Connect with us

INTERNAȚIONAL

Marine Le Pen susține suveranitatea teritorială, dar justifică anexarea Crimeei: Aceasta a aparținut Rusiei. Cred că referendumul a fost organizat legal

Published

on

Prezentă în România pentru a lua parte la la conferința care a avut loc pe data de 16 aprilie, Marine Le Pen , președintele Frontului Național, formațiune politică de extremă dreapta din Franța,  a acordat și un interviu în cadrul căruia a vorbit despre poziția pe care aceasta o are față de anexarea Crimeei, dar și despre atitudinea sa față de politica dusă de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, potrivit Digi24.

lepen_marineCerându-i-se să își explice poziția pozitivă față de încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei, făcând trimitere la cazul anexării Crimeei, în contextul în care politica sa are drept stâlp de susținere suveranitatea teritorială, Marine Le Pen a afirmat că situația profilată de cazul mai sus precizat nu reprezintă un subiect al dreptului internațional. “Crimeea a aparținut Rusiei. A fost un referendum. Când acesta a fost organizat, Ucraina nu avea guvern legitim, era un guvern venit la putere printr-o lovitură de stat. Nimeni nu a contestat referendumul.”

De altfel, în cadrul interviului, aceasta a afirmat cu deschidere faptul că acțiunea Rusiei de a anexa Crimeea este una legitimă, care nu poate fi contestată. “ Nimeni nu a pus la îndoială referendumul, nici modul în care a fost organizat. Cred că acest referendum a fost organizat legal şi nimeni nu poate contesta faptul că marea majoritate a locuitorilor din Crimeea vrea alipirea la Rusia. Exact asta au făcut prin referendum. Repet, a fost un exerciţiu democratic într-o situaţie despre care am fost minţiti foarte mult. Situaţia de astăzi din Ucraina este grăitoare. Nu putem spune că lucrurile funcţionează prea corect. Nu mi se pare.”

În viziunea sa, Uniunea Europeană, prin „șantajul la adresa Ucrainei”, s-a constituit într-o sursă alimentatoare a acțiunilor statului rus. „Am spus asta de la început: Uniunea Europeană a folosit un fel de şantaj la adresa Ucrainei spunându-le fie să încheie un acord comercial cu UE, fie cu Rusia. A fost o mare greşeală. Au pus paie pe foc. Ştim că în Ucraina, o parte din populaţie priveşte spre est şi are tot dreptul, iar o parte din populaţie este prooccidentală şi, la fel, are tot dreptul. Să pui paie pe foc pe divizarea societăţii ucrainene a fost o greşeală enormă din partea Uniunii Europene.”

Aceasta a negat afirmațiile privind susținerea lui Putin în schimbul unor sume de bani pentru finanțarea propriei campanii, catalogând-o drept o defăimare. „Am vorbit cu toate băncile franceze și toate m-au refuzat. Apoi am cerut tuturor băncilor europene. Ne-au refuzat și acestea. Este o mare defăimare la adresa mea și a partidului meu.”  Din punctul său de vedere, refuzul din partea diferitelor instituții bancare a fost generat de faptul că partidul pe care îl conduce este cel care scoate adevărul la lumină. „Pentru că suntem cuiul din pantof, pentru că spunem lucruri pe care sistemul nu vrea să le audă.”

 

 

.

.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Papa Francisc salută armistițiul propus de ONU pentru o încetare mondială a focului în timpul pandemiei: Să permitem păcii să ofere asistență umanitară

Published

on

© Vatican News

Papa Francisc a salutat duminică armistiţiul global de încetare a focului în perioada pandemiei de coronavirus solicitat de ONU şi a cerut “să fie implementat în mod efectiv şi rapid pentru binele persoanelor aflate în suferinţă”, relatează EFE, potrivit Agerpres.

“Este lăudabilă solicitarea unei încetări imediate mondiale a focului, care să permită păcii şi securităţii indispensabile să poată oferi asistenţă umanitară de care este nevoie de urgenţă”, a spus Papa în timpul rugăciunii duminicale Angelus.

“Ser ca această decizie să se implementeze eficient şi rapid pentru binele persoanelor care suferă. Fie ca această rezoluţie a Consiliului de Securitate să se transforme într-un prim pas spre un viitor paşnic”, a spus Sfântul părinte.

După mai mult de trei luni de negocieri, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit, în sfârşit, la 1 iulie pentru a aproba o rezoluţie care sprijină apelul secretarului general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, pentru un armistiţiu global de încetare a focului în perioada pandemiei de coronavirus.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ziua Independenței SUA: Donald Trump promite să protejeze “modul de viață american” și anunță că este pe cale să învingă “stânga radicală, marxiștii și anarhiștii”

Published

on

© White House/ Flickr

Preşedintele Donald Trump a celebrat sâmbătă, 4 iulie, sărbătoarea naţională a Zilei Independenţei cu un discurs în stilul unui miting de campanie într-o Americă divizată, pe fundalul unui nou val de îmbolnăviri cu COVID-19 şi a manifestaţiilor împotriva rasismului, transmite duminică AFP. De asemenea, Donald Trump a afirmat că va lupta pentru a proteja stilul de viaţă american care a început atunci când exploratorul italian Cristofor Columb a descoperit America.

Festivităţile organizate cu ocazia zile de 4 iulie, marcată în mod tradiţional de parade, fanfare, grătare şi artificii impresionante într-o atmosferă prietenoasă au fost revizuite în acest an pe întreg teritoriul Statelor Unite din cauza pandemiei.

“Suntem pe cale să învingem stânga radicală, marxiştii, anarhiştii, agitatorii şi jefuitorii”, a spus preşedintele Donald Trump în cadrul unei ceremonii organizate în grădinile Casei Albe, relatează Agerpres.

Cu o zi în urmă, de la poalele Muntelui Rushmore, Donald Trump a denunțat asediul lansat de fascismul de extremă-stânga asupra istoriei, celebrând memoria părinților fondatori ai SUA.

Departe de tonul împăciuitor, adoptat în mod tradiţional de preşedinţii americani în discursul cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenţei, liderul de la Casa Albă a atacat şi mass-media “care îşi acuză pe nedrept adversarii că sunt rasişti”.

“Cu cât minţiţi mai mult, cu cât calomniaţi (…) cu atât vom lucra pentru a spune adevărul şi vom câştiga”, a declarat Donald Trump cu patru luni înaintea alegerilor prezidenţiale în care speră să câştige un al doilea mandat.

Liderul de la Casa Albă a atacat din nou virulent China, de unde s-a răspândit pandemia noului coronavirus, reafirmând că autorităţile de la Beijing “ar trebui să fie trase la răspundere”.

De asemenea, Donald Trump a afirmat că va lupta pentru a proteja stilul de viaţă american care a început atunci când exploratorul italian Cristofor Columb a descoperit America.

“Împreună vom lupta pentru visul american şi îl vom apăra pentru a proteja şi a păstra modul de viaţă american care a început în 1492 când Columb a descoperit America”, a declarat preşedintele Donald Trump cu ocazia celebrării, la Casa Albă, a Zilei Independenţei SUA.

“Nu vom permite niciodată unei mulţimi supărate să ne dărâme statuile, să ne şteargă istorie, să ne îndoctrineze copiii sau să calce în picioare libertăţile noastre” a declarat liderul de la Casa Albă.

Sărbătorirea de anul acesta a Zilei Independenţei, ce marchează momentul în care, în 1776, 13 colonii britanice au proclamat separarea lor de coroana britanică şi fondarea Statele Unite ale Americii, va rămâne în istorie marcat de frământările sociale şi politice generate de moartea afro-americanului George Floyd. Moartea sa a provocat o mişcare de amploare împotriva rasismului, comparabilă cu cea a drepturilor civile din anii 1960. În mai multe părţi din SUA, ziua de 4 iulie a fost marcată de mitinguri pentru justiţie, egalitate rasială şi împotriva administraţiei Trump.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadorul României în SUA: Ziua Independenței, un moment de recunoaștere a rolului vital al SUA în căutarea libertății de către români

Published

on

© Ambasada României în Statele Unite ale Americii

Ziua Independenței Statelor Unite ale Americii reprezintă un moment important de recunoaștere a rolului vital pe care SUA l-a jucat în dobândirea libertății și a destinului democratic ale României, a susținut, sâmbătă, ambasadorul român la Washington, George Cristian Maior.

Într-un mesaj prilejuit de aniversarea a 244 de ani de la adoptarea Declarației de Independență, ambasadorul român a subliniat că valorile Declarației de Independență au fost mult timp prețuite de români și reflectate și în Constituția țării noastre.

Ziua Independenței este un moment important pentru recunoașterea rolului vital pe care l-au jucat Statele Unite în căutarea libertății de către români. Apelul vizionar al Americii pentru destinul democratic al națiunilor a inspirat în mare parte mișcarea de unificare a României în 1918. Acum treizeci de ani, în 1989, eliberarea României de regimul comunist a avut un impact dramatic asupra viziunii dominante a Statelor Unite pentru o Europă întreagă și liberă. România a găsit de-a lungul istoriei un prieten apropiat și un aliat puternic în Statele Unite, angajat întotdeauna să încurajeze și să sprijine idealurile democratice ale țării noastre“, a spus Maior, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei României în SUA.

Ambasadorul român a reiterat, totodată, relația strânsă de parteneriat pe care România și SUA o împărtășesc, bazată pe valorile democrației, drepturilor omului și statului de drept.

 

Statele Unite ale Americii celebrează la 4 iulie împlinirea a 244 de ani de la semnarea Declarației de Independență prin care cele 13 colonii din America de Nord își declarau independența față de Marea Britanie.

Mai mult, săptămâna viitoare, la 11 iulie, România și SUA marchează 23 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic bilateral.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending