CONSILIUL UE
Ministrul german pentru afaceri europene, Michael Roth, condamnă noua lege a Ungariei privind comunitatea LGBT
Published
3 years agoon
By
Diana ZaimMinistrul german pentru afaceri europene, Michael Roth, a declarat înainte de reuniunea cu omologii săi la Luxemburg că noua lege din Ungaria care interzice „afișarea și promovarea homosexualității” în rândul tinerilor sub 18 ani încalcă în mod clar valorile Uniunii Europene, relatează Reuters și Agerpes.
„Uniunea Europeană nu este în primul rând o piață unică sau o uniune monetară. Suntem o comunitate de valori, aceste valori ne leagă pe toți. Nu ar trebui să existe absolut nicio îndoială că minoritățile, inclusiv minoritățile sexuale, trebuie să fie tratate cu respect”, a transmis oficialul german.
Potrivit ONG-urilor, legea ungară va duce la interzicerea programelor educative, a reclamelor, a cărţilor sau a serialelor în care este menţionată homosexualitatea, potrivit Agerpres.
Ursula von der Leyen a confirmat miercuri că proiectul de lege va fi investigat de Uniunea Europeană. Acesta este cel mai recent dintr-o serie de atacuri pe care partidul Fidesz și Orban le-au lansat împotriva comunității LGBT în ultimele luni, potrivit Euronews.
Very concerned about the new law in Hungary.
We are assessing if it breaches relevant EU legislation.
I believe in a Europe which embraces diversity, not one which hides it from our children.
No one should be discriminated on the basis of sexual orientation.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 16, 2021
Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.
You may like
Germania, primul stat UE care reacționează la tentativele Rusiei de a influența alegerile din România: Putin vrea să ne dezbine și să submineze UE și NATO
Rusia este „cea mai mare amenințare pentru securitate”, avertizează ministrul german al apărării
Franța calcă pe urmele Germaniei și intră într-o nouă criză politică: Guvernul a fost demis de Parlament, Michel Barnier devenind premierul cu cel mai scurt mandat din istoria celei de-a 5-a republici
De la Kiev, Olaf Scholz îi transmite lui Putin: Vom sprijini Ucraina atâta timp cât va fi necesar/Germania va livra un nou pachet de ajutor militar de 650 milioane de euro în decembrie
”Protestele masive din ultimele zile” din Georgia arată că poporul dorește în continuare ”un viitor în UE”, subliniază Berlinul, criticând Guvernul de la Tbilisi că se îndepărtează de acest obiectiv
Zelenski i-a prezentat lui Scholz noile sisteme de drone de producție internă ucraineano-germană
CONSILIUL UE
”Președinția poloneză la Consiliul UE să reafirme angajamentul față de valorile UE, după ce Viktor Orban doar a defăimat”, apelul făcut de social-democrații din PE
Published
12 hours agoon
December 5, 2024By
Diana ZaimLidera Grupului social-democraților din Parlamentul European, Iratxe García, face apel la președinția poloneză a Consiliului UE, care își va începe mandatul la 1 ianuarie 2025, să își exprime ferm angajamentul față de vaolirle UE, de democrație și statul de drept, după ce președinția maghiară „nu a făcut altceva decât să defăimeze și să răspândească informații false” cu privire la proiectul european.
La 1 ianuarie 2025, Polonia va prelua președinția semestrială a Consiliului UE. Ca parte a președinției, Polonia va găzdui aproape 400 de consilii, reuniuni și conferințe cu participarea reprezentanților din cele 27 de țări membre UE.
„Ne aflăm într-un moment geopolitic crucial, cu un război la porțile Europei și cu puterea forțelor pro-europene, amenințată de jocul unora la două capete. Acum, mai mult ca oricând, viitoarea președinție a Consiliului UE, în mâinile Poloniei, este esențială pentru a vedea ce preferă alții. Imediat după demararea Comisiei Europene și după o președinție maghiară inexistentă, în care prim-ministrul Orbán nu a făcut altceva decât să defăimeze și să răspândească informații false, ne așteptăm din partea președinției poloneze la un angajament față de valorile UE, democrație, statul de drept și leadership pentru a avansa în politicile UE de care Uniunea noastră are nevoie”, a transmis social-democrata într-un comunicat oficial, remis CaleaEuropeana.ro.
CONSILIUL UE
Uniunea piețelor de capital: Consiliul UE este pregătit de negocieri cu Parlamentul European pentru a face mai accesibile datele financiare ale consumatorilor
Published
1 day agoon
December 4, 2024By
Teodora IonConsiliul Uniunii Europene a ajuns la un acord cu privire la propunerea de cadru pentru accesul la datele financiare (FIDA), care vizează deschiderea pentru instituțiile financiare a accesului reciproc la datele clienților.
Date mai accesibile
Potrivit unui comunicat al instituției, o mai bună partajare a datelor ar permite participanților la piață să ofere consumatorilor produse și servicii financiare foarte personalizate, de exemplu oportunități de investiții, procese simplificate de solicitare a împrumuturilor sau produse cu rate mai mici ale dobânzii.
Acest lucru ar crea un sector financiar mai competitiv și ar îmbunătăți accesul consumatorilor – în special al persoanelor fizice și al întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) – la finanțare.
Propunerea își propune să atingă acest obiectiv prin introducerea unor norme armonizate privind datele care trebuie partajate și modalitatea de partajare a acestora, prin promovarea transparenței și a comparabilității și prin asigurarea unei compensații adecvate pentru deținătorii de date care pun la dispoziție astfel de date.
Între timp, pentru a asigura o protecție adecvată a clienților, noul cadru ar garanta că aceștia păstrează un control efectiv asupra datelor lor.
În plus, acesta va împuternici autoritățile europene de supraveghere să emită orientări pentru a asigura protecția împotriva tratamentului inechitabil sau a riscurilor de excludere.
Poziția Consiliului
În poziția sa, Consiliul sprijină în mare măsură propunerea inițială a Comisiei, urmând o abordare pas cu pas pentru punerea în aplicare a regimului. Acesta clarifică domeniul său de aplicare prin definirea seturilor de date, a produselor sau a sectoarelor specifice pe care aceste norme ar trebui să le acopere și cărora ar trebui să li se aplice, precum și a unui calendar pentru intrarea în vigoare a obligațiilor privind schimbul de date.
De exemplu, Consiliul a exclus datele referitoare la pensiile ocupaționale, dar a oferit statelor membre posibilitatea de a opta pentru acest regim.
De asemenea, Consiliul a acordat sistemelor de partajare a datelor posibilitatea de a introduce o limită de timp pentru datele clienților care urmează să fie partajate, în cazul în care acestea nu sunt disponibile imediat în format digital.
Consiliul a consolidat normele care reglementează furnizorii de servicii de informații financiare (FISP) din țările terțe, care sunt entități autorizate să acceseze și să utilizeze datele clienților pentru a oferi servicii precum consultanță financiară și gestionare financiară personală. În plus, entitățile care se califică drept gardieni vor fi strict reglementate și supravegheate pentru a asigura o concurență loială.
Odată cu acest consens, Consiliul este pregătit să negocieze forma finală a legislației cu Parlamentul European. Odată ce se va ajunge la un acord, ambele instituții vor trebui să adopte în mod oficial noua legislație, înainte ca aceasta să fie publicată în Jurnalul Oficial al UE și să intre în vigoare.
CONSILIUL UE
Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord prin care amână cu un an aplicarea normelor europene privind produsele asociate cu defrișările
Published
2 days agoon
December 4, 2024By
Teodora IonConsiliul Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la o propunere de modificare specifică a Regulamentului UE privind defrișările, amânând data aplicării acestuia cu 12 luni.
Acest acord provizoriu trebuie însă să fie confirmat de ambele instituții înainte de a trece prin procedura oficială de adoptare, potrivit unor comunicate ale acelor două instituții.
Această amânare va permite țărilor terțe, statelor membre, operatorilor și comercianților să fie pe deplin pregătiți în ceea ce privește obligațiile lor de diligență, pentru a se asigura că anumite mărfuri și produse vândute în UE sau exportate din UE nu provoacă defrișări.
Acestea includ produse obținute din bovine, lemn, cacao, soia, ulei de palmier, cafea, cauciuc și unele dintre produsele lor derivate.
”Aceasta este o victorie; susținută de Grupul PPE. Am amânat cu succes punerea în aplicare a Legii privind defrișările cu un an, oferind întreprinderilor, silvicultorilor și agricultorilor europeni siguranța planificării de care au nevoie, protejându-i în același timp de birocrația excesivă. Comisia Europeană s-a angajat să actualizeze Legea privind defrișările în termen de un an. Acest lucru se datorează Grupului PPE. În primul rând, platformele de date care urmăresc originea produselor și un sistem de clasificare a riscurilor vor fi operaționale cu cel puțin șase luni înainte de intrarea în vigoare a legii. În al doilea rând, începând cu 2028, țările care practică gestionarea durabilă a pădurilor și care nu înregistrează defrișări vor avea posibilitatea de a fi scutite de birocrația inutilă”, a declarat eurodeputata Christine Schneider, negociatorul șef al Parlamentului European privind Legea privind defrișările.
Regulamentul privind defrișările este deja în vigoare din 29 iunie 2023, iar dispozițiile sale urmează să fie aplicate începând cu 30 decembrie 2024. Cei doi co-legislatori au fost de acord cu propunerea Comisiei de a amâna data de aplicare a regulamentului cu un an (30 decembrie 2025).
Acest lucru ar oferi certitudine juridică, previzibilitate și suficient timp pentru punerea în aplicare armonioasă și eficientă a normelor, inclusiv instituirea deplină a unor sisteme de due diligence care să acopere toate mărfurile și produsele relevante.
În conformitate cu acordul provizoriu, modificarea vizată nu va afecta esența normelor existente, care vizează reducerea la minimum a contribuției UE la defrișările și degradarea pădurilor la nivel mondial, permițând numai introducerea pe piața UE sau exportul din UE a produselor care nu sunt afectate de defrișări.
Votul privind acordul informal dintre colegislatori va fi adăugat pe ordinea de zi a următoarei sesiuni plenare a Parlamentului (16-19 decembrie).
Pentru ca amânarea să intre în vigoare, textul convenit trebuie să fie aprobat de Parlament și de Consiliu și publicat în Jurnalul Oficial al UE înainte de sfârșitul anului.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
CCR, după solicitările privind legalitatea procesului electoral: Au fost înregistrate și urmează să fie examinate conform prevederilor constituționale și legale în cadrul procesului de validare a alegerilor
Șase foști ambasadori americani, scrisoare către români: Suntem încrezători că poporul român va vedea aceste atacuri din partea unor state autoritare ca lovituri de stat nereușite
VIDEO Maia Sandu a venit la București pentru Elena Lasconi: Eu voi vota cu ea. Avem nevoie de România și Elena Lasconi nu va renunța la relația cu R. Moldova
Comisia Europeană intensifică monitorizarea alegerilor din România și ordonă TikTok „să păstreze neatinse toate datele și dovezile” privind riscurile sistemice asupra procesului electoral
Germania, primul stat UE care reacționează la tentativele Rusiei de a influența alegerile din România: Putin vrea să ne dezbine și să submineze UE și NATO
Eurodeputatul Victor Negrescu: A fi pro-european și pro-NATO înseamnă fonduri europene, libera circulație, dreptul de a lucra în alte state europene, pace și securitate
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a solicitat instituirea stării de urgență energetică
ICI București și ACSAPPR au semnat un acord de parteneriat privind dezvoltarea și digitalizarea sectorului agricol și piscicol din România
PE, apel către statele UE să impună sancțiuni împotriva liderilor politici pro-ruși din Georgia pentru îndepărtarea dramatică a țării de calea sa europeană
Marcel Ciolacu, un nou îndemn către români să iasă la vot: “Să rămânem pe calea europeană, pe calea dezvoltării!
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Trending
- U.E.6 days ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- POLITICĂ3 days ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- INTERVIURI1 day ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- NATO1 week ago
În contextul electoral actual, Asociația Română pentru Clubul de la Roma își reafirmă angajamentul ferm pentru valorile euroatlantice
- POLITICĂ3 days ago
Nicolae Ciucă, ales pentru nou mandat de senator PNL: Voi pune întotdeauna interesele Doljului și ale României pe primul loc