Connect with us

RUSIA

Ministrul de externe rus Sergei Lavrov reclamă deteriorarea rapidă a relațiilor dintre Rusia și UE pe fondul cazului Navalnîi

Published

on

© MFA Russia/ Flickr

Relațiile dintre Rusia și Uniunea Europeană se deteriorează rapid, a declarat vineri ministrul de externe Sergei Lavrov, răspunzând la o întrebare cu privire la posibilele sancțiuni ale UE împotriva Moscovei pe fondul otrăvirii criticului de la Kremlin Aleksei Navalnîi, relatează Reuters, preluat de Agerpres. 

Într-o conferință de presă cu omologul său danez, de la Moscova, Lavrov a declarat că UE acționează ca judecător și juriu în cazul Navalnîi și că nu a împărtășit cu Moscova informații vitale care ar permite Rusiei să investigheze presupusa tentativă de asasinat petrecută pe teritoriul său, în contextul în care Consiliul European a solicitat joia trecută autorităților din Federația Rusă să coopereze pe deplin cu Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) pentru a asigura o anchetă internațională imparțială și pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției.

Ulterior, Germania, țară care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, și Franța au denunțat la 7 octombrie „implicarea și responsabilitatea” rusă în otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, avertizând că vor propune măsuri concrete împotriva Rusiei, potrivit unui comunicat al miniștrilor de externe ai celor două țări, care susțin că „nicio explicaţie credibilă nu a fost oferită până acum de Rusia”.

În consecință, Franţa şi Germania ar urma să transmită partenerilor lor europeni propuneri de sancţiuni suplimentare împotriva persoanelor considerate „responsabile de această crimă şi de încălcarea normelor internaţionale, dat fiind funcţiile lor oficiale, precum şi o entitate ce participă la programul Noviciok”.

Ulterior, și Regatul Unit s-a alăturat Germaniei și Franței privind impunerea de sancțiuni împotriva celor responsabili de tenativa de asasinare a criticului de la Kremlin. 

Poziția Berlinului și Parisului, secondată de Londra, survine în contextul în care opozantul rus, Aleksei Navalnîi, le-a solicitat miercuri europenilor să meargă mai departe cu sancțiunile împotriva Rusiei și să interzică rămânerea pe teritoriul statelor membre ”oligarhilor şi a oficialilor importanţi” care formează „cercul restrâns” al preşedintelui Vladimir Putin.

De altfel, problema sancţiunilor împotriva Rusiei a fost relansată după anunţul de marţi al OIAC potrivit căruia o substanţă de tip Noviciok a fost găsită în organismul activistului rus.

Trei laboratoare europene stabiliseră deja că Navalnîi a fost victima unei otrăviri cu agent neurotoxic de genul celor produşi de cercetătorii militari din fosta Uniune Sovietică.

Ca o primă reacție, diplomația de la Moscova a criticat miercuri acuzaţiile „inacceptabile” ale Franţei şi Germaniei și au denunțat o încercare de șantaj prin amenințare din partea celor două mari state europene. Mai mult, șeful diplomației ruse a declarat în conferința de presă amintită că Germania a încălcat obligațiile sale internaționale prin eșecul de a împărtăși aceste informații.

Liderii europeni au decis că Consiliul European va reveni asupra acestei chestiuni la 15-16 octombrie 2020, între timp, Germania, prin vocea ministrului de externe Heiko Maas sublinia că în cazul Navalnîi este necesară o reacție internațională, iar chestiunea nu trebuie tratată ca un conflict germano-rus, făcând referire la presiunile internaționale de a aplica sancțiuni împotriva proiectului de gazoduct Nord-Stream 2.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

RUSIA

Trump anunță că SUA au avut “discuții foarte bune și productive” cu Putin: Este o șansă foarte bună ca acest război să se încheie

Published

on

© Kremlin

Președintele american Donald Trump a afirmat vineri că există o “șansă foarte bună” ca războiul dintre Rusia și Ucraina să se poată încheia după discuțiile “productive” de joi cu președintele rus Vladimir Putin.

Am avut ieri discuții foarte bune și productive cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, și există o șansă foarte bună ca acest război oribil și sângeros să se încheie în sfârșit”, a declarat Trump într-o postare pe Truth Social, adăugând că i-a cerut lui Putin să cruțe viața trupelor ucrainene “complet încercuite”.

 

Emisarul american Steve Witkoff a avut o întâlnire lungă cu Putin la Moscova joi seară, a declarat o sursă informată pe această temă pentru Reuters, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

În postarea de pe rețeaua Truth Social, Trump nu a divulgat dacă a vorbit la telefon cu Putin.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin a folosit întâlnirea pentru a-i transmite lui Trump prin Witkoff un punct de vedere.

El a declarat că Rusia și SUA vor stabili momentul unei convorbiri telefonice între președinții lor după ce Witkoff îl va informa pe Trump.

Președintele SUA a declarat că dorește ca Moscova și Kievul să convină asupra unei încetări rapide a focului pentru a întrerupe luptele într-un conflict despre care a avertizat că are potențialul de a se transforma într-un al Treilea Război Mondial și care a costat deja multe vieți de ambele părți.

Președintele american Donald Trump a estimat joi că ar fi “foarte dezamăgitor” ca Rusia să nu accepte armistițiul de 30 de zile în războiul din Ucraina, după ce omologul său rus Vladimir Putin a spus că acceptă această propunere, adăugând însă că rămân detalii de clarificat, liderul de la Kremlin arătându-se preocupat mai ales de faptul că armata ucraineană ar putea profita de acest răgaz pentru a-și reface capacitatea de luptă.

Cât despre declarația dată mai devreme de Putin, care a spus că este “pentru” armistițiu, dar a sesizat de asemenea “nuanțe” și “probleme importante de rezolvat”, președintele american a descris această declarație drept “foarte promițătoare”, dar “incompletă”.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că, din punct de vedere tehnic, Rusia este “în favoarea” propunerii de încetare a focului în Ucraina, dar a precizat că există “nuanțe” și “probleme serioase” care trebuie rezolvate înainte ca propunerea să poată fi avansată.

Liderul de la Kremlin a sugerat că va trebui să negocieze problemele restante “cu colegii și partenerii noștri americani”, sugerând “poate un apel telefonic cu președintele Trump”.

Anterior, consilierul pentru politică externă al președintelui rus Vladimir Putin, Iuri Ușakov, a declarat că a transmis Washingtonului că o încetare a focului de 30 de zile propusă de SUA și Ucraina nu ar face decât să ofere un respiro armatei ucrainene.

Acest armistițiu a fost convenit la negocierile americano-ucrainene desfășurate marți în Arabia Saudită. Statele Unite și Ucraina au adoptat marți, la Jeddah, pe malul Mării Roșii, o declarație comună care conciliază tensiunile dintre Washington și Kiev apărute în urma altercației dintre președinții Donald Trump și Volodimir Zelenski, cu SUA anunțând ridicarea imediată a suspendării schimbului de informații și reluarea asistenței de securitate pentru Ucraina și cu Ucraina acceptând o propunere americană pentru un armistițiu de 30 de zile și pentru pași concreți către restabilirea unei păci durabile, ca urmare a invaziei ruse.

Trump și-a manifestat miercuri speranța că Rusia va accepta propunerea de armistițiu, sugerând totodată că în caz contrar i-ar putea impune noi sancțiuni.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Putin afirmă că Rusia este “în favoarea” încetării focului în Ucraina, dar precizează că există “nuanțe” și face aluzie la un apel telefonic cu Trump

Published

on

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că, din punct de vedere tehnic, Rusia este “în favoarea” propunerii de încetare a focului în Ucraina, dar a precizat că există “nuanțe” și “probleme serioase” care trebuie rezolvate înainte ca propunerea să poată fi avansată, relatează The Guardian.

În timpul unei conferințe de presă comună susținută la Moscova cu liderul belarus Alexander Lukashenko, Putin a declarat că încetarea focului ar trebui “să conducă la o pace durabilă și să elimine cauzele profunde ale acestei crize”, ceea ce ar putea sugera cerințele maximaliste ale Rusiei față de Ucraina și SUA privind mediul de securitate mai larg din Europa de Est.

El a lăudat trupele ruse pentru “avansarea în practic toate zonele liniei de contact” și a subliniat că încetarea focului nu trebuie folosită pentru a reînarma ucrainenii în vederea mobilizării mai multor trupe și a reînarmării pentru confruntări ulterioare.

Putin a enumerat, de asemenea, o serie de probleme practice, inclusiv rezolvarea “incursiunii” ucrainene în regiunea rusă Kursk și monitorizarea oricăror încălcări.

Liderul de la Kremlin a sugerat că va trebui să negocieze problemele restante “cu colegii și partenerii noștri americani”, sugerând “poate un apel telefonic cu președintele Trump”.

Anterior, consilierul pentru politică externă al președintelui rus Vladimir Putin, Iuri Ușakov, a declarat că a transmis Washingtonului că o încetare a focului de 30 de zile propusă de SUA și Ucraina nu ar face decât să ofere un respiro armatei ucrainene.

Acest armistițiu a fost convenit la negocierile americano-ucrainene desfășurate marți în Arabia Saudită. Statele Unite și Ucraina au adoptat marți, la Jeddah, pe malul Mării Roșii, o declarație comună care conciliază tensiunile dintre Washington și Kiev apărute în urma altercației dintre președinții Donald Trump și Volodimir Zelenski, cu SUA anunțând ridicarea imediată a suspendării schimbului de informații și reluarea asistenței de securitate pentru Ucraina și cu Ucraina acceptând o propunere americană pentru un armistițiu de 30 de zile și pentru pași concreți către restabilirea unei păci durabile, ca urmare a invaziei ruse.

Trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a sosit joi la Moscova pentru a se întâlni cu Putin. Potrivit oficialilor ruși, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz, a oferit miercuri Moscovei detalii despre armistițiul propus, iar Rusia este pregătită să discute asupra acestuia.

Trump și-a manifestat miercuri speranța că Rusia va accepta propunerea de armistițiu, sugerând totodată că în caz contrar i-ar putea impune noi sancțiuni.

Liderul american a reacționat și joi la declarațiile lui Putin. Primindu-l în Biroul Oval pe secretarul general al NATO, Mark Rutte, Trump a spus că Putin “a făcut o declarație foarte promițătoare, dar nu a fost completă” și că este dispus să discute cu președintele rus pentru a asigura o încetare a focului.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Rusia nu are “nimic” de câștigat din armistițiul propus de SUA și acceptat de Ucraina: Nu este altceva decât un răgaz temporar pentru armata ucraineană

Published

on

Consilierul pentru politică externă al președintelui rus Vladimir Putin, Iuri Ușakov, a declarat joi că a transmis Washingtonului că o încetare a focului de 30 de zile propusă de SUA și Ucraina nu ar face decât să ofere un respiro armatei ucrainene, relatează Reuters.

Acest armistițiu a fost convenit la negocierile americano-ucrainene desfășurate marți în Arabia Saudită. Statele Unite și Ucraina au adoptat marți, la Jeddah, pe malul Mării Roșii, o declarație comună care conciliază tensiunile dintre Washington și Kiev apărute în urma altercației dintre președinții Donald Trump și Volodimir Zelenski, cu SUA anunțând ridicarea imediată a suspendării schimbului de informații și reluarea asistenței de securitate pentru Ucraina și cu Ucraina acceptând o propunere americană pentru un armistițiu de 30 de zile și pentru pași concreți către restabilirea unei păci durabile, ca urmare a invaziei ruse.

Trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, a sosit joi la Moscova pentru a se întâlni cu Putin. Potrivit oficialilor ruși, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Mike Waltz, a oferit miercuri Moscovei detalii despre armistițiul propus, iar Rusia este pregătită să discute asupra acestuia.

Iuri Ușakov, consilierul prezidențial rus care a fost ambasador la Washington și vorbește în numele lui Putin în chestiunile de politică externă majore, a declarat la televiziunea publică rusă că a discutat miercuri cu Waltz pentru a-i comunica poziția Rusiei asupra propunerii de armistițiu.

Am transmis poziția noastră conform căreia acesta nu este altceva decât un răgaz temporar pentru armata ucraineană, nimic mai mult“, a subliniat Ușakov, potrivit Agerpres.

“Obiectivul nostru este o soluționare pe termen lung care să țină cont de interesele legitime ale țării noastre și de preocupările noastre bine-cunoscute. Consider că nimeni nu are nevoie de pași care imită acțiunile pașnice în această situație”, a explicat consilierul lui Putin.

Acesta din urmă, a anunțat Ușakov, se va adresa presei în cursul zilei de joi pentru a prezenta mai detaliat poziția Rusiei.

Întrebat despre o relatare a agenției Reuters conform căreia Rusia a transmis Statelor Unite o listă de cereri în vederea încheierii unui acord de pace cu Ucraina și normalizării relațiilor cu SUA, Ușakov a răspuns că președinția SUA cunoaște poziția Moscovei.

Trump și-a manifestat miercuri speranța că Rusia va accepta propunerea de armistițiu, sugerând totodată că în caz contrar i-ar putea impune noi sancțiuni.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
MAREA BRITANIE4 hours ago

Ilie Bolojan participă sâmbătă la videoconferinţa convocată de premierul britanic Keir Starmer după discuțiile SUA – Ucraina de la Jeddah

G74 hours ago

Canada: Mark Carney a preluat mandatul de premier de la Justin Trudeau cu mesajul că țara “nu va face parte niciodată din SUA”

CONSILIUL EUROPEAN6 hours ago

Antonio Costa îi convoacă pe liderii UE la summitul Consiliului European axat pe competitivitate, apărare și Ucraina. Va avea loc o primă dezbatere privind viitorul buget pe termen lung

NATO8 hours ago

Secretarul general NATO deschide ușa normalizării “pas cu pas” a relațiilor cu Rusia după încheierea războiului: Să nu fim naivi cu privire la ruși, dar Rusia este acolo, nu va dispărea

U.E.9 hours ago

“Germania s-a întors!”, exclamă Merz după acordul istoric privind creșterea datoriei pentru a finanța înarmarea: “Germania își aduce marea contribuție la apărarea libertății și păcii în Europa”

RUSIA9 hours ago

Trump anunță că SUA au avut “discuții foarte bune și productive” cu Putin: Este o șansă foarte bună ca acest război să se încheie

U.E.10 hours ago

UE salută finalizarea negocierilor pentru Tratatul de Pace dintre Armenia și Azerbaidjan

ROMÂNIA10 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

CONSILIUL EUROPEAN11 hours ago

Bolojan se va consulta cu Guvernul înainte de summitul Consiliului European: Vor fi două categorii de fonduri pentru apărare, unele gestionate la nivel național și altele integrat european

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Raport Comisia Europeană: 70% dintre consumatorii europeni au încredere că drepturile lor sunt respectate de comercianți, însă riscurile online persistă

ROMÂNIA10 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ3 days ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO1 week ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Când românii mai aud vreun mistic care le spune că nu avem nevoie de banii europeni, să se gândească cum ar fi arătat astăzi România fără această sursă importantă de finanțare

Trending