Connect with us

U.E.

LIVE VIDEO. Summit-ul zonei EURO privind situația din GRECIA. Premierul Tsipras va vorbi mâine în fața Parlamentului European

Published

on

merkelEste o zi importantă pentru viitorul Greciei și al zonei euro, după ce grecii au respins categoric la referendumul de duminică ultima ofertă de acord venită din partea Europei. Șefii de state și de guverne din zona euro se întâlnesc marți seară (ora 19.00 în România) într-un summit de urgență convocat de președintele Consiliului European, Donald Tusk și solicitat de Angela Merkel și Francoise Hollande pe tema Greciei.

În prima parte a zilei a fost programată o ședință a Eurogrupului în care miniștrii de Finanțe europeni vor analiza noua ofertă a Greciei. La finalul reuniunii, ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble a spus că Berlinul se opune unei reduceri a datoriei Greciei. Separat, ministrul austriac de Finanțe, Hans-Joerg Schelling a spus că ”un pachet pentru Grecia care să includă o ștergere a datoriei este posibil, dar acesta nu va fi discutat la reuniunea de marți, deoarece unele țări din zona euro, inclusiv Germania, nu pot începe negocierile fără aprobarea Parlamentului”.

Noul ministru de Finanțe grec, Euclid Tsakalotos (ce l-a înlocuit pe Yanis Varoufakis) a prezentat succint în fața Eurogrupului noile propuneri ale Guvernului de la Atena, fără să lase un document scris cu noua ofertă de acord a grecilor, anunță și Realitatea.net.

Pe parcursul zilei și Parlamentul European a dezbătut problema crizei economice a Greciei, sesiune plenară la care a participat și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Acesta a menționat că zona euro nu are o democrație, ci 19. “Trebuie să veghem interesele întregii zone. O democrație nu valorează mai mult decât altele”, a specificat Juncker.

În urma alocuțiunii sale, Juncker a fost susținut de liderii grupurilor politice tradiționale și pro-europene (PPE, S&D, ALDE), însă euro-populiștii s-au manifestat iritați că acesta a stat pe telefonul mobil în timpul discursurilor lor.

Răspunsul șefului Comisiei a fost sec: ”Îmi trimit mesaje cu premierul grec. Îmi fac treaba!”

Și președintele Parlamentului European, Martin Schulz a menționat că ”ieșirea Greciei din zona euro nu este scopul nostru”. Liderul legislativului european l-a invitat pe premierul grec să susțină un discurs în plenul Parlamentului European, la Strasbourg. Acest lucru se va întâmpla mâine, 8 iulie.

Cu ochii pe Europa sunt și Statele Unite și Rusia. Casa Albă a îndemnat printr-un comunicat atingerea unui compromis între Grecia și creditori, în timp ce Vladimir Putin a purtat convorbiri telefonice cu președintele Franței, directorul FMI și premierul elen.

Liderii statelor membre din zona euro, printre care Francois Hollande, Angela Merkel și Matteo Renzi, așteaptă o propunere concretă din partea premierului grec Alexis Tsipras pentru salvarea Greciei din colapsul în care țara a intrat la 1 iulie, o dată cu pronunțarea incapacității de plată a țării.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Incendii de vegetație | IGSU: Cei 77 de pompieri români și-au încheiat misiunea în Franța

Published

on

© IGSU - Facebook

Misiunea specială a pompierilor români în Franța, pentru stingerea incendiilor, s-a încheiat astăzi, 19 august. 

Timp de o săptămână, 77 salvatori au participat la misiuni de stingere a incendiilor în sud-vestul Franței, în condiții meteorologice deosebite. Misiunile modulului RO-GFFF-V au constat în identificarea și lichidarea focarelor ascunse, precum și protejarea locuințelor aflate în vecinătate, de posibile alte focare existente, anunță IGSU într-o postare pe pagina de Facebook

Eforturile pompierilor militari români au fost susținute de implicarea extraordinară a autorităților și a voluntarilor din Franța care, în toată această perioadă, au dovedit solidaritate în lupta pentru stingerea incendiilor înregistrate în țara gazdă. Ajutorul pe care România l-a acordat autorităților franceze a fost în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Franceze prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

O parte a modulului va reveni în țară astăzi, cu o aeronavă a Ministerului Apărării Naționale, iar ceilalți salvatori, împreună cu tehnica de intervenție, vor ajunge în țară pe cale terestră.

Citiți și: România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

Continue Reading

U.E.

Eurostat: În 2021, statele membre au importat 173.400 de tone de miere naturală din afara UE, în valoare de 405,9 mil. euro

Published

on

© Calea Europeana - Zaim diana

Pentru a marca Ziua mondială a albinelor, Eurostat a publicat o noua statistică pentru a evidenția cele mai recente date privind comerțul internațional cu miere.

În 2021, statele membre ale UE au importat 173.400 de tone de miere naturală din țări din afara UE, în valoare de 405,9 milioane de euro. În schimb, în 2021, doar 25.500 de tone au fost exportate de către statele membre ale UE în afara UE. Aceste exporturi au avut o valoare de 146,6 milioane de euro.

Comparativ cu 2016, importurile de miere din afara UE au crescut cu 7% în greutate, în timp ce exporturile UE către țările din afara UE au scăzut cu 10%.

Continue Reading

SUA

Statele Unite vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell

Published

on

FOTO: bellhelicopter.com

SUA vor livra gratis Republicii Cehe opt elicoptere militare Bell, a anunţat ambasada Statelor Unite la Praga, ministrul ceh al apărării considerând că aceasta este o recunoaştere a ajutorului ceh pentru Ucraina, transmite vineri Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, Republica Cehă va primi 6 elicoptere de atac Viper AH-1Z şi două elicoptere utilitare Venom UH-1Y.

Cehia doreşte să-şi modernizeze rapid armata, înlocuind echipamente din dotare care datează din perioada sovietică, inclusiv elicoptere.

„Se vede că poziţia noastră clară şi neclintită de la începerea invaziei ruse în Ucraina este răsplătită. Nu doar că am obţinut respectul aliaţilor noştri ca urmare a eforturilor noastre de a ajuta Ucraina, dar am primit şi sprijinul lor pentru modernizarea armatei noastre”, a declarat ministrul apărării ceh Jana Cernohova pentru cotidianul Hospodarske Noviny.

Citiți și: SUA pregătesc un nou ajutor militar de aproximativ 800 milioane de dolari pentru Ucraina

La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Pentru a se putea apăra, Ucraina se bazează în prezent mai ales pe livrările de armament greu dinspre Occident. 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA1 week ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.3 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending