Connect with us

SUA

Mike Pompeo face apel la „toate națiunile iubitoare de libertate” să se alăture inițiativei #CleanNetwork împotriva Chinei

Published

on

© US Embassy Bucharest/Facebook

Secretarul de Stat al SUA Mike Pompeo face apel la „toate companiile și națiunile iubitoare de libertate” să se alăture inițiativei #CleanNetwork împotriva Chinei.

„Sunt încântat să anunț extinderea programului #CleanNetwork. Facem apel către toate națiunile și companiile iubitoare de libertate să se alăture acestui program”, a transmis sâmbătă, șeful Departamentului de Stat din SUA, într-un mesaj pe Facebook. 

Șeful diplomației americane a făcut aceste precizări în contextul în care SUA promovează inițiativa “Clean Network”, program al administrației Trump menit să protejeze securitatea națiunii americane și informațiile sensibile ale companiilor împotriva intruziunilor agresive ale unor actori cu influențe maligne precum Partidul Comunist Chinez.

„Răspândirea în Statele Unite a aplicațiilor mobile dezvoltate și deținute de companii din Republica Populară Chineză (China) continuă să amenințe securitatea națională, politica externă și economia Statelor Unite”, declara, la 5 august, președintele Donald Trump. 

La rândul său, Mike Pompeo preciza în iulie că a cerut partenerilor internaționali să devină „țări curate, astfel încât informațiile private ale cetățenilor lor să nu ajungă în mâna Partidului Comunist Chinez”.

Amintim că la 6 august, președintele SUA a semnat două ordine executive prin care este interzisă funcționarea aplicațiilor TikTok și WeChat. Astfel, TikTok va continua să funcționeze până cel târziu la data de 15 septembrie dacă proprietarul ByteDance nu se lasă cumpărat de o companie americană.

De asemenea, administrația americană vizează și interzicerea operării marilor companii de tehnologie din China, precum Alibaba, Baidu și Tencent, toate fiind prezente momentan și în SUA.

Vizând curățarea rețelelor de comunicații americane de „influența chineză” și protejarea intereselor Statelor Unite, secretarul de stat Mike Pompeo a descris o abordare pe 5 paliere, asigurând că:

  1. Operatorii telecom puși pe lista companiilor chineze care nu prezintă încredere nu se pot conecta în mod direct la rețelele de telecomunicații americane
  2. Aplicațiile de mobil marcate drept „untrusted” sunt înlăturate din magazinele de aplicații folosite pe teritoriul SUA
  3. Producătorii smartphone care nu prezintă încredere sunt împiedicați din a preinstala, sau propune pentru download, cele mai populare aplicații de mobil originare din Statele Unite
  4. Sunt luate măsuri preventive care să împiedice stocarea sau accesarea prin intermediul serviciilor cloud gestionate de companii chinezești, a informațiilor personale, proprietate intelectuală și alte date sensibile care aparțin cetățenilor sau companii americane.
  5. Securizarea cablurilor de fibră optică submarine care conectează Statele Unite de infrastructura globală de internet, încât acestea să nu poată fi compromise de agențiile de informații aflate în subordinea Chinei.

Alături de alte 29 de state, România s-a alăturat acestei inițiative după ce a decis să permită numai furnizori de încredere pentru tehnologia 5G. De altfel, ocazia unei vizite a președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă, anul trecut, Bucureștiul și Washington-ul au semnat un memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G în care sunt afirmate principii potrivit cărora sistemele critice nu pot fi operate de firme care nu sunt de încredere. 

 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

SUA: Administrația Trump și viitoarea administrație Biden cer eliberarea imediată și necondiționată a lui Aleksei Navalnîi și acuză Rusia că vrea să-l aducă la tăcere pe liderul opoziției

Published

on

© Aleksei Navalnîi/ Facebook

Statele Unite, atât prin vocea administrației în exercițiu, cât și prin cea a viitoarei administrații a președintelui Joe Biden, au condamnat duminică seară în termeni fermi arestarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, revenit la Moscova la aproape jumătate de an după tentativa de otrăvire a acestuia cu agent neurotoxic de tip Noviciok, perioadă în care a fost tratat și s-a recuperat la Berlin.

Liderul opoziţiei ruse arestat duminică la Moscova, Aleksei Navalnîi, “trebuie eliberat imediat”, a îndemnat Jake Sullivan, viitor consilier pentru securitate naţională al preşedintelui ales american, Joe Biden.

“Navalnîi trebuie eliberat imediat, iar autorii acestui scandalos atac la adresa vieţii lui trebuie să fie traşi la răspundere. Atacurile Kremlinului împotriva lui Navalnîi nu sunt numai o încălcare a drepturilor omului, dar şi un afront adus poporului rus care doreşte ca vocea lui să fie auzită”, a insistat Sullivan, pe Twitter.

De asemenea, și secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a acuzat duminică Rusia că l-a arestat pe opozantul Alexei Navalnîi la sosirea la Moscova pentru a-l reduce la tăcere, transmite dpa.

“Statele Unite condamnă ferm decizia Rusiei de a-l aresta pe Alexei Navalnîi. Reţinem cu îngrijorare serioasă că închiderea acestuia este ultima dintr-o serie de încercări de a-i reduce la tăcere pe Navalnîi şi alte personalităţi din opoziţie şi voci independente critice la adresa autorităţilor ruse”, a comunicat Pompeo, conform Agerpres.

“Cerem guvernului rus să asigure condiţii egale pentru toate partidele politice şi candidaţii care doresc să concureze în procesul electoral”, a adăugat secretarul de stat, cerând “eliberarea necondiţionată a lui Navalnîi”.

Reacții de condamnare fermă a acțiunilor Rusiei și de solicitare a eliberării lui Navalnîi au venit și din partea liderilor instituțiilor UE, a țărilor baltice și a României, prin vocea miniștrilor de externe, precum și a prim-ministrului Poloniei și a șefului diplomației germane Heiko Maas.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost arestat duminică seara, la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova. Autoritatea penitenciară din Rusia (FSIN) a confirmat că agenţii l-au reţinut pe Navalnîi, cel mai cunoscut critic al preşedintelui Vladimir Putin.

Navalnîi a revenit de la Berlin, unde fusese internat din august pentru a fi tratat după otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok, deşi ştia că ar putea fi arestat.

Cursa aeriană a companiei Pobeda, cu care a sosit dizidentul, trebuia să aterizeze pe aeroportul Vnukovo, unde Navalnîi era aşteptat de un grup de susţinători care îi scandau numele. Poliţia a dispersat protestatarii şi i-a arestat pe câţiva dintre ei.

Avionul în care se afla Navalnîi a fost redirecţionat în ultimul moment spre Şeremetievo.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman, după întâlnirea cu ministrul Justiției, Stelian Ion: Statul de drept a fost consolidat în România și în continuare viitorul său este unul strălucit

Published

on

© U.S. Embassy Bucharest/ Facebook

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a precizat după întâlnirea cu ministrul Justiției, Stelian Ion, că România își continuă drumul pe o cale strălucită și optimistă, concluzia sa fiind aceea că a ”luat sfârșit vechea domnie a corupţiei, nepotismului şi criminalităţii organizate, care încerca să fure speranţa şi viitorul generaţiilor de români”, iar ”statul de drept a fost consolidat în România”.

”România îşi continuă drumul pe o cale strălucită şi optimistă. Miercuri, împreună cu adjunctul meu, David Muniz şi cu Scott Kerin de la Departamentul de Justiţie am avut plăcerea şi onoarea profesională de a ne întâlni cu noul ministru al justiţiei, domnul Stelian Ion şi cu o parte din membrii de la conducerea echipei sale. A fost o întâlnire detaliată şi productivă, în care am discutat despre cooperarea extrem de solidă dintre măreţele noastre ţări, stadiul mai multor propuneri în curs de lucru şi despre noi iniţiative pe tema statului de drept. Sunt încrezător că Ministrul Ion va continua şi va construi plecând de la eforturile şi realizările incredibile ale fostului ministru al justiţiei Predoiu cu privire la aprofundarea aplicării principiului statului de drept. Ministrul Ion, în calitate de parlamentar, şi-a condus colegii în lupta împotriva forţelor corupţiei şi a militat pentru consolidarea statului de drept. În calitate de ministru al justiţiei, aşa cum îl cunosc, va folosi toate resursele de care dispune pentru a continua această luptă”, a precizat într-o declarație făcută publică de Ambasada SUA la București.

Adriam Zuckerman a amintit, în același timp, că România și Statele Unite au o legătură incredibil de puternică și specială.

”În timpul întrevederii noastre, am reiterat această legătură şi angajamentul nostru de colaborare pentru a ne asigura că infracţiuni precum crima organizată, corupţia endemică, traficul de persoane şi infracţiunile legate de drepturile de proprietate intelectuală nu vor fi tolerate în România”, a menționat ambasadorul SUA.

Acesta a subliniat că standardele ”toleranţă zero” la care au aderat în trecut ministrul Predoiu şi ministrul Vela continuă să fie aceleaşi standarde aplicate şi de ministrul Bode şi ministrul Ion. ”Îi aplaud pentru acest lucru. A luat sfârşit vechea domnie a corupţiei, nepotismului şi criminalităţii organizate, care încerca să fure speranţa şi viitorul generaţiilor de români. Statul de drept a fost consolidat în România şi în continuare viitorul său este unul strălucit”, este concluzia sa.

”În ultimele săptămâni, în timpul mai multor întrevederi cu membri ai guvernului din noua coaliție, am rămas impresionat de cooperarea dintre ministere și continuitatea perfectă a inițiativelor anterioare. România și Statele Unite sunt cele mai bune prietene. Mi-a făcut plăcere să reiterez, în fața ministrului Ion, angajamentul nostru de a sta umăr la umăr cu poporul român, pe calea progresului”, a mai spus Zuckerman.

Adrian Zuckerman îşi încheie misiunea la Bucureşti, la un an de la premuarea mandatului, în decembrie 2019.

Continue Reading

SUA

SUA: Vicepreședintele în exercițiu Mike Pence, hotărât să asigure „o tranziție ordonată și o inaugurare în condiții de siguranță” a lui Joe Biden la Casa Albă

Published

on

© NASA

Vicepreședintele în exercițiu al SUA, Mike Pence, a declarat joi că se angajează să asigure „o tranziție ordonată și o inaugurare în condiții de siguranță” cu ocazia ceremoniei de învestire a președintelui ales Joe Biden la Casa Albă, pe 20 ianuarie, relatează Reuters, preluat de Agerpres

Comentariile lui Pence vin pe fondul avertismentelor emise de autoritățile de implementare a legii privind posibilitatea unor violențe înaintea evenimentului de săptămâna viitoare. 

„Am trăit cu toții acea zi din 6 ianuarie și – așa cum a precizat președintele ieri – suntem dedicați unei tranziții ordonate și unei inaugurări sigure. Poporul american nu merită nimic mai puțin”, a spus Pence la începutul unui briefing al Agenției Federale de Management al Urgențelor.

Săptămâna trecută, un val de protestatari violenți pro-Trump, incitați de președinte, au luat cu asalt Capitoliul SUA și cinci persoane au murit ca urmare. Președintele Donald Trump a fost pus sub acuzare de către Congres, miercuri, pentru a doua oară, pentru rolul său în insurecție, 10 republicani din Cameră alăturându-se colegilor lor democrați la votul pentru acuzare. În urma votului, Trump a transmis un mesaj video în care nu menționa punerea sub acuzare, dar a denunțat violențele produse în numele său. 

„Ne vom asigura că vom avea o inaugurare în siguranță. Că președintele ales Joe Biden și vicepreședintele ales Kamala Harris își vor putea depune jurămintele ca noul președinte și vicepreședinte al Statelor Unite. Într-o manieră conformă cu istoria noastră, cu tradițiile noastre, într-un mod care face cinste poporului american și Statelor Unite “, a adăugat Pence.

Potrivit unor surse guvernamentale, Pence va participa la ceremonia de inaugurare.

Presedintele ales a declarat la începutul săptămânii ca Pence va fi binevenit la ceremonia oficială de depunere a juramintelor sale, care vor avea loc intr-un format mai restrând din cauza pandemiei de coronavirus.

„Cred că este important, atât cât putem, să rămânem la ceea ce au fost precedente istorice ale modului în care ar trebui menținute schimbările administrației”, a declarat Biden reporterilor. „Am fi onorați să-l avem acolo și să mergem mai departe cu tranziția”, a precizat președintele ales. 

Trump a informat că nu va participa la inaugurare.

Continue Reading

Facebook

U.E.10 mins ago

UE condamnă arestarea lui Aleksei Navalnîi și solicită eliberarea sa imediată: Este o infracțiune pentru comunitatea internațională, pentru Europa

INTERNAȚIONAL29 mins ago

SUA: Administrația Trump și viitoarea administrație Biden cer eliberarea imediată și necondiționată a lui Aleksei Navalnîi și acuză Rusia că vrea să-l aducă la tăcere pe liderul opoziției

POLITICĂ14 hours ago

România, printre primele țări UE și NATO care condamnă arestarea lui Aleksei Navalnîi la Moscova: Represiunea este complet nedemocratică

Dacian Cioloș14 hours ago

Aleksei Navalnîi, arestat la sosirea la Moscova. Liderul Renew Europe Dacian Cioloș condamnă “arestarea mișelească” a opozantului rus

REPUBLICA MOLDOVA14 hours ago

Maia Sandu a discutat la Bruxelles cu Laura Codruța Kövesi despre o colaborare între Parchetul European și instituțiile de combatere a corupției din Republica Moldova

PARLAMENTUL EUROPEAN17 hours ago

Parlamentul European, prima sesiune plenară din acest an. Recentele violențe asupra Congresului SUA, prioritățile președinției portugheze a Consiliului UE și evoluțiile privind vaccinul anti-COVID, principalele teme dezbătute

ROMÂNIA18 hours ago

A cincea tranșă de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer-BioNTech sosește luni în România. Cele 87.750 de noi doze, distribuite în țară

U.E.19 hours ago

Uniunea Europeană a pus la punct o serie de măsuri pentru a-şi reduce dependenţa de dolarul american (Financial Times)

U.E.19 hours ago

Franța se declară ”reticentă” cu privire la introducerea unui certificat de vaccinare unic la nivelul UE: Este prematur să vorbim de o hârtie

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Asociația Europeană a Operatorilor de Transport și Sistem din Europa (ENTSO-E) investighează cauzele care au condus la separarea în două zone a rețelei electrice europene interconectate

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.6 days ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă3 weeks ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

ROMÂNIA3 weeks ago

Campania de vaccinare anti-Covid în România începe cu asistenta care a preluat primul pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2

ROMÂNIA3 weeks ago

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Institutul Cantacuzino din Capitală. România va avea 10 milioane de doze de vaccin, 140.000 fiind distribuite săptămânal

ROMÂNIA4 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis: Campania de vaccinare anti-COVID-19 începe în România și în toată UE pe 27 decembrie. Vaccinul este sigur și eficient, autorizat la cele mai înalte standarde europene

ROMÂNIA4 weeks ago

Mesajul președintelui Klaus Iohannis pentru noul Guvern: S-a închis ciclul în care ne-am angajat și am promis. Acum, la treabă!

ROMÂNIA4 weeks ago

Guvernul Cîțu a fost învestit de Parlament. Membrii noului Cabinet vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

CONSILIUL EUROPEAN4 weeks ago

Angela Merkel, Klaus Iohannis și ceilalți lideri UE fac apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate: Prin eforturi comune și cu ajutorul vaccinului anti-COVID-19 punem baza unui 2021 sigur și prosper

Advertisement
Advertisement

Trending