Malta face bani vânzând cetăţenia UE. Renate Weber: Sunt extrem de revoltata! Voi sesiza Comisia Europeana

euroParlamentul Maltei a aprobat un controversat proiect de lege, care permite cumpărarea cetăţeniei malteze, inclusiv a unui paşaport maltez şi acces în Spaţiul Schengen în schimbul sumei de 650 000 de euro, informează publicaţia „The Times of Malta“.

Acordarea cetăţeniei prin noile măsuri legislative controversate ar urma să aducă 30 de milioane de euro în conturile statului, jumătate din această sumă mergând direct la buget, iar restul de 15 milioane de euro fiind investite într-un fond naţional pentru dezvoltare.

renate weberEurodeputatul PNL, Renate Weber a reactionat, criticand decizia Maltei, care, in opinia sa ”contravine inclusiv principiilor pe care este fundamentata Uniunea Europeana” si a anunțat că, în numele grupului ALDE al Parlamentului European, va sesiza Comisia Europeană.
Redăm comunicatul integral transmis de către eurodeputat:
Sunt extrem de revoltata! Cum e posibil, in vreme ce Romania si Bulgaria sunt tinute in afara spatiului Schengen, invocandu-se motive politicianiste, Guvernul socialist din Malta sa poata trece prin Parlament un proiect de lege care permite practic oricarui om cu bani din afara UE sa isi cumpere cetatenie malteza si sa devina, astfel, cetatean european cu libertate deplina de miscare in Schengen si restul UE!

E vorba de un proiect de lege pe care Malta l-a aprobat la 12 noiembrie 2013 si care va permite cetatenilor din afara UE sa-si cumpere cetatenie malteza (inclusiv pasaport maltez) pentru suma de 650.000€.

O asemenea legislatie, in opinia mea, contravine inclusiv principiilor pe care este fundamentata Uniunea Europeana si submineaza insasi ideea de cetatenie europeana. Cum adica? De acum incolo, toti cei din terte state care si-au facut averile prin orice metode (inclusiv coruptie, trafic de orice fel etc.), daca nu au fost condamnati, pot deveni cetateni europeni contra cost?!

Nu mai vorbesc de faptul ca este o evidenta discriminare, din moment ce numai cei mai bogati locuitori ai tarilor-terte vor putea sa isi cumpere cetatenia malteza si, implicit, cetatenia europeana.

Impreuna cu colegul olandez Jan Mulder, voi adresa, in numele grupului ALDE, o intrebare scrisa Comisiei si Consiliului, cu privire la aceasta lege, care urmeaza sa intre in vigoare in saptamanile urmatoare.

Vom cere Consiliului si Comisiei sa se pronunte in legatura cu decizia Parlamentului maltez si sa ne spuna cum respecta aceasta litera si spiritul Tratatelor si a Codului frontierelor Schengen, precum si principiul UE al nediscriminarii?

Astept cu interes raspunsul institutiilor UE, cu atat mai mult cu cat, conform relatarilor din presa, precedentul creat de Malta se pare ca va fi curand extins si in alte tari Schengen, precum Spania – care are o propunere legislativa asemanatoare (deosebirea constand in faptul ca se va acorda rezidenta celor care vor investi 500 de mii de Euro in piata imobiliara locala)“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.