Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a discutat joi cu omologul luxemburghez, Jean Asselborn, despre perspectivele integrării europene a Ucrainei, R. Moldova și Georgiei, precum și despre aderarea României la spațiul Schengen.
Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, cei doi miniștri au trecut în revistă stadiul actual și perspectivele relațiilor bilaterale în ceea ce privește dialogul politic, dinamica schimburilor comerciale și a investițiilor, acțiunile de stimulare a cooperării sectoriale, domeniile cultural-științific, educație, precum și situația cetățenilor români care trăiesc în Marele Ducat și regiunea adiacentă acestuia.
Cu privire la relațiile economice bilaterale și în contextul în care nivelul schimburilor comerciale între România și Luxemburg au o tendință crescătoare, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat atât necesitatea diversificării și echilibrării schimburilor comerciale, cât și rolul important al investițiilor, Luxemburg ocupând locul 7 în clasamentul investitorilor străini din România.
În plan sectorial, a subliniat o serie de domenii de interes reciproc, în care potențialul de cooperare poate fi valorificat superior, precum domeniul financiar, tehnologii de vârf (tehnologii ecologice, biotehnologie, energie verde), tehnologia informatică și a comunicațiilor, securitate energetică, clusterele de cercetare și dezvoltare și turismul.
Cei doi miniștri au discutat și teme de interes prioritar de pe agendele curente europeană și aliată, inclusiv în perspectiva reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO, pe care ministrul Aurescu o va găzdui la finele lunii noiembrie.
ei doi demnitari au dezbătut efectele multidimensionale și grave ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, analizând situația de securitate regională, în special la Marea Neagră, cu accent pe gestionarea refugiaților ucraineni, alături de impactul acestei agresiuni asupra altor domenii-cheie, precum securitatea alimentară și securitatea energetică. Ministrul Aurescu a prezentat contribuția substanțială a României pentru facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene prin țara noastră.
Discuțiile au evidențiat convergența pozițiilor României și ale Marelui Ducat în ceea ce privește temele discutate.
Tematica europeană a vizat atât aspecte de interes reciproc (viitorul UE, atenția și susținerea acordate de UE Balcanilor de Vest, perspectivele integrării europene a Ucrainei, R. Moldova și Georgiei), cât și din perspectiva intereselor României.
”Am discutat despre provocările cu care se confruntă Republica Moldova, subliniind importanța susținerii parcursului european al acestei țări, care are deja calitatea de stat candidat. Este foarte important să contracarăm efectele agresiunii ruse asupra acestui stat. Am discutat despre vulnerabilitățile în ceea ce privește securitatea energetică a Republicii Moldova și susținerea importantă acordată de România țării vecine. La 21 noiembrie 2022, voi co-prezida la Paris, împreună cu omologii mei francez și german, cea de-a treia ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Este un instrument permanent pe care l-am creat împreună cu colegii mei din Germania și Franța. În aprilie am avut o primă conferință la Berlin, o a doua conferință la București în iulie și vom avea o a treia conferință la Paris. Scopul este mobilizarea susținerii pentru eforturile autorităților de la Chișinău pe calea reformelor necesare, dar și în ceea ce privește susținerea comunității internaționale, a comunității europene pentru ca autoritățile de la Chișinău să facă față provocărilor la adresa securității energetice. România livrează Republicii Moldova energie electrică, aproximativ 90% din necesarul acestei țări venind din România. Astfel, este foarte important ca întreaga comunitate europeană și internațională să-și ofere susținere Republicii Moldova la acest moment”, a precizat oficialul român în cadrul conferinței de presă.
Omologul luxemburghez a reconfirmat în dialogul cu ministrul Bogdan Aurescu susținerea puternică a țării sale pentru aderarea României la spațiul Schengen. Bogdan Aurescu a mulțumit în mod deosebit pentru sprijinul Luxemburgului pentru acest obiectiv și a asigurat că România va rămâne pe deplin angajată la nivel politico-diplomatic, pentru a mobiliza sprijinul politic necesar pentru adoptarea rapidă a Deciziei de aderare a României la acest spațiu.
”Am discutat, bineînțeles, și subiectul aderării României la spațiul Schengen, în lumina evoluțiilor recente din acest dosar, în special în urma misiunii de experți care a avut loc în România, în octombrie. Am salutat din nou concluziile foarte pozitive ale raportului experților din statele membre și ai Comisiei Europene, care au reconfirmat în mod clar faptul că țara mea continuă să își respecte obligațiile care decurg din aplicarea acquis-ului Schengen. Ieri, Comisia Europeană a publicat Comunicarea privind extinderea spațiului Schengen, care conține concluzii foarte pozitive. Am mulțumit călduros omologului meu pentru sprijinul pe care Luxemburgul și domnul ministru personal l-au exprimat în mod constant pentru a sprijini realizarea acestui obiectiv strategic pentru țara mea. Vom rămâne pe deplin angajați la nivel politico-diplomatic pentru a mobiliza sprijinul politic necesar pentru adoptarea rapidă a Deciziei de aderare a României la acest spațiu”, a completat ministrul român de externe.
Nu în ultimul rând, ministrul Aurescu a mulțumit în mod deosebit omologului său pentru intenția Luxemburgului de a desfășura în cadrul Grupului de luptă NATO din România un contingent de 25 de militari, decizia fiind în curs de aprobare în Parlamentul luxemburghez.
”Profit de această ocazie pentru a vă mulțumi călduros pentru decizia politică a Guvernului Marelui Ducat de a desfășura, în 2023, un detașament de militari luxemburghezi în cadrul Grupului de luptă NATO din România, o decizie ce se află în curs de adoptare în Parlament. Este un gest de solidaritate. În același timp, este un demers care va întări securitatea pe Flancul Estic al NATO”, a conchis Bogdan Aurescu.