Ministrul Economiei Dănuţ Andruşcă: Proiectul BRUA va asigura accesul României la cel puţin trei surse de gaze

Proiectul BRUA va asigura accesul României la cel puţin trei surse de gaze şi va conecta regiunea ţării noastre la reţeaua din vestul Europei, a declarat, joi, ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, la conferinţa anuală a Gas Infrastructure Europe, care are loc la Bucureşti.

”Avem în vedere că se consolidează cel puţin două surse noi de gaze naturale: depozitele din regiunea Mării Caspice şi zăcămintele recent descoperite din Marea Neagră. În acest context, sunt necesare interconectări care să permită accesul la aceste resurse, ceea ce va spori gradul de securitate energetică în regiune”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

În plus, noua conductă – care va lega Bulgaria, România, Ungaria şi Austria – va conecta regiunea în care se află ţara noastră de reţeaua de gaze din vestul Europei.

„BRUA a luat deja startul. România a început deja lucrările la conductă şi la staţiile de comprimare din cadrul proiectului. Acestea ne vor garanta nouă şi celorlalte state europene că vom avea acces la cel puţin trei surse de energie. În plus, toate statele din regiune vor fi interconectate cu vestul Europei. Proiectul este unul strategic pentru România, pentru Ministerul Economiei şi pentru Transgaz”, a subliniat Andruşcă.

Pe data de 4 iunie, Transgaz a anunţat că a demarat construcţia fazei 1 a conductei BRUA, un proiect de interes naţional, susţinut de Comisia Europeană, care va permite diversificarea surselor de gaz.  Proiectul BRUA – Faza 1 presupune construcţia conductei de transport gaze naturale Podişor-Recaş, în lungime de 479 km, cu diametru de 32′ (Dn 800) şi presiunea de proiectare de 63 bar. Valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 milioane euro.

Din cheltuielile eligibile, 40% sunt acoperite de Uniunea Europeană, printr-un grant în valoare 179,3 milioane de euro.

La finalizarea fazei I a proiectului BRUA se va asigura fluxul bidirecţional de gaze naturale spre: Bulgaria – prin interconectorul Giurgiu – Ruse,  1,5 miliarde Smc/an (171.000 Smc/h), la 30 bar la graniţă şi Ungaria – prin interconectorul Horia – Csanadpalota, a 1,75 miliarde Smc/an (200.000 Smc/h), la 40 bari la graniţă.

VIDEO. Conferinţa anuală a Gas Infrastructure Europe: 

Citiți și: Premierul Viorica Dăncilă salută începerea lucrărilor de construție a conductei BRUA: Va avea o contribuţie semnificativă la creşterea siguranţei în aprovizionarea cu gaze

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.