Connect with us

ROMÂNIA

Ministrul de externe a discutat, la München, cu o delegație din Congresul SUA despre susținerea bipartizană pentru întărirea flancului estic al NATO

Published

on

© Bogdan Aurescu / Twitter

Corespondență din München

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut sâmbătă, 18 februarie 2023, în marja Conferinței de Securitate de la München, o întrevedere cu o delegație a Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, condusă de Mike Turner, șeful Comisiei pentru Intelligence și co-președinte al Grupului de prietenie cu România din Congresul SUA, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

De asemenea, ministrul a avut o întrevedere cu senatorul Christopher Coons.

Ministrul Bogdan Aurescu l-a felicitat pe șeful delegației americane pentru recenta sa numire în calitate de președinte al Comisiei pentru Intelligence din Camera Reprezentanților. A apreciat numărul crescut de contacte bilaterale româno-americane, inclusiv la nivel parlamentar, din ultimul an, cu o contribuție semnificativă la dezvoltarea relațiilor România-SUA și la promovarea obiectivelor comune.

Ministrul de externe a salutat, totodată, susținerea bipartizană a Congresului SUA pentru eforturile de întărire a Flancului Estic al NATO și a subliniat importanța sprijinului american pentru securitatea transatlantică, inclusiv din perspectiva prezenței militare crescute în România. A evidențiat necesitatea implementării rapide a deciziilor luate cu prilejul Summitului NATO de la Madrid, și perspectiva redefinirii relației dintre NATO și Rusia.

În contextul schimbului de opinii cu membrii delegației americane pe tema evoluțiilor din regiune, șeful diplomației române a punctat sprijinul acordat de România Ucrainei, în special ajutorul umanitar, pentru refugiați, respectiv, pentru economia de război a statului vecin, prin tranzitul a peste 13 milioane tone de cereale.

Cu privire la situația din Republica Moldova, ministrul de externe a indicat necesitatea acordării unei atenții sporite situației de securitate din acest stat, punctând relevanța coordonării între partenerii internaționali și importanța unui sprijin crescut pentru asigurarea nevoilor din domeniul energetic.

Alte aspecte incluse pe agenda discuțiilor s-au referit la eforturile autorităților române de accedere la programul Visa Waiver, obiectiv prioritar pentru cetățenii români. Ministrul Bogdan Aurescu a solicitat cu acest prilej sprijinul membrilor Congresului SUA în identificarea unor soluții, inclusiv de natură legislativă, în vederea realizării progreselor necesare pe acest dosar.

Membrii delegației americane au evidențiat rolul important al României între aliații SUA și cooperarea strânsă din ultimele decenii, și a dat asigurări cu privire la susținerea de care țara noastră se bucură la nivelul Congresului SUA. Mike Turner a mulțumit în mod deosebit ministrului Aurescu pentru eforturile excepționale depuse de România în sprijinul multidimensional acordat Ucrainei și pentru rolul său de lider în asigurarea securității regionale.

Din delegația condusă de congressman-ul Mike Turner au mai făcut parte: Mike McCaul, Gerald E. Connolly, Brett Guthrie, Brendan Boyle, Neal Dunn, Jason Crow, Brian Fitzpatrick, Rich McCormick, Ronny Jackson, Darrell Issa, Keith Self, Jake Ellzey, Veronica Escobar, Nancy Mace, Mikie Sherrill.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Șeful Pentagonului, după întâlnirea cu premierul Ciolacu: Rolul puternic al României în regiunea Mării Negre, vital pentru a combate agresiunea Rusiei

Published

on

© Guvernul României

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avut luni, la Pentagon, o întrevedere cu prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și cu ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, pentru a discuta o serie de probleme bilaterale și regionale, informează Departamentul american al Apărării într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Cei trei lideri au condamnat războiului brutal ales de Rusia împotriva Ucrainei și au promis un sprijin neclintit poporului ucrainean. Secretarul Austin a mulțumit României pentru că continuă să găzduiască peste 3.000 de forțe americane și aliate pentru a consolida descurajarea și apărarea de-a lungul flancului estic al NATO.

Secretarul Austin, prim-ministrul Ciolacu și ministrul Tîlvăr și-au împărtășit opiniile cu privire la preocupările de securitate din Marea Neagră.

Leadershipul puternic al României în regiunea Mării Negre a fost vital pentru a combate agresiunea crescută a Rusiei“, a transmis Lloyd Austin.

Șeful Pentagonului a lăudat angajamentul continuu al României de a cheltui peste 2 % din produsul intern brut pentru apărare și investițiile sale în achiziționarea de echipamente militare moderne și interoperabile cu cele ale NATO, conchide sursa citată.

Citiți și Marcel Ciolacu, primit la Pentagon de secretarul american al apărării: Centrul F-16 din România, investiții comune în domeniul apărării și stabilitatea R. Moldova, printre temele discutate

Continue Reading

ROMÂNIA

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

Published

on

© Nicolae Ciuca/ Facebook

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a subliniat ”cât se poate de clar şi de ferm că viitorul nostru este în Uniunea Europeană şi în NATO” și a îndemnat la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”.

Liderul PNL a participat luni la ședința comună solemnă a Senatului și Camerei Deputaților dedicată Zilei Naționale, informează Agerpres.

Acesta a făcut trimitere la unitatea clasei politice din secolul trecut pentru ”a exprima voința românilor de a fi împreună” și de ”a avea o țară puternică și unită”.

”Noi, reprezentanţii clasei politice de azi, trebuie să învăţăm din această lecţie. Şi trebuie să-i urmăm învăţămintele. Prin deciziile pe care le luăm, să fim mereu conştienţi că istoria, aşa cum o cunoaştem, a fost clădită prin faptele de zi cu zi ale înaintaşilor noştri. Să nu uităm nicio clipă că deciziile noastre de azi vor deveni istoria de mâine a României”, a evidențiat Ciucă în intervenția sa.

Președintele Senatului a ținut să amintească de momentul complicat pe care îl traversăm pentru a evidenția nevoia de acțiune în vederea asigurării unui nivel de trai din ce în ce mai ridicat pentru cetățeni.

”Trebuie să apărăm oamenii de creşterile de preţuri şi de inflaţie. Trebuie să asigurăm un nivel de trai din ce în ce mai ridicat cetăţenilor acestei ţări prin creşterea veniturilor. Toate acestea nu se pot realiza fără o economie puternică şi funcţională. Iar o economie puternică şi funcţională se bazează pe investiţii crescute din trei surse (investiţii private străine, investiţii din fondurile europene şi investiţii de la bugetul ţării). Dacă vrem o ţară bogată, atunci trebuie să investim în economia ei. Dacă vrem o ţară liberă, trebuie să investim în democraţia ei. Dacă vrem o ţară sigură, trebuie să investim în apărarea ei. Avem nevoie de răspunsuri la toate aceste provocări. Dar, cel mai important, avem nevoie de multă responsabilitate”, a adăugat Ciucă.

Oficialul este convins că ”România are capacitatea să înfrunte toate greutăţile şi să-şi croiască un viitor prosper dacă întreaga clasă politică va înţelege să fie responsabilă”.

Nicolae Ciucă a lansat, de asemenea, un apel la unitate pentru a respinge încercările de ”a ne izola de Uniunea Europeană, de a ne îndepărta de partenerii noștri de dezvoltare”.

”Trebuie să ne unim ca societate şi să respingem toate încercările de a ne izola de Uniunea Europeană, de a ne îndepărta de partenerii noştri de dezvoltare. Anul acesta s-au împlinit 105 ani de la Marea Unire. Este o istorie în care România a fost obligată să treacă prin multe greutăţi. De fiecare dată, însă, am găsit forţa pentru a ne ridica şi pentru a merge înainte. Prin munca şi priceperea poporului român. Prin dorinţa de a fi o ţară unită şi puternică. Asta mă face să cred că vom reuşi şi pe viitor”, a conchis președintele Senatului.

Continue Reading

ROMÂNIA

UE sprijină România cu 34 milioane de euro pentru remedierea pagubelor importante provocate de secetă și incendii de vegetație

Published

on

© European Communities, 2000/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a aprobat luni, 4 decembrie, 33,9 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a sprijini România în vederea remedierii pagubelor importante provocate de secetă și incendii de vegetație în 2022, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

„Aceasta este solidaritatea UE în acțiune! Am promis și ne-am ținut de cuvânt: un sprijin financiar de 33,9 milioane de euro va ajuta România să reconstruiască și să refacă ceea ce a fost distrus de secetă și incendii de pădure în 2022. Fondul de solidaritate al UE este o modalitate concretă de a ne arăta solidaritatea și sprijinul și este de o importanță capitală în fața schimbărilor climatice necruțătoare”, a declarat comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.

Între martie și august 2022, România a fost afectată de o secetă severă cauzată de precipitații reduse. Aceasta a avut consecințe pe scară largă, cum ar fi eșecul culturilor, incendii de pădure și lipsa apei curente și a apei potabile pentru populația din multe regiuni.

Asistența FSUE va acoperi o parte din costurile operațiunilor de urgență și de redresare, cum ar fi serviciile de salvare și intervențiile de sprijinire a nevoilor imediate ale populației, precum și repararea infrastructurii avariate și curățarea generală a zonelor afectate de dezastre.

FSUE ajută statele membre și țările în curs de aderare să gestioneze povara financiară cauzată de dezastre naturale majore și de urgențe sanitare. Din 2002, fondul a mobilizat peste 8,2 miliarde de euro pentru 127 de dezastre (107 dezastre naturale și 20 de urgențe sanitare) în 24 de state membre (plus Regatul Unit) și 3 țări în curs de aderare (Albania, Muntenegru și Serbia).

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO35 mins ago

Șeful Pentagonului, după întâlnirea cu premierul Ciolacu: Rolul puternic al României în regiunea Mării Negre, vital pentru a combate agresiunea Rusiei

INTERNAȚIONAL41 mins ago

Marcel Ciolacu, primit la Pentagon de secretarul american al apărării: Centrul F-16 din România, investiții comune în domeniul apărării și stabilitatea R. Moldova, printre temele discutate

ROMÂNIA6 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

U.E.7 hours ago

Schengen: Germania va prelungi controalele temporare la frontierele cu Polonia, Cehia și Elveția pentru a combate migrația ilegală

SUA8 hours ago

Casa Albă semnalează Congresului că SUA rămân fără bani pentru sprijinirea Ucrainei: Nu există un vas magic cu fonduri disponibile. Lipsa acțiunii riscă să ” îngenuncheze Ucraina pe câmpul de luptă”

ROMÂNIA8 hours ago

UE sprijină România cu 34 milioane de euro pentru remedierea pagubelor importante provocate de secetă și incendii de vegetație

SUA9 hours ago

Vicepreședinta SUA a discutat telefonic cu președintele israelian și cu liderul palestinian despre situația din Cisiordania și a subliniat angajamentul față de o soluție cu două state

U.E.10 hours ago

Premierul Ungariei pare hotărât să submineze deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina: Este limpede că recomandarea Comisiei Europene este nefondată

MAREA BRITANIE11 hours ago

David Cameron face prima sa vizită în SUA ca șef al diplomației britanice, pentru a „reafirma forța relației Marii Britanii cu cel mai apropiat aliat strategic al său”

NATO12 hours ago

Trebuie să fim pregătiți pentru ”vești proaste” din Ucraina, semnalează secretarul general al NATO: ”Trebuie să sprijinim Ucraina atât în momentele bune, cât și în cele rele”

ROMÂNIA6 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO1 week ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Trending