Connect with us

ROMÂNIA

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu: Revoluția din decembrie 1989 a așezat țara pe un făgaș istoric care a condus-o în lumea valorilor europene și euroatlantice, în UE și NATO

Published

on

© MAI

Revoluția din decembrie 1989 a așezat țara ”pe un făgaș istoric care a  condus-o salutar în lumea valorilor europene și euroatlantice, în Uniunea Europeană și NATO, în mijlocul țărilor democratice, alături de parteneri strategici cu care ne sprijinim și cooperăm reciproc în idealurile și interesele noastre de dezvoltare și securitate”, a evidențiat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu. 

”În decembrie 1989, Istoria Națională și-a schimbat cursul și s-a reconectat la flacăra Libertății, Justiției și Democrației. Orele Astrale din decembrie 1989 au fost posibile prin voință populară, curaj individual și jertfă de sânge nevinovat. În 16 decembrie 1989, în Timișoara, românii au respins cu orice risc și orice cost, pentru totdeauna, apăsarea dictaturii comuniste, transformate în greu încercații ani 1980 într-una din cele mai rele forme ale sale, o dictatură cvasi – stalinistă, de un anacronism istoric deplin. În câteva zile, Flacăra Revoluției a izbucnit și în București, instinctul și setea de eliberare a românilor au irumpt pe străzile Capitalei, ținând piept represiunii din primele zile ale Revoluției din 1989. Zilele și nopțile de tensiune și veghe în fiecare casă, confruntări în stradă, represiune violentă și sacrificiu conștient și înălțător în fața gloanțelor dictaturii, au culminat cu prăbușirea regimului comunist în formele sale aparente în ziua de 22 decembrie 1989”, a amintit Predoiu într-un mesaj publicat pe Facebook. 

Acesta a deplâns faptul că nici până astăzi adevărul despre crimele ”din decembrie 1989 și ianuarie 1990” nu a ieșit la iveală.

”Au urmat alte zile la fel de dramatice și sângeroase, marcate pe alocuri de confuzie și evenimente a căror deslușire ulterioară în Agora liberă de către martori, istorici, jurnaliști, au demonstrat irefutabil nevoia de a fi lămurite prin adevăr judiciar, Adevăr pe care, nici până astăzi, Justiția nu l-a putut oferi complet românilor. Este o restanță pe care românii o așteaptă încă onorată de către Justiția noastră. Ea trebuie să lămurească cât mai grabnic responsabilii pentru crimele din decembrie 1989 și ianuarie 1990”, a fost apelul lansat de ministrul de Interne.

Din păcate, ”acest drum natural și firesc a fost mult încetinit vreme de 10 ani, în anii 1990, de forțe, partide și figuri politice remanente ale comunismului”, a continuat Cătălin Predoiu.

În viziunea sa, ”cu atât mai mult este important astăzi să accelerăm ritmul modernizărilor naționale, să întărim legea și justiția, să întronăm deplin profesionalismul și meritocrația în toate și complet, să pregătim continuu Țara pentru lumea provocatoare de astăzi și de mâine, pentru ancorarea ei puternică, în fiecare zi, în lumea democratică, liberă. Este singurul mod prin care putem să onorăm continuu jertfa de sânge a Eroilor căzuți în decembrie 1989, victime ale represiunii comuniste și în ianuarie 1990, victime ale asasinatelor de tip terorist”, a opinat ministrul de Interne.

El a dat asigurări că pentru ”Ministerul Afacerilor Interne, angajații și structurile sale, obiectivele serviciului public sunt cu atât mai imperative. Activitatea ministerului care apără legea și cetățenii, care asigură paza frontierelor, ordinea și siguranța publică, salvarea în situații de urgență, precum și desfășurarea unor activități civile cheie pentru fiecare cetățean, trebuie să fie impecabil aliniată profesionalismului și integrității. Sunt conștient de progresele și modernizările petrecute în Ministerul Afacerilor Interne în ultimii 34 de ani, sunt determinat să îmi aduc contribuția personală la continuarea acestora și să mă asigur că răsplătim așteptările cetățenilor și ale comunităților”.

”Să ne demonstrăm prin fapte și rezultate concrete, demni de Tricolorul albastru, galben și roșu, sub care Ministerul Afacerilor Interne și fiecare din membrii săi își desfășoară activitatea! Recunoștință veșnică Eroilor Revoluției din 1989!”, a conchis Cătălin Predoiu.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Doi ani de război în Ucraina| Nicolae Ciucă: România și întreaga lume liberă sprijină o națiune care luptă pentru viață, pentru libertate și pentru valorile democratice

Published

on

© President of Ukraine Official Website

România şi întreaga lume liberă stau alături de Ucraina, o naţiune care luptă pentru viaţă şi democraţie, a transmis, sâmbătă, pe rețelele sociale, preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, în contextul marcării a doi ani de la declanșarea invaziei ruse.

„În urmă cu doi ani, Ucraina s-a confruntat cu un război la scară largă neprovocat. De atunci, oamenii din Ucraina, cu hotărâre şi curaj, şi-au apărat necruțător casele, libertatea şi viitorul. România și întreaga lume liberă stă alături de Ucraina, o națiune care luptă pentru viață şi democraţie. Slava Ukrainii” (Glorie Ucrainei n.r.)”, a scris Nicolae Ciucă pe X.

Liderul liberal a mai precizat că „agresiunea rusă nejustificată” reprezintă un atac asupra „valorilor fundamentale” ale unui stat. 

„Acum doi ani, întreaga lume liberă s-a cutremurat la aflarea veștii că granițele păcii și ale democrației au fost încălcate de începutul unui război în estul Europei. Ucraina se trezea sub asaltul unei agresiuni nejustificate, un atac asupra valorilor pe care le considerăm fundamentale: libertatea, suveranitatea, dreptul fiecărui popor de a-și alege propriul destin. Poporul ucrainean, cu o uriașă determinare, cu reziliență și curaj, și-a apărat casa, libertatea și viitorul”, a scris șeful Senatului pe pagina sa de Facebook.

Ciucă a subliniat în mesajul său că peste 7 milioane de refugiați ucraineni au intrat România de la începutul războiului.

„În fața acestei tragedii, România și-a deschis și porțile, dar și inimile. Peste 7 milioane de refugiați ucraineni au intrat în țara noastră în ultimii doi ani, iar zeci de mii încă locuiesc în România. În această luptă cu absurdul și cruzimea, Ucraina nu este singură. Întreaga lume liberă sprijină o națiune care luptă pentru viață, pentru libertate și pentru valorile democratice”, a conchis Nicolae Ciucă.

Continue Reading

ROMÂNIA

Palatul Victoria, iluminat la 24 februarie în culorile drapelului ucrainean: „Guvernul României va lucra mai departe aplicat pentru a intensifica sprijinul concret și multidimensional pentru Ucraina”

Published

on

© Guvernul României

Guvernul României va lucra mai departe aplicat pentru a intensifica sprijinul concret și multidimensional pentru Ucraina, se transmite într-un comunicat care marchează astăzi, 24 februarie, doi ani de la debutul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva țării vecine.

„România a fost alături de Ucraina încă din primele momente ale acestei tragedii și a făcut eforturi constante și substanțiale pentru a veni în sprijinul statului ucrainean, precum și a populației grav afectate. Țara noastră a menținut o abordare constructivă, transparentă și bazată pe încredere în relația cu Ucraina. Dovedim că suntem un partener credibil și predictibil atât în plan bilateral, cât și la nivel european și multilateral, contribuind astfel la securitatea și stabilitatea regiunii extinse a Mării Negre”, precizează comunicatul

Guvernul amintește, în context, că acest conflict reprezintă „un act neprovocat, ilegitim și ilegal, în contradicție cu toate principiile Cartei ONU și normele de drept internațional care stau la baza ordinii pe care este construită de decenii lumea în care trăim”.

Pentru a marca simbolic semnificația acestui moment și solidaritatea cu Ucraina, Palatul Victoria va fi iluminat, în cursul serii, în culorile drapelului ucrainean.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Adrian Câciu: Valoarea proiectelor depuse pe noul exercițiu financiar a depășit 24,6 miliarde de euro

Published

on

© Guvernul României

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că valoarea proiectelor depuse pe noul exercițiu financiar 2021-2027 a depășit suma de 24,6 miliarde euro, potrivit unui mesaj transmis vineri, pe pagina sa de Facebook.

„Valoarea proiectelor depuse pe noul exercițiu financiar 2021-2027 a depășit 24,6 miliarde euro. (…) Prioritatea noastră este ca toate fondurile europene alocate României să fie puse la dispoziție în acest an iar cât mai multe din aceste proiecte să intre în implementare”, a afirmat Adrian Câciu.

Potrivit ministrului, doar în domeniul transporturilor valoarea proiectelor depuse depășește 10 miliarde de euro.

„Proiectele din fondurile de coeziune se adaugă astfel proiectelor din PNRR unde sunt deja contractate 36 miliarde euro”, a mai spus Adrian Câciu.

Detalii despre stadiul apelurilor și proiectelor AICI

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

Rareș Bogdan3 hours ago

Doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina | Rareș Bogdan: Europa trebuie să fie mai unită ca oricând. Orice ezitare este interpetată de agresor drept dezbinare

NATO5 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Olaf Scholz îndeamnă la intensificarea eforturilor de apărare în Europa

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Demonstrație de unitate și solidaritate occidentală la Kiev: Șefa Comisiei Europene și premierii Belgiei, Canadei și Italiei comemorează doi ani de la invazia rusă a Ucrainei alături de Volodimir Zelenski

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Von der Leyen predă 50 de autoturisme finanțate de UE forțelor de securitate ucrainene pentru a spori stabilitatea și a consolida investigațiile privind crimele de război în teritoriile eliberate de ocupație

ROMÂNIA7 hours ago

Doi ani de război în Ucraina| Nicolae Ciucă: România și întreaga lume liberă sprijină o națiune care luptă pentru viață, pentru libertate și pentru valorile democratice

ROMÂNIA7 hours ago

Palatul Victoria, iluminat la 24 februarie în culorile drapelului ucrainean: „Guvernul României va lucra mai departe aplicat pentru a intensifica sprijinul concret și multidimensional pentru Ucraina”

NATO7 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

Dan Motreanu8 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu obține sprijinirea unor propuneri importante pentru România în cadrul raportului privind crearea platformei Tehnologii Strategice pentru Europa

INTERNAȚIONAL19 hours ago

Olanda încheie un acord de securitate pe zece ani cu Ucraina pentru a-i consolida apărarea și integrarea în UE și NATO

SUA19 hours ago

UE și SUA își vor alinia strategia de reducere a riscurilor în relație cu China prin investiții în reziliența lor și reducerea dependențelor și vulnerabilităților critice

NATO7 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.1 day ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA3 days ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA5 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA1 week ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

Trending