Connect with us

ROMÂNIA

Ministrul Energiei face un apel către toți românii să investească în piața de capital, pe Bursa de Valori București și în Hidroelectrica

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut un apel către toți românii să-și investească economiile în piața de capital, la bursă, și în acțiunile Hidroelectrica, „o companie românească strategică, valoroasă, orientată spre viitor”, care a fost listată miercuri la Bursa de Valori București (BVB). 

„Am făcut un exercițiu foarte simplu, am luat ca referință anul 1998 și am spus că dacă un român ar fi investit 100 de lei în indicele Bet – o investiție sigură, 100 de lei lunar din 1998 până astăzi ar fi avut undeva la 292 – 300 de mii de lei ca urmare a acelei investiții. Dacă ar fi pus acei bani într-un cont bancar, cu tot respectul pentru prietenii din bănci care sunt astăzi aici, le mulțumim, ar fi avut undeva la 70 de mii de lei. Dacă i-ar fi ținut la saltea sau în podul casei ar fi avut undeva la 30 de mii de lei. Iată astfel că piața  de capital și Bursa de Valori București pot fi o modalitate foarte bună pentru români să-și înmulțească agoniseala și asta sper să facă și să visăm și noi, cel puțin să visăm dar și să ajungem la nivelul la care de exemplu în Statele Unite unul din doi americani investesc în piața de capital. Nu „joacă la bursă”, cum se mai spune pe la noi, ci investesc”, a afirmat ministrul Sebastian Burduja la evenimentul de listare a companiei Hidroelectrica la BVB.

Burduja a subliniat că listarea Hidroelectrica, pe care a numit-o „perla sectorului energetic românesc”, reprezintă „un vis pentru foarte mulţi români, de peste 10 ani de zile”, aceasta fiind o companie cu o capitalizare de aproape 10 miliarde euro, una dintre cele mai importante din Europa.

„Este o companie cu un portofoliu de peste două sute de obiective, hidrocentrale, stații de pompare și cu planuri foarte ambițioase de viitor, tot în sectorul energiei verzi, de la parcuri fotovoltaice până la offshore wind, onshore wind și multe alte lucruri despre care am discutat deja cu conducerea companiei și sunt convins, ca urmare acestui eveniment, va fi mult mai ușor să le punem în practică.”

De asemenea, ministrul Energiei a declarat că evenimentul este o celebrare a pieței de capital, Hidroelectrica făcându-și debutul la bursă cu cea mai mare ofertă publică ințială (IPO – oferta inițială de acțiuni a unei societăți ce urmează să fie cotată la bursă) din istoria BVB și a treia cea mai mare din lume în ultimul an.

„O economie de piață, o economie liberă nu poate exista fără o piață de capital puternică și iată că România își asumă poate mai târziu decât ne-am fi dorit, rolul vital pe care piața de capital și Bursa de Valori București îl au pentru dezvoltarea economică. Ne bucurăm astăzi de succesul Bursei de Valori București și de faptul că e a treia mare bursă din Europa și cred că are toate ingredientele să fie și mai sus decât atât. De altfel, am considerat întotdeauna că trebuie să sprijinim Bursa de Valori București și nu doar la nivel de ofertă, ceea ce se întâmplă azi, dar și la nivel de cerere și am inițiat ca deputat, a fost o inițiativă transpartinică dar în parteneriat cu Bursa de Valori București, în parteneriat cu ASF-ul și îi mulțumesc domnului Președinte pentru Legea 142/2022, cea care a diminuat impozitele datorate pe câștiguri bursiere de la 10% la 1%, respectiv 3% în funcție de perioada deținerii și efectele nu s-au lăsat așteptate, discutăm astăzi de peste 140 de mii de investitori pe Bursa de Valori București. În 2019 cifra era de 40 – 50 de mii, astfel că este o triplare a numărului de investitori pe Bursa de Valori București. Interesul investitorilor de tip retail s-a manifestat și în listarea Hidroelectrica și noi am insistat foarte mult ca tranșa pentru investitorii de tip retail să fie de 20% ceea ce s-a listat. Mulțumesc Fondului Proprietatea și Franklin Templeton că am găsit această înțelegere de a pune cât mai multe acțiuni la dispoziția cetățenilor români”, a precizat ministrul Energiei.

Acţiunile principalului producător de energie electrică din Romania, cu un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile, au fost admise la tranzacţionare în categoria Premium a pieţei reglementate a BVB. Tranzacţionarea a început la ora 10:00, sub simbolul “H2O”.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Trebuie să accelerăm investițiile în infrastructura energetică a României, subliniază ministrul Sebastian Burduja: În ultimul an, am atras 13,6 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile

Published

on

© Ministerul Energiei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat în cadrul Comandamentului pentru Energie convocat de premier importanța accelerării investițiilor în infrastructura energetică a României și a colaborării strânse între toți actorii din domeniu, fapt reliefat și de evenimentele din aceste zile.

”În ultimul an, am atras 13,6 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile în sistemul energetic. Aceste investiții vor asigura, începând de anul viitor, o mai mare capacitate de producție energie, consolidând securitatea energetică a României, și prețuri corecte pentru toți românii”, a menționat Burduja într-un mesaj publicat pe Facebook.

Potrivit acestuia, au fost stabilite o serie de măsuri pe termen mediu și scurt:

 1. Creșterea producției de energie în bandă, indiferent de sursă.
 2. Standardizarea transmiterii datelor de măsură a energiei electrice între distribuitori și furnizori pentru o imagine clară a consumului și producției.
 3. Analizarea mecanismului de formare a prețului de către ANRE pentru protecția consumatorului final.
 4. Publicarea și actualizarea constantă de către operatorii de distribuție a zonelor afectate de avarii și a duratei estimate pentru remediere.
 5. Accelerarea investițiilor în toate segmentele din domeniul energiei. Marile proiecte care au șanse să fie finalizate anul acesta: grupul 5 – Rovinari (330MW), Iernut (430MW), proiecte hidrocentrale cu grad avansat de execuție (Răstolița).
 6. Colaborare strânsă între toți actorii cu responsabilități, pentru creșterea capacităților de producție, distribuție și mai ales stocare a energiei.
 7. Adoptarea unei Strategii energetice naționale care să ghideze investițiile și proiectele viitoare.

După 15 ani, România este pregătită să adopte o Strategie energetică națională. Vedem în aceste zile, după decenii în care au lipsit investițiile publice în sistemul energetic național, cât de importante sunt viziunea și planificarea în acest sector strategic”, a arătat Sebastian Burduja.

El a explicat că prin aceste investiții vom asigura ”mai multă energie, iar pe termen mediu, prețuri corecte pentru români și pentru mediul de afaceri”.

”Le mulțumesc tuturor celor care lucrează neobosit pentru a da energie tuturor românilor în această perioadă plină de provocări”, a conchis ministrul Energiei.

Continue Reading

ROMÂNIA

Marcel Boloș: Vedem o eficientizare reală a activităților de control fiscal și control antifraudă, ce sunt îndreptate față de operatorii economici cu risc fiscal ridicat

Published

on

© Marcel Boloș/ Facebook

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a precizat că există o eficientizare reală a activităților de control fiscal și control antifraudă, ce sunt îndreptate față de operatorii economici cu risc fiscal ridicat, iar odată cu instrumentele digitale, selecția pentru inspecții fiscale s-a mutat deja în sfera algoritmilor analizei de risc.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor, activitatea ANAF pentru colectarea veniturilor în luna iunie a fost de 4.200 acțiuni de control fiscal și 1.700 controale antifraudă.

Pentru armonizarea procedurilor de control fiscal cu tendințele internaționale, activitatea de control este ultima pârghie a administrației fiscale pentru realizarea conformării la declarare. Tocmai de aceea, strategia ANAF a formelor și acțiunilor de control fiscal este una progresivă.

În acest sens, în vederea creșterii conformării la declarare a contribuabililor, Agenția Națională de Administrare Fiscală prin structurile de control fiscal, desfășoară în prezent, două tipuri de acțiuni care presupun interacțiunea de la distanță cu contribuabilul:

 • emiterea Notificării de conformare, care reprezintă un document prin care organul de inspecție fiscală transmite contribuabililor/plătitorilor prezumtivi a fi selectați pentru efectuarea inspecției fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizării situației fiscale și îndeplinirii obligațiilor fiscale conform prevederilor legale sau de a clarifica riscurile fiscale notificate, după caz.
 • efectuarea de acțiuni de verificare documentară, care constau în realizarea unei analize de coerenţă a situaţiei fiscale a contribuabilului/plătitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum şi pe baza oricăror informaţii şi documente transmise de terţi sau deţinute de organul fiscal, care au relevanță pentru determinarea situației fiscale.

Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuși acțiunilor de control fiscal, respectiv:

 • inspecția fiscală în cazul contribuabililor care nu corectează și nu clarifică riscurile fiscale pentru care au fost înștiințați prin Notificarea de Conformare:
 • controlul antifraudă în cazul contribuabililor pentru care există indicii de evaziune fiscală.

Acțiuni de control mai eficiente în primele șase luni din 2024

„Vedem o eficientizare reală a activităților de control fiscal și control antifraudă, ce sunt îndreptate față de operatorii economici cu risc fiscal ridicat. Odată cu instrumentele digitale pe care le calibrăm mai bine de la lună la lună, selecția pentru inspecții fiscale s-a mutat deja în sfera algoritmilor analizei de risc. Deși la nivel global, în prima jumătate a anului numărul controalelor este similar celui de anul trecut, s-au aplicat mai multe sancțiuni, ceea ce ne arată o creștere a nivelului de eficiență. Cel mai important aspect este că digitalizarea ne permite să protejăm și să respectăm contribuabilii onești, permițându-le să își desfășoare activitatea fără intervenții inutile din partea autorităților fiscale”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

În luna iunie 2024, pentru creșterea conformării voluntare la declarare au fost comunicate contribuabililor 1.330 notificări, după cum urmează:

 • 1.195 notificări de conformare emise de organele de inspecție fiscală, pentru riscuri fiscale prezumate de 278.048.299 lei, riscurile fiscale notificate au vizat, în principal, Taxa pe Valoarea Adăugată și impozitul pe profit;
 • 135 notificări punctuale emise de organele de control antifraudă fiscală, cu privire la datele eronate înregistrate în aplicația RO-E Transport;

De asemenea, s-au desfășurat 4.201 acțiuni de control fiscal (inspecții fiscale și verificări documentare), fiind înregistrată o creștere cu 26,73%, comparativ cu perioada similară a anului 2023, când au fost finalizate 3.315 acțiuni de control fiscal (inspecții fiscale și verificări documentare);

Prin aceste acțiuni de control fiscal au fost stabilite obligații fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 281.964.530 lei, respectiv a fost diminuată pierderea fiscală înregistrată cu suma de 65.844.206 lei.

 • 1.783 controale antifraudă, prin care au fost estimate implicații fiscale în valoare de 165.902.853 lei, respectiv au fost aplicate sancțiuni contravenționale (amenzi şi confiscări) în valoare de 18.210.144 lei, în creștere cu 87,62% comparativ cu perioada similară a anului 2023, când au fost aplicate sancțiuni contravenționale (amenzi şi confiscări) în valoare de 9.705.635 lei.

În luna iunie 2024, 69,30% din obligațiile fiscale suplimentare urmare acțiunilor de inspecție fiscală au fost stabilite la contribuabili care și-au desfășurat activitatea în următoarele activități din economia națională:

 • Transport și depozitare – 34,80%;
 • Comerț cu ridicata, amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor – 20,32%.
 • Industria prelucrătoare – 14,18%.

Peste 68% din cuantumul obligațiilor fiscale stabilite suplimentar de organele de inspecție fiscală au fost în contul taxei pe valoarea adăugată, ceea ce confirmă angajamentul administrației fiscale pentru reducerea decalajului de TVA.

Continue Reading

ROMÂNIA

Eurostat: Copiii din România sunt cei mai expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială din UE

Published

on

© International Rescue Committee (IRC), 2018

În 2023, aproape 20 de milioane de copii din UE erau expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială. Această cifră reprezenta 24,8% dintre copiii sub 18 ani, rămânând relativ stabilă în comparație cu 2022, cu doar o ușoară creștere de 0,1 puncte procentuale (pp), relevă cele mai recente date publicate de Eurostat, potrivit Agerpres.

La nivel de țară, în 2023, cele mai ridicate valori au fost raportate în România (39,0%), Spania (34,5%) și Bulgaria (33,9%). În schimb, Slovenia (10,7%), Finlanda (13,8%) și Țările de Jos (14,3%) au înregistrat cele mai mici cote.

Același serviciu european de statistică arăta la mijlocul lunii iunie că România se află pe primul loc în UE și când vine vorba de cetățenii adulți expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială.

La începutul anului trecut, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o recomandare către statele membre care vizează combaterea sărăciei și a excluziunii sociale și urmărirea unor niveluri ridicate de ocupare a forței de muncă prin promovarea unui sprijin adecvat pentru venit, prin intermediul venitului minim, a accesului efectiv la servicii de facilitare și servicii esențiale pentru persoanele care nu dispun de resurse suficiente și prin încurajarea integrării pe piața muncii a persoanelor care sunt apte de muncă.

Consiliul recomanda ca statele membre să stabilească și, dacă este necesar, să consolideze plase de siguranță socială solide, combinând un sprijin adecvat pentru venit, prin intermediul unor prestații de venit minim și al altor prestații monetare de însoțire, cu prestații în natură, și oferind acces la servicii de facilitare și servicii esențiale.

În viziunea Consiliului, statele membre ar trebui să stabilească nivelul venitului minim printr-o metodologie transparentă și solidă, în conformitate cu legislația națională și implicând părțile interesate relevante, luând în considerare sursele de venit globale, nevoile specifice și situațiile dezavantajoase ale gospodăriilor, venitul persoanelor cu câștiguri salariale scăzute sau al persoanelor cu salariu minim, nivelul de trai și puterea de cumpărare, precum și nivelurile prețurilor și evoluțiile aferente ale acestora.

În vederea promovării egalității de gen, a securității veniturilor și a independenței economice a femeilor, a tinerilor adulți și a persoanelor cu handicap, Consiliul recomanda totodată asigurarea posibilității de a solicita ca venitul minim să fie acordat membrilor individuali ai gospodăriei.

Se recomandă, de asemenea, ca statele membre să ajungă treptat la nivelul adecvat al sprijinului pentru venit până cel târziu în 2030, protejând în același timp sustenabilitatea finanțelor publice.

În plus, statele membre ar trebui să revizuiască periodic și, ori de câte ori este relevant, să ajusteze nivelul venitului minim pentru a menține caracterul adecvat al acestuia. În perioade de încetinire a creșterii economice, flexibilitatea în conceperea venitului minim poate juca un rol important în atenuarea consecințelor sociale negative, precum și un rol stabilizator în economie.

Venitul minim este un element-cheie al strategiilor de ieșire din sărăcie și excluziune. În perioade de criză economică, acesta contribuie, de asemenea, la sprijinirea unei redresări durabile și favorabile incluziunii. Plasele de siguranță socială solide nu numai că îmbunătățesc rezultatele sociale și rezultatele privind starea de sănătate pentru persoanele cu acces minim la piața muncii, dar oferă și beneficii sociale și economice durabile pentru Uniunea Europeană, având ca rezultat societăți mai echitabile, mai coezive și mai reziliente.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA1 min ago

Trebuie să accelerăm investițiile în infrastructura energetică a României, subliniază ministrul Sebastian Burduja: În ultimul an, am atras 13,6 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile

COMISIA EUROPEANA6 mins ago

UE și Serbia semnează un parteneriat strategic privind materiile prime durabile, lanțurile valorice ale bateriilor și vehiculele electrice

ROMÂNIA25 mins ago

Marcel Boloș: Vedem o eficientizare reală a activităților de control fiscal și control antifraudă, ce sunt îndreptate față de operatorii economici cu risc fiscal ridicat

ROMÂNIA36 mins ago

Eurostat: Copiii din România sunt cei mai expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială din UE

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI50 mins ago

În ce comisii și subcomisii ale Parlamentului European au intrat cei 33 de eurodeputați români în cea de-a zecea legislatură europeană 2024-2029

ROMÂNIA2 hours ago

Poliția Română recuperează un iconostas valoros în cadrul Operațiunii Europol ”Pandora VIII” împotriva traficului de artă

INTERNAȚIONAL2 hours ago

O primă victorie pentru Macron după alegerile legislative din Franța. Yaël Braun-Pivet, reprezentanta partidului său, a fost realeasă președintă a Adunării Naționale

ROMÂNIA2 hours ago

Proiect ambițios al ICI București: Cercetări Avansate în Inteligență Artificială pentru aplicații biomedicale și vedere artificială

CONSILIUL UE3 hours ago

Slovacia nu se va alătura niciunei tentative sau acţiuni care vizează boicotarea preşedinţiei ungare a Consiliului UE, transmite preşedintele Peter Pellegrini la Budapesta

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Von der Leyen cere statelor membre să desemneze atât un bărbat, cât și o femeie drept candidați pentru funcția de comisar european

COMISIA EUROPEANA23 hours ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

COMISIA EUROPEANA1 day ago

O “veritabilă UE a apărării” cu “NATO pilon al apărării”: Către un nou mandat, Ursula von der Leyen propune o “piață unică pentru apărare” și un “scut aerian european”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Din casa democrației europene, Ursula von der Leyen promite că nu va permite ca “polarizarea” și “extremiștii” să distrugă UE: Alegerile sunt balamalele destinului. Destinul Europei depinde de ce vom face mai departe

COMISIA EUROPEANA1 day ago

În aplauzele eurodeputaților, von der Leyen îl ia la țintă pe Viktor Orban: Rusia mizează că Europa se înmoaie, iar unii îi fac jocul printr-o “misiune de aliniere”

Trending