Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu: „Nu politizați Președinția României la Consiliul Uniunii Europene“

România „se află în grafic cu toate elementele organizatorice” în vederea preluării de la 1 ianuarie 2019 a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, transmite ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Oficialul face, totodată, „apel la PNL și la președintele României, Klaus Iohannis, să se asigure că Președinția României la Consiliul UE nu este politizată”. Declarația ministrului delegat vine în contextul în care liderul PNL Ludovic Orban a declarat că „din punct de vedere organizatoric suntem departe de a fi pregătiţi” pentru preluarea președinției rotative.

Foto: MAE

Redăm mai jos declarația integrală a ministrului delegat pentru Afaceri Europene remisă către Calea Europeană: 

„Am constat faptul că domnul Ludovic Orban a decis astăzi să rupă unilateral consensul național în jurul proiectului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Această decizie nu doar că dăunează eforturilor deja realizate în ultimul an de a include toate instituțiile, partidele politice, actorii sociali, sindicatele și patronatele în acest proces, dar reprezintă un grav atac la ideea asumată de toată lumea, atât în țară cât mai ales în Uniunea Europeană, conform căreia nu se politizează Președinția Consiliului UE. În această logică, a nevoii ca în jurul proiectelor naționale să trecem peste interesele personale sau electorale, acum două săptămâni a fost prezentată în Parlamentul României prima formă a programului de lucru al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Membrii din toate partidele, inclusiv PNL, ai celor trei comisii responsabile din Parlament, au aprobat în unanimitate temele de interes ale Președinției și au susținut eforturile logistice deja realizate.

România se află în grafic cu toate elementele organizatorice, fapt recunoscut și comunicat public cu ocazia vizitei recente la București a Secretarului General al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen.

Această constatare este susținută și de faptul că partenerii noștri din Trio-ul de Președinții din care facem parte, Finlanda și Croația, au ținut să menționeze acest lucru public la fiecare întâlnire. Mai mult decât atât, România este deja în postura de a fi implicată în foarte multe dosare, jucând rolul de „Președinție din umbră“ a Consiliului Uniunii Europene, fără să întâmpine niciun fel de dificultăți.

Am mai spus-o public: această Președinție nu este a unui ministru sau a unui Guvern, ci a fiecărui român. De aceea am construit fiecare etapă de pregătire cu maximă transparență, prin consultări publice repetate și implicarea profesioniștilor din sistemul public românesc și din statele cu experiență în exercitarea Președințiilor.

Fac un apel în acest sens la PNL și la președintele României, Klaus Iohannis, să se asigure că Președinția României la Consiliul Uniunii Europene nu este politizată și că pe viitor se evită astfel de luări de poziție publică!”

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.