Martin Schulz: Turcia devine statul conducătorului unic. UE nu va accepta concentrarea puterii în mâinile unei singure persoane

Evenimentele recente constituie “o respingere evidentă a valorilor europene” de către președintele truc, Recep Tayyip Erdoğan, lucru ce face dificile discuțiile privind statutul de membru al Turciei,  a menționat președintele Parlamentului European, Martin Schulz în cadrul unui interviu, potrivit Politico Europe.

martin schulzObservăm că Turcia, sub conducerea lui Erdogan devine statul conducătorului unic”, a precizat Schulz, făcând trimitere la ridicarea imunității parlamentare a membrilor pro-kurzi din Parlamentul turc. Acesta a făcut referire și la înlocuirea prim-ministrului, după ce Ahmet Davutoglu și-a dat demisia, fiind înlocuit cu un apropiat al lui Erdogan, Binali Yıldirim.

Schulz a susținut că nu putem vorbi de o liberalizare a programului de vize pentru cetățenii turci, dacă Ankara nu îndeplinește condițiile impuse de Uniunea Europeană. Printre acestea se numără și legislația antiteroristă. Erdogan a menționat că nu va face modificări în acest sens. „Trebuie să fie clar că Uniunea Europeană nu va accepta concentrarea puterii în mâninile unei singure persoane”, a susținut Schulz.

Refugiații sunt cei care vor plăti prețul, în final. Avem nevoie de un acord solid. Astfel, vom continua cooperarea cu Turcia, dar nu trebuie să păstrăm tăcerea”, a adăugat președintele Parlamentului European.

Declarațiile vin ca urmare a participării Angelei Merkel la summitul ONU privind criza refugiaților pentru a salva acordul UE-Turcia. „Sunt convinsă că este în interesul germanilor, europenilor și în interesul celor care fug din calea războiului și a persecuțiilor”, a menționat Merkel în cadrul unui interviu acordat unei publicații germane.

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.