M.R. Ungureanu, despre situatia din Ucraina: Se vede absenta unei politici externe a UE

Mihai-Razvan-UngureanuEste mai greu de imaginat un conflict militar de proportii, conflictul real se va intretine pe masuri economice dure, este opinia fostului sef al SIE, Mihai Razvan Ungureanu, cu privire la situaţia din Ucraina.

“Ceea ce se joaca astazi este, in primul rand, proiectul geostrategic al Federatiei Ruse de a-si asigura prezenta strategica pe tarmul de nord al Marii Negre, unde avem o salba de conflicte inghetate, din Transnistria in Osetia. Adaugand si Crimeea, Rusia preia controlul asupra jumatatii de nord a Marii Negre si influenteaza politica statelor pe teritoriul carora se afla aceste conflicte inghetate”, spune pentru Ziare.com M.R. Ungureanu.

Al doilea proiect, apreciaza fostul sef SIE, este de a pastra Ucraina in zona gri, “intre granitele rasaritene ale NATO si UE si, respectiv, CSI, cu un guvern pe cat posibil neutru sau neutralizat la Kiev, apt sa asigure macar securitatea magistralelor de gaz.”

Si, al treilea aspect, “Rusia pune la incercare soliditatea aranjamentelor continentale de securitate. Practic, ceea ce a pus Rusia sub semnul intrebarii sunt organizatiile internationale. OSCE se dovedeste a fi neadaptata unei asemenea lovituri. UE a raspuns timid. Inca o data vedem ce inseamna absenta unei politici externe a UE“.

Mai multe declaraţii ale fostului şef SIE, aici.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.