Connect with us

ROMÂNIA

Ministrul Energiei evidențiază nevoia de a diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale: Orice propunere de proiect suplimentar de transport de gaze în Europa de Sud-Est și Balcani este binevenită

Published

on

© Virgil Popescu/ Facebook

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a subliniat nevoie intensificării cooperării pentru a duce mai departe obiectivul de a diversifica sursele și rutele de aprovizionare cu gaze naturale, precum și cu energie curată.

Oficialul român participă în această săptămână la Baku Energy Week, unul dintre cele mai mari evenimente din domeniul energiei.

”Cu această ocazie am transmis că ar fi o greșeală să credem că vom avea parte de un an ușor. Ci din contră. Este nevoie să intensificăm cooperarea pentru a duce mai departe obiectivul de a diversifica sursele și rutele de aprovizionare cu gaze naturale, precum și cu energie curată. Prin urmare, orice propunere pentru un proiect suplimentar de transport de gaze în Europa de Sud-Est și Balcani este binevenită, având în vedere că disponibilitatea gazelor va continua să fie o provocare în viitorul apropiat”, a punctat Popescu.

Ministrul Energiei a reiterat că ”România va continua să susțină Republica Moldova cu aprovizionare cu energie”.

”De aceea diversificăm sursele de producție, iar în România energia nucleară este o componentă importată a viitorului mix energetic. Cu energia obținută la Unitățile 3 și 4, dar și de la reactoarele modulare mici vom putea aproviziona și pe viitor Republica Moldova. Cooperarea și investițiilor sunt acțiuni cheie pentru a obține independența și securitatea energetică”, a mai spus Virgil Popescu.

Acesta a luat cuvântul în cadrul panelului ”New energy order in the transition period”, alături de Parviz Shahbazov – ministrul Energiei din Azerbaijan, Baroneasa Nicholson of Winterbourne – Trimisul comercial al prim- ministrului britanic pentru Azerbaidjan, Cristina Lobillo Borrero, director al Energy Policy–Directorate−General for Energy, Comisia Europeană, Jozef Sikela, ministrul Industriilor și Comerțului din Cehia, Lin Shanqing Vice−Administrator al Administrației Naționale pentru Energie, China, Musadik Malik, ministrul de stat petnru petrol, Pakistan, Péter Sztáray, secretar de stat pentru Securitate Energetică, Ungaria, Constantin Borosan, secretar de stat la ministerul Energiei, Republica Moldova, Guy Lentz, secretar general la International Energy Charter și de Gordon Birrell, vicepreședinte executiv la BP.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

La o zi după inaugurarea lui Trump va fi lansată la Washington American Romanian Business Roundtable, o platformă de elită destinată consolidării relațiilor România-SUA prin cooperare economică și strategică în domeniul apărării

Published

on

© Statul Major al Apărării

Nawaf Salameh, fondator și președinte al Nawaf Salameh Family Office, și generalul James L. Jones, fost Comandant Suprem al Forțelor Aliate NATO, vor semna la Washington pe 21 ianuarie, după inaugurarea președintelui Donald Trump, acordul de parteneriat privind lansarea American Romanian Business Roundtable, o platformă de elită destinată consolidării relațiilor româno-americane prin cooperare economică și strategică în domeniul apărării, care va încuraja colaborarea în sectoare critice, precum apărarea, energia, comerțul și tehnologia.

“Pe fondul transformărilor globale și al unei noi conduceri care remodelează peisajul geopolitic, Statele Unite și România au o oportunitate unică de a aprofunda relația lor bilaterală. Sprijinite de o alianță puternică în cadrul NATO și de Parteneriatul Strategic româno-american durabil, eforturile de consolidare a legăturilor economice, politice, de securitate și sociale dintre cele două națiuni devin esențiale pentru promovarea stabilității regionale și a prosperității comune”, se arată într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Nawaf Salameh, un susținător cheie al consolidării relațiilor româno-americane, subliniază importanța implicării economice ca fundament pentru un parteneriat strategic rezilient.

“Consolidarea legăturilor economice dintre Statele Unite și România nu este doar o chestiune de comerț; este piatra de temelie a stabilității, creșterii și respectului reciproc”, a declarat Salameh.

Viziunea sa pentru o colaborare extinsă urmărește să aducă împreună părți interesate diverse pentru a crea încredere și oportunități de creștere reciprocă, arată sursa citată.

Generalul James L. Jones, fost Comandant Suprem al Forțelor Aliate NATO, evidențiază conexiunea intrinsecă dintre securitatea economică și pregătirea pentru apărare.

“O infrastructură economică stabilă și solidă este esențială pentru securitatea regională și pentru îndeplinirea obiectivelor colective de apărare ale NATO”, a remarcat generalul Jones.

“România a fost un partener și un prieten critic atât pentru NATO, cât și pentru Statele Unite timp de decenii”, a continuat el, subliniind importanța securității energetice și a inovației în alinierea dezvoltării economice cu prioritățile strategice de apărare.

Noua American Romanian Business Roundtable (ARBR)

Pilonii-cheie ai ARBR includ:

   • Colaborare în sectoarele Apărării și Energiei: Facilitarea parteneriatelor între companii din SUA și România pentru a întări baza industrială bilaterală în domeniul apărării, a spori securitatea energetică, a dezvolta tehnologii avansate de apărare și a sprijini capacitățile operaționale ale NATO.

   • Creștere economică și comercială: Promovarea relațiilor bilaterale de afaceri și dezvoltarea comerțului și colaborării între Statele Unite și România pentru a stimula investițiile sustenabile și a spori reziliența economică a ambelor națiuni.

   • Inovație, Inteligență Artificială și Dezvoltarea Forței de Muncă: Organizarea de inițiative care pun accent pe tehnologiile avansate, inteligența artificială și formarea forței de muncă pentru a pregăti liderii viitorului și a îmbunătăți colaborarea transfrontalieră.

American Romanian Business Roundtable (ARBR) a fost creată pentru a întări legăturile comerciale și a aprofunda relațiile româno-americane. În calitate de organizație cu membri, ARBR va reuni companii de top din sectorul privat românesc și american, din industrii critice. Aceasta va servi ca o platformă dinamică pentru colaborare, organizând evenimente de profil înalt și delegații, precum Întâlnirea Bilaterală a Industriei de Apărare, pentru a aborda prioritățile strategice comune.

ARBR va juca un rol-cheie în facilitarea dialogurilor despre securitatea energetică și reziliența infrastructurii, subliniind importanța energiei în promovarea creșterii economice sustenabile și stabilității regionale. Aceste inițiative nu doar că vor îmbunătăți parteneriatele economice, dar vor contribui și la o stabilitate mai largă în Europa de Est.

Aceste eforturi vor include abordarea importanței tot mai mari a infrastructurii digitale, securității cibernetice și suveranității datelor pentru a asigura un progres tehnologic sigur și rezilient. Pentru a consolida legăturile interumane, ARBR se va concentra, de asemenea, pe schimburi culturale, parteneriate educaționale și inițiative de leadership pentru tineri, cu scopul de a promova o înțelegere reciprocă între SUA și România.

Un obiectiv central al ARBR este sprijinirea și îmbunătățirea contribuțiilor critice ale României ca hub regional și accelerarea eforturilor de reconstrucție ale Ucrainei. Acest lucru include dezvoltarea Portului Constanța, o poartă strategică ce conectează Marea Neagră cu Europa Centrală și de Est.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Energiei: Banii europeni, atât de huliți de extremiști, sunt cei care asigură suveranitatea reală a României

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță derularea unui proiect în domeniul energetic finanțat din fonduri europene, de această dată pentru Transelectrica. Banii europeni vor fi folosiți pentru digitalizarea rețelei electrice de transport. Valoarea totală a proiectului ajunge la aproximativ 106 milioane de lei, dintre care 89 milioane lei sunt fonduri nerambursabile, fiind finanțat prin Fondul pentru Modernizare. 

„Prin astfel de investiții creăm o infrastructură energetică sigură și stabilă, întărim securitatea energetică a țării și facilităm accesul la rețea pentru noi capacități de producere. Toate acestea sunt în beneficiul nostru, al consumatorilor de energie, pentru a avea energie sigură, la prețuri corecte și verde. […] Din nou, banii europeni, cea mai importantă resursă de dezvoltare pentru România din ultimii ani, își fac treaba. Fără banii atrași prin PNRR, prin Fondul de Modernizare și alte programe care ne aduc resurse financiare gratis, România ar fi fost departe, în urmă față de unde este astăzi”, a transmis ministrul într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

Din punct de vedere tehnic, proiectul cuprinde două componente principale: 

  1. Sistem de contorizare și management al datelor pe piața angro, care permite achiziționarea datelor din contoare la intervale de 1, 15 și 60 de minute.
  2. Sistem de monitorizare a calității energiei electrice (Power Quality Monitoring System – PQMS), aflat în implementare, care contribuie la asigurarea securității cibernetice.

Potrivit acestuia, proiectul prevede introducerea tehnologiilor SMART Metering, asigură corectitudinea și securitatea datelor, adaptabilitatea la schimbările legislative și respectarea cerințelor Codului de măsurare a energiei electrice, precum și modernizarea managementului și îmbunătățirea serviciilor pentru clienți: „Unul dintre beneficiile importante ale finalizării acestei lucrări este reprezentat de publicarea periodică a datelor care permit actorilor din piață să ia decizii rapide pentru reducerea consumului și a costurilor.”

Banii veniți de la Uniunea Europeană, atât de huliți de extremiști, sunt cei care ne ajută să ne asigurăm suveranitatea reală a țării, stând pe picioarele noastre, dezvoltându-ne economia și sectoarele strategice, cum este cel al Energiei, pentru a nu depinde de nimeni”, a conchis Burduja.

Continue Reading

ROMÂNIA

Workshop regional organizat sub egida proiectului Symbiosis al EDA. ICI București a subliniat importanța protejării infrastructurii critice de energie regenerabilă din perspectiva securității cibernetice

Published

on

© ICI București/ Facebook

ICI București a participat la cel de-al treilea workshop regional organizat sub egida proiectului Symbiosis al Agenției Europene de Apărare (European Defence Agency – EDA).

Potrivit unui comunicat al institutului, evenimentul a avut loc între 14 și 15 ianuarie 2025, la Copenhaga, fiind organizat de EDA în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale din Danemarca și cu sprijinul companiilor daneze din domeniul maritim, Terma – furnizor de tehnologie în zona apărării și securității – și Ørsted – cel mai mare operator de parcuri eoliene offshore din lume.

Pe durata workshop-ului, participanții – inclusiv reprezentanții ICI București – au fost implicați în discuții conduse de experți și au avut ocazia să exploreze tehnologii inovatoare prezentate în cadrul unor demonstrații interactive.

Evenimentul a reunit actori importanți din întreaga Europă, inclusiv reprezentanți guvernamentali, lideri din industrie și experți, pentru a identifica soluții practice care să asigure o dezvoltare sustenabilă a energiei eoliene offshore și, în același timp, să răspundă nevoilor operaționale de apărare în regiunea strategică a Mării Baltice.

Pe durata workshop-ului, participanții – inclusiv reprezentanții ICI București – au fost implicați în discuții conduse de experți și au avut ocazia să exploreze tehnologii inovatoare prezentate în cadrul unor demonstrații interactive.

Evenimentul a reunit actori importanți din întreaga Europă, inclusiv reprezentanți guvernamentali, lideri din industrie și experți, pentru a identifica soluții practice care să asigure o dezvoltare sustenabilă a energiei eoliene offshore și, în același timp, să răspundă nevoilor operaționale de apărare în regiunea strategică a Mării Baltice.

Proiectul Symbiosis, finanțat prin programul Horizon Europe, reprezintă un pas esențial în promovarea colaborării între sectoarele energiei regenerabile și cel al securității, pentru a asigura o coexistență armonioasă între aceste două priorități.

În cadrul workshop-ului, ICI București a evidențiat rolul soluțiilor digitale avansate în sprijinirea tranziției verzi și consolidarea securității regionale. În plus, institutul a subliniat importanța protejării infrastructurii critice de energie regenerabilă din perspectiva securității cibernetice, atât pentru sistemele IT, cât și pentru cele operaționale (OT).

Această participare consolidează implicarea institutului în inițiativele europene, continuând contribuția sa de succes la seria de workshop-uri regionale din cadrul proiectului Symbiosis.

 Primul eveniment din această serie a fost dedicat Mării Negre și a fost organizat la București, între 30 și 31 mai 2024, cu sprijinul ICI București în calitate de partener.

România este prima țară din regiune cu lege pentru proiecte eoliene offshore și va avea primele proiecte online după anul 2028, ceea ce va impacta profilul național de securitate din perspectiva amenințărilor hibride.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE16 hours ago

Veniturile bugetare, mediul de afaceri, eficiența energetică și educația și forța de muncă, direcțiile care necesită consolidare în vederea aderării României la OCDE (analiză FIC)

U.E.16 hours ago

Sprijinul lui Musk pentru extrema-dreaptă este ”complet inacceptabil”, subliniază Olaf Scholz: ”Amenință democrația”

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Europa trebuie să intensifice eforturile pentru a apăra Ucraina, având în vedere revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, avertizează premierul britanic

MAREA BRITANIE17 hours ago

Premierul britanic dorește să se așeze la masa negocierilor comerciale în vederea încheierii unui acord cu SUA conduse de Trump

NATO18 hours ago

Lituania a decis alocarea a 5-6% din PIB pentru apărare între 2026 și 2030: Epoca strategiilor pasive a luat sfârșit. Facem apel la aliați să urmeze exemplul

PPE18 hours ago

Președintele PPE, Manfred Weber, pledează pentru o Europă ”conștientă de sine” și subliniază nevoia unei acțiuni comune UE-SUA pentru a îngrădi ”eforturile Chinei de a domina”

ROMÂNIA18 hours ago

La o zi după inaugurarea lui Trump va fi lansată la Washington American Romanian Business Roundtable, o platformă de elită destinată consolidării relațiilor România-SUA prin cooperare economică și strategică în domeniul apărării

NATO19 hours ago

NATO se confruntă cu o „sarcină imposibilă” în încercarea de a proteja infrastructura critică submarină împotriva actelor de sabotaj (oficial al Alianței)

U.E.19 hours ago

Curtea de Justiție a UE: Cuantumul plătit unui student Erasmus nu trebuie să fie luat în considerare pentru calcularea impozitului pe venitul părintelui în a cărui întreținere se află 

ROMÂNIA20 hours ago

Ministrul Energiei: Banii europeni, atât de huliți de extremiști, sunt cei care asigură suveranitatea reală a României

ROMÂNIA2 days ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA2 days ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA3 days ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA4 days ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.2 weeks ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.2 weeks ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

Trending