Connect with us

centrul pentru studii complexe

LIVE Cafeneaua Complexităţii, luni – 8 aprilie 2013, ora 19:30. Fiziologia Postului

Published

on

cafenea 8 aprilie 2013 (1)Invitat: Dr. Dragoş Iorgu Matei

Postul reprezintă un obicei păstrat de către latura spirituală a omenirii, regăsit în diverse sisteme şi religii, cu rolul principal de a produce un efect de curăţire, de renunţare la diverse principii (materiale-hrana, sau spirituale-idei, patimi). Din vechime s-a observat efectul benefic al postului asupra formei si funcţiei corpului uman şi asupra minţii şi sufletului uman. Efectul principal al postului îl reprezintă tendinţa de restabilire a ordinii fireşti, a legilor armonioase de funcţionare a fiinţei umane. Nu de puţine ori acest lucru se petrece odată cu trecerea postitorului prin diferite etape de suferinţă, atât fizică cât şi psihică, etape de reconfigurare a structurii şi fiziologiei ţesuturilor şi organelor.

Etimologia cuvântul post o regăsim în diverse limbi ca: în engleză (fast) (adj), în engleza veche (faest), în limba PIE (proto-indo-europeană) (past), în sanskrita (pastyá). Sensul principal este de strans, securizat. O definiţie veche din limba goţilor a verbului a posti / to fast era de „a ţine strâns”, cu avansarea ulterioară a sensului spre „control strâns asupra propriei persoane” „a te ţine sub propria-ţi observaţie”. (Online Etimology Dictionary)

Postul reprezintă totodată o cale naturală de luptă împotriva unor suferinţe, observabile şi în regnul animal. În lipsa hranei, unele mamifere postesc peste iarnă, păsările postesc în lungile lor migraţii pe deasupra mărilor. Fiecare dintre noi a observat că atunci când un animal este bolnav, acesta se retrage şi refuză mâncarea până la alinarea suferinţei. Acest lucru arată importanţa controlului alimentar în economia organismului şi implicit asupra proceselor de apărare/reparare.

În prezent, teorema actuală a postului este = să ţin post, ca apoi să mă apuc iar să mănânc şi să petrec. Corolarul ar fi trăirea permanentă într-o stare de postire. Postul implică toate palierele de activitate a fiinţei umane, cu menţinerea continuă a atenţiei spre îndreptarea lucrurilor acolo unde ele au suferit perturbări. Fiind văzut ca o încercare de renunţare, postul ar putea fi interpretat mai degrabă ca o denunţare a imaginii false create de către om în jurul propriei fiinţe şi în mediul în care trăieşte.

La baza înţelegerii mecanismelor fiziologice ale postului se pot regăsi:

• Teoria hormesisului (implică activarea mecanismelor de conservare şi reparare sub un stres minor şi repetat – conform vechii teorii “ce nu te omoară te întăreşte”);
• Teoria resetării endocrine şi metabolice (prin remodelarea simţurilor şi analizorilor. Este remodelat pattern-ul enzimatic necesar unui metabolism corect);
• Teoria oxidativă ( prin echilibrarea reacţiilor de oxidare-antioxidare şi pH-ului).

cafenea 8 aprilie 2013 (2)La nivelul organismului, în primele 12 ore de post, organismul simte lipsa aportului de principii alimentare şi face rapid o evaluare strategică aresurselor energetice afate la dispoziţie, precum şi amarilor consumatori de energie. În primele zile de post total, energia utilizată înainte pentru prelucrarea hranei este convetită spre activităţi de extragere a toxinelor şi de drenaj a substanţelor stocate de organism în grabă atunci când nu respectam orele de masă, de odihnă, de somn şi de activitate. Numele operaţiunii poate fi caracterizat plastic prin „Marea Curăţenie”. Un asemenea proces aduce cu sine stări de ameţeală, de oboseală „sfârşeală” care nu reprezintă altceva decât „vărsarea ” în torentul sanguin şi limfatic a toxinelor/otrăvurilor, care produc asemenea efecte asupra sistemului nervos central. De aceea, este foarte important cum şi cât se ţine post, excesele putând produce dezechilibre metabolice majore, cu suferinţe greu de stăpânit sau chiar moartea. Nimeni nu o să moară din cauza postului, ci din cauza propriilor toxine care ies din cotloane zăvorâte, în cantităţi mari. Postul se cere a fi ţinut cu rânduială, adică cu cap şi coadă.

După o perioadă de post, potrivită fiecăruia, organismul se prezintă cu parametrii homeostazici semnificativ schimbaţi, reglaţi spre activităţi fireşti. Instinctele primare revin spre normal, procesele psihice se îmbunătăţesc, coeficientul de „qulity of life” fiind ridicat.

În exegeza diverselor pasaje biblice, Sfântul Vasile prezintă criteriile pe care le implică postul recomandat de Iisus, comentând versetul „Unge-ţi capul şi spală-ţi faţa ta” (Matei 6,17). El accentuează importanţa conştientizării scopului unic al postului : comuniunea cu Dumnezeu. Conform mesajului biblic, Sfântul Vasile dezaprobă falsa smerenie, care anulează valoarea postului, deoarece această atitudine denotă fariseism : „Nu lua înfăţişare tristă, căutând să fii slăvit pentru că pari înfrânat. Facerea de bine trâmbiţată n-are folos, iar postul dat în vileag n-are câştig”. Postul trebuie să angajeze integral fiinţa umană; el nu constă doar în abţinerea de la anumite alimente, ci exprimă discernământul spiritual necesar menţinerii prieteniei în relaţiile cu semenii : „Nu mănânci carne dar mănânci pe fratele tău! […] Posteşti toată ziua, aştepţi să vină seara, ca să mănânci, dar cheltuieşti întreaga zi în judecăţi”. Faţa celui ce posteşte îţi inspiră respect, e împodobită cu o paloare pe care-i zugrăvită înfrânarea. Ochiul celui care posteşte este blând, mersul măsurat, faţă serioasă. Cel ce posteşte este măsurat la cuvânt şi curat la inimă”.

Transmisia LIVE, AICI (luni, 8 aprilie, incepand cu orele 19:30).

centrul pentru studii complexe

LIVE 29 ianuarie, ora 19.30. Cafeneaua Complexității – Brașovul, promotor în Societatea Cunoașterii

Published

on

Începând din 29 ianuarie 2018, “Cafeneaua Complexitatii” își reia întâlnirile. Sezonul VI al cafenelei se va desfașura la Brașov iar întrevederile vor fi transmise LIVE pe pagina de Facebook a Centrului pentru Studii Complexe (CSC) și pagina de Facebook CaleaEuropeană.ro. Evenimentul va avea loc la Hotel CUBIX – Brașov, B-dul Saturn, Nr 47, începând de la ora 19.30. Pentru prima întâlnire, accesul este permis în baza invitației, urmând ca detaliile referitoare la următoarele să fie furnizate ulterior.

Foto: Facebook/ Florin Munteanu

Acest eveniment face parte din programul de promovare a științei Complexității în societate, program inițiat și asumat de CSC.

Foto: http://complexity.ro/

Făcând trimitere la faptul că anul 2018 este anul în care celebrăm Anul Centenarului, Florin Munteanu, președintele Centrului pentru Studii Complexe a precizat că ”în societatea modernă se manifestă acut analfabetismul funcțional, ca urmare a presiunii exercitate de descoperirile din știință și tehnologie, ”o dezvoltare mult prea rapidă care nu i-a permis omenirii să asimileze informația produsă în ultimii 100 de ani”.

”Acest clivaj între societate și mediul academic generează tensiuni și crize pe care politicul, din lipsă de cunoaștere și metodologie, nu le poate gestiona. Limbajul științific s-a îmbogățit substanțial cu noțiuni și concepte dificil de <<tradus>> într-o cumunicare obișnuită. Au apărut meserii și produse noi bazate pe aceste descoperiri, iar piața muncii se află într-o restructurare majoră. Omenirea traverseazî o perioadă critică, ”turbulența”, puțin predictibilă”, a avertizat Florin Munteanu, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook.

Pentru a ieși din acestă criză, președintele Centrului pentru Studii Complexe a sugerat că este nevoie de o ”schimbare majoră de mantalitate”, invocând un citat al lui Albert Einstein, și anume că ”nu putem rezolva problemele folosind același tip de gândire pe care l-am folosit atunci când le-am creat”.

Această schimbare începe prin informarea societăţii cu privire la noua viziune ce fundamentează şi structurează viitorul omenirii, viziune cunoscută sub denumirea de Societatea şi Economia bazate pe Cunoaştere”, stipulează Florin Munteanu.

Cafeneaua Complexității este un eveniment regulat, organizat pentru a comunica publicului larg domeniile de interes și direcțiile de cercetare ale Centrului pentru Studii Complexe. Aceasta creează un loc de intercțiune propice dezbaterilor multidisciplinare, prin atmosfera nonformală și diversitatea profesională a participanților.

Cafeneaua Complexităţii este un loc în care invitaţi de marcă vor descifra complexitatea crizelor multiple pe care omenirea le traversează în prezent, vor prezenta semnificaţia unor noi noţiuni, concepte, teorii şi modele moderne, dar şi implicaţiile şi aplicaţiile practice ale acestora. Aceasta se doreşte a fi un loc în care se naşte, dincolo de năzuinţe şi speranţe, o Sămânţă pentru o altă lume.

Continue Reading

centrul pentru studii complexe

Profesorul Florin Munteanu, președintele Centrului pentru Studii Complexe, despre viitorul societății românești: ”Ne așteaptă o perioadă cu multe provocări induse de convulsiile economice și sociale globale”

Published

on

Florin MunteanuSocietatea românească de peste un deceniu va arăta ”precum un copil, plin de julituri, cu amintiri ce alternează de la agonie la extaz, dar fericit, transformat”, este de părere profesorul Florin Munteanu, președinte al al Centrului pentru Studii Complexe și membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România.

Într-un interviu acordat România Liberă, Munteanu vorbește despre o metamorfoză a societății românești și anticipează o transformare majoră a acesteia. ”Ne așteaptă o perioadă -foarte grea, cu multe provocări sociale induse de convulsiile economice și sociale globale, dar și de schimbările climatice ce ne vor modifica profund, atât ca indivizi, cât și ca societate”.

”Urmează o perioadă turbulentă și necoerentă, ce ne va provoca prin incertitudinea zilei de mâine, ce ne va dezvolta o mai mare toleranță la nou, la -schimbare. Peste zece ani, omenirea nu va arăta foarte diferit la prima vedere, dar va purta pe umeri atât durerea celor zece ani, cât și scânteia transformării care deja germinează, ieșită din percepția că este doar o utopie. Va fi un cu totul alt drum. Vom ieși din constrângerea dată de energie, spațiu și timp și vom avea de înfruntat, ca niște copii -mici, o altă dimensiune. Un om rațional trebuie să-și mobilizeze energiile să se pregătească pentru această nouă aventură pe un alt palier de Cunoaștere, de Conștiință”, mai consideră acesta.

Interviul integral este disponibil aici.

Florin Munteanu este absolvent al Politehnicii din București, promoția 1976, doctor în științe, specializat în geodinamică, econofizică și mediu, precum şi în politici educaționale pentru implementarea societății Cunoașterii. Inițiator al programelor de cercetare desfășurate sub genericul NEXUS  (proiecte deschise) și coordonator al unor proiecte de cercetare fundamentală și aplicativă din cadrul programelor naționale și internaționale de cercetare precum: studiul complex al zonei geodinamice Vrancea – România și Reunion – Oceanul Indian, abordarea geostaziei planetare din perspectiva științei Complexității, tehnologii neconvenționale în inginerie și lista poate continua.

.

Continue Reading

centrul pentru studii complexe

Cafeneaua Complexității: Jam Session exploratoriu – Educația în Mileniul III, 25 ianuarie, ora 19:30

Published

on

Sunteti asteptati astazi, 25 ianuarie, la a doua intalnire din acest an a Cafenelei Complexitatii organizata la sediul Mind Evolution Society, din strada Lunei nr.5, sector 2, Bucuresti.

un-child-rights”O buna parte din societatea actuala este constienta de faptul ca scoala, asa cum este ea conceputa azi, nu este capabila sa motiveze noua generatie, sa o pregateasca pentru o realitate ce se schimba continuu. Abandonul scolar este din ce in ce mai frecvent, iar indiferenta, depresia si chiar agresivitatea unor tineri este direct corelata cu nivelul din ce in ce mai scazut de dezvoltare intelectuala, de cunoastere.

Ce trebuie sa cunoasca azi un tanar? Uman sau Real? Matematica este utila? Latina trebuie invatata la gimnaziu? Cum se repartizeaza continutul informational pe ani de studii? Activitatea formala, curriculara mai este utila? Cum sa-i motivam pe tineri? Dar pe profesori? Parintii trebuie sa se implice in scoala? Cum sa sensibilizam mediul de afaceri pentru a determina implicarea activa in actul educational? Cum sa ajungem la un consens intr-o diversitate atat de mare de opinii, dorinte si evident in contextul unei crize cornice de subfinantare a sistemului educational?

La aceste intrebari si la multe altele ce vor aparea pe parcursul intalnirii, vom incerca sa raspunnem luni, 25 ianuarie 2016, la Cafeneaua Complexitati… pe strada Lunei nr. 5, ora 19:30.”

Mai multe detalii pe site.

 

.

.

Continue Reading

Facebook

PARLAMENTUL EUROPEAN15 mins ago

O delegație a Parlamentului European se va deplasa în Ucraina, pe fondul tensiunilor cu Rusia

GENERAL37 mins ago

Șefa diplomației germane: Gazoductul Nord Stream 2, vizat de sancțiunile Occidentului împotriva Rusiei în cazul unei agresiuni asupra Ucrainei

ROMÂNIA40 mins ago

Ministerul Justiției, întâlnire cu șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: SIIJ se va desființa până la sfârșitul lunii martie

PARLAMENTUL EUROPEAN53 mins ago

Eurodeputatul Vasile Blaga: UE trebuie să identifice rapid soluții pentru contracararea creșterii prețurilor la energie

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Pactul Verde European: UE investește încă un miliard de euro în infrastructura energetică

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Vladimir Putin a discutat cu liderii de afaceri italieni din industria energetică, chiar dacă Guvernul de la Roma s-a opus: Grupurile energetice italiene continuă să coopereze cu Gazprom pe termen lung

ROMÂNIA2 hours ago

De Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, MAE reiterează angajamentul său pentru prevenirea și sancționarea antisemitismului

U.E.2 hours ago

UE ridică ”perdeaua de fum a minciunilor despre Ucraina”: Rusia o acuză în mod absurd că își atacă propriul teritoriu

ROMÂNIA2 hours ago

Nicolae Ciucă condamnă “presiunile și amenințările” Rusiei la întâlnirea cu ministrul francez al apărării, aflat la prima vizită într-un stat UE de la începutul președinției franceze a Consiliului UE

CHINA3 hours ago

Antony Blinken a discutat cu omologul chinez Wang Yi despre efectele economice și de securitate globale ale unei noi agresiuni ruse împotriva Ucrainei

NATO23 hours ago

Klaus Iohannis: Planificarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei este accelerată. România se pregătește să gestioneze efectele situației de securitate

NATO23 hours ago

Klaus Iohannis: România are un dialog permanent cu NATO, SUA, UE și OSCE. Acțiunile Rusiei încearcă să modifice în mod inacceptabil arhitectura europeană de securitate

NATO24 hours ago

Klaus Iohannis: Suntem gata să găzduim o prezență NATO crescută pe teritoriul României. Suntem în contact cu SUA și Franța în acest sens

NATO24 hours ago

Klaus Iohannis: CSAT a adoptat un plan de măsuri ca România să fie pregătită pentru orice scenariu. Ca membru al NATO, ne bucurăm de toate garanțiile de securitate

ROMÂNIA2 days ago

Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu: Vom continua să condamnăm public, fără ezitare, orice încercare de a nega sau distorsiona Holocaustul

ROMÂNIA2 days ago

Președintele Klaus Iohannis: Suntem un model de bune practici în regiune prin extinderea și consolidarea programelor educaționale despre istoria evreilor și a Holocaustului

INTERVIURI6 days ago

INTERVIU Patriciu Achimaș-Cadariu: Noul Plan Național de Combatere a Cancerului este echivalentul unui ”PNRR al cancerului”. Există proiecte destinate finanțărilor europene

Daniel Buda7 days ago

Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate rapoartele lui Daniel Buda prin care este asigurată bunăstarea animalelor în timpul transportului, protejând în același timp interesele fermierilor

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen, la Forumul Economic Mondial: Vom propune o Lege Europeană privind Cipurile în februarie

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Liderul Renew Europe îndeamnă președinția franceză la Consiliul UE să fie foarte „îndrăzneață” în ceea ce privește sprijinirea tinerilor și egalitatea de gen

Advertisement

Team2Share

Trending