Connect with us

#RO2019EU

MAE a lansat procedura privind acordarea patronajului Președinției României la Consiliul UE. Cum poți deveni partenerul președinției ce debutează la 1 ianuarie 2019

Published

on

Ministerul Afacerilor Externe a lansat joi procedura operațională privind cooperarea cu partenerii asociativi în vederea organizării de acțiuni în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, procedură care stabilește modalitatea de acordare de către MAE, a patronajului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, respectiv a statutului de eveniment partener al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene („Friends of the Presidency“).

Foto: MAE

„Ne dorim ca proiectul Preşedinţiei României la Consiliului Uniunii Europene să aibă impact la nivelul întregii societăţi. Efortul nostru este de a stimula participarea şi implicarea tuturor celor interesaţi pe parcursul celor șase luni de mandat, în completarea celor aproximativ 1.400 de reuniuni externe, care urmează a fi găzduite cu predilecție de sediile Consiliului Uniunii Europene, și a celor circa 300 de evenimente pe care le vom organiza în toată țara. După ce un alt demers pe care l-am inițiat, Forumul «EU-RO 2019», a generat idei constructive care au fost integrate în procesul de fundamentare a agendei Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, mizăm din nou pe ambiția, potențialul și profesionalismul partenerilor asociativi, astfel încât vocea cetățenilor români să se facă auzită la nivelul factorilor de decizie ai Uniunii Europene“, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, conform unui comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

Care sunt condițiile pentru a deveni partener al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

Procedura, care poate fi accesată pe site-ul de prezentare a pregătirilor pentru Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene (http://www.romania2019.eu/patronaj/), se aplică în vederea integrării în marja mandatului pe care România îl va exercita în primul semestru al anului viitor a diferitelor evenimente cu tematică culturală, profesională, socială, academică, civică, desfășurate la nivel local, național și internațional, prin acordarea patronajului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, pe baza îndeplinirii unor criterii, inclusiv a obținerii avizului ministerului de linie care gestionează tema respectivă. Evenimentele de acest tip, care nu vor îndeplini toate criteriile, vor putea beneficia de statutul de evenimente partenere ale Președinției.

Sunt eligibile pentru obținerea patronajului sau a statutului de parteneri ai Președinției României la Consiliul Uniunii Europene persoanele juridice cu sediul în România sau în străinătate. Acestea includ următoarele categorii: entități publice; autorități locale; organizații non-guvernamentale; instituții de învățământ (școli generale, licee, universități); institute de cercetare; organizații românești din diaspora care își desfășoară activitatea în străinătate.

Patronajul acordat evenimentelor organizate în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, care nu poate îmbrăca forma unui sprijin financiar, va consta în: dreptul de utilizare a logo-ului oficial al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene pe toate materialele promoționale ale evenimentului; includerea evenimentului în calendarul evenimentelor organizate în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene; participarea unui reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe sau al ministerului de linie care gestionează tematica respectivă la eveniment, respectiv difuzarea materialelor de prezentare ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Evenimente care nu îndeplinesc criteriile de acordare a patronajului nu vor putea utiliza sigla Președinției, dar vor putea beneficia, prin includerea în categoria „Friends of the Presidency“, de sprijin prin participarea unui reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe sau al ministerului de linie care gestionează tematica respectivă, prin difuzarea materialelor de prezentare ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.  

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni.

În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

 

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

#RO2019EU

Polonia depune o plângere la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva directivei drepturilor de autor, un dosar sensibil negociat și încheiat cu președinția României la Consiliul UE

Published

on

©️ European Court of Justice/ Facebook

Polonia a depus vineri o plângere la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene împotriva reformei drepturilor de autor adoptată în aprilie, a anunţat ministrul adjunct al afacerilor externe, relatează AFP.

Polonia a decis să depună în această dimineaţă la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene o plângere în legătură cu adoptarea de către UE a directivei privind drepturile de autor pe internet“, a declarat Konrad Szymanski la televiziunea publică TVP Info, scrie Agerpres.

“Vedem în această reformă, pentru moment destul de neclară, o ameninţare importantă pentru libertatea de expresie, şi în special pentru libertatea de expresie pe internet”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, directiva ar putea conduce “la adoptarea de reguli similare cu o cenzură preventivă”.

Citiți și Parlamentul European a aprobat controversata reformă a directivei drepturilor de autor, un dosar sensibil negociat și încheiat cu președinția României la Consiliul UE

Reforma drepturilor de autor, controversată, a fost adoptată la capătul unei lupte intense de doi ani în care s-au confruntat, pe de o parte, marile grupuri de presă şi artiştii favorabili legii şi, de cealaltă parte, giganţii lumii digitale şi apărătorii libertăţii internetului, îngrijoraţi de consecinţele sale.

Polonia a fost una dintre cele şase ţări care s-au opus reformei.

Continue Reading

#RO2019EU

Președinția română a Consiliului UE a reușit amendarea definitivă a normelor privind dimensiunea autovehiculelor grele în scopul salvării de vieți omenești și protecției mediului

Published

on

Camioanele cu cabine rotunjite sunt prevăzute să ajungă pe drumurile europene începând cu 1 septembrie 2020, Consiliul aprobând astăzi introducerea mai rapidă modelului mai sigur și mai ecologic și încheind, totodată, procedura legislativă, potrivit unui comunicat.

Decizia adoptată de miniștri modifică normele privind dimensiunea maximă a camioanelor, devansând data care permite o lungime mai mare pentru o parte frontală mai rotunjită, fără a se reduce spațiul pentru încărcătură. La 12 februarie 2019, președinția română și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu.

,,Această nouă generație de cabine va fi mai sigură, mai eficientă din punctul de vedere al consumului de combustibil și mai confortabilă pentru șoferi. Deci este o veste bună pentru toți participanții la trafic și pentru mediu”, declară Răzvan Cuc, ministrul român al transporturilor

Partea frontală mai alungită a cabinei va reduce unghiurile moarte ale șoferilor, astfel încât aceștia vor avea o mai bună vizibilitate asupra utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor, cum ar fi pietonii și bicicliștii. Aceasta va reduce totodată pagubele sau vătămările corporale ale altor participanți la trafic produse în caz de coliziune. Potrivit estimărilor Comisiei, acest lucru ar putea duce la salvarea a până la 500 de vieți pe an, în principal în rândul pietonilor și al bicicliștilor din zonele urbane.

Se preconizează că rezistența redusă a aerului va scădea consumul de combustibil cu până la 10%. Reducerea emisiilor va contribui la combaterea schimbărilor climatice.

Înainte de a putea fi introduse pe piață, cabinele aerodinamice trebuie să îndeplinească cerințele de omologare de tip necesare. Acestea vor intra în vigoare până la 1 noiembrie 2019.

Lungimea suplimentară permisă poate fi utilizată numai pentru îmbunătățirea aerodinamicii cabinei, și nu pentru a spori capacitatea de încărcare a vehiculului.

Continue Reading

#RO2019EU

România, aflată la cârma Consiliului UE, a facilitat adoptarea ultimelor patru dosare rămase din pachetul legislativ care va contribui la realizarea Uniunii Energetice și la reducerea vulnerabilității europene în relație cu Rusia

Published

on

Președinția română a Consiliului UE a facilitat adoptarea, astăzi, a celor patru dosare rămase din Pachetul „Energie curată pentru toți europenii” care vor contribui la realizarea Uniunii Energetice, proiect lansat de Comisia Juncker în 2015 pentru reducerea vulnerabilității UE în acest sector, potrivit unui comunicat. 

UE a finalizat revizuirea cadrului său de politică energetică, care prevede condițiile prealabile de reglementare pentru tranziția către o energie curată și așază UE pe calea către îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de la Paris.

Noile legi adoptate astăzi includ un regulament și o directivă privind energia electrică, care îmbunătățesc interconectarea, flexibilitatea și orientarea către consumator ale pieței energiei electrice a UE.

Regulamentul privind pregătirea pentru riscuri în sectorul energiei electrice va garanta siguranța alimentării cu energie electrică în situații de criză. Pachetul include, de asemenea, o revizuire a rolului și a funcționării ACER, Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei.

De ce este necesară Uniunea Energetică?

Uniunea Energetică este strategia UE de a asigura alimentarea și producția de energie ieftină, sigură din punct de vedere al surselor și sustenabilă în raport cu obiectivele pentru mediu în interesul cetățenilor și companiilor europene. 

UE, în calitate de mare consumator, este vulnerabilă din punct de vedere al securității energetice în raport cu Federația Rusă, privit din perpectiva heterogenității intereselor statelor membre vis-a-vis de un furnizor care folosește factorul prim, economic, pentru îndeplinirea unor obiective politice. 

Mai exact, UE este cel mai mare importator de energie din lume, cheltuind 350 de miliarde de euro anual pentru aprovizionarea cu energie. În plus, blocul cumpără mai mult de jumătate din energia consumată de la țări terțe, bazându-se pe un număr limitat de furnizori. 

În acest sens, Comisia Europeană a pregătit un cadru legislativ prin care UE să devină mai puțin vulnerabilă în domeniul energiei prin Pachetul Energie Curată pentru Toți Europenii, lansat în 2016.

Cele 8 acte legislative au următoarele obiective: prioritizarea eficienței energetice, obținerea statutului de lider mondial în producția de energie regenerabilă, îndeplinirea obiectivelor privind diversificarea resurselor energetice până în 2030 și punerea la dispoziție a unor condiții echitabile pentru consumatori. 

Pachetul Energie Curată pentru Toți Europenii cuprinde 8 dosare legislative care contribuie la conturarea uniunii energetice și la îndeplinirea angajamentelor asumate de UE în cadrul Acordului de la Paris: energie regenerabilă, patru dosare pe electricitate, guvernanța UE, eficiență energetică și clădiri performante din punct de vedere energetic. 

Având în vedere că patru acte legislative au intrat deja în vigoare, adoptarea de astăzi a celor patru dosare rămase reprezintă finalizarea pachetului. Acestea vor intra în vigoare după publicarea lor în Jurnalul Oficial.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending