Connect with us

FONDURI EUROPENE

Ministrul Cristian Ghinea oferă reprezentanților PSD acces la documentele aflate în lucru privind stadiul PNRR: “Facem astăzi un gest de transparență fără precedent”

Published

on

© Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

România va depune Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) la 31 mai și acela este momentul în care țara noastră are PNRR oficial și de unde va începe etapa formală de evaluare de către Comisia Europeană, a afirmat luni ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, anunțând că ministerul pe care îl conduce oferă acces la documentele aflate în lucru privind stadiul PNRR și calificând acest pas drept unul fără precedent.

Ghinea a făcut aceste precizări după ce preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că, începând de luni, specialiştii PSD vor avea acces la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă propus de România, menţionând că deocamdată nu l-a consultat în mod concret.

“La întâlnirea de săptămâna trecută de la Guvern, dl. Ciolacu a spus că vrea să vadă PNRR. L-am întrebat la ce se referă exact, dar discuția a rămas la un nivel de generalitate. Citesc acum în presă că dl Ciolacu crede că am „ascunde” PNRR-ul, deși am comunicat și convenit exact condițiile de acces la informații. Ca să fie foarte clar, PNRR în acest moment înseamnă, conform regulamentului european, documente de lucru pe capitole aflate în diverse iterații de lucru cu Comisia Europeană. Suntem în faza de lucru de dinaintea finalizării. Așa cum am explicat deja în mai multe comunicate de presă, MIPE dezvoltă componentele împreună cu ministerele de linie, avem discuții cu Comisia Europeană, primim comentarii, lămurim ce e de lămurit, negociem ce e de negociat și revenim cu o nouă iterație”, a spus Ghinea, într-o declarație remisă de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

El a argumentat că acest proces are ca scop ca la momentul trimiterii oficiale “să avem un document matur” și că “niciun alt stat membru al UE nu a publicat documente de lucru”.

Citiți și Florin Cîțu, după discuțiile cu Marcel Ciolacu privind PNRR: Am prezentat, nu am negociat, planul. Reformele din PNRR au fost apreciate de Comisia Europeană

Citiți și Marcel Ciolacu anunță, după întâlnirea cu Florin Cîțu, că “PNRR va fi prezentat în Parlament”: Am solicitat ca banii europeni să ajungă la români și la firmele românești

“Componentele extinse și anexele tehnice vor fi finalizate în cursul acestei săptămâni. Cele mai multe state UE care au depus deja planul lor au ales să nu publice variantele extinse ale componentelor nici măcar după depunerea oficială, au publicat doar sinteze. (…) După cum am anunțat, vom depune documentul la 31 mai și acela este momentul în care România are PNRR oficial și de unde va începe etapa formală de evaluare de către Comisie”, a adăugat ministrul Ghinea.

El a amintit că a fost prezent în Parlament, a discutat cu PSD și cu mulți alți actori politici și civici în cadrul consultărilor și a lămurit toate problemele de conținut.

Facem astăzi un gest de transparență fără precedent, dând acces la documente încă în lucru. Am invitat reprezentanții PSD să le citească la sediul ministerului, fiecare capitol în ultima iterație aflată în lucru cu Comisia Europeană”, a conchis el.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

FONDURI EUROPENE

România achiziționează cu fonduri europene două avioane destinate situațiilor de urgență, capabile să transporte pacienți în stare critică pe o rază de 2.000 km

Published

on

© Fundația pentru SMURD

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin reprezentanții Autorității de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, și Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General de Aviație, în calitate de beneficiar, au semnat luni contractul de finanțare pentru proiectul Air Ambulance, prin intermediul căruia România va achiziționa două avioane noi mediu curier, capabile să transporte minim 2 pacienți în stare critică, pe o rază de 2.000 km, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Proiectul contribuie la îmbunătățirea capacității de reacție la dezastre, prin dotarea structurilor Ministerului Afacerilor Interne cu mijloace aeriene moderne pentru transport medical pe distanțe medii și mari.

Datorită noilor achiziții, se va reduce timpul mediu de răspuns al intervențiilor de urgență, de la 12.52 minute la 12.05 minute.

“Pentru noi, sănătatea românilor este prioritară. Achiziționarea acestor două avioane medicale este foarte importantă pentru sistemul sanitar din România, dar mai ales pentru pacienții aflați în pericol”, a declarat Cristian Roman, secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Avioanele vor fi operate de pe Aeroportul Internațional Aurel Vlaicu, Băneasa, raza de acțiune din acest punct fiind pe aproape întreg teritoriul european.

Valoarea totală a proiectului este de 148.039.178,09 lei. Beneficiar este Inspectoratul General de Aviație, din cadrul Ministerului Internelor și Reformei Administrative.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Măsura 2: Ministerul Economiei a deblocat a treia tranșă de plăţi din această schemă de ajutor de stat din fonduri UE, în valoare de 241 de milioane de euro

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a obţinut toate avizele aferente finanţării Măsurii 2 – Granturi de capital de lucru şi va debloca a treia tranşă de plăţi din această schemă de ajutor de stat din fonduri UE, în valoare de 241 de milioane de euro.

Conform unui comunicat al instituției, ministrul de resort, Claudiu Năsui, a semnat joi ordinul privind procedura care deblochează plăţile, care a apărut în Monitorul Oficial. Ministerul va începe de vineri să trimită contractele către beneficiari.

”Atenţionăm beneficiarii să semneze în timp util contractele de finanţare. Reamintim că termenul de semnare a contractului de finanţare este de 20 de zile de la data sosirii contractului la bancă. În cazul în care contractele sunt semnate în cel mai scurt timp de către beneficiari, primele plăţi se vor face începând de la mijlocul săptămânii viitoare. Ordinea plăţilor se face în ordinea numerelor de identificare în Registrul Unic Electronic (număr RUE). Numărul RUE estimat să fie depăşit la această tranşă este în jur de 16.000. Până în prezent, plăţile au fost făcute până la RUE 9.633”, atenționează documentul mai sus amintit.

Încă din luna ianuarie ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a avertizat că bugetul acestor măsuri a fost suplimentat în 2020 fără acoperire.

Măsura 2 a fost majorată de la suma de 265 de milioane de euro, din fonduri europene, la 765 de milioane de euro din fonduri UE, fără a exista un contract de finanțare europeană care să acopere acea sumă. Inițial, în Măsura 2 exista finanțare pentru 4.000 de firme.

”Însă, după modificările legislative fără acoperire în bani, făcute în timpul campaniei electorale din 2020, numărul înscrierilor a ajuns la 22.000, din care 19.000 au rămas în lista de finanțare”, este explicat în comunicat.

Astfel, ministerul a întreprins anul acesta mai multe acțiuni de deblocare a resurselor de fonduri UE necesare încheierii cu succes a acestei scheme de ajutor de stat și pentru grăbirea plăților.

Acoperirea sumelor lipsă implicate de majorarea schemei, prin lege, fără acoperire, s-a făcut în urma multor eforturi administrative întreprinse de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului alături de Ministerul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru mutarea banilor europeni din Măsura 3, întreruptă din cauza fraudării ei, în Măsura 2.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Ministrul Proiectelor Europene a discutat cu mediul de afaceri și autoritățile locale despre Fondul pentru Tranziție Justă: Șase județe vor avea în următorii ani 2,2 miliarde euro pentru a-și reclădi economia

Published

on

© Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunțat că ”șase județe din România vor avea în următorii ani 2,2 miliarde de euro pentru a-și reclădi economia, prin Programul Operațional Tranziție Justă, destinat zonelor cele mai afectate de tranziția energetică având în vedere dependența lor de combustibilii fosili, sau procesele industriale cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră”.

Ministrul a avut joi o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri și autorităților locale din județele Hunedoara, Gorj, Galați, Mureș, Prahova și Dolj pntru a discuta despre acest viitor program.

”Pe acest program este esențial să folosim componentele inovative, pe lângă granturile clasice, adică instrumentele financiare și facilitatea de împrumuturi pentru sectorul public. Cei care vor să deruleze proiecte au posibilitatea să implice sau chiar, aș spune, să vâneze investițiile private, deci să nu îl abordăm ca un program operațional clasic, pe fonduri structurale”, a declarat ministrul Cristian Ghinea, potrivit unui comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Oficialul MIPE a explicat că dorește un dialog consistent cu reprezentanții mediului de afaceri, fiind în interesul tuturor celor implicați ca Programul să fie aprobat de Comisia Europeană în primăvara anului viitor.

În cadrul reuniunii reprezentanții Consiliilor Județene au solicitat informații privind modul de alocare a viitoarelor finanțări, tipurile de investiții ce vor primi finanțare, dar și detalii despre viitoarele apeluri.

Reprezentanții MIPE au subliniat că fondurile disponibile vor fi direcționate echitabil către investiții care sa contribuie la reducerea emisiilor, diversificarea economica și tranziție sociala.

Proiectele finanțate trebuie să susțină refacerea economică a zonelor afectate de tranziția energetică și dezvoltarea economiei verzi.

Viitoarele investiții din cadrul POTJ se vor baza pe Planurile Teritoriale pentru o Tranziție Justă (PTTJ), elaborate în grupuri de lucru coordonate la nivel local de Consiliile Județele, susținute de Agențiile pentru Dezvoltare Regională, sub coordonarea națională a MIPE.

Draft-urile acestor documente au fost trimise la începutul acestei luni ministerului și vor reprezenta documentele de lucru supuse negocierilor informale cu serviciile de specialitate ale Comisiei Europene. În paralel, versiunea actualizată a POTJ va fi supusă consultării publice.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat la 7 iunie regulamentul de instituire a Fondului pentru tranziție justă în valoare de 17,5 miliarde de euro cu ajutorul căruia tranziția verde va deveni mai echitabilă și mai favorabilă incluziunii.

Fondul pentru o tranziție justă va finanța proiecte care vor reduce costurile socioeconomice pentru comunitățile din întreaga UE care depind în mare măsură de combustibilii fosili sau de sectoare industriale cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră și care au nevoie să își diversifice economia locală.

Aceasta este una dintre măsurile pe care le ia UE pentru a-și atinge obiectivul de reducere cu 55 % a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 și obiectivul de a ajunge la neutralitatea climatică până în 2050.

Cele 2 miliarde de euro de care România va beneficia din acest fond sunt completate de cele  29,2 miliarde de euro din Mecanismul de redresare și reziliență, elementul central al NextGenerationEU, de aproximativ 28 de miliarde de euro din fondurile structurale și de coeziune, 19 miliarde de euro din Politica Agricolă Comună, valoarea totală ridicându-se ls aproximativ 80 de miliarde.

România a transmmis la 31 mai Planul Național de Redresare și Rezilienă, pentru a beneficia de cele aproape 30 de miliarde din Mecanismul de redresare și Reziliență. Documentul a fost publicat publicat la 2 iunie.

Din banii alocaţi urmează a fi finanţate cu sume mari trei sectoare importante: Transporturi – 6,7 miliarde de euro, Educaţia – 3,6 miliarde de euro şi Sănătatea – 2,4 miliarde de euro.

Potrivit celor mai recente declarații ale ministrului Cristian Ghinea, ”prefinanţarea de 1,9 miliarde va intra în ţară imediat după aprobare, în octombrie – noiembrie”, astfel că ”plăţile vor începe imediat, unele pentru proiecte deja în derulare iar cele mai multe, pentru proiecte care sunt acum în pregătire”.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Gheorghe Falcă59 mins ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Fabrica de construcții metalice din Arad, rol determinant în construirea celor 433 de km de autostradă din PNRR

Dragoș Pîslaru1 hour ago

Garanția pentru Copii: Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a discutat cu ministrul dezvoltării despre implementarea și finanțarea prin PNRR a programului de construire de creșe

NATO17 hours ago

Noul ambasador al României în SUA, Andrei Muraru, în vizită la Baza Mihail Kogălniceanu: Suplimentarea efectivelor de militari americani în România reprezintă o prioritate

FONDURI EUROPENE18 hours ago

România achiziționează cu fonduri europene două avioane destinate situațiilor de urgență, capabile să transporte pacienți în stare critică pe o rază de 2.000 km

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Comisia Europeană solicită companiei Google să fie mai transparentă: Consumatorii UE nu trebuie induși în eroare

CHINA19 hours ago

Prima vizită a unui înalt oficial al administrației Biden la Beijing: SUA salută concurența acerbă cu China. Ne vom consolida propria forță competitivă, dar nu căutăm un conflict

REPUBLICA MOLDOVA20 hours ago

Ministrul transporturilor Cătălin Drulă anunță îmbunătățirea legăturilor de infrastructură dintre România și Republica Moldova: Avem cinci proiecte în derulare

U.E.20 hours ago

Comisarul european pentru Sănătate îl asigură pe eurodeputatul Dan Motreanu că secvențierea genomului SARS-CoV-2 este o prioritate a Comisiei Europene

EDUCAȚIE20 hours ago

Raport UNICEF: În România, accesul limitat la internet și la echipamente IT reprezintă principalele bariere în furnizarea serviciilor în educație în contextul COVID-19

U.E.20 hours ago

Raport: Cetățenii europeni s-au simțit mai singuri în primele luni de pandemie. Tinerii, cei mai afectați de singurătate

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL3 days ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI5 days ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA7 days ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Comisia Europeană publică al doilea raport privind situația statului de drept în toate țările membre UE: Progresele au fost neuniforme și există motive serioase de îngrijorare determintate de mai multe țări

Team2Share

Trending