Connect with us

IRAN

Marea Britanie se alătură UE și îi sancționează pe cei implicați în livrarea de drone către Rusia, folosite de Moscova în războiul declanșat în Ucraina

Published

on

© European Communities, 2008

Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva Iranului, suspectat că a furnizat drone Rusiei pentru a le folosi în războiul declanșat în Ucraina, în vreme ce Moscova a acuzat guvernul britanic că a ajuns la ”concluzii nefondate”, informează Politico Europe.

Astfel, Londra a impus măsuri punitive împotriva a trei generali iranieni – Mohammad Hossein Bagheri, Seyed Hojjatollah Qureishi și Saeed Aghajani – și Shahed Aviation Industries, producătorul iranian al dronelor folosite de Rusia în Ucraina.

Generalii și compania vor face obiectul unei înghețări a activelor. De asemenea, persoanelor respective li se va interzice intrarea în Regatul Unit, a precizat Ministerul britanic al Afacerilor Externe într-un comunicat.

”Sprijinul Iranului pentru războiul brutal și ilegal al lui Putin împotriva Ucrainei este deplorabil. Astăzi îi sancționăm pe cei care au furnizat dronele utilizate de Moscova pentru a ataca civilii ucraineni. Acesta este o dovadă clară a rolului destabilizator al Iranului în securitatea globală. Aceste atacuri lașe cu drone sunt un act de disperare. Permițând aceste atacuri, aceste persoane și un producător au provocat poporului ucrainean suferințe de nedescris. Ne vom asigura că aceștia vor fi trași la răspundere pentru acțiunile lor”, a precizat ministrul britanic de externe interimar, James Cleverly.

Anunțul Londrei vine la scurtă vreme după ce statele membre UE au anunțat că trei persoane și o entitate din Iran au fost adăugate pe lista celor vizați de măsuri restrictive pentru subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, a suveranității și independenței Ucrainei.

În ultimele zile, Ucraina a fost lovită de o avalanșă de atacuri cu drone împotriva infrastructurii critice, ca parte a ceea ce oficialii occidentali au numit o încercare deliberată a Moscovei de a-i distruge rețelele de electricitate, încălzire și apă înainte de iarnă.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

IRAN

Marea Britanie, Germania și Franța ”condamnă extinderea programului nuclear” iranian: O ”sfidare la adresa sistemului global de neproliferare”

Published

on

© European Union, 2019/Source: EC - Audiovisual Service

Regatul Unit, Germania și Franța ”condamnă ultimele măsuri adoptate de Iran, confirmate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică, de a-și extinde programul nuclear”.

”Prin creșterea capacităților sale de producție de la Fordow și Natanz, cu mult peste limitele Planului comun și cuprinzător de acțiune (JCPoA), și prin accelerarea producției de uraniu îmbogățit, Iranul a făcut noi pași importanți pentru a distruge JCPoA. Este deosebit de îngrijorătoare decizia Iranului de a crește producția de uraniu îmbogățit (UHE) în instalația subterană a centralei de la Fordow. Măsura luată de Iran reprezintă o sfidare la adresa sistemului global de neproliferare. Acest pas, care implică riscuri semnificative legate de proliferare, nu are nicio justificare civilă credibilă”, reclamă cele trei state semnatare ale Planului comun și cuprinzător de acțiune într-o declarație comună

Iranul a început pentru prima oară să producă uraniu îmbogăţit la nivelul de 60%, un nivel care îl aduce mai aproape de o potenţială utilizare militară la situl său nuclear subteran din Fordow, a declarat marţi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Republica islamică intenţionează, între altele, să crească în mod semnificativ producţia de uraniu slab îmbogăţit (până la 5% sau 20%) la Fordow prin instalarea a 14 noi ”cascade” de centrifuge avansate de acelaşi tip cu cele deja existente, adică IR-6, a adăugat AIEA într-un comunicat de presă.

Continue Reading

IRAN

SUA anunță sancțiuni împotriva a șapte înalți oficiali iranieni pentru rolul lor în reprimarea protestelor. Ministrul de interne și cel al comunicațiilor, printre cei vizați de măsuri

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Statele Unite au anunțat joi sancțiuni economice împotriva a șapte înalți oficiali iranieni pentru rolul lor în reprimarea mortală a protestelor declanșate de moartea tinerei Mahsa Amini, după ce a fost arestată pentru că purta ”în mod nepotrivit hijabul” anunță APF, citat de Agerpres.

”Dreptul la libertatea de exprimare și întrunire pașnică sunt vitale pentru garantarea libertății și demnității individuale. Statele Unite condamnă blocarea accesului la internet de către guvernul iranian și reprimarea violentă continuă a protestelor pașnice și nu vor ezita să își vizeze pe cei care dirijează și susțin astfel de acțiuni”, a subliniat subsecretarul Trezoreriei, Brian Nelson, într-un comunicat.

Printre oficialii guvernamentali vizați de măsurile restrictive se numără ministrul iranian de interne, Ahmad Vahidi, responsabil pentru supravegherea tuturor ”forțelor de ordine desfășurate pentru a reprima protestele din Iran, inclusiv protestele în curs de desfășurare în legătură cu moartea Mahsei Amini. În trecut, poliția a folosit forța letală împotriva protestatarilor în mai multe rânduri, ceea ce face din aceasta un instrument-cheie al regimului iranian în represiunea continuă a propriului popor. Acțiunile poliției s-au soldat cu mii de morți. (…) În trecut, Vahidi le-a avertizat pe femeile iraniene că forțele de securitate ale guvernului le vor sancționa pe cele care <<încalcă regulile>>, cu referire la respectarea hijabului. Recent, Vahidi a amenințat în mod explicit protestatarii care continuă să sfideze regimul și a apărat acțiunile brutale ale ofițerilor de poliție în reprimarea protestelor în curs”, menționează sursa mai sus amintită.

Eisa Zarepour, ministrul comunicațiilor, se regăsește, de asemenea, pe lista sancțiunilor pentru ”încercarea rușinoasă a guvernului iranian de a bloca accesul la internet a milioane de iranieni în speranța de a încetini protestele.”

Înalţi oficiali ai serviciilor de securitate sunt vizaţi de asemenea de aceste sancţiuni care le îngheaţă activele în Statele Unite şi le complică accesul la sistemul financiar internaţional.

Moartea tinerei kurde iraniene în vârstă de 22 de ani pe 16 septembrie a declanşat un val de proteste în Iran şi mitinguri de solidaritate în întreaga lume.

Cel puţin 92 de persoane au fost ucise de la începutul protestelor, potrivit ONG-ului Iran Human Rights, cu sediul în Oslo, în timp ce autorităţile estimează că numărul morţilor este de aproximativ 60, inclusiv 12 membri din rândul forţelor de securitate. Peste o mie de persoane au fost arestate şi peste 620 eliberate numai în provincia Teheran, potrivit autorităţilor.

Continue Reading

IRAN

Joe Biden: SUA vor impune sancțiuni împotriva celor care se fac vinovați de represiunea manifestațiilor din Iran

Published

on

© The White House/ Flickr

Președintele american, Joe Biden, a anunțat luni că ”săptămâna aceasta, Statele Unite vor impune noi sancțiuni împotriva autorilor de violențe contra manifestanților pașnici” din Iran, anunță AFP, citat de Agerpres.

Preşedintele american s-a declarat ”serios îngrijorat de informaţiile privind represiunea tot mai violentă împotriva manifestanţilor din Iran, inclusiv a studenţilor şi femeilor” şi a promis că țara sa este ”alături de femeile iraniene şi de toţi cetăţenii iranieni al căror curaj este o inspiraţie pentru lume”, conform unui comunicat al Casei Albe. 

Statele Unite sunt ”alarmate şi revoltate” de represiunea exercitată de autorităţile iraniene împotriva manifestaţiilor studenţeşti, declarase anterior purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Ciocniri violente au izbucnit între studenţi şi forţele de securitate la o mare universitate din Teheran, la peste două săptămâni după începutul manifestaţiilor declanşate de moartea lui Mahsa Amini, au indicat luni presa de stat şi ONG-uri.

Femeia kurdă în vârstă de 22 de ani, originară din orașul Saqez, din nord-vestul țării, se afla în vizită în capitala Teheran, la 13 septembrie, când a fost arestată de poliția moralității, pentru că ar fi încălcat legea strictă care le impune femeilor să-și acopere părul cu hijab sau cu un văl.

Ea a leșinat după ce a fost dusă într-un centru de detenție pentru a fi ”educată” și a murit la spital după trei zile de comă.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Politica de coeziune a UE: Comisia Europeană aprobă o contribuție de 166 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și de ape uzate în România

POLITICĂ16 hours ago

PSD marchează 130 de ani de la crearea primului partid social democrat în România printr-un eveniment la care participă Marcel Ciolacu și Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene

ROMÂNIA16 hours ago

Ministrul de Interne a discutat cu ambasadoarea SUA despre acceptarea României în Programul Visa Waiver: Ar reprezenta o recunoaștere a statutului de partener strategic al SUA

MAREA BRITANIE16 hours ago

Charles al III-lea, primul monarh britanic care s-a adresat Parlamentului german: Flagelul războiului s-a întors în Europa. Securitatea Europei este amenințată

ROMÂNIA16 hours ago

Klaus Iohannis îi primește vineri la Palatul Cotroceni pe liderul PPE Manfred Weber și pe vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans

Eugen Tomac17 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac cere Comisiei Europene suplimentarea compensațiilor pentru fermierii români până la 100 de milioane de euro: Solidaritate înseamnă sprijin pentru toți cei afectați

SCHENGEN18 hours ago

Klaus Iohannis transmite viitoarei președinții spaniole a Consiliului UE că România are obiectivul de a adera la Schengen în acest an

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Fondul european de apărare: Comisia Europeană deblochează 1,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea în comun a unor capabilități și tehnologii strategice de apărare

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Maia Sandu, apel către democrațiile lumii să sprijine R. Moldova: O democraţie stabilă este ca un far, o lumină strălucitoare pe care Moldova o vede acum printr-o lentilă murdară de fum

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Ursula von der Leyen dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”: Relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin. Echilibrul de putere în relația cu Rusia este în favoarea Chinei

MAREA BRITANIE23 hours ago

Regele Charles al III-lea, la Berlin: Regatul Unit și Germania “sunt alături” de Ucraina în “apărarea libertății și suveranității” în fața unei agresiuni neprovocate

ROMÂNIA2 days ago

VIDEO Klaus Iohannis, la summitul pentru democrație organizat de SUA: România este un cap de pod al democraţiei în regiunea noastră. Vom continua să protejăm ce am realizat

ROMÂNIA4 days ago

Înainte de vizita șefului Consiliului European la Chișinău, Charles Michel și Klaus Iohannis condamnă tentativele Rusiei de a destabiliza R. Moldova și promit tot sprijinul din partea UE

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Șeful Consiliului European susține creșterea sprijinului UE pentru fermierii români: România a jucat un rol esențial care a adus venituri vitale Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu: România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și nu vom avea liniște până când nu se va vindeca definitiv de boala rusească

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Președintele Consiliului European vizitează Centrul operațional de coordonare al Poliției de Frontieră: Trebuie să luăm o decizie cât mai rapidă privind aderarea României la Schengen

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis se așteaptă că încrederea românilor în UE să revină după aderarea la Schengen: “Dacă e război la graniță și mai vine un refuz pe Schengen, este de înțeles că românii își pierd puțin răbdarea”

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, către șeful Consiliului European: Respingerea aderării României la Schengen, o palmă dată Uniunii Europene. Această problemă trebuie rezolvată cât mai repede

POLITICĂ4 days ago

Marcel Ciolacu, cu ocazia Centenarului Constituției României Întregite: Este timpul să ne adaptăm vremurilor și să garantăm o reprezentare corectă a femeilor în societate și politică

Team2Share

Trending