Connect with us

INTERNAȚIONAL

Ministerul Justiției: Au fost selectați candidații pentru desemnarea reprezentantului României în Comitetul european pentru prevenirea torturii și pedepselor din cadrul Consiliului Europei

Published

on

© Ana Birchall/ Facebook

Marți, 24 septembrie 2019, a avut loc reuniunea Comisiei de selecție pentru desemnarea reprezentantului României în Comitetul european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (CPT) din cadrul Consiliului Europei, în urma căreia au fost selectați 3 candidați pentru etapa următoare a procedurii, interviul, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției. 

În această etapă a procedurii a avut loc evaluarea dosarelor celor șase candidați înscriși pentru această poziție. Până la momentul evaluării dosarelor de către Comisie, un candidat s-a retras.

Verificarea dosarelor a constat în evaluarea îndeplinirii condițiilor cumulative care să permită accederea în urmatoarea etapă a procedurii, interviul.
În urma evaluării dosarelor realizată individual de fiecare membru al Comisiei de selecție, s-a constatat că din cei cinci candidați rămași în procedura de selecție, trei au îndeplinit toate condițiile cumulative, iar doi candidați au fost respinși.

Comisia de selecție este condusă de ministrul justiției, Ana Birchall, și este compusă din șase membri – patru reprezentanți ai ministerelor (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii) și un reprezentatnt al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Candidații care îndeplinesc condițiile vor susține interviul în fața aceleiași Comisii de selecție în perioada următoare.

,,Comisia a analizat cu transparență și profesionalism dosarele tuturor candidaților. Comitetul european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante este un organism extrem de important, iar România merită să fie reprezentată așa cum se cuvine, având la bază meritocrația și experiența profesională relevantă pentru activitatea acestui comitet”, a declarat ministrul Ana Birchall.

Mandatul actualului membru al României în Comitetul european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (CPT) expiră în decembrie 2019 și, până la această dată, noul membru trebuie ales de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) din lista celor trei candidați pe care România îi va propune.

În procesul de selecție a reprezentantului României în CPT, candidații trebuie să aibă experiență profesională considerabilă în domeniile reglementate de Convenție (de exemplu: magistrat, medic legist, psihiatru, sociolog, specialist pe probleme penitenciare, polițist, expert în domeniul drepturilor omului).

Membrii CPT sunt experţi independenţi şi imparţiali, care nu reprezintă statul pentru care a fost ales. Pentru garantarea într-o şi mai mare măsură a independenţei, membrii nu vizitează statele pentru care au fost aleşi.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

NATO

NATO va continua să furnizeze sprijin Georgiei, atât politic, cât și practic, pentru implementarea reformelor

Published

on

©NATO

NATO va continua să furnizeze sprijin Georgiei, atât politic, cât și practic, în contextul în care aceasta continuă să pună în aplicare reforme importante, a precizat marți, la Bruxelles, adjunctul secretarului general al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, în cadrul unei intevenții cu ministrul de externe georgian David Zalkaliani, conform unui comunicat al organizației transatlantice.

În acest context, Mircea Geoană a mulțumit Georgiei pentru angajamentul continuu față de securitatea euro-atlantică și pentru contribuția acestui stat în cadrul misiunii NATO în Afganistan.

Acesta a punctat că, în pofida provocărilor pe care le-a reprezentat criza de COVID-19, NATO și Georgia au continuat să își consolideze cooperarea. Astfel, Micea Geoană a lăudat eforturile Georgiei de a lupta împotriva pandemiei.

În urma solicitării înainte de autoritățile georgiene la trei aprilie, către Centrul euro-atlantic de cooperare a răspunsului la dezastre, mai multe state membre au oferit sprijinul lor Georgiei.

În cadrul vizitei sale, ministrul de externe georgian David Zalkaliani, a avut o intervenție în cadrul reuniunii Comisiei NATO-Georgia.

Georgia este țara parteneră care contribuie cel mai mult la misiunile și operațiunile NATO, fiind inclusiv a patra națiune ca număr de efective militare alocate pentru misiunea Resolute Support pe care NATO o desfășoară în Afganistan. Mai mult, Tbilisi alocă 2% din PIB pentru apărare, un criteriu important în cadrul NATO.

Reamintim că recunoașterea aspirațiilor euro-atlantice ale Georgiei, validate ca atare la summitul NATO de la București din 2008, a fost urmată de războiul ruso-georgian la capătul căruia Osetia de Sud și Abhazia au devenit provincii separatiste susținute de Federația Rusă.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Secția Consulară a Ambasadei României la Washington și-a suspendat activititatea după ce un membru al personalului a fost testat pozitiv cu COVID-19

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Ambasada României în SUA a informat marţi, într-un comunicat de presă, că activitatea Secţiei Consulare a Ambasadei României la Washington a fost suspendată începând cu data de 14 iulie, ca urmare a faptului că un membru al personalului ambasadei a fost testat pozitiv la COVID-19, iar programările stabilite pentru perioada următoare – prin intermediul www.econsulat.ro – au fost anulate, potrivit Agerpres.

Secția Consulară a Ambasadei României la Washington și-a suspendat activititatea după ce un membru al personalului a fost testat pozitiv cu COVID-19

Decizia a fost luată în scopul protejării cetăţenilor români faţă de riscul epidemiologic, fiind justificată de necesitatea de a evita eventualele circumstanţe de propagare a COVID-19 în rândul persoanelor care au nevoie de servicii consulare sau al celor care le prestează, se menţionează în comunicatul citat.

Potrivit sursei menţionate, în această perioadă, serviciile consulare, inclusiv cele de urgenţă, vor fi asigurate de celelalte oficii consulare ale României aflate pe teritoriul Statelor Unite ale Americii: de la New York, Miami, Chicago şi Los Angeles.

Un membru al personalului Ambasadei României la Washington a fost testat pozitiv la infecţia cu noul coronavirus, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit unui comunicat al MAE, starea de sănătate a persoanei este bună şi se află sub supraveghere medicală.

Au fost dispuse măsurile care se impun în relaţia cu autorităţile din statul de reşedinţă, respectiv măsuri de protecţie pentru restul colectivului misiunii diplomatice şi membrii de familie.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Donald Trump îl felicită pe președintele Poloniei, Andrzej Duda, pentru realegerea sa ”istorică” : Aștept cu nerăbdare să continuam munca noastră împreună

Published

on

© The White House/ Flickr

Preşedintele american Donald Trump l-a felicitat pe omologul său polonez Andrzej Duda pentru realegerea ”istorică” a acestuia în funcţie, în urma scrutinului desfăşurat duminică.

”Felicitări prietenului meu președinte Andrzej Duda al Poloniei pentru realegerea sa istorică! Aștept cu nerăbdare să continuăm munca noastră împreună în numeroase domenii, inclusiv apărarea, comerțul, energia și telecomunicațiile!”, a transmis Donald Trump pe contul oficial de Twitter.

Președintele conservator Andrzej Duda (Lege și Justiție – PiS) câștigă un nou mandat la mică distanță de rivalul liberal, primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski (Platforma Civică – PO), potrivit rezultatelor oficiale cvasi-complete transmise luni de comisia electorală (PKW), informează dpa și AFP, preluat de Agerpres.

După numărarea a 99,7% din voturile exprimate, PKW a anunțat luni dimineață victoria președintelui în exercițiu, care a obținut 51,2% din sufragii, după o bătălie strânsă cu oponentul liberal, Rafal Trzaskowski, care a obținut 48,8% din voturi.

Andrzej Duda și-a căutat o consolidare electorală, el efectuând o vizită la Washington în urmă cu câteva zile, acolo unde a fost primit pentru a treia oară în ultimii trei ani de președintele Donald Trump. Preşedintele american a dat de înţeles că, la cerinţa lui Duda, o parte din trupele americane care vor fi retrase din Germania ar putea fi relocate în Polonia, costurile urmând să fie suportate de Polonia.

Relaţia strânsă cu Statele Unite este pilonul politicii externe promovată de Duda.

De cealaltă parte, primarul Varșoviei, inițiator al unei alianțe a orașelor deschise, pro-europene și anti-naționaliste alături de omologii săi edili din Budapesta, Praga și Bratislava, s-a angajat să repare relaţiile cu Uniunea Europeană.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending