Connect with us

ROMÂNIA

Luxemburg sprijină România în aderarea la spațiul Schengen și dorește să contribuie la consolidarea flancului estic al NATO prin desfășurarea a 25 de militari în țara noastră

Published

on

© MAE

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a discutat joi cu omologul luxemburghez, Jean Asselborn, despre perspectivele integrării europene a Ucrainei, R. Moldova și Georgiei, precum și despre aderarea României la spațiul Schengen.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, cei doi miniștri au trecut în revistă stadiul actual și perspectivele relațiilor bilaterale în ceea ce privește dialogul politic, dinamica schimburilor comerciale și a investițiilor, acțiunile de stimulare a cooperării sectoriale, domeniile cultural-științific, educație, precum și situația cetățenilor români care trăiesc în Marele Ducat și regiunea adiacentă acestuia.

Cu privire la relațiile economice bilaterale și în contextul în care nivelul schimburilor comerciale între România și Luxemburg au o tendință crescătoare, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat atât necesitatea diversificării și echilibrării schimburilor comerciale, cât și rolul important al investițiilor, Luxemburg ocupând locul 7 în clasamentul investitorilor străini din România.

În plan sectorial, a subliniat o serie de domenii de interes reciproc, în care potențialul de cooperare poate fi valorificat superior, precum domeniul financiar, tehnologii de vârf (tehnologii ecologice, biotehnologie, energie verde), tehnologia informatică și a comunicațiilor, securitate energetică, clusterele de cercetare și dezvoltare și turismul.

Cei doi miniștri au discutat și teme de interes prioritar de pe agendele curente europeană și aliată, inclusiv în perspectiva reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO, pe care ministrul Aurescu o va găzdui la finele lunii noiembrie.

ei doi demnitari au dezbătut efectele multidimensionale și grave ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, analizând situația de securitate regională, în special la Marea Neagră, cu accent pe gestionarea refugiaților ucraineni, alături de impactul acestei agresiuni asupra altor domenii-cheie, precum securitatea alimentară și securitatea energetică. Ministrul Aurescu a prezentat contribuția substanțială a României pentru facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene prin țara noastră.

Discuțiile au evidențiat convergența pozițiilor României și ale Marelui Ducat în ceea ce privește temele discutate.

Tematica europeană a vizat atât aspecte de interes reciproc (viitorul UE, atenția și susținerea acordate de UE Balcanilor de Vest, perspectivele integrării europene a Ucrainei, R. Moldova și Georgiei), cât și din perspectiva intereselor României.

”Am discutat despre provocările cu care se confruntă Republica Moldova, subliniind importanța susținerii parcursului european al acestei țări, care are deja calitatea de stat candidat. Este foarte important să contracarăm efectele agresiunii ruse asupra acestui stat. Am discutat despre vulnerabilitățile în ceea ce privește securitatea energetică a Republicii Moldova și susținerea importantă acordată de România țării vecine. La 21 noiembrie 2022, voi co-prezida la Paris, împreună cu omologii mei francez și german, cea de-a treia ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Este un instrument permanent pe care l-am creat împreună cu colegii mei din Germania și Franța. În aprilie am avut o primă conferință la Berlin, o a doua conferință la București în iulie și vom avea o a treia conferință la Paris. Scopul este mobilizarea susținerii pentru eforturile autorităților de la Chișinău pe calea reformelor necesare, dar și în ceea ce privește susținerea comunității internaționale, a comunității europene pentru ca autoritățile de la Chișinău să facă față provocărilor la adresa securității energetice. România livrează Republicii Moldova energie electrică, aproximativ 90% din necesarul acestei țări venind din România. Astfel, este foarte important ca întreaga comunitate europeană și internațională să-și ofere susținere Republicii Moldova la acest moment”, a precizat oficialul român în cadrul conferinței de presă.

Omologul luxemburghez a reconfirmat în dialogul cu ministrul Bogdan Aurescu susținerea puternică a țării sale pentru aderarea României la spațiul Schengen. Bogdan Aurescu a mulțumit în mod deosebit pentru sprijinul Luxemburgului pentru acest obiectiv și a asigurat că România va rămâne pe deplin angajată la nivel politico-diplomatic, pentru a mobiliza sprijinul politic necesar pentru adoptarea rapidă a Deciziei de aderare a României la acest spațiu.

”Am discutat, bineînțeles, și subiectul aderării României la spațiul Schengen, în lumina evoluțiilor recente din acest dosar, în special în urma misiunii de experți care a avut loc în România, în octombrie. Am salutat din nou concluziile foarte pozitive ale raportului experților din statele membre și ai Comisiei Europene, care au reconfirmat în mod clar faptul că țara mea continuă să își respecte obligațiile care decurg din aplicarea acquis-ului Schengen. Ieri, Comisia Europeană a publicat Comunicarea privind extinderea spațiului Schengen, care conține concluzii foarte pozitive. Am mulțumit călduros omologului meu pentru sprijinul pe care Luxemburgul și domnul ministru personal l-au exprimat în mod constant pentru a sprijini realizarea acestui obiectiv strategic pentru țara mea. Vom rămâne pe deplin angajați la nivel politico-diplomatic pentru a mobiliza sprijinul politic necesar pentru adoptarea rapidă a Deciziei de aderare a României la acest spațiu”, a completat ministrul român de externe. 

Nu în ultimul rând, ministrul Aurescu a mulțumit în mod deosebit omologului său pentru intenția Luxemburgului de a desfășura în cadrul Grupului de luptă NATO din România un contingent de 25 de militari, decizia fiind în curs de aprobare în Parlamentul luxemburghez.

”Profit de această ocazie pentru a vă mulțumi călduros pentru decizia politică a Guvernului Marelui Ducat de a desfășura, în 2023, un detașament de militari luxemburghezi în cadrul Grupului de luptă NATO din România, o decizie ce se află în curs de adoptare în Parlament. Este un gest de solidaritate. În același timp, este un demers care va întări securitatea pe Flancul Estic al NATO”, a conchis Bogdan Aurescu.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

Politica de coeziune a UE: Comisia Europeană aprobă o contribuție de 166 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și de ape uzate în România

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a aprobat o contribuție de peste 166 de milioane de euro din Fondul de coeziune 2014-2020 pentru modernizarea rețelelor de apă și de ape uzate din județele Călărași, Giurgiu, Ialomița și Ilfov din România.

Potrivit unui comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România, aceste investiții fac referire la două proiecte care vor îmbunătăți calitatea și accesul la apă potabilă și vor îmbunătăți tratarea apelor uzate în zona respectivă.

”Aceste proiecte de mare anvergură vor continua să amelioreze calitatea și disponibilitatea apei, reducând riscul de îmbolnăvire a oamenilor și îmbunătățind calitatea vieții acestora. De asemenea, proiectele respective contribuie la dezvoltarea durabilă a zonei prin promovarea biodiversității și prin reducerea pierderilor din rețeaua de alimentare cu apă. Politica de coeziune demonstrează, încă o dată, că îmbunătățește în mod concret viața cetățenilor”, a precizat comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Lucrările la infrastructura de alimentare cu apă includ nouă stații noi de tratare a apei, încă 1 061 km de rețea nouă și 40 de noi rezervoare, pe lângă reabilitarea infrastructurii existente. În ceea ce privește apele uzate, se vor construi patru stații de epurare a apelor uzate, iar alte trei vor fi extinse; în același timp, se vor instala 761 km de noi rețele de canalizare și se va reabilita infrastructura existentă.

Aceste investiții fac parte dintr-un plan mai amplu de îmbunătățire a infrastructurii de apă și de ape uzate din întreaga Românie.

Continue Reading

POLITICĂ

PSD marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România printr-un eveniment la care participă Marcel Ciolacu și Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene

Published

on

© Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat și PES activists România organizează vineri la București un eveniment prin care marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România.

”Vineri, 31 martie, se sărbătoresc 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România.  Partidul Social Democrat și PES activists România organizează cu acest prilej un eveniment inedit prin care va fi evocată contribuția substanțială a social democraților români la dobândirea drepturilor sociale, promovarea justiției sociale și a egalității de șanse între femei și bărbați, precum și rolul hotărâtor pe care personalități istorice ale stângii l-au avut la înfăptuirea Marii Uniri, cât și ulterior, prin eforturile realizate în vederea renașterii democrației românești după Revoluția din 1989, respectiv pentru aderarea României la NATO și Uniunea Europeană”, precizează Partidul Social Democrat într-un mesaj publicat pe Facebook.

La evenimentul care va avea loc la Teatrul de Operetă şi Musical ”Ion Dacian” din Bucureşti, începând cu ora 14.00,  vor participa președintele formațiunii politice, Marcel Ciolacu, dar și vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil pentru implementarea Pactului Verde European. 

 

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul de Interne a discutat cu ambasadoarea SUA despre acceptarea României în Programul Visa Waiver: Ar reprezenta o recunoaștere a statutului de partener strategic al SUA

Published

on

© Lucian Bode/ Facebook

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a discutat cu ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, despre acceptarea României în Programul Visa Waiver, care ”ar reprezenta o recunoaștere a statutului de partener strategic al SUA și ar reflecta solidaritatea care există între cetățenii noștri”.

Oficialul român a ”apreciat în mod deosebit deschiderea partenerilor americani pentru a avansa în acest dosar”, ocazie cu care i-a ”mulțumit ambasadoarei pentru sprijinul personal oferit în vederea includerii României în Programul Visa Waiver”.

”SUA este principalul partener strategic al României și un aliat deosebit de important pentru noi. În domeniul afacerilor interne, sub auspiciile Parteneriatului Strategic, România și SUA au relații bilaterale foarte bune și un dialog aprofundat, iar coordonarea dintre Ministerul Afacerilor Interne și instituțiile de aplicare a legii din SUA se derulează cu rezultate foarte bune”, a evidențiat ministrul de Interne.

Acesta a transmis și dorința țării noastre de a extinde această colaborare ”în domeniile care ne preocupă, deoarece coordonarea transatlantică, mai ales în actualul context internațional de securitate, este deosebit de importantă”.

Senatorii americani Richard Durbin, numărul doi în eşalonul conducerii democrate din Senatul SUA, şi Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului Statelor Unite, au introdus miercuri un proiect de lege care recomandă includerea României în Programul Visa Waiver.

Citiți și
Un proiect de lege depus în Senatul SUA recomandă ridicarea vizelor pentru români. Nicolae Ciucă: Vom continua să lucrăm pentru îndeplinirea criteriilor

Gestul a fost salutat de premierul României, Nicolae Ciucă, care a reiterat că Guvernul va continua să lucreze pentru îndeplinirea condiţiilor tehnice privind accederea României la acest program.

Continue Reading

Facebook

NATO16 mins ago

Turcia a ratificat aderarea Finlandei la NATO. Statul scandinav are acum cale liberă să devină al 31-lea aliat nord-atlantic, în timp ce Suedia mai așteaptă

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Politica de coeziune a UE: Comisia Europeană aprobă o contribuție de 166 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și de ape uzate în România

POLITICĂ16 hours ago

PSD marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România printr-un eveniment la care participă Marcel Ciolacu și Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul de Interne a discutat cu ambasadoarea SUA despre acceptarea României în Programul Visa Waiver: Ar reprezenta o recunoaștere a statutului de partener strategic al SUA

MAREA BRITANIE17 hours ago

Charles al III-lea, primul monarh britanic care s-a adresat Parlamentului german: Flagelul războiului s-a întors în Europa. Securitatea Europei este amenințată

ROMÂNIA17 hours ago

Klaus Iohannis îi primește vineri la Palatul Cotroceni pe liderul PPE Manfred Weber și pe vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans

Eugen Tomac17 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac cere Comisiei Europene suplimentarea compensațiilor pentru fermierii români până la 100 de milioane de euro: Solidaritate înseamnă sprijin pentru toți cei afectați

SCHENGEN18 hours ago

Klaus Iohannis transmite viitoarei președinții spaniole a Consiliului UE că România are obiectivul de a adera la Schengen în acest an

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Fondul european de apărare: Comisia Europeană deblochează 1,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea în comun a unor capabilități și tehnologii strategice de apărare

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE23 hours ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA2 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA4 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, către șeful Consiliului European: Respingerea aderării României la Schengen, o palmă dată Uniunii Europene. Această problemă trebuie rezolvată cât mai repede

POLITICĂ4 days ago

Marcel Ciolacu, cu ocazia Centenarului Constituției României Întregite: Este timpul să ne adaptăm vremurilor și să garantăm o reprezentare corectă a femeilor în societate și politică

Team2Share

Trending