Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Liderii UE se vor reuni în videoconferință pentru a dezbate situația campaniei de vaccinare, dar și un posibil certificat post-vaccinare

Published

on

© European Union, 2020

Președintele Consiliului European, Charles Michel (Renew Europe), îi invită pe șefii de stat și de guvern în data de 21 ianuarie la prima videoconferință din acest an.

Bineînțeles, liderii vor discuta despre pandemia COVID-19, desrpre noile tulpini, dar și despre campania europeană de vaccinare.

„Ratele de infectare în toată Europa și apariția de noi variante mai contagioase ale virusului justifică cea mai mare prudență. Perspectiva vaccinărilor este încurajatoare, dar trebuie să ne menținem vigilența și să continuăm abordarea de testare și urmărire, permițând în același timp mișcările transfrontaliere ale UE”, a transmis Charlea Michel.

Președintele Consiliului European își dorește o coordonare și mai bună la nivel european, astfel invitația pentru această videoconferință speră să rezolve acest lucru: „Pentru a asigura o mai bună coordonare, aș dori să facem schimb de bune practici cu privire la măsurile luate în toate statele membre și să discutăm perspectivele pentru următoarele săptămâni.”

De asemenea, Charles Michel recunoaște că cea mai mare problemă din prezent o reprezintă stocurile de vaccinuri.

„Problema noastră cea mai presantă este vaccinurile. Vestea bună este că astăzi avem acces la două vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană și am asigurat acorduri pentru alte patru. Accelerarea vaccinării în întreaga UE este prioritatea noastră absolută. Mai întâi voi invita Comisia să ofere o stare actuală în ceea ce privește lansarea vaccinărilor, creșterea viitoarei producții și accesul echitabil la vaccinuri. Statele membre își pot împărtăși apoi experiența cu privire la implementarea campaniilor de vaccinare”, se mai arată în scrisoarea președintelui.

Certificatul de vaccinare este un alt subiect pe agenda videoconferinței: „Procesul de vaccinare deschide dezbaterea privind certificarea. Vom discuta despre adecvarea unei abordări comune a certificării, precum și, dacă este cazul, în ce circumstanțe ar putea fi utilizate certificatele.”

Potrivit scrisorii, liderii vor aborda și ajutorul pentru țările terțe privind vaccinarea.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis participă la summitul PPE și la reuniunea extraordinară a Consiliului European: Liderii UE vor purta o dezbatere strategică privind politica europeană de securitate și apărare

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis va participa joi, 25 februarie, și vineri, 26 februarie 2021, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, în format de videoconferință, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Agenda discuțiilor va viza aspecte privind coordonarea Uniunii Europene în contextul pandemiei de COVID-19 și acțiunea în domeniul sănătății, cu accent pe lecțiile învățate din criza curentă, consolidarea rezilienței UE în domeniul sănătății și al managementului crizelor, în perspectiva creării unei Uniuni a Sănătății, precum și aspecte privind cooperarea internațională în domeniu.

Anterior reuniunii de joi de la nivelul Consiliului European, care va începe la ora 16:00, șeful statului va participa la summitul prin videoconferință al Partidului Popular European.

De asemenea, în cadrul discuțiilor reuniunii de vineri vor fi abordate securitatea și apărarea, îndeosebi cooperarea la nivel UE și complementaritatea UE-NATO, și aspecte privind Vecinătatea Sudică a Uniunii Europene – o dezbatere strategică în baza Comunicării comune a Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate privind un Parteneriat reînnoit cu Vecinătatea Sudică.

Continuarea activității de coordonare în contextul pandemiei COVID-19, discuțiile privind un certificat european de vaccinare, construirea reziliența față de amenințările viitoare, cooperarea UE-NATO și vecinătatea sudică vor fi pe agenda reuniunilor prin videoconferință ale Consiliului European, a spus și președintele Consiliului European, Charles Michel, într-o scrisoare transmisă liderilor înainte de reuniuni.

De altfel, președintele Klaus Iohannis a participat marți la o videoconferință cu președintele Consiliului European și cu mai mulți lideri europeni.

Conform unei informări din partea Consiliului European, în problematica COVID-19, liderii statelor membre se vor concentra pe autorizarea, producția și distribuția de vaccinuri și libertatea de circulație a persoanelor, cu accent pe discuția privind un certificat european de vaccinare.

În acest context, liderii vor lua în considerare, de asemenea, pachetul Comisiei privind Uniunea sănătății și posibilii pași următori, cum ar fi: îmbunătățirea pregătirii UE, a sistemelor de avertizare timpurie și de prevenire, instrumente de gestionare a crizei și de răspuns, utilizarea mai bună a datelor de sănătate și a modelării datelor, sprijinirea cercetării și inovării pentru producția de vaccinuri și consumabile medicale critice, diversificarea și reziliența lanțurilor globale de aprovizionare medicală.

Amintim că la videoconferința din luna ianuarie, șefii de stat sau de guvern au amânat decizia cu privire la un certificat de vaccinare unic la nivelul UE.

La capitolul securitate și apărare, membrilor Consiliului European li se vor alătura secretarul general NATO Jens Stoltenberg, pentru un schimb de opinii cu privire la relațiile UE-NATO.

Liderii vor purta o dezbatere strategică privind politica europeană de securitate și apărare. Se vor concentra pe consolidarea politicii de securitate și apărare a UE, creșterea capacității UE de a acționa autonom și de a-și promova interesele și valorile strategice pe scena globală și dezvoltarea parteneriatelor UE în domeniul securității și apărării, în special cu NATO.

Liderii UE vor revizui inițiativele în curs privind investițiile în apărare, dezvoltarea capacităților și pregătirea operațională. Aceștia vor discuta, de asemenea, despre activitatea de creștere a rezistenței UE, în special împotriva atacurilor cibernetice și a amenințărilor hibride.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel, scrisoare către liderii europeni: La Consiliul European de joi și vineri vom discuta despre cum să ne construim reziliența față de amenințările viitoare

Published

on

© European Union, 2020

Continuarea activității de coordonare privind pandemia COVID-19, cât și avansarea aspectelor importante ale agendei comune sunt elementele centrale pe care le-a menționat Charles Michel în scrisoarea de invitație către membrii Consiliului European înainte de videoconferința din 25 și 26 februarie. Reuniunea se va concentra asupra combaterii pandemiei, asupra strategiei de vaccinare la nivelul Uniunii Europene, cât și asupra securității și apărării. 

Lupta noastră împotriva pandemiei COVID-19 continuă. Aceasta rămâne o provocare din cauza apariției unor noi variante și a necesității de a ajunge la un echilibru corect între restricții și buna circulație a bunurilor și serviciilor pe piața unică”, a precizat acesta. 

El a subliniat că prioritatea imediată trebuie să fie accelerarea vaccinărilor în interiorul UE, accelerarea procesului de autorizare a vaccinurilor, precum și a producției și a livrării acestora. 

Charles Michel a convocat în mod regulat reuniuni ale liderilor europeni prin videoconferință pentru a menține cooperarea și consultarea în ceea ce privește răspunsul la pandemie, iar la sesiunea din această lună sunt așteptați să discute dificultățile recente privind strategia UE pentru vaccinuri. De altfel, președintele Klaus Iohannis a participat marți la o videoconferință cu președintele Consiliului European și cu mai mulți lideri europeni.

Noile variante au devenit dominante în multe state membre. Acest lucru implică îmbunătățirea capacității noastre de secvențiere și pregătirea bazelor pentru actualizările vaccinului. S-ar putea să fie necesare măsuri restrictive pentru călătoriile neesențiale pentru a controla răspândirea virusului. Cu toate acestea, fluxul de bunuri și serviciile pe piața unică, rămân esențiale”, a adăugat președintele Consiliului European.

Făcând trimitere la COVAX, pilonul destinat vaccinurilor, Charles Michel a a evidențiat importanța solidarității cu partenerii. „Privind dincolo de prioritățile noastre imediate, cred că merită să facem un bilanț al lecțiilor învățate din experiența noastră de până acum. Prin urmare, vom discuta despre cum să ne construim reziliența față de amenințările viitoare pentru sănătate, indiferent de forma pe care o poate lua”.

“În sfârșit, cred că ar trebui să ne continuăm activitatea pentru a defini o abordare comună a certificatelor de vaccinare”, a completat el, cunoscut fiind faptul că la videoconferința din luna ianuarie liderii au amânat o decizie în acest sens.

Reuniunea din 25 februarie se va concentra pe sănătate şi planul Comisiei de a crea în 2023 o nouă autoritate, echivalentă cu Autoritatea pentru cercetare şi dezvoltare avansată în biomedical (Barda) din Statele Unite, numită Autoritatea de intervenţie în caz de urgenţă sanitară (HERA).

Șeful Consiliului European a propus ca sesiunea de lucru de joi să se dedice tuturor acestor probleme critice, iar vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg,  se va alătura videoconferinței pentru un schimb de opinii despre cooperarea UE-NATO. 

„Vom discuta despre cum să ne îmbunătățim capacitatea colectivă de a răspunde provocărilor și amenințărilor de securitate. Înaltul Reprezentant Borrell ne va pune la curent cu lucrările aflate în desfășurare pe busola strategică. Aș dori, de asemenea, să dedicăm ceva timp atacurilor cibernetice și amenințărilor hibride care prezintă provocări foarte reale pentru securitatea noastră. Nu în ultimul rând, vom discuta despre relațiile noastre cu vecinătatea sudică”, a conchis Charles Michel.

Videoconferința va începe joi, 25 februarie, la ora 14:00 GMT, iar vineri, 26 februarie se va relua la ora 8:00 GMT pentru sesiunea de lucru privind securitatea, apărarea și vecinătatea sudică.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis participă marți la o videoconferință cu Charles Michel și alți lideri europeni înaintea reuniunii Consiliului European din 25-26 februarie privind COVID-19, securitatea și apărarea

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis va participa marți la o reuniune în format videoconferință cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și alți lideri europeni, în pregătirea reuniunii Consiliului European din 25-26 februarie, informează Administrația Prezidențială.

Cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană vor participa joi și vineri la două reuniuni în format videoconferință.

Reuniunea din 25 februarie va fi consacrată combaterii pandemiei de COVID-19 și strategiei de vaccinare la nivelul Uniunii Europene. Acesta se va concentra pe sănătate şi planul Comisiei de a crea în 2023 o nouă autoritate, echivalentă cu Autoritatea pentru cercetare şi dezvoltare avansată în biomedical (Barda) din Statele Unite, numită Autoritatea de intervenţie în caz de urgenţă sanitară (HERA).

Charles Michel a convocat în mod regulat reuniuni ale liderilor europeni prin videoconferință pentru a menține cooperarea și consultarea în ceea ce privește răspunsul la pandemie, iar la sesiunea din această lună sunt așteptați să discute dificultățile recente privind strategia UE pentru vaccinuri. În ce privește România, țara noastră se află în top-ul țărilor UE în ceea ce privește numărul dozelor de vaccin anti-COVID-19 administrate

La videoconferința din luna ianuarie, șefii de stat sau de guvern au amânat decizia cu privire la un certificat de vaccinare unic la nivelul UE.

Videoconferința din 26 februarie va cuprinde pe agendă subiecte precum securitatea, apărarea și vecinătățile UE, liderilor europeni urmând să li se alăture și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Reuniunea dedicată dosarelor securității și apărării reprezintă o primă discuție strategică la nivelul statelor UE pe aceste două chestiuni după instalarea administrației Joe Biden la Washington.

Vineri, noul președinte american a susținut primul său discurs către aliații europeni, într-o alocuțiune virtuală la ediția specială a Conferinței de la München, unde Biden a transmis că “America și alianța transatlantică au revenit”, a reafirmat angajamentul SUA față de clauza de apărare colectivă din tratatul NATO, a salutat contribuțiile în creștere ale aliaților europeni în bugetele apărării și a asigurat că va lucra îndeaproape cu partenerii din UE și cu fiecare capitală europeană în parte pentru a aborda provocările globale, numind în acest sens atacurile la adresa democrației, încercările Rusiei de a slăbi UE și NATO și competiția pe termen lung cu China.

De asemenea, luni, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a avut o întrevedere virtuală cu toți cei 27 de miniștri de externe din țările UE, reuniți la Bruxelles pentru a discuta, între altele, despre relațiile în derivă cu Rusia și perspectivele unor noi sancțiuni la adresa Moscovei.

Relațiile Uniunii cu Federația Rusă, dar și cu Turcia, vor face obiectul unei agende separate la Consiliul European de primăvară din 25-26 martie.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

S&D1 hour ago

Socialiștii europeni fac apel la responsabilitatea socială a companiilor din Europa: Să plătească impozite acolo unde își desfășoară activitatea

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Rareș Bogdan: După lupta dusă de delegația română din grupul PPE, Comisia Europeană va începe consultările cu statele membre și Parlamentul European pentru a găsi soluții pentru drepturile transportatorilor români

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Președintele Consiliului European se va întâlni cu Maia Sandu la Chișinău în cadrul turneului în trei țări ale Parteneriatului Estic

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Liderii de la Bruxelles, apel la o abordare comună privind certificatele de vaccinare anti-COVID pentru a putea fi implementate digital până la vară: Sunt utile pentru a proteja integritatea Pieței Unice

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi14 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE: Producția vaccinurilor COVID-19 reprezintă astăzi o povocare industrială

MAREA BRITANIE15 hours ago

Ministerul britanic de Interne: Peste 830.000 de români s-au înregistrat pentru a rămâne în Regatul Unit după ce acesta a părăsit Uniunea Europeană

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Forța de muncă din domeniul sănătății și îngrijirii pe termen lung în UE va trebui să crească cu 11 milioane de lucrători până în 2030 pentru a gestiona nevoile unei populații în curs de îmbătrânire

S&D16 hours ago

Raportul eurodeputatului Victor Negrescu privind educația digitală a fost aprobat cu o largă majoritate în Comisia pentru Educație din Parlamentul European

Cristian Bușoi16 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE: Vom reuși să învingem diabetul dacă vom folosi fondurile alocate prin programele Orizont Europa și EU4Health și dacă vom profita de oportunitățile pe care ni le oferă digitalizarea

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi2 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, pledează pentru ”investiții masive în cercetare, inovare și tehnologii digitale”: Vor contribui la dezvoltarea economiilor statelor UE și la îmbunătățirea vieții cetățenilor

ROMÂNIA3 days ago

Valeriu Gheorghiță: România, pe locul 2 în UE la administrarea schemei complete de vaccinare anti-COVID

Dragoș Pîslaru4 days ago

Dragoș Pîslaru: Soliditatea PNRR constă în stimularea sinergiilor între măsurile celor șase piloni de reformă și dezvoltare ai Mecanismului de Redresare și Reziliență

INTERNAȚIONAL4 days ago

Israelul și Egiptul au convenit să construiască un gazoduct offshore pentru a creşte exporturile de gaze naturale lichefiate către Europa

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu i-a transmis omologului slovac intenția României de aprofundare a schimburilor comerciale cu Slovacia și a investițiilor reciproce

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE, solicită Comisiei Europene să evalueze centrala nucleară de la Ostrovets pentru a asigura respectarea celor mai înalte standarde internaționale de securitate ecologică și nucleară

ENGLISH2 weeks ago

EPP Local Dialogue: Emil Boc and Markku Markkula pledge their commitment to employing the local innovation potential of their communities to build stronger regional cohesion post-COVID19 pandemic

PPE2 weeks ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: Josep Borrell ar fi trebuit să se urce în avion și să plece la Bruxelles când a aflat despre expulzarea diplomaților europeni la Moscova

PPE2 weeks ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: Vizita lui Josep Borrell la Moscova este umilitoare pentru UE, pentru standardele democratice pe care trebuie să le apere în lume

Advertisement
Advertisement

Trending