Connect with us

SCHENGEN

Ministrul Traian IGAŞ, la Reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne

Published

on

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian IGAŞ, participă marţi, 13 decembrie a.c., la Reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) care se desfăşoară la Bruxelles, anunta site-ul MAI.

Pe agenda discuţiilor se află dezbateri pe marginea Propunerilor de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind instituirea unui mecanism de evaluare şi monitorizare în vederea verificării aplicării acquis-ului Schengen, modificare a Regulamentului (CE) nr. 562 pentru stabilirea unor norme comune în vederea reintroducerii temporare a controlului la frontierele interne, în circumstanţe excepţionale, aspecte legate de stadiul actual al Sistemului European Comun de Azil, precum şi Comunicarea Comisiei Europene privind Cadrul financiar 2014-2020.

Miniştrii prezenţi vor aborda şi stadiul aprobării proiectului de Decizie a Consiliului privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Romania şi Republica Bulgaria.

În marja Consiliului, Comitetul Mixt va analiza stadiul actual al Sistemului Informatic Schengen (SIS II), precum şi al Proiectului de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 539/2001 de stabilire a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor externe şi a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi sunt exoneraţi de această obligaţie.

Alături de ministrul Administraţiei şi Internelor, la lucrările Reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne participă şeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale, chestor şef de poliţie Marian Tutilescu.

Sursa articol: comunicare.mai.gov.ro

Sursa foto: pdlarad.ro

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

Published

on

© Administrația Prezidențială

Corespondență din Bruxelles

Amânarea aderării României la spațiul Schengen reprezintă o “frustrare” pentru țara noastră, a afirmat joi președintele Klaus Iohannis, înainte de începutul Consiliului European de vară în cadrul căruia liderii europeni sunt așteptați să aprobe candidatura Ucrainei și Republicii Moldova la UE.

“Chiar dacă pare că nu se face mult, pot să vă asigur că ne-am implicat foarte, foarte mult în această speță. Echipa mea, echipa guvernamentală și eu personal am avut o serie întreagă de discuții. Chestiunea este complicată și prin faptul că a trecut foarte mult timp de la evaluarea propriu-zisă”, a spus Iohannis, răspunzând unei întrebări din partea jurnaliștilor la conferința de presă susținută la Bruxelles în ajunul summitului UE. 

“Noi am făcut acest pas în 2011 (n.r. – obținerea avizului Parlamentului European), dar de acolo mai sunt pași de făcut, se negociază, noi suntem implicați în negocieri și sperăm ca în final să avem și noi o soluție bună pe acest dosar care, trebuie să fim sinceri, și pentru noi reprezintă o frustrare”, a continuat el.

În primul său raport privind Starea Spațiului Schengen, dat publicității la data de 24 mai, Comisia Europeană a solicitat Consiliului UE să permită României, Croației și Bulgariei să devină parte a spațiului Schengen, “având în vedere că toate criteriile au fost îndeplinite”.

Îndeplinirea de către România a criteriilor prevăzute în acquis-ul Schengen a fost recunoscută oficial la data de 9 iunie 2011, cu ocazia reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne. În prealabil, la 8 iunie 2011, Parlamentul European a avizat favorabil proiectul Deciziei privind aderarea României și Bulgariei la Schengen.

Între cele mai recente poziții instituționale, Comisia Europeană și Parlamentul European au reafirmat încă de anul trecut că România, Bulgaria, dar și Croația, îndeplinesc criteriile de aderare.

Comisia Europeană a prezentat în iunie 2021 o nouă strategie pentru un spațiu Schengen mai puternic și mai rezilient, iar printre obiective se numără și acceptarea țărilor pregătite de aderare, și anume România, Bulgaria și Croația.

În iulie 2021, Parlamentul European a adoptat, cu 505 voturi pentru, 134 împotrivă și 54 abțineri, raportul anual privind funcționarea spațiului Schengen în care a susținut, din nou, că România și Bulgaria trebuie integrate cu drepturi depline în spațiul Schengen, precizând totodată că și Croația îndeplinește cerințele tehnice.

În prezent, spațiul Schengen fără controale la frontierele interne înseamnă peste 420 de milioane de persoane și 26 de state europene. Spațiul Schengen este format din toate țările UE, cu excepția Bulgariei, a României, a Croației, a Ciprului și a Irlandei. Din acest spațiu fac parte, de asemenea, patru țări din afara UE: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Continue Reading

SCHENGEN

Iohannis, către Macron: România are “așteptarea legitimă să adere la Schengen”. Președintele francez își dorește ca “acest dosar să progreseze”

Published

on

© Dragoș Asaftei/ Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis miercuri președintelui francez Emmanuel Macron, pe care l-a găzduit la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, așteptarea legitimă a României de a adera la spațiul Schengen și și-a manifestat încrederea că țara noastră va putea conta pe sprijinul Franței.

“Am avut o discuție cuprinzătoare cu președintele Macron și cu privire la perspectivele extinderii spațiului Schengen și am explicat așteptarea legitimă a României cu privire la aderare. Am subliniat că extinderea spațiului Schengen va contribui la consolidarea securității și a rezilienței Uniunii în ansamblul său și la întărirea competitivității Pieței Unice, în beneficiul cetățenilor europeni”, a spus Iohannis în cadrul unei conferințe comună de presă pe care cei doi șefi de stat au susținut-o după o întrevedere bilaterală și după discuții cu militari francezi și aliați dislocați în România în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Consultările bilaterale Iohannis – Macron s-au desfășurat în marja summitului Consiliului European din 23-24 iunie, important pentru cererile de aderare la UE ale Ucrainei, R. Moldova și Georgiei, și a summitului NATO de la Madrid din 29-30 iunie, unde va fi adoptat Conceptul Strategic al Alianței și va fi decisă consolidarea pe termen lung a prezenței NATO pe flancul estic.

Am exprimat încrederea că vom putea conta pe sprijinul Franței pentru deblocarea procesului de aderare a țării noastre la Schengen“, a insistat șeful statului.

De cealaltă parte, Macron a subliniat că tema aderării României la Schengen a fost abordată și că Franța, în calitate de președinție a Consiliului UE în primul semestru al acestui an, își dorește ca “acest dosar să progreseze”. 

“De atâţia ani încoace Franţa este alături de România”, a spus el.

 

Ca parte a priorităților președinției sale la Consiliul UE, Franța a inițiat un Consiliu Schengen care reunește miniștrii de interne din țările UE pentru a reforma spațiul de liberă circulație. La momentul prezentării acestor priorități, președintele Macron a susținut că procedura aderării României la Schengen “merge mână în mână cu reformele”. În primul său raport privind Starea Spațiului Schengen, dat publicității la data de 24 mai, Comisia Europeană a solicitat Consiliului UE să permită României, Croației și Bulgariei să devină parte a spațiului Schengen, “având în vedere că toate criteriile au fost îndeplinite”.

Șeful statului l-a primit miercuri pe preşedintele Republicii Franceze la baza de la Mihail Kogălniceanu în prima vizită a președintelui francez pe flancul estic al NATO de la realegerea sa în funcție, din perioada președinției franceze a Consiliului UE, dar mai ales de la declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

 

Vizita lui Macron în România este parte a unui turneu regional care mai cuprinde și Republica Moldova pentru a discuta dosarul candidaturii Chișinăului la UE și, posibil, o vizită în Ucraina alături de liderii Germaniei, Italiei și României.

Deplasarea liderului francez în țara noastră a avut loc în contextul în care Franța conduce Forța de Reacție Rapidă a NATO, activată în premieră de Alianța Nord-Atlantică a doua zi după invazia Rusiei în Ucraina și dislocată în România, precum și grupul de luptă al NATO din România.

Astfel, 500 de militari francezi au fost mobilizați în România, iar ca dovadă a angajamentului său, Franţa a instalat recent în România un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie.

Continue Reading

SCHENGEN

Klaus Iohannis a solicitat sprijinul Germaniei pentru o soluție “în cel mai scurt timp” privind aderarea României la Schengen: Este o așteptare legitimă

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, miercuri, la întâlnirea cu omologul german, Frank-Walter Steinmeier, aşteptările României privind aderarea la spaţiul Schengen.

“Am reiterat aşteptările legitime ale ţării noastre privind aderarea la spaţiul Schengen, exprimând încrederea că vom putea conta pe sprijinul Germaniei pentru identificarea, în cel mai scurt timp, a unei soluţii”, a spus Iohannis, în conferinţa comună cu preşedintele german.

 

Președintele german Frank-Walter Steinmeier se află joi în vizită la București pentru a discuta cu președintele român și premierul Nicolae Ciucă despre evoluţiile securităţii regionale, europene şi euroatlantice, generate de agresiunea ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. 

Vizita preşedintelui Frank-Walter Steinmeier are loc în contextul aniversării a 30 de ani de la semnarea, la 21 aprilie 1992, a Tratatului dintre România şi Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa, document-cadru emblematic al istoriei contemporane a relaţiei bilaterale.

Citiți și Comisarul european pentru afaceri interne: Este momentul ca România să fie membru deplin în Schengen

Subiectul aderării României la Schengen a fost aprofundat de președintele Iohannis și cu noul cancelar german Olaf Scholz, cu care s-a întâlnit pentru prima dată în luna martie, în marja Consiliului European de la Bruxelles.

Amintim că Franța, țara care asigură președinția Consiliului UE a transmis deja mai multe semnale politice și diplomatice privind tema aderării României la Schengen, președintele francez afirmând în plenul Parlamentului European că procedura aderării României, Bulgariei și Croației la Schengen “merge mână în mână cu reformele lansate”.

La finele anului trecut, premierul Nicolae Ciucă a declarat că nu poate garanta că integrarea României în spațiul de liberă circulație Schengen se va realiza în 2022, dar că își poate propune o astfel de țintă de traseu. Anterior, la summitul Consiliului European de toamnă de la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat solicitarea ţării noastre de a deveni cât mai curând membru al Spaţiului Schengen, acest obiectiv fiind unul strategic, nu numai pentru România, dar şi pentru întreaga Uniune. Șeful statului a arătat că în cei peste 10 ani de când România ar fi trebuit să devină parte a spaţiului Schengen, ţara a acţionat de facto ca un stat membru Schengen, responsabil şi eficient. Șeful statului a utilizat la începutul acestui an și contextul întâlnirii anuale cu ambasadorii străini pentru a puncta că finalizarea aderării României la Spaţiul Schengen este “deosebit de importantă”.

Îndeplinirea de către România a criteriilor prevăzute în acquis-ul Schengen a fost recunoscută oficial la data de 9 iunie 2011, cu ocazia reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne.

În prealabil, la 8 iunie 2011, Parlamentul European a avizat favorabil proiectul Deciziei privind aderarea României și Bulgariei la Schengen.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA2 hours ago

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă l-au asigurat pe șeful diplomației sârbe de susținerea politică și tehnică a României pentru integrarea europeană a Serbiei

ROMÂNIA3 hours ago

SUA: Prin implementarea tehnologiei reactoarelor modulare mici, România este un partener exemplar în scopul comun pentru securitate transatlantică

ROMÂNIA3 hours ago

Klaus Iohannis a discutat cu Věra Jourová despre finalizarea „cât mai curând” a MCV și despre continuarea monitorizării „exclusiv” prin mecanismul UE privind statul de drept

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Maia Sandu, primul lider primit la Kiev de Zelenski după ce Ucraina și R. Moldova au devenit state candidate: Vom colabora pe calea de aderare la UE

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul de externe Bogdan Aurescu, conferință de presă cu omologul sârb: România acordă importanță creării interconectorului de gaz Arad-Mokrin, mai ales în contextul regional actual

NATO6 hours ago

Liderii NATO vor aproba la summitul de la Madrid un pachet consolidat de asistență pentru Ucraina și pachete de sprijin pentru R. Moldova și Georgia

G76 hours ago

Liderii G7 au adoptat o declarație comună prin care asigură Ucraina că va fi în continuare sprijinită financiar și militar, amenințând Rusia cu sancțiuni

NATO7 hours ago

Jens Stoltenberg: Noul Concept Strategic va defini Rusia drept cea mai directă amenințare la adresa securității și va aborda în premieră provocările generate de China

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Comisia Europeană pune bazele unui parteneriat strategic între UE și Norvegia în domeniul bateriilor și al materiilor prime critice

G77 hours ago

Boris Johnson, apel către liderii G7: Trebuie să punem capăt monopolului lui Putin asupra cerealelor, care duce la creșterea prețurilor la nivel mondial

NATO6 hours ago

Liderii NATO vor aproba la summitul de la Madrid un pachet consolidat de asistență pentru Ucraina și pachete de sprijin pentru R. Moldova și Georgia

NATO7 hours ago

Decizii cruciale pentru România: NATO va ridica grupurile de luptă la nivel de brigadă, va adopta noi planuri de apărare cu forțe pre-alocate pentru anumiți aliați, iar Forța de Reacție Rapidă va avea peste 300.000 de militari

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Volodimir Zelenski face apel la populația din Belarus să nu se lase atrasă în războiul Rusiei împotriva Ucrainei

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Cristian Bușoi4 days ago

Dosarul Stocării Gazelor: Acordul negociat de eurodeputatul Cristian Bușoi asigură că depozitele de gaze din UE vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Din plenul PE, Andrej Plenković transmite sprijinul „de neclintit” al Croației pentru ca Ucraina să devină țară candidată la UE

Team2Share

Trending