scurtă de timp pentru a putea face adaptările”, a declarat De Croo. Liderii nu au specificat cât timp va dura acest lucru, a spus el.
De Croo a confirmat, de asemenea, posibilitatea unei măsuri de urgență pentru țări precum Ungaria și Slovacia. În cazul în care aprovizionarea lor cu petrol este întreruptă din cauza unor acțiuni externe, acestea și-ar putea garanta securitatea aprovizionării prin alte surse.
Diplomația a funcționat bine, afirmă premierul Poloniei
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a lăudat decizia liderilor privind interzicerea petrolului rusesc, subliniind că fără acest acord ar fi “dificil să vorbim despre o luptă eficientă împotriva mașinăriei de război a Putinei”.
“În pofida anunțurilor pesimiste, diplomația noastră și a Comisiei Europene și a altor câteva guverne a funcționat bine”, a declarat el.
Șefii de stat sau de guvern din UE europeni au decis, de asemenea, să elimine din sistemul SWIFT trei bănci ruseşti, printre care cea mai mare bancă, Sberbank, şi să interzică alte trei societăţi de radiodifuziune de stat ruseşti, Până acum, şapte bănci ruseşti au fost private de acces la SWIFT.
A fost aprobat, de asemenea, un pachet de asistenţă macro-financiară în valoare de nouă miliarde de euro care să permită guvernului ucrainean să îşi acopere nevoile imediate pentru a face să funcţioneze economia.
Noul pachet de măsuri restrictive, aflat în curs de adoptare de aproape o lună, include și extindere a listei de persoane indezirabile în UE printre care şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill.