Ministerul polonez de Externe, ţinta unui atac cibernetic. Purtător de cuvânt: Atacul a fost unul foarte sofisticat

Ministerul polonez de Externe a fost ţinta unui atac cibernetic în cursul lunii decembrie despre care se crede că ar fi fost efectuat de hackeri ruşi din cadrul APT28 sau Fancy Bear, un grup implicat în atacurile cibernetice din timpul campaniei prezidenţiale din SUA, scrie cotidianul Rzeczpolita, potrivit Gândul.info.

Într-un material publicat în ediţia de luni a cotidianului Rzeczpospolita, citat de postul public de radio Polskie, se relatează că mai mulţi angajaţi ai ministerului au primit mailuri false care conţineau viruşi de tip troian ce aveau drept rol să sustragă informaţii. Atacul a fost unul foarte sofisticat, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

Potrivit agenţiilor de securitate americane, grupul Advanced Persistent Threat 28 (APT 28), cunoscut şi drept Fancy Bear, ar avea legături cu GRU, serviciul rus de spionaj militar. Hackeri din cadrul grupului ar fi participat la atacurile cibernetice care au vizat Partidul Democrat şi pe directorul de campanie a lui Hillary Clinton, John Podesta. Grupul este suspectat că ar fi fost implicat şi în atacurile cibernetice împotriva OSCE, Agenţiei Mondiale Antidoping, canalului de televiziune TV5 Monde.

Un recent raport comun al FBI, CIA și NSA arată că Moscova a încercat să favorizeze victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din toamna trecută în SUA în defavoarea candidatei democrate Hillary Clinton. Raportul agențiilor americane de spionaj arată că Rusia a dus o amplă campanie cibernetică pentru a-și îndeplini scopul, o operațiune care a fost ordonată de președintele Putin.

Cancelarul Angela Merkel a avertizat în luna noiembrie că Rusia ar putea încerca să influențeze alegerile din Germania de anul acesta prin intermediul unor atacuri cibernetice sau a unor campanii de dezinformare. Serviciile de informații germane au acuzat în mai multe rânduri serviciile secrete ruse că desfășoară campanii internaționale de atacuri cibernetice în scopul sabotajului și spionajului. În Germania, camera inferioară a parlamentului și partide politice au fost de asemenea vizate.

Citiți și:

Jens Stoltenberg, îngrijorat de creșterea numărului atacurilor cibernetice asupra NATO: Au existat peste 500 de atacuri în fiecare lună anul trecut

Șeful diplomației ruse: Acuzațiile privind atacurile cibernetice din SUA sunt fabricate

Ministrul olandez de Externe, îngrijorat cu privire la posibile atacuri cibernetice rusești: Nu sunt naiv

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.