Connect with us

Mircea Hava

Mircea Hava: Autoritățile locale din Alba vor încheia parteneriate pentru dezvoltarea unei rețele feroviare metropolitane din bani europeni

Published

on

© Mircea Hava/ Facebook

Autoritățile locale de la nivel municipal din Alba vor încheia parteneriate pentru dezvoltarea unei rețele feroviare metropolitane din bani europeni, în cooperare cu Compania Națională Căile Ferate Române și Autoritatea pentru Reformă Feroviară, a anunțat eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE), fost primar al orașului Alba Iulia, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate sâmbătă la sediul PNL Alba, la care au participat şi actualii edili din Alba Iulia, Blaj, Cugir şi Sebeş, precum şi directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, Simion Creţu, informează Agerpres.

Hava a anunţat că ar urma să fie încheiate parteneriate între autorităţile publice locale interesate, în cazul de faţă între administraţiile locale Alba Iulia, Sebeş, Cugir, Blaj, Teiuş, Aiud, Ocna Mureş şi Consiliul Judeţean Alba, şi Compania Naţională Căile Ferate Române şi/sau Autoritatea pentru Reformă Feroviară, pentru accesarea de fonduri europene prin Programul Operațional Transport. 

Potrivit fostului edil, un astfel de proiect de infrastructură ar fi justificat de numărul ridicat de navetiști – peste 150.000 – în Zona Urbană Funcțională (ZUF) Alba Iulia și zona Sebeș-Cugir, iar dacă s-ar adăuga zonele Aiud – Teiuş – Blaj – Ocna Mureş, s-ar genera o masă demografică deservită crescută cu încă cel puţin 80.000 de locuitori.

De altfel,  rata navetismului din ZUF Alba Iulia e una dintre cele mai mari din ţară – locul 5, după Piteşti, Ploieşti, Deva şi Târgovişte.

În plus, eurodeputatul a menționat și necesitatea transportului ieftin, sigur şi optimizat al forţei de muncă între centrele urbane şi ariile urbane funcţionale ale acestora, cât mai aproape de platformele industriale locale sau de instituţiile publice şi activităţile comerciale, precum şi despre nevoia de integrare a acestui tip de transport cu transportul public local şi judeţean de călători.

În cazul în care finanțarea de la UE ar fi obținută, proiectul de infrastructură ar putea fi finalizat cel mai devreme în patru ani.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Mircea Hava critică ”nepăsarea continuă față de temelia unei nații, educația”: Școala românească trebuie să rămână între reperele celor care o reprezintă cu adevărat

Published

on

© Mircea Hava/ Facebook

Prima zi de școală nu este doar despre prima zi de școală, ci despre generații de profesori care fac din munca lor o misiune și despre generații de elevi care o urmează pentru a-și croi un viitor, a transmis europarlamentarul Mircea Hava (PNL, PPE) într-un mesaj publicat pe Facebook.

În egală măsură, acesta și-a exprimat dezamăgirea pentru că, ”în multe situații, în 2021, deschiderea anului de studiu e loc de joacă și discursuri pentru politruci, oameni cu exprimare firavă și pregătire cu iz de școală pe lângă școală.”

”Încă un început de an școlar în care s-a demonstrat că nu e niciun pericol pentru Finlanda să fie plagiată de România. O rezistență fermă, de neînvins, la schimbare. Aceeași fundătură seacă și molipsitoare, pe care, sunt sigur, generațiile de azi n-o înțeleg, nu o acceptă și o consideră plictisitoare și expirată: laude, bilanțuri, rugăciuni, îndemnuri, obligații, grabă, flori și maratonul politicienilor pentru care prima zi de an școlar e singura zi din an în care merg la școală. Sunt ani în care am asistat la asta. La fel de mulți în care am sperat că se va schimba ceva. Ți-e tot mai greu să crezi că părinții își vor duce copiii la școală pentru mai mult de o diplomă, că nu vor mai fi nevoiți să se transforme în profesorul de acasă, că vom paria pe caractere și personalitate nu pe memorie și citate. Clasicul <<pe vremea mea>> a mai câștigat un început de an școlar în România”, a mai menționat Hava.

Acesta a explicat că ”nu este împotriva festivismului, dar mă doare să văd că, încă, în multe situații, în 2021, deschiderea anului de studiu e loc de joacă și discursuri pentru politruci, oameni cu exprimare firavă și pregătire cu iz de școală pe lângă școală. Total lipsiți de ideal educațional real.”

”Școala românească trebuie să rămână între reperele celor care o reprezintă cu adevărat, nicidecum a acelora care cred că prezența la un careu, alături de părinți plini de speranță și emoție, obișnuiți să sacrifice totul pentru binele copilului, sau în preajma unor dascăli debusolați de zeci de ani de strategii fără viziune, acoperă impostura și nepăsarea continuă față de temelia unei nații: educația”, a mai spus Hava.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

”ReturnthePlastics”. Eurodeputatul Mircea Hava: PPE susține orice demers care vine în sprijinul sănătății populației și a protecției mediului înconjurător

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Partidul Popular European susține orice demers care vine în sprijinul sănătății populației și a protecției mediului înconjurător, a transmis eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE) într-un mesaj publicat pe Facebook.

”Condițiile climatice actuale, și nu numai, ne obligă să fim vigilenți și reactivi și să transformăm orice inițiativă care ne poate proteja într-o lege pe care suntem datori să o respectăm”, a mai subliniat europarlamentarul român, făcând trimitere la recenta inițiativă cetățenească europeană ”ReturnthePlastics”, un proiect ce își propune ca sistemul garanție-returnare a PET-urilor să devină o normă la nivelul întregii Uniuni.

Acesta consideră că trebuie să îi acordăm ”grijă maximă casei noastre, Europa, fiindcă, în condițiile în care nu procedăm corect, totul se întoarce împotriva fiecăruia dintre noi”.

Potrivit unor date publicate de Eurostat în luna ianuarie, statele membre UE au reciclat în 2018  deşeurile de ambalaje din plastic în proporție de 41,5%, România clasându-se peste media europeană, cu un procent de 43%.

În şapte state membre UE, mai mult de jumătate din deşeurile de ambalaje din plastic au fost reciclate în 2018, în frunte cu Lituania (69,3%), Slovenia (60,4%, date din 2017), Bulgaria (59,2%) şi Cehia (57%).

La polul opus, mai puţin de o treime dintre deşeurile de ambalaje din plastic au fost reciclate în Malta (19,2%, date din 2017), Franţa (26,9%), Ungaria (30%) şi Irlanda (31%).

În Uniunea Europeană, procentul deşeurilor de ambalaje din plastic a crescut de la 41,2% în 2017, până la 41,5% în 2018, în timp ce în România a scăzut de la 47,6% în 2017, până la 43% în 2018.

Într-un raport publicat la începutul lunii ianuarie, Curtea de Conturi Europeană atrăgea atenția că există un risc semnificativ ca UE să nu își îndeplinească obiectivele în materie de reciclare a ambalajelor din plastic stabilite pentru 2025 și pentru 2030.

În acest context, instituția sfătuiește UE să-și intensifice acțiunile ambițioase și concertate pentru a atinge țintele propunse în 5-10 ani.

Amintim că Uniunea Europeană a adoptat prima strategie privind materialele plastice în anul 2018, având drept obiectiv ca toate ambalajele din plastic de pe piața UE să devină reciclabile până în 2030, consumul de articole din plastic de unică folosință să fie redus, iar utilizarea intenționată a microplasticului să fie limitată.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Mircea Hava: România are nevoie, cât mai rapid, de activarea sistemului de garanție pentru plastic, sticlă și aluminiu, ce ar putea aduce beneficii de milioane de euro

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

România are nevoie, cât mai rapid, de activarea sistemului de garanție pentru plastic, sticlă și aluminiu, a atras atenția eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE) pe fondul transformării reciclării plasticului într-o normă europeană.

Apelul său vine în contextul în care Comisia Europeană a înregistrat inițiativa cetățenească ”ReturnthePlastics”, un proiect ce își propune ca sistemul garanție-returnare a PET-urilor să devină o normă la nivelul întregii Uniuni.

Eurodeputatul Mircea Hava și colegii săi din grupul PPE din Parlamentul European au salutat și și-au exprimat susținerea pentru acest demers.

”Din statistică, vedem că majoritatea inițiativelor cetățenești europene au fost admisibile și s-au calificat pentru a fi înregistrate. E clar că <<ReturnthePlastics>> e un demers absolut necesar care, cu siguranță, ar fi trebuit implementat cu ani în urmă. Un cadru legal prin care cei care duc ambalajele de plastic în locuri special amenajate și primesc bani pentru acestea nu poate fi decât un lucru bun și <<arma>> perfectă împotriva agresiunii față de mediul înconjurător. Gândiți-vă doar la cantitățile uriașe de peturi pe care le vedem pe cursurile de apă, pe albiile râurilor, în aglomerările urbane sau în sate. În loc să polueze mediul pentru zeci de ani de acum înainte, miliarde de astfel de recipiente ar fi reciclate în condiții de siguranță iar cei care le predau ar avea și motivația financiară să facă acest lucru”, a explicat acesta.

Luând în calcul aceste aspecte, Mircea Hava este de părere că ”România are nevoie, cu celeritate, de o lege a garanției care nu înseamnă un moft, ci o gură de oxigen pentru sănătatea populației și a viitoarelor generații. Un lucru bun este că, deja, se are în vedere implementarea legislației, aceasta fiind în prezent pe circuitul de avizare. Ar trebui ca la momentul intrării în atenția guvernului, pachetul legislativ să se aprobe cu rapiditate. E singura zona în care se poate lucra rapid pentru că, logistic, până tot mecanismul se va pune în mișcare va mai dura”, a subliniat eurodeputatul.

Acesta a explicat că ”un rol important în educarea românilor, dincolo de marii jucători de genul producători și retaileri, îl vor avea administrațiile publice locale. Asta și pentru că viitoarea legislație din România nu se referă exclusiv la PET-uri sau sticlă, ci și la ambalaje din aluminiu. Există motive reale pentru ca toți să se implice”.

Hava a citat drept argument un studiu detaliat, realizat de Academia de Științe Economice București, arată că prin introducerea sistemului de garanție în România se pot salva peste 260.000 de tone de CO2 anual, ce ar putea aduce beneficii de milioane de euro ce pot fi investiți în protecția mediului. 

El a amintit și de faptul că ”reciclarea era o practică obișnuită în România, chiar dacă la baza ei stăteau cu totul alte motive și un cu totul alt raționament. Cei care astăzi au 40 de ani, sau peste, își aduc cu siguranță aminte de campaniile de reciclare, campaniile de colectat hârtie, metal sau sticlă. Mulți dintre cei care acum câteva decenii erau copii își amintesc cu siguranță de sticlele de lapte goale, pe care le duceau înapoi la magazin pentru bani de buzunar”. 

Comisia Europeană a înregistrat o inițiativă cetățenească europeană intitulată ”ReturnthePlastics: o inițiativă cetățenească de punere în aplicare a unui sistem de garanție-returnare la nivelul UE pentru reciclarea sticlelor din plastic”

Organizatorii inițiativei invită Comisia să prezinte o propunere care să aibă în vedere:

  • punerea în aplicare a unui sistem de garanție-returnare la nivelul UE pentru reciclarea sticlelor din plastic;
  • încurajarea tuturor statelor membre ale UE să facă în așa fel ca supermarketurile (lanțurile de supermarketuri) care comercializează sticle din plastic să instaleze distribuitoare pentru reciclarea sticlelor din plastic după ce au fost cumpărate și utilizate de către consumator;
  • plata de către întreprinderile producătoare de sticle din plastic a unor taxe pe plastic pentru reciclare și pentru sistemul de garanție-returnare a sticlelor din plastic (în conformitate cu principiul ”poluatorul plătește”).

Organizatorii pot începe astfel colectarea semnăturilor.

Dacă, în termen de un an, inițiativa cetățenească europeană primește 1 milion de declarații de susținere din cel puțin 7 state membre, Comisia va trebui să reacționeze. Comisia ar putea decide fie să dea curs solicitării, fie să o respingă, și va trebui să își argumenteze decizia.

Inițiativa cetățenească europeană a fost introdusă odată cu Tratatul de la Lisabona, ca instrument prin care cetățenii pot contribui la stabilirea agendei de lucru. Acest tip de inițiativă a fost lansat în mod oficial în aprilie 2012.

Condițiile de admisibilitate sunt următoarele: (1) acțiunea propusă nu trebuie să se afle în mod vădit în afara sferei de competență a Comisiei de a prezenta o propunere de act juridic, (2) nu trebuie să fie în mod vădit abuzivă, neserioasă sau vexatorie și (3) nu trebuie să contravină în mod vădit valorilor Uniunii.

Până în prezent, Comisia a primit 107 de cereri de lansare a unei inițiative cetățenești europene, dintre care 82 au fost admisibile și, prin urmare, s-au calificat pentru a fi înregistrate.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
ONU6 hours ago

Klaus Iohannis participă pentru a cincea oară la Adunarea Generală ONU de la New York: Șeful statului, invitat de Joe Biden și la un summit global pentru coordonarea împotriva COVID-19

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Comisia Europeană aprobă PNRR-ul Maltei, prin care țara va primi 316,4 milioane de euro pentru implementarea reformelor și investițiilor

ENERGIE7 hours ago

Klaus Iohannis a discutat cu CEO-ul OMV Petrom despre exploatarea gazelor din Marea Neagră în conformitate cu Pactul Ecologic European și Pachetul “Fit for 55”

Dan Motreanu7 hours ago

Dan Motreanu, ales responsabilul Grupului PPE pentru revizuirea legislației privind reducerea emisiilor în sectoarele agriculturii

Daniel Buda8 hours ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE: România va beneficia în următorii 7 ani de peste 8 miliarde de euro care trebuie să se regăsească în dezvoltarea și modernizarea fermelor

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Ambasadorii României și Japoniei în SUA au discutat despre realizarea Parteneriatului Strategic bilateral și alianțele celor două țări cu Statele Unite

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Comisia Europeană a lansat HERA – Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară, încă “o piatră de temelie a unei uniuni a sănătății”

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Vicepreședintele CE Margaritis Schinas echivalează gestionarea pandemiei cu „un miracol european” din perspectivă economică și sanitară

ROMÂNIA9 hours ago

Institutul Diplomatic Român și Ministerul Afacerilor Externe au lansat programul de conferințe și dezbateri intitulat “Viitorul Europei = Viitorul României“

ROMÂNIA9 hours ago

Agenția Națională a Funcționarilor Publici lansează ”E-bugetar – baza de date cu toţi bugetarii din România”

Dragoș Pîslaru1 day ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Procesul tehnic de aprobare a PNRR-ului României este finalizat. 2 mld. de euro prefinanțare ar putea intra deja în țară în noiembrie

S&D1 day ago

Social-democrații din Parlamentul European se așteaptă ca Ursula von der Leyen să fie „îndrăzneață” pentru înfăptuirea Europei sociale, digitale și ecologice

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen pledează pentru apărarea “minunatelor valori europene” care au făcut Cortina de Fier să cadă: Ele sunt garantate de hotărârile CJUE, care trebuie respectate de fiecare stat membru

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen: Acoperirea deficitului de finanțare de către UE-SUA în domeniul climei va transmite un semnal puternic întregii lumi

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen anunță o nouă inițiativă a UE în domeniul semiconductorilor pentru a reduce dependența de Asia: Este o chestiune de suveranitate tehnologică. Să arătăm că suntem îndrăzneți

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen îndeamnă la accelerarea procesului pentru o abordare comună a UE privind migrația: Subiectul nu ar trebui folosit niciodată pentru a diviza

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Ursula von der Leyen anunță că va organiza împreună cu Emmanuel Macron un summit european al apărării: Avem nevoie de o Uniune Europeană a Apărării

COMISIA EUROPEANA2 days ago

SOTEU 2021. Ursula von der Leyen afirmă că UE este lider mondial în lupta împotriva COVID: O pandemie este un maraton, nu un sprint. Am ales calea europeană. Și a funcționat!

COMISIA EUROPEANA2 days ago

SOTEU2021. Ursula von der Leyen anunță că UE și NATO vor adopta o nouă declarație comună: Trebuie să ne bazăm pe puterea unică a fiecărei părți

Vlad Nistor2 days ago

Eurodeputatul Vlad Nistor: În UE este absolut necesară o politică înțeleaptă față de China, Rusia și Turcia

Team2Share

Trending