PARLAMENTUL EUROPEAN
Moment de reculegere ținut de grupul PPE în PE după tragedia din Colectiv: ”Rugăciunile noastre se îndreaptă către toți cei aflați în suferință”
Published
9 years agoon
Membrii grupului PPE din Parlamentul European au ţinut miercuri un moment de reculegere în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv.
”Astăzi, în timpul ședinței de grup a PPE de la Parlamentul European, am ținut cu toții un minut de reculegere în memoria celor 50 de victime ale incendiului de la Colectiv. Gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către toți cei aflați încă în suferință pe paturile atâtor spitale și către familiile îndoliate.” a scris europarlamentarul Ramona Mănescu (PNL, PPE) pe pagina sa de Facebook.
.
.
You may like
Dan Motreanu, membru în Comisia pentru Mediu a PE, solicită Comisiei Europene să asigure o finanțare adecvată pentru combaterea deșertificării
Dan Motreanu devine membru supleant în Comisia pentru sănătate publică din PE: Mă voi lupta ca pacienții UE să aibă acces egal la medicamente
Într-un răspuns oferit eurodeputatului Dan Motreanu, Comisia Europeană anunță că pregătește recomandări prin care să ajute statele membre să obțină sau să mențină o stare bună a apelor lor
Siegfried Mureșan: În următoarele zile, va fi important să monitorizăm primele ordine executive ale lui Donald Trump pentru a vedea dacă reprezintă un sprijin sau un risc pentru UE
Dan Motreanu: Combaterea interferențelor străine în alegeri, discutată în cadrul Adunării Politice a PPE. Rusia și China, menționate pentru dezinformare în scopul subminării democrațiilor europene
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Transformarea digitală a României nu este un lux, ci o necesitate. Avem fonduri europene la dispoziție
PARLAMENTUL EUROPEAN
Parlamentul European organizează o sesiune plenară specială pentru a comemora Victimele Holocaustului
Published
17 hours agoon
January 24, 2025By
Diana ZaimParlamentul European va marca pe 29 ianuarie Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului cu un discurs special al lui Corrie Hermann în cadrul unei sesiuni plenare la Bruxelles, informează un comunicat oficial al Legislativului.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, va deschide ședința solemnă pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie), miercuri, 29 ianuarie, la ora locală 12.00 (13.00 ora României). Intervenția va fi urmată de spectacol muzical cu interpretarea concertului lui Pál Hermann.
Corrie Hermann se va adresa apoi eurodeputaților și va vorbi despre tatăl său, violoncelistul și compozitorul de origine maghiară Pál Hermann, pe care naziștii l-au ucis în 1944. Spectacolul muzical va include violoncelul său original Gagliano.
După ce deputații vor păstra un minut de reculegere, ceremonia se va încheia cu o interpretare muzicală a piesei „Kaddish” de Maurice Ravel.
Corrie și Pál Hermann
Născut pe 27 martie 1902 la Budapesta, Pál Hermann a fost student al lui Béla Bartók și considerat unul dintre cei mai buni violonceliști ai epocii sale. S-a mutat la Berlin în anii 1920 și a susținut concerte în toată Europa pe violoncelul său Gagliano. În 1933, Hermann a fugit în Belgia și Franța. După arestarea sa de către naziști în Toulouse în 1944, el a reușit să arunce un bilet din tren, cerând ca violoncelul Gagliano să fie salvat de naziști. Biletul a fost găsit și un prieten al lui Hermann a mers 100 de kilometri pentru a salva instrumentul. El a intrat în casa lui Hermann, a înlocuit instrumentul Gagliano cu unul mai mic și a fugit cu cel original legat pe spate.
Hermann a fost ucis de naziști într-un lagăr din Țările Baltice în 1944. Violoncelul său a fost redescoperit 80 de ani mai târziu, fiind folosit de un concurent în Competiția Regina Elisabeta. În cadrul sesiunii plenare comemorative, fiica lui Pál Hermann, Corrie (Cornelia) Hermann, în vârstă de 92 de ani, va povesti despre tatăl său, despre soarta sa tragică și activitatea sa.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Vicepreședintele PE Victor Negrescu, mesaj de Ziua Unirii Principatelor: Doar în cadrul UE putem construi o națiune puternică și unită. Solidaritatea europeană, fondurile disponibile sunt esențiale pentru dezvoltarea noastră
Published
18 hours agoon
January 24, 2025By
Teodora IonDoar în cadrul Uniunii Europene putem construi o națiune puternică și unită, subliniază vicepreședintele Parlamentului European Victor Negrescu într-un mesaj transmis de Ziua Unirii Principatelor Române în care arată că ”solidaritatea europeană, fondurile disponibile și expertiza comună sunt esențiale pentru dezvoltarea noastră”.
”Unirea Principatelor Române, a Moldovei cu Țara Românească, reprezintă momentul istoric în care s-au pus bazele statului român modern. La fel ca astăzi, nici atunci disensiunile politice, frământările sociale sau tensiunile externe nu lipseau. Momentul de la 24 ianuarie 1859 demonstrează că, atunci când liderii politici au avut o viziune clară și curajul de a acționa, obiectivele, oricât de dificile, au fost îndeplinite. În acest efort, am beneficiat de susținerea statelor europene, un exemplu de solidaritate care rămâne relevant și astăzi. Astăzi, ca vicepreședinte al Parlamentului European și reprezentant al județului Alba, cu inima la Alba Iulia – simbol al unității și al identității naționale – consider că doar în cadrul Uniunii Europene putem construi o națiune puternică și unită. Solidaritatea europeană, fondurile disponibile și expertiza comună sunt esențiale pentru dezvoltarea noastră”, a evidențiat Negrescu.
Acesta a amintit de bugetul record de aproape 200 de miliarde de euro pentru 2025 pe care l-a obținut din calitatea de negociator-șef al Parlamentului European, suplimentând ”finanțarea pentru domenii cheie precum educația, sănătatea, agricultura și apărarea”.
”Lăsând deoparte scandalurile provocate de extremiști, trebuie să rămânem uniți, responsabili, profesioniști, să trasăm obiective clare și să ne facem auziți. Suveranitatea și patriotismul înseamnă să aperi interesele țării tale, în timp ce contribui la viitorul comun al Europei. Trecutul ne dovedește că doar uniți și solidari putem rămâne puternici, atât la nivel național, cât și european”, a conchis vicepreședintele Parlamentului European.
În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voință politică al liderilor din cele două principate românești (Moldova și Țara Românească) și prima etapă în crearea statului unitar român modern, potrivit MApN.
Ziua de 24 ianuarie 1859, ziua alegerii lui Alexandru Ioan Cuza la București ca domnitor al Țării Românești, după ce la 5 ianuarie fusese ales la Iași domnitor al Moldovei, este ziua când s-au împlinit aspirațiile naționale ale revoluționarilor de la 1848.
Actul istoric al Unirii de la 24 ianuarie 1859 a rămas un moment decisiv în istoria românilor pentru că recunoașterea internațională a Unirii și măsurile adoptate în anii care au urmat au dus la obținerea și recunoașterea independenței României în anii 1877 – 1878 și la îndeplinirea idealului național de unire a tuturor românilor în 1918.
În egală măsură, momentul 24 ianuarie 1859 a fost primul pas făcut de națiunea română pe drumul modernității și al integrării europene.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Președinta PE susține reducerea birocrației UE pentru a încuraja investitorii: Europa înseamnă afaceri
Published
21 hours agoon
January 24, 2025By
Diana ZaimPreședinta Parlamentului European, Roberta Metsola, prezentă la Forumul Economic Mondial de la Davos, a pledat pentru reducerea birocrației la nivelul UE pentru a încuraja investitorii, în contextul în care „Europa înseamnă afaceri”. Declarația liderului european este sincronizată cu criticile aduse de președintele american Donald Trump cu privire la birocrația europeană excesivă.
„Europa înseamnă afaceri. […] Este locul inovatorilor și a celor care își asumă riscuri, unde companiile pot investi, pot crea prosperitate, locuri de muncă și pot contribui la dezvoltarea economiilor de care depinde calea noastră europeană. Acum trebuie să punem în acord această ambiție cu viteza necesară și să oferim industriei noastre spațiul de care are nevoie pentru a concura. Aceasta înseamnă reguli mai simple, mai puțină birocrație și acces mai ușor la finanțare – pentru că știu că, atunci când lucrăm împreună, Europa își poate atinge potențialul de putere globală pe care îl știm”, a transmis șefa Legislatului European.
Europe means business.
Driving the point home at the @wef in Davos that Europe is a continent on the rise. It is the home of the innovators and the risk-takers, where companies can invest, create prosperity, jobs and help grow the economies that our European way depends on.
Now… pic.twitter.com/qH0D2urmKR
— Roberta Metsola (@EP_President) January 23, 2025
Într-o schimbare de ton față de primul mandat, liderul de la Casa Albă a precizat că “încerc să fiu constructiv pentru că iubesc Europa“.
“Iubesc țările din Europa, dar procesul este foarte dificil și Statele Unite ale Americii sunt tratate foarte, foarte nedrept”, a continuat el, în cadrul unui discurs prin conexiune video de circa 20 de minute urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu oameni de afaceri prezenți la Forumul de la Davos.
Totodată, Donald Trump a ridiculizat ritmul glacial al procesului de elaborare a politicilor în Uniunea Europeană, afirmând că a renunțat odată la o afacere pentru că ar fi durat prea mult să obțină aprobarea, notează Politico Europe.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Ziua Internațională a Educației: Intergrupul PE privind educația a propus crearea unui Cadru de Investiții al UE destinat educației și competențelor finanțat prioritar în viitorul buget european pe termen lung
Secretarul general al NATO Mark Rutte se întâlnește săptămâna viitoare la sediul Alianței cu noul ministru de externe al României Emil Hurezeanu
Eurostat: În 2022, România se afla în top trei la nivel UE în ceea ce privește ponderea medicilor stomatologi în raport cu populația
Bulgaria amână aderarea la zona euro pentru 2026, invocând criteriul stabilității prețurilor
Iulian Chifu: Lumea lui Trump – deconstrucție și reconstrucție pe baza oligarhiei conservatoare globalizante
Parlamentul European organizează o sesiune plenară specială pentru a comemora Victimele Holocaustului
Cooperarea între universitățile europene are potențialul de a transforma învățământul superior, este concluzia unui raport prezentat de vicepreședinta CE Roxana Mînzatu
Calea Europeană lansează rubrica “România suverană în NATO și UE”
Vicepreședintele PE Victor Negrescu, mesaj de Ziua Unirii Principatelor: Doar în cadrul UE putem construi o națiune puternică și unită. Solidaritatea europeană, fondurile disponibile sunt esențiale pentru dezvoltarea noastră
Franța cere amânarea regulilor UE pentru companii privind raportarea impactului de mediu și verificarea lanțurilor de aprovizionare
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Donald Trump se angajează la Davos să reducă prețul petrolului pentru “a încheia imediat războiul Rusia-Ucraina”
Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați
INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE
Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou
Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: 10 riscuri, 10 conflicte și 5 adnotări complementare pentru 2025
- SUA1 week ago
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
- ROMÂNIA1 week ago
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
- NATO1 week ago
Delegația României la NATO, vizitată de secretarul general Mark Rutte: Datorită NATO, România este astăzi stabilă, sigură și mai prosperă