Connect with us

ROMÂNIA

Lucian Isar: Alternativa la propunerea de impozitare a averilor

Published

on

Actuala guvernare, desi înţesată de gânditori de “dreapta”, este pe cale sa susţină o noua lege – Legea privind Impozitarea Averilor Mari.

Deficientele propunerii actuale sunt numeroase. O astfel de masura in forma propusa nu face decat sa consolideze “expansiunea stagnanta” a economiei. “Rentabilitatea” ultimelor investitii ale statului si dimensiunea “capturii” fac din amanarea cresterii veniturilor bugetare un demers economic rational pentru toti actorii economici.

Masurile de redistribuire ale avutiei (e.g. reintregiri de salarii, diminuarea despagubirilor, taxare suplimentara discriminatorie) aduc voturi. In an electoral, o solutie propusa trebuie sa tina cont si de nevoile de discurs ale politicienilor.

Alternativa Propusa

In loc de taxarea averilor, partea din avere ce se dorea virata la buget sa fie directionata de catre detinatorii averii in investitii directe in economia romaneasca si profitul reinvestit pentru o perioada de cel putin 15 ani.

Investitiile vor avea doar doua directii.

Una din directii va fi in 10 de poli de crestere (clustere) cu focus si localizare diferita (eventual conform cu provinciile istorice) structurate dupa principiul Triumviratului, in sensul in care in proiect va participa capital privat romanesc, capital privat extern si statul roman.

Valentele polilor de crestere si mai ales pentru Romania in structura de Triumvirat au fost surprinse in  “Constructia macreoeconomiei reale este solutia pentru cresterea economica”“ Statul trebuie sa participe la relansarea prin organizarea de poli de crestere” si “Clusters, convergence and economic performance”.

A doua directie este reprezentata de fonduri de private equity cu focus exclusiv pe Romania si cu lock down al fondurilor de 15 ani.

Beneficiile sunt numeroase pentru ambele parti.

Cei cu averi susceptibile a fi impozitate suplimentar au posibilitatea sa nu piarda banii prin impozitare si chiar sa-i multiplice.

Pentru stat si cetateni, banii intra in forme de investii eficiente si cu efect de multiplicare care genereaza venituri suplimentare, locuri de munca si bunastare sociala.

Suplimentar, gestionarea investitiilor va fi in mod normal superioara iresponsabilitatii actuale prin implicarea si co-interesarea mediului privat.

Aparenta “limitare” a directiilor de investitii in primul rand le canalizeaza catre “tehnologie investitionala” (clustere si vehicole de private equity) cu rezultate remarcabile si in al doliea rand evita schemele de sifonare care nu ar atinge, in mod pozitiv pentru societate, economia reala.

Una din teoriile care sustin ca o mai mare inegalitate sporeste cresterea economica se numeste “Trckle-down economics”. Aceasta sustine ca cei care acumuleaza averi mari au facut-o stimuland economia, ca prin efortul lor avutia picura si spre baza piramidei si prin urmare nu mai este nevoie de eforturi de redistribuire din partea statului.

In Romania sunt doua probleme cu acest concept pe care propunerea de fata incearca sa le solutioneze.

Procesul de “picurare” in Romania este foarte lent. Marile averi nu s-au creat neaparat printr-un efluviu antreprenorial de care a beneficiat economai si societatea conform teoriilor ci mai degraba prin “captura” statului (spaga) ori alte activitati discutabile care mai degraba au distrus avutie nationala decat au creat. Datorita provenientei averilor si lipsei de exercitiu investitional si antreprenorial, banii nu intra usor in circuitul economic si mai ales nu neaparat in Romania fiind plasati la “pastrare”.

Propunerea de directionare a fondurilor, care potrivit propunerii guvernantilor ar fi impozitate, in investitii directe in economie contribuie la cresterea economica, reface potentialul economiei, sporeste bunastarea cetatenilor, creste numarul de salariati, genereaza efecte de multiplicare si antrenare in economie, sporeste eficienta economiei. In acelasi timp, detinatorii fondurilor se implica direct in bunul mers al economiei reale, isi perfectioneaza or dovedesc abilitatile de investitori directi chiar daca pana acum au evitat implicarea din multiple motive.

Autor: Lucian Isar
Foto: lucianisar.com

ROMÂNIA

Premierul Ungariei, Viktor Orban, prezent la spectacolul ”Libertate 89” din Timișoara: ”Suntem gata ca împreună cu românii să construim o nouă Europă Centrală”

Published

on

© Facebook/ Viktor Orban

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă seara, la spectacolul ‘Libertate 89’, organizat la Timişoara de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, că în urmă cu trei decenii foarte mulţi nu credeau că este posibilă răsturnarea comunismului, iar cei 45 de ani de comunism au lăsat multe repercursiuni în ţările Europei Centrale, informează Agerpres.

Premierul de la Budapesta a punctat faptul că ungurii sunt pregătiţi ca, împreună cu românii, să construiască o nouă Europă Centrală care să fie una dintre cele mai competitive zone din lume.

“În calitate de premier al Ungariei spun că văd şanse nemaipomenite ca în viitor românii şi maghiarii să aibă ţeluri comune. Noi, maghiarii, vrem să ieşim din acea situaţie în care să fim în linia a doua a Europei. Vrem să ne numărăm printre ţările europene unde este cel mai bine să trăieşti, să munceşti. Ungaria vrea să rămână una dintre ţările cele mai sigure din lume. Noi, maghiarii, credem că acest ţel poate fi mai uşor de înfăptuit împreună decât de unul singur. Suntem gata ca împreună cu românii să construim o nouă Europă Centrală, care să fie una dintre cele mai competitive din lume. Oraşele să fie legate prin cale ferată rapidă, cu locuri de muncă”, a afirmat Viktor Orban.

Premierul de la Budapesta a punctat faptul că ungurii sunt pregătiţi ca, împreună cu românii, să construiască o nouă Europă Centrală care să fie una dintre cele mai competitive zone din lume.

Revoluția Română din 1989 a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate în România, între 16 și 25 decembrie 1989, care au dus la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu și la sfârșitul regimului comunist din România. Demonstrațiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul și execuția soților Ceaușescu. Înainte de revoluția română, toate celelalte state est-europene trecuseră în mod pașnic la democrație. România a fost singura țară din blocul estic care a trecut printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști au fost executați.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, îl va primi pe ambasadorul agreat al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Adrian Zuckerman

Published

on

© Adrian Zuckerman/ Linkedin

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, îl va primi sâmbătă pe ambasadorul agreat al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Adrian Zuckerman, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare, a informat MAE, potrivit Agerpres.

De profesie avocat, Zuckerman a emigrat în Statele Unite din România la vârsta de 10 ani şi vorbeşte fluent limba română.

El îl înlocuieşte la Bucureşti pe Hans Klemm care a fost ambasadorul SUA în România din data de 21 septembrie 2015.

Adrian Zuckerman a fost confirmat miercuri de Senatul american în funcția de ambasador în România, avocatul propus de președintele Statelor Unite Donald Trump pentru această funcție devenind astfel cel care îl va succeda pe Hans Klemm, informează Digi24

Senatul american a acordat 65 de voturi în favoarea lui Zuckerman și 30 împotrivă.

Astfel, Adrian Zuckerman poate să-și preia acum postul de la București, după ce președintele Donald Trump îi va semna scrisorile de acreditare.

Adrian Zuckerman, cel care îl va succeda pe Hans Klemm, a primit la 26 septembrie avizul Comisiei pentru Relații Externe a Senatului Statelor Unite.

La 31 iulie, liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a trimis către Senatul SUA nominalizarea lui Adrian Zuckerman pentru funcția de ambasador extraordinar și plenipotențial al Statelor Unite în România, după ce, anterior, la 24 iulie, șeful statului american îl nominalizare pe Zuckerman, un avocat care la 10 ani a emigrat din România în SUA şi care este vorbitor fluent de limba română, pentru acest post.

Continue Reading

CHINA

Președintele Chinei, Xi Jinping, l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru realegerea sa în funcția de președinte al României

Published

on

Președintele Chinei, Xi Jinping, i-a transmis un mesaj de felicitare lui Klaus Iohannis pentru realegerea sa în funcția de președinte al României, a anunțat vineri Xinhua vineri, citat de Agerpres.

China şi România se bucură de o prietenie tradiţională, iar vastul lor parteneriat de prietenie şi cooperare a cunoscut o dezvoltare continuă în ultimii ani, declară liderul chinez în mesajul datat cu 9 decembrie.

Xi Jinping a reamintit de schimbul de mesaje de felicitare cu președintele Iohannis în luna octombrie, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale. Președintele chinez a precizat că promovarea prieteniei și consolidarea cooperării între cele două țări servește interesele fundamentale ale ambelor popoare.

Preşedintele Chinei a adăugat că acordă o importanţă deosebită dezvoltării relaţiilor între China şi România şi este pregătit să lucreze cu omologul său român pentru a profita de oportunităţile istorice create de cooperarea în cadrul iniţiativei ”Belt and Road” şi de cooperarea dintre China şi ţările din Europa Centrală şi de Est, pentru a extinde permanent schimburile bilaterale şi cooperarea pe baza respectului reciproc, a egalităţii şi beneficiilor reciproce şi pentru a aduce beneficii mai mari pentru ambele popoare.

Klaus Iohannis a obținut cel de-al doilea mandat de președinte în urma celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale care a avut loc la 24 noiembrie, clasându-se pe primul loc, la o distanță covârșitoare față de contracandidata sa, Viorica Dăncilă.

Astfel, actualul președinte a obținut cel mai mare procent din istoria alegerilor prezidențiale pentru un candidat de dreapta, obținând 66.06% din totalul voturilor exprimate.

Continue Reading

Facebook

Europarlamentarul Clotilde Armand, Renew Europe, organizează Conferința „Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă” București, vineri, 13 decembrie a.c., începând cu orele 11:00, la hotel Hilton – Athénée Palace, Salon Le Diplomat

Advertisement
Advertisement

Trending