Connect with us

U.E.

Ministrul german al Finanțelor: Germania are nevoie de o redresare economică pentru a-și asigura poziția geopolitică

Published

on

© European Union, 2024

Germania are nevoie de o redresare economică pentru a-și asigura poziția geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul german de finanțe și șeful liberalilor din FDP, Christian Lindner, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Anul trecut, economia germană a fost cea mai slabă din rândul țărilor mari din zona euro, în condițiile în care costurile ridicate ale energiei, comenzile globale slabe și ratele record ale dobânzilor și-au pus amprenta.

Anul acesta va fi, de asemenea, o provocare pentru cea mai mare economie a Europei.

În raportul său privind perspectivele economiei mondiale, Fondul Monetar Internațional și-a redus previziunile pentru produsul intern brut german cu 0,3 puncte procentuale pentru ambii ani, așteptându-se la o creștere de 0,2% în acest an și de 1,3% în 2025.

Aceste previziuni sunt sub estimările de 0,8% pentru 2024 și de 1,5% pentru 2025 pentru zona euro, ceea ce arată că Germania a devenit codașă în cadrul blocului, după ce a fost singura mare economie care a suferit o contracție anul trecut.

Lindner a declarat că slăbiciunea economică a Germaniei are consecințe asupra securității și geopoliticii.

„Avem nevoie de redresarea economică pentru că, în cele din urmă, puterea economică este, de asemenea, un factor în geopolitică”, a declarat Lindner la conferința partidului său de la Berlin, referindu-se la războiul președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

„Scopul lui Putin este de a exercita puterea asupra noastră și nu trebuie să permitem niciodată ca acest lucru să se întâmple”, a afirmat el. Dar pentru a avea mijloacele necesare împotriva lui, este nevoie de creștere economică, a adăugat el.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Polonia va construi fortificații la frontiera estică în contextul “războiului hibrid” cu migrația ilegală din Belarus

Published

on

© Kancelaria Premiera/ Flickr

Premierul polonez Donald Tusk a declarat sâmbătă că vor începe lucrările pentru întărirea întregii frontiere de est a ţării sale, în contextul unui “război hibrid” tot mai intens purtat de ţara sa cu migraţia ilegală din Belarus, transmite Reuters.

El nu a dat detalii despre acţiuni sau finanţarea alocată, însă a afirmat că pentru securitatea Poloniei “nu există limite”.

“Frontiera polono-belarusă este un loc unic din cauza presiunii imigraţiei ilegale. Practic avem de-a face cu un război hibrid care avansează”, a spus Tusk în cursul unei vizite la graniţă, unde s-a întâlnit cu grăniceri şi alţi militari. “Vreau să nu existe nicio îndoială – o ţară cu intenţii tot mai agresive împotriva Poloniei, cum este Belarus, este coorganizatoare acestei practici la frontiera poloneză”, a insistat el, potrivit Agerpres.

Guvernul anterior de la Varşovia a acuzat în 2021 Minskul că organizează fluxul de migranţi pentru a face presiuni asupra Uniunii Europene în legătură cu sancţiunile impuse Belarusului, care însă a negat acuzaţiile.

Ulterior, tentativele de trecere a frontierei au continuat, cu fluctuaţii în funcţie de condiţiile meteorologice. Grănicerii polonezi raportează în prezent circa 300 de încercări de intrare ilegală în ţară în fiecare zi.

Relaţiile polono-belaruse s-au înrăutăţit după ce Rusia a invadat Ucraina, Minskul fiind un aliat al Moscovei. Înainte de mandatul lui Tusk, fusese deja construit la frontieră un gard de 180 de km lungime, înalt de 5,5 metri şi prevăzut cu un sistem de camere video şi senzori, pentru oprirea migraţiei ilegale.

Prim-ministrul a afirmat că fortificaţiile vor fi construite de-a lungul “întregii frontiere estice”, ceea ce ar putea însemna că va fi întărită şi graniţa cu Ucraina. “Nu este doar frontiera internă a Poloniei, este şi frontiera Uniunii Europene. De aceea, nu mă îndoiesc că Europa va trebui să (…) investească în securitate prin investiţia în frontiera estică a Poloniei şi în securitatea frontierei noastre”, a susţinut el.

Continue Reading

U.E.

Comisia Europeană deblochează un sprijin financiar de 50 de milioane de euro pentru Macedonia de Nord. Asistența macrofinanciară va ajuta țara din Balcanii de Vest să avanseze pe calea europeană

Published

on

© Ursula von der Leyen - Twitter

Comisia Europeană a acordat săptămâna aceasta împrumuturi de 50 de milioane de euro Macedoniei de Nord.

Potrivit unui comunicat al instituției, aceasta este prima tranșă din cadrul asistenței macrofinanciare (AMF) în curs de derulare pentru această țară.

Asistența oferă un sprijin suplimentar Macedoniei de Nord, a cărei economie a fost grav afectată de recenta criză energetică, declanșată de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Aceasta va sprijini stabilitatea macroeconomică și va asigura continuarea reformelor, în paralel cu programul în curs al Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru Macedonia de Nord. De asemenea, va ajuta Macedonia de Nord să avanseze pe calea sa europeană.

Deblocarea acestui sprijin are loc după ce Comisia a constatat că Macedonia de Nord și-a îndeplinit angajamentele politice relevante convenite cu UE pentru acordarea primei tranșe.

Macedonia de Nord a înregistrat progrese în domeniul finanțelor publice prin înființarea unui Consiliu fiscal independent și prin consolidarea gestionării investițiilor publice. Pentru a spori veniturile publice, Macedonia de Nord a adoptat măsuri de politică fiscală care extind baza de impozitare.

De asemenea, guvernul a înregistrat noi progrese în ceea ce privește formalizarea economiei informale și a luat măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice. În cele din urmă, guvernul a consolidat sistemul judiciar cu o nouă strategie privind reforma judiciară.

Asistență macrofinanciară în curs de desfășurare pentru Macedonia de Nord are o valoare totală de până la 100 de milioane de euro sub formă de împrumuturi. După plata acestei prime tranșe de 50 de milioane de euro, rămâne disponibilă o a doua tranșă al cărei cuantum se ridică la aceeași valore, în funcție de progresele înregistrate în ceea ce privește condițiile de politică convenite.

Asistența macrofinanciară face parte din angajamentul mai amplu al UE față de țările vecine și este concepută ca un instrument excepțional de răspuns al UE în situații de criză. Aceasta este disponibilă pentru țările implicate în procesul de extindere și pentru țările vecine ale UE care se confruntă cu probleme grave ale balanței de plăți.

Propunerea Comisiei privind această operațiune de asistență macrofinanciară pentru Macedonia de Nord a fost adoptată de Parlamentul European și de Consiliu la 12 iulie 2023.

Punerea sa în aplicare este completată în continuare de cooperarea bilaterală a UE în cadrul Instrumentului de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională – Europa globală.

Mai mult, odată ce Macedonia de Nord va fi prezentat agenda de reforme, Skopje va putea beneficia și de fondurile din Facilitatea de creștere și reformă, instrument prin care UE pune la dispoziția țărilor din Balcanii de Vest 6 miliarde de euro, granturi și împrumuturi, pentru a le aduce mai aproape de familia europeană.

În total, începând din 2020, UE a plătit aproximativ 210 milioane de euro în cadrul sprijinului sub formă de asistență macrofinanciară pentru Macedonia de Nord. Acest sprijin include plata de astăzi, în valoare de 50 de milioane de euro.

Continue Reading

U.E.

Șeful diplomației UE: Spania, Irlanda și alte țări membre intenționează să recunoască un stat palestinian la 21 mai

Published

on

© European Union 2024

Spania, Irlanda și alte țări membre ale Uniunii Europene intenționează să recunoască un stat palestinian la 21 mai, a declarat joi seara șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, înaintea unui vot așteptat vineri la ONU privind candidatura palestiniană pentru a deveni membru cu drepturi depline, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat în martie că Spania și Irlanda, alături de Slovenia și Malta, au fost de acord să facă primii pași în vederea recunoașterii unui stat palestinian alături de Israel, considerând că o soluție cu două state este esențială pentru o pace durabilă.

Întrebat la postul local de radio spaniol RNE dacă 21 mai este data la care Spania, Irlanda și alte țări UE vor recunoaște un stat palestinian, Borrell a răspuns afirmativ, menționând și Slovenia.

„Acesta este un act simbolic de natură politică. Mai mult decât un stat, acesta recunoaște voința ca acest stat să existe”, a spus el, adăugând că Belgia și alte țări vor urma probabil.

Anterior, ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares declarase că decizia privind recunoașterea a fost luată, deși nu a indicat o dată în acest sens.

Apelurile internaționale în favoarea unei încetări a focului și a unui sfârșit permanent al conflictului israeliano-palestinian au crescut odată cu numărul de morți în urma ofensivei Israelului în Gaza pentru a alunga Hamas după atacul transfrontalier mortal al militanților din 7 octombrie.

Israelul a declarat că planurile de recunoaștere palestiniană constituie un „premiu pentru terorism” care ar reduce șansele unei rezolvări negociate a conflictului din Gaza.

Vineri, Adunarea Generală a Națiunilor Unite urmează să susțină candidatura palestiniană pentru a deveni membru cu drepturi depline al ONU, recunoscând că este calificată pentru a adera și trimițând cererea înapoi la Consiliul de Securitate al ONU pentru a „reexamina favorabil această chestiune”.

Radiodifuzorul național irlandez RTE a declarat joi că Spania, Irlanda, Slovenia și Malta au așteptat votul ONU și au luat în considerare o recunoaștere comună la 21 mai.

Un purtător de cuvânt al Ministerului spaniol de Externe nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters. Din partea celorlalte țări nu a existat niciun comentariu public cu privire la această dată.

Premierul sloven Robert Golob a declarat la începutul acestei săptămâni că țara sa va recunoaște statutul de stat al Palestinei până la jumătatea lunii iunie.

Din 1988, 139 din cele 193 de state membre ale ONU au recunoscut statalitatea palestiniană.

“>

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.12 hours ago

Polonia va construi fortificații la frontiera estică în contextul “războiului hibrid” cu migrația ilegală din Belarus

GALERIE FOTO13 hours ago

Palatul Parlamentului, Arcul de Triumf din București și Palatul Culturii din Turnu Severin, iluminate de Ziua Europei pentru a îndemna cetățenii să voteze la alegerile din 9 iunie

U.E.2 days ago

Comisia Europeană deblochează un sprijin financiar de 50 de milioane de euro pentru Macedonia de Nord. Asistența macrofinanciară va ajuta țara din Balcanii de Vest să avanseze pe calea europeană

U.E.2 days ago

Șeful diplomației UE: Spania, Irlanda și alte țări membre intenționează să recunoască un stat palestinian la 21 mai

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Simona Bucura-Oprescu, la conferința la nivel înalt ”Către o Europă socială cu noi drepturi”, desfășurată la Madrid: Trebuie să fim pregătiți pentru meseriile viitorului, pentru tranziția verde și cea digitală

INTERNAȚIONAL2 days ago

Germania ar putea călca pe urmele SUA. Ministrul german al Apărării sugerează că livrarea de arme către Israel nu este necondiționată

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Comisarul european pentru buget este încrezător că R. Moldova va începe în curând negocierile de aderare la UE: Mai sunt câteva lucruri de făcut, dar cred că acestea pot fi îndeplinite foarte curând

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Procesul electoral pentru alegerile europene: reguli comune la nivelul UE și dispoziții naționale

ROMÂNIA2 days ago

ICI București, schimb de opinii la evenimentul Meet the CEO în vederea sprijinirii inovației și dezvoltării economice pentru creșterea competitivității mediului de afaceri din România

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

România a devenit cel mai important investitor din R. Moldova, anunță președintele Senatului, Nicolae Ciucă, la Forumul președinților Euroregiunii Siret-Prut-Nistru

INTERNAȚIONAL3 days ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO4 days ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO2 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20242 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA3 weeks ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

Trending