Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Liderul socialiștilor spanioli, nominalizat să formeze un guvern la Madrid. Cum va fi influențată balanța politică în Consiliul European

Published

on

După ce liderul socialiștilor spanioli, Pedro Sanchez, a afirmat că va accepta să conducă negocierile dintre partidele politice pentru formarea unui guvern, regele Felipe l-a nominalizat pe acesta pentru funcția de președinte al Guvernului Spaniei (n.r. – prim-ministru).

FOTO: amchamspain.com

FOTO: amchamspain.com

“L-am propus pe domnul Pedro Sanchez Castejon drept candidat la președinția guvernului”, a scris regele într-un text citit de președintele Congresului (n.r. – camera inferioară a parlamentului) Patxi Lopez, informează Hotnews.ro.

Exprimându-se după o scurtă întâlnire cu regele, Lopez a declarat că Sanchez ar avea nevoie de cel puţin trei săptămâni, eventual o lună, înainte de organizarea unui prim vot de încredere parlamentar, precizează și România Liberă
    
Potrivit constituţiei Spaniei, un termen de două luni pentru formarea unui guvern intră în vigoare odată ce a avut loc primul vot. Dacă acest termen expiră, noi alegeri naţionale sunt convocate.

La alegerile de la finalul anului trecut, Partidul Popular (formațiunea de centru-dreapta a premierului Mariano Rajoy) a câștigat cele mai multe voturi, dar nu cu majoritate absolută, fiindu-i dificil să formeze un guvern.

Potrivit rezultatelor definitive, comunicate de Ministerul de Interne, Partidul Popular a obținut 123 de mandate, PSOE (socialiștii) – 90, Podemos şi partenerii săi 69, iar Ciudadanos 40. Majoritatea absolută înseamnă 176 de mandate.

Formarea unui guvern de componență socialistă în Spania consolideaza și balanța în ceea ce privește reprezentarea statelor membre UE în Consiliul European. Astfel, socialiștii europeni ar urma să fie reprezentanți de 10 șefi de stat sau de guvern (Austria, Cehia, Franța, Italia, Lituania, Malta, Portugalia, Slovacia, Suedia și, probabil, Spania). Cealaltă familie tradițională, Partidul Popular European, va rămâne cu 7 lideri (Bulgaria, Cipru, Germania, Irlanda, Letonia, România, Ungaria) după ce Mariano Rajoy a eșuat în tentativa de a forma un guvern la Madrid.

Tot 7 reprezentanți în Consiliul European are și familia liberală – ALDE – care reprezintă Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda Luxemburg, Olanda și Slovenia). Restul membrilor provind din rândul Conservatorilor și Reformiștilor Europene – 2 (Marea Britanie și Polonia), în timp ce Grecia rămâne condusă de guvernul de extremă stânga al Syriza (din partea Partidului Stângii Europene), iar Croația este reprezentată de un premier independent.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Ministrul de Interne i-a reiterat președintelui Consiliului European că ”este foarte important” ca România să aibă o perspectivă clară pentru aderarea la Schengen în acest an

Published

on

© Lucian Bode/ Facebook

Ministrul de Interne, Lucian Bode, i-a prezentat președintelui Consiliului European, Charles Michel, Centrul operațional de Coordonare al Poliției de Frontieră Române, ”unul din reperele activității Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea securității europene și pentru controlul și supravegherea frontierei externe a Uniunii Europene”.

”România contribuie activ la eforturile de consolidare a securității Uniunii Europene și este unul dintre principalii contribuitori în acest sens”, a menționat oficialul român într-un mesaj publicat pe Facebook.

Bode a detaliat că țara noastră a ”investit foarte mult” și a ”fost în prima linie a eforturilor de protejare a frontierelor externe și de solidaritate europeană, iar acest lucru s-a văzut de fiecare dată când a fost nevoie de noi”.

”Apărăm integral frontierele României, dintre care aproximativ jumătate sunt și frontiere externe ale Uniunii Europene și contribuim decisiv la instrumentele agreate în comun la nivel european. Sunt dovezi ale rolului substanțial pe care îl are România la nivel european, fără ca acest rol să aibă, de multe ori, un echivalent în privința drepturilor corespondente”, a completat ministrul de Interne.

De altfel, în cadrul discuțiilor avute, Lucian Bode i-a transmis oficialului european că ”sunt dovezi ale rolului substanțial pe care îl are România la nivel european, fără ca acest rol să aibă, de multe ori, un echivalent în privința drepturilor corespondente”.

”Ne dorim să îndreptăm acest lucru cât mai curând posibil, cel puțin dacă ne referim la aderarea la spațiul Schengen. În acest sens, am reiterat că este foarte important să avem o perspectivă clară pentru atingerea acestui obiectiv în cursul acestui an”, a conchis ministrul de Interne.

Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen, a fost mesajul transmis de președintele Consiliului European în conferința de presă cu președintele Klaus Iohannis.

Ulterior, Charles Michel l-a asigurat pe prim-ministrul Nicolae Ciucă că se va implica pentru a găsi o soluție politică în vederea deblocării acestui dosar.

România speră că acest lucru va fi rezolvat cât mai rapid, având în vedere că respingerea extinderii Schengen la țara noastră și Bulgaria a reprezentat o palmă dată Uniunii Europene, fapt ce a alimentat curentul eurosceptic.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel l-a asigurat pe Nicolae Ciucă că se va implica pentru găsirea unei soluții politice care să deblocheze aderarea României la Schengen

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a discutat, luni, cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, despre situaţia din Ucraina şi din Republica Moldova, precum şi despre subiectul aderării ţării noastre la Schengen.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în cadrul unei cine de lucru a premierului român cu înaltul oficial european, aflat în vizită la Bucureşti, a fost analizată situaţia din Ucraina şi din Republica Moldova, îndeosebi din perspectiva impactului războiului Rusiei pe teritoriul ucrainean şi a acţiunilor hibride ale acesteia.

Preşedintele Consiliului European a adresat mulţumiri pentru demersurile responsabile şi determinate ale României în susţinerea Ucrainei şi Republicii Moldova.

La rândul său, premierul României a reliefat măsurile adoptate în sprijinul Ucrainei, reiterând necesitatea ca UE să rămână unită şi solidară.

“Nicolae Ciucă a subliniat şi nevoia continuării acţiunilor pentru stabilitatea economică şi pentru securitatea Republicii Moldova, apreciind inclusiv discuţiile pe margine lansării unei noi misiuni civile a UE care să susţină creşterea capacităţii Chişinăului de a gestiona ameninţări hibride. Prim-ministrul a arătat că România rămâne angajată să continue sprijinul pentru eforturile întreprinse atât de Ucraina, cât şi de Republica Moldova, în calitate de state candidate la UE”, se arată în comunicat.

În acelaşi context, Charles Michel a declarat sprijin deplin pentru eforturile Bucureştiului de aderare la Schengen şi disponibilitatea de a se implica în facilitarea găsirii unei soluţii politice care să deblocheze decizia Consiliului UE.

De asemenea, premierul a confirmat continuarea demersurilor care să conducă la aderarea României la Schengen cât mai curând posibil, recunoscându-se implicit contribuţia pe care ţara noastră o are deja la asigurarea securităţii interne a UE, se mai menţionează în comunicatul Guvernului.

Preşedintele Consiliului European a fost primit, luni, la Bucureşti şi de preşedintele Klaus Iohannis. Charles Michel va efectua, marţi, o vizită şi în Republica Moldova. 

Citiți și

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

Klaus Iohannis, către șeful Consiliului European: Respingerea aderării României la Schengen, o palmă dată Uniunii Europene. Această problemă trebuie rezolvată cât mai repede

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și-a exprimat luni, la București, susținerea pentru solicitarea președintelui Klaus Iohannis de a crește sumele alocate pentru fermierii afectați de importurile de cereale ucrainene, între aceștia aflându-se și cetățenii români.

România a jucat un rol esențial în asigurarea succesului culoarelor noastre de solidaritate. Acest lucru a adus venituri vitale pentru Ucraina. Dar știu că acest lucru i-a afectat în mod negativ pe fermierii români“, a spus Michel, la Palatul Cotroceni, într-o conferință comună de presă alături de președintele Klaus Iohannis.

El a remarcat că UE a mobilizat peste 50 de milioane de euro pentru fermierii din statele din prima linie.

Dar ar trebui să analizăm posibilitatea de a crește această sumă. Știți că susțin pe deplin apelul dumneavoastră cu privire la această chestiune importantă“, i-a spus Michel lui Iohannis.

Comisia Europeană a anunţat că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, destabilizaţi de afluxul de importuri agricole ucrainene sub liberalizarea temporară a comerţului Ucrainei cu UE ca metodă de sprijin după invazia ţării de către Rusia.

Acest sprijin de 56,3 milioane de euro, finanţat din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), are ca scop compensarea “pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina “şi limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”, a indicat executivul european.

Bruxellesul a propus să aloce Poloniei 29,5 milioane de euro, Bulgariei 16,75 milioane şi României 10,05 milioane, autorizând cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat.

Prezent săptămâna trecută la Bruxelles la reuniunea Consiliului European de primăvară şi la Summitul Euro în format extins, președintele Klaus Iohannis a solicitat Comisiei Europene să reanalizeze nivelul sprijinului financiar acordat fermierilor români, el criticând abordarea “ultra-birocratică” care pune sub semnul întrebării buna-credință a Comisiei Europene cu privire la compensațiile de 10 milioane de euro acordare României pentru fermierii români afectați de importurile de grâne ucrainene.

Drept reacție, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat că executivul european va analiza creșterea sumelor acordate drept compensație pentru fermierii din țările UE afectați de importurile de cereale ucrainene și și-a exprimat recunoștința pentru eforturile României în acest sens.

Continue Reading

Facebook

NATO14 mins ago

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO. Statul scandinav are acum cale liberă să devină al 31-lea aliat nord-atlantic, în timp ce Suedia mai așteaptă

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Politica de coeziune a UE: Comisia Europeană aprobă o contribuție de 166 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și de ape uzate în România

POLITICĂ16 hours ago

PSD marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România printr-un eveniment la care participă Marcel Ciolacu și Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul de Interne a discutat cu ambasadoarea SUA despre acceptarea României în Programul Visa Waiver: Ar reprezenta o recunoaștere a statutului de partener strategic al SUA

MAREA BRITANIE16 hours ago

Charles al III-lea, primul monarh britanic care s-a adresat Parlamentului german: Flagelul războiului s-a întors în Europa. Securitatea Europei este amenințată

ROMÂNIA17 hours ago

Klaus Iohannis îi primește vineri la Palatul Cotroceni pe liderul PPE Manfred Weber și pe vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans

Eugen Tomac17 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac cere Comisiei Europene suplimentarea compensațiilor pentru fermierii români până la 100 de milioane de euro: Solidaritate înseamnă sprijin pentru toți cei afectați

SCHENGEN18 hours ago

Klaus Iohannis transmite viitoarei președinții spaniole a Consiliului UE că România are obiectivul de a adera la Schengen în acest an

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Fondul european de apărare: Comisia Europeană deblochează 1,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea în comun a unor capabilități și tehnologii strategice de apărare

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE23 hours ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA2 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA4 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, către șeful Consiliului European: Respingerea aderării României la Schengen, o palmă dată Uniunii Europene. Această problemă trebuie rezolvată cât mai repede

POLITICĂ4 days ago

Marcel Ciolacu, cu ocazia Centenarului Constituției României Întregite: Este timpul să ne adaptăm vremurilor și să garantăm o reprezentare corectă a femeilor în societate și politică

Team2Share

Trending