Connect with us

ONU

Ministrul german de externe acuză Rusia că folosește ”foamea și lipsurile” ca arme de război. Secretarul general al ONU face apel la Moscova să permită ”exportul cerealelor” ucrainene

Published

on

© UN Photo/Mark Garten

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat miercuri Rusiei să permită exporturile de cereale ucrainene, iar Occidentului să deschidă accesul îngrășămintelor rusești pe piețele mondiale pentru a putea astfel combate criza alimentară globală, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Rusia trebuie să permită exportul sigur şi securizat al cerealelor depozitate în porturile ucrainene”, a spus secretarul general al ONU într-o reuniune ministerială găzduită de Statele Unite la New York, unde România este reprezentată de ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

”Rute alternative de transport” la ieşirea maritimă a acestor cereale, care umplu în special silozurile din Odesa, ”pot fi explorate – chiar dacă ştim că acest lucru nu va fi suficient pentru a rezolva problema”, a adăugat acesta. În acelaşi timp, ”alimentele şi îngrăşămintele ruseşti trebuie să aibă acces deplin şi nerestricţionat pe pieţele mondiale”, a cerut Antonio Guterres.

Îngrășămintele în cauză nu fac obiectul sancțiunilor occidentale impuse Moscovei ca urmare a invadării Ucrainei, la 24 februarie, dar achiziționarea lor ar putea fi blocată de măsurile adoptate împotriva sistemului financiar rus.

Antonio Guterres negociază pe aceste două subiecte de câteva săptămâni cu Rusia, Ucraina, SUA, UE şi Turcia, care pot ajuta la deminare în apropierea porturilor ucrainene şi pot garanta circulaţia navelor.

”Am speranţă, dar mai este un drum lung de parcurs. Implicaţiile de securitate, economice şi financiare complexe necesită bunăvoinţă din partea tuturor părţilor”, a spus el, refuzând să furnizeze mai multe detalii pentru a nu pune în pericol şansele unui acord.

Folosind un ton incisiv, ministrul de externe, Annalena Baerbock, a acuzat Rusia că folosește blocarea exporturilor de cereale din Ucraina ca armă de război, informează Agerpres.

”Rusia conduce acest război cu o altă armă teribilă şi puternică: foamea şi lipsurile. Prin blocarea porturilor ucrainene, prin distrugerea silozurilor, străzilor şi a căilor ferate, Rusia a lansat un război al grânelor, provocând o criză alimentară globală”, a subliniat șefa diplomației germane.

”Face acest lucru într-un moment în care milioane de oameni sunt deja ameninţaţi de foame te, în special în Orientul Mijlociu şi Africa, din cauza efectelor devastatoare ale crizei climatice, din cauza pandemiei de COVID, din cauza conflictelor care fac ravagii în propriile regiuni”, a completat aceasta.

Potrivit AFP, din cauza blocadei din porturile Ucrainei, aproximativ 20 de tone de cereale aşteaptă în silozuri să fie exportate, iar recolta din acest an este în pericol. 

Aceasta fiind situația, ministrul canadian de externe, Melanie Joly, a făcut apel la țările occidentale să își accelereze acțiunile pentru a contracara agravarea crizei alimentare mondiale, ajutând în acest context Ucraina să exporte stocurile tot mai mari de cereale care sunt blocate în silozuri și porturi din cauza invaziei Rusiei.

”Suntem dispuși să trimitem nave container pentru a ne asigura că cerealele pot fi trimise în Egipt, Liban și în multe alte țări. Și aceasta este dintre discuțiile pe care le-am purtat intensiv în UE… în special cu România”, a mai anunțat Joly.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a subliniat deja necesitatea unui efort internațional mai larg pentru a mobiliza sprijinul cât mai multor state pentru crearea unui coridor, inclusiv maritim, de transport al produselor ucrainene, mai ales cereale, spre terțe destinații, implicând și rutele prin România și portul Constanța, aspect abordat de oficialul român și în cadrul întrevederii cu secretarul de stat american, Antony Blinken, facilitată de reuniunea șefilor diplomației din cadrul NATO, găzduită de Berlin

Comisia Europeană a prezentat  deja un set de acțiuni menite să ajute Ucraina să își exporte produsele agricole. În urma invadării Ucrainei de către Rusia și a blocadei porturilor ucrainene, cerealele și alte produse agricole ucrainene nu mai pot ajunge la destinație. Situația amenință securitatea alimentară mondială și se prefigurează o nevoie urgentă de a stabili rute logistice alternative care să utilizeze toate modurile de transport relevante.

Planul  de acțiune stabilește ”culoare de solidaritate” cu scopul de a se asigura că Ucraina poate exporta cereale, dar și că poate importa bunurile de care are nevoie, de la ajutor umanitar la hrana pentru animale și îngrășăminte: 

  • Material rulant de marfă suplimentar, nave și camioane: Comisia invită actorii de pe piața UE să pună urgent la dispoziție vehicule suplimentare. Pentru a corela cererea și oferta și pentru a stabili contactele relevante, Comisia va institui o platformă logistică de corelare și va solicita statelor membre să desemneze puncte de contact dedicate culoarelor de solidaritate (ghișeu unic).
  • Capacitatea rețelelor de transport și a terminalelor de transbordare: Ar trebui să se acorde prioritate transporturilor ucrainene de produse agricole exportate, iar administratorii de infrastructură ar trebui să pună la dispoziție sloturi de cale ferată pentru aceste exporturi. De asemenea, Comisia invită actorii de pe piață să transfere urgent încărcătorii mobili de cereale către terminalele de frontieră relevante pentru a accelera transbordarea. Un acord privind transportul rutier cu Ucraina va elimina, de asemenea, blocajele. Pentru a încuraja operatorii de transport din UE să permită intrarea vehiculelor lor în Ucraina, Comisia va analiza, de asemenea, opțiunile pentru suplimentarea garanțiilor financiare.
  • Operațiuni vamale și alte controale: Comisia îndeamnă autoritățile naționale să aplice o flexibilitate maximă și să asigure un personal adecvat pentru a accelera procedurile la punctele de trecere a frontierei.
  • Depozitarea mărfurilor pe teritoriul UE: Comisia va evalua capacitatea de stocare disponibilă în UE și se va coordona cu statele membre pentru a contribui la asigurarea unei capacități mai mari de depozitare temporară a exporturilor ucrainene.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL DE SECURITATE

UE salută adoptarea rezoluției Consiliului de Securitate al ONU care cere ”în mod clar o încetare imediată a focului în Gaza și eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor”

Published

on

© European Union, 2022

Uniunea Europeană, prin vocile președinților Comisiei Europene Consiliului European și Parlamentului European, Ursula von der Leyen, Charles Michel și Roberta Metsola, au salutat adoptarea rezoluției Consiliului de Securitate al ONU care solicită în ”mod clar o încetare imediată a focului în Fâșia Gaza și eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor”.

”Implementarea acestei rezoluții este vitală pentru protejarea tuturor civililor”, a subliniat von der Leyen într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter.

La rândul său, Charles Michel a amintit de decizia adoptată săptămâna trecută de șefii de stat sau de guvern, reuniți săptămâna trecută la Bruxelles în cadrul unui summit, la finalul căruia aceștia au cerut în unanimitate ”o pauză umanitară imediată care să conducă la o încetare durabilă a focului, a eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor și la furnizarea de asistență umanitară”.

”Este imperios ca acest lucru să fie respectat”, a mai spus Michel într-un mesaj publicat pe aceeași platformă.

Celor doi președinți li s-a alăturat cea a Parlamentului European, Roberta Metsola, salutând ”un pas important înainte, care vine după rezoluția din ianuarie” a legislativului european și ”este singura cale de urmat pentru pace”.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni o rezoluție prin care solicită o încetare imediată a focului pe durata Ramadanului, o eliberare necondiționată a tuturor ostaticilor și ”intensificarea urgentă a fluxului” de ajutor în Gaza.

Documentul a trecut cu 14 voturi pentru, în vreme ce Statele Unite s-au abținut. SUA au mai blocat în trecut rezoluții care solicitau o încetare a focului, motivând că o astfel de acțiune ar fi greșită în timp ce negocierile delicate pentru un armistițiu și eliberarea ostaticilor continuau între Israel și Hamas, informează BBC.

Însă joi, SUA a prezentat propriul proiect, care, pentru prima dată, a cerut o încetare a focului, marcând o înăsprire a poziției sale față de Israel. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby a explicat că decizia SUA de a permite rezoluției să treabă prin abținerea de la vot ”nu reprezintă o schimbare a poziției”. Statele Unite au fost de acord cu o încetare a focului, dar nu au votat în favoarea rezoluției pentru că textul nu condamnă Hamas, a continuat oficialul american.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a subliniat că documentul ”trebuie pus în aplicare” pentru a asigura o încetare a focului și ”eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor”.

Peste 32.000 de persoane, mare parte femei și copii, și-au pierdut viața în Gaza ca urmare a bombardamentelor Israelului, conform datelor oferite de Ministerul Sănătății din Fâșie controlat de Hamas.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ministrul israelian de externe: Sub conducerea lui Guterres, ONU a devenit un „organism antisemit și anti-Israel” care „încurajează teroarea”

Published

on

© UN Photo/Cia Pak

Națiunile Unite, sub conducerea secretarului general Antonio Guterres, au devenit „un organism antisemit”, a scris pe X (fostul Twitter) ministrul israelian de externe, Israel Katz, după vizita șefului ONU la punctul de trecere Rafah, la granița dintre Egipt și Fâșia Gaza, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Guterres a acuzat Israelul pentru situația umanitară din Gaza, fără să condamne în niciun fel teroriștii Hamas care jefuiesc ajutorul umanitar, fără să condamne UNRWA care colaborează cu teroriștii – și fără să ceară eliberarea imediată și necondiționată a tuturor israelienilor ostatici. Sub conducerea sa, ONU a devenit un organism antisemit și antiisraelian care protejează și încurajează terorismul”, a scris Katz.

În timpul unei conferințe de presă pe partea egipteană a frontierei, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a calificat drept scandal moral” obstacolele în calea intrării ajutorului umanitar în Fâșia Gaza.

„O coadă lungă de camioane de salvare blocate de o parte a porții și umbra lungă a foametei de cealaltă parte. Acest lucru este mai mult decât tragic, este un scandal moral”, a declarat Guterres la o conferință de presă pe partea egipteană a punctului de trecere Rafah, care leagă Sinaiul de Fâșia Gaza. „Toate acestea arată că este mai mult decât timpul pentru o încetare imediată a focului. Este timpul pentru un angajament de fier din partea Israelului pentru un acces deplin și fără restricții la bunurile umanitare în întreaga Gaza. Și, în spiritul de compasiune al Ramadanului, a venit timpul pentru eliberarea imediată a tuturor ostaticilor”, a adăugat oficialul de la varful Națiunilor Unite, explicând că „nimic nu justifică atacurile teribile ale Hamas din 7 octombrie”, însă totodată „nimic nu justifică pedeapsa colectivă a poporului palestinian”.

Șeful Națiunilor Unite a precizat că prăbușirea statului de drept în Gaza împiedică distribuirea de ajutoare către populație, subliniind că există 3.000 de lucrători care distribuie ajutoare în interiorul Fâșiei.

„Există un eșec al mecanismelor de deblocare și acest lucru îngreunează distribuirea ajutoarelor în Gaza. Ne-am angajat să lucrăm cu alte instituții, inclusiv cu Semiluna Roșie palestiniană și Crucea Roșie din Gaza”, a declarat Guterres, adăugând: „Fie salvăm oamenii din Gaza, fie va fi foamete în Fâșie”. Răspunzând apoi la întrebările jurnaliștilor pe aeroportul El Arish, în Egipt, la aproximativ 50 de kilometri de granița cu Fâșia Gaza, secretarul general a declarat că o intervenție a forțelor militare terestre ale Israelului la Rafah ar fi o „catastrofă umanitară”.

Între timp, Consiliul de Securitate al ONU a amânat pentru luni, 25 martie, votul, prevăzut inițial pentru sâmbătă, asupra unei noi rezoluții pentru o încetare imediată a focului în Fâșia Gaza, pregătită de unii membri nepermanenți ai organismului. Decizia vine ca urmare a veto-ului Chinei și al Rusiei asupra rezoluției SUA care, de asemenea, cerea o încetare imediată a focului” în Gaza.
Potrivit ambasadorului rus la ONU, Vassily Nebenzia, textul propus de SUA era prea slab și ar fi „dat undă verde Israelului pentru un atac asupra Rafah”, un oraș de la granița cu Egiptul, unde sute de mii de persoane s-au refugiat din Palestina.

Continue Reading

CONSILIUL DE SECURITATE

Franța pregătește un proiect cuprinzător de rezoluție la CSONU privind conflictul din Gaza

Published

on

© UN News/Ziad Taleb

Franța a anunțat joi că își concentrează eforturile asupra unui proiect de rezoluție la Consiliul de Securitate al ONU în privința conflictului din Fâșia Gaza, cu intenții care depășesc simpla solicitare de încetare a focului, relatează AFP, relatează AFP preluat de Agerpres.

„Considerăm că este momentul să acționăm la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite în legătură cu conflictul în desfășurare”, a afirmat Christophe Lemoine, adjunctul purtătorului de cuvânt al Ministerului francez de Externe, evidențiind situația umanitară dezastruoasă din Fâșia Gaza.

„În această conjunctură, Franța își asumă responsabilitățile și lucrează în prezent la un proiect de rezoluție”, a adăugat el.

Ambasadorul Franței la ONU, Nicolas de Riviere, a clarificat la New York că proiectul Franței va fi prezentat „mai târziu, sub forma unei rezoluții mai cuprinzătoare care abordează diverse probleme, inclusiv o încetare a focului pe termen lung, nu doar temporară în timpul Ramadanului”.

Există două proiecte de rezoluție care propun o încetare imediată a focului discutate în prezent în cadrul Consiliului de Securitate. Unul dintre ele, susținut de mai mulți membri nepermanenți ai Consiliului, “solicită o încetare umanitară imediată a focului în luna Ramadanului”.

Celălalt, sprijinit de Statele Unite și modificat de mai multe ori în ultima lună, subliniază „necesitatea unei încetări imediate și durabile a focului pentru a proteja civilii de ambele părți, pentru a permite furnizarea de asistență umanitară esențială și, din acest punct de vedere, sprijină fără echivoc eforturile diplomatice internaționale pentru realizarea unei astfel de încetări a focului în contextul eliberării ostaticilor încă deținuți”.

Întrebat despre coordonarea cu Statele Unite, care a anunțat miercuri seara că a propus un proiect de rezoluție Consiliului de Securitate, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe a subliniat că ar putea exista mai multe rezoluții pe masă. „Este evident că ne coordonăm cu Statele Unite de la începutul crizei”, a declarat el, adăugând că Washingtonul este „un partener major” în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. „Prin urmare, există într-adevăr un dialog cu Statele Unite, dialog care există de la începutul crizei”, a subliniat el.

Diplomații au indicat că Consiliul de Securitate al ONU urmează să voteze vineri asupra unei rezoluții care solicită o încetare imediată și susținută a focului în conflictul din Fâșia Gaza. Consultările privind proiectul de rezoluție prezentat de SUA au fost programate pentru vineri, conform dpa.

De asemenea, cei 27 de lideri ai UE au cerut joi o „pauză umanitară imediată” în Gaza și au îndemnat Israelul să nu lanseze o ofensivă terestră de amploare în orașul Rafah, situat cel mai sudic.

„Consiliul European face apel la o pauză umanitară imediată care să conducă la o încetare a focului durabilă”, au declarat liderii după ce s-au reunit la Bruxelles, cerând totodată „eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor”.

Consiliul „îndeamnă guvernul israelian să nu întreprindă o operațiune terestră în Rafah”, au adăugat aceștia în concluziile lor.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.12 hours ago

Premierul Poloniei a discutat cu omologul din Ucraina despre disputa legată de importurile de produse agricole ucrainene. Donald Tusk: ”Sunt aproape de o soluție”

ROMÂNIA13 hours ago

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, pregătește lansarea programelor Start-Up Nation, Femeia Antreprenor și româno-elvețian pentru o ”dezvoltare durabilă a României”

NATO14 hours ago

România și SUA au lansat campania “Born in NATO” pentru a marca 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică

Dan Motreanu14 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu: Intrarea României în Schengen, rezultatul eforturilor președintelui Iohannis și miniștrilor PNL

EDUCAȚIE14 hours ago

Universitatea din București, singura universitate din România implicată strategic în proiectul Comisiei Europene de instituire a diplomelor europene în învățământul superior

ROMÂNIA14 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Ultima convorbire telefonică cu Putin a fost în decembrie 2022, spune Olaf Scholz, reiterând mesajul de atunci: Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar

RUSIA17 hours ago

Prieten cu Putin, fostul cancelar german Gerhard Schröder se oferă să ajute pentru o “soluție negociată” între Rusia și Ucraina

U.E.17 hours ago

Din Brazilia, Emmanuel Macron cere revizuirea propunerii acordului UE-Mercosur, pe care o consideră ”foarte proastă” pentru ambele părți: A fost negociată în urmă cu 20 de ani. Este învechită

REPUBLICA MOLDOVA18 hours ago

Marcel Boloș a discutat cu ministrul Finanțelor din R. Moldova despre aderarea acestei țări la UE: Vă vom fi alături cu orice aveți nevoie pentru implementarea eficientă a proiectelor finanțate din bani europeni

ROMÂNIA14 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE3 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

Trending