Președinții Klaus Iohannis și Emmanuel Macron au inaugurat marți Sezonul cultural România-Franța, într-un moment de mare încărcătură politico-culturală în avanpremiera Centenarului Marii Uniri de la 1918, sub umbrela căruia se vor desfășura peste 400 de proiecte atât în Franța, în perioada 28 noiembrie 2018 – 17 aprilie 2019, cât și în România, în intervalul 18 aprilie – 14 iulie 2019.
”Celebrăm împreună, aici, însăși istoria noastră comună și relația privilegiată dintre țările noastre, pe care le onorăm prin seria de evenimente care debutează astăzi. (…) Sezonul România-Franța s-a născut încărcat de zestrea patrimoniului nostru comun de idealuri și aspirații, şi propune un proiect generos și incluziv, deschis ideilor în dialog”, a spus Klaus Iohannis în alocuțiunea comună cu omologul său francez de la Centrul ”Georges Pompidou”, unde a avut loc evenimentul de lansare al Sezonului.
Șeful statului a evocat amprenta de neconstat pe care civilizația franceză și-a pus-o asupra literaturii, artelor vizuale, arhitecturii românești, dar și influența extrem de puternică a unor creatori români de frunte asupra culturii franceze.
Klaus Iohannis: ”Ne propunem ca în această perioadă România și Franța să celebreze valorile care stau la temelia Uniunii Europene printr-un amplu proiect cultural comun”
”Sezonul cultural Franța – România și-a propus să fructifice tocmai această legătură profundă româno-franceză. Franța a influențat cu certitudine multe culturi. Nicăieri însă Franța nu a găsit o mai mare apropiere și compatibilitate așa cum le-a aflat în România. În secolul XIX, România și elitele sale au adoptat modele franceze în construirea unei societăți care, despărțindu-se de Orient, găsea în Franța inspirația și șansa unei modernizări de factură occidentală. Este greu să găsim un domeniu relevant în care să nu se fi manifestat această influență. Sezonul cultural Franța – România și-a propus să fie un elogiu adus acestei realități, provocând totodată generațiile de creatori de astăzi să reîncarce cu noi semnificații dinamica schimburilor dintre cele două culturi, inclusiv printr-un discurs autentic, sincer și actual, de care avem nevoie în prezent și unii, și alții”, a mai completat Iohannis.
Președintele a amintit, în discursul său, și apropiata celebrare a Centenarului Marii Uniri, precum și preluarea președinției rotative a Consiliului UE de către România.
”Acum un secol, românii s-au unit în jurul unor valori umaniste universale și idealuri democratice larg răspândite de Franța în lumea occidentală. Prin trimișii ei în România, dintre care mulți au căzut la datorie, Franța s-a dovedit un aliat și un model. Celebrăm astăzi, inclusiv prin acest program care debutează la Paris, o istorie comună. Nu este întâmplător că ne regăsim azi în țara în care s-a produs recunoașterea internațională a Marii Uniri. A fost un ideal obținut prin sacrificiu și prin viziune, puse în slujba unității naționale, dar și în spiritul unei Europe a păcii. Este, prin urmare, un privilegiu și un motiv de bucurie să împărtășim cu Franța angajamentul pentru un proiect în care, din nou, țările noastre se regăsesc înfrățite: Uniunea Europeană. Peste numai o lună, România va prelua, pentru prima dată, Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Ne propunem ca în această perioadă România și Franța să celebreze valorile care stau la temelia Uniunii Europene printr-un amplu proiect cultural comun. Sezonul va reafirma convingerea noastră în viabilitatea valorificării diversităților și într-un spirit şi printr-un viitor european comun”, a mai spus Klaus Iohannis.
Emmanuel Macron: ”Este primul sezon pe care Franța îl organizează cu o țară din UE”
Şi preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, a subliniat caracterul simbolic al Sezonului cultural România – Franţa.
“Este primul sezon pe care Franţa îl organizează cu o ţară din UE. Asta corespunde convingerii mele profunde că între europeni câteodată nu ne frecventăm destul, nu ne cunoaştem destul, credem adesea că Europa este doar Bruxellesul. Este Bruxellesul, dar şi imaginarul nostru reciproc şi relaţiile noastre bilaterale. Este pentru mine un simbol important la mai bine de un an după vizita pe care v-am făcut-o în România ca, împreună, să putem avea această iniţiativă. Cultura este un liant profund al Europei”, a declarat preşedintele Franţei, potrivit Agerpres.
El a precizat că Sezonul cultural va ilustra legăturile istorice dintre cele două ţări pentru că vizează celebrarea Centenarului României Moderne.
“Avem o mare şansă şi anume că nu suntem exact la fel. Cultura poate să ne permită să ne redescoperim, acolo unde nu am evocat în ultimii ani decât subiecte despre diferenţe considerate handicapuri. Europa este multiplă şi o şansă”, a afirmat Macron, încheie sursa citată.
Citiți și Președintele României pentru a doua oară la Paris în mai puțin de o lună: K. Iohannis și E. Macron vor inaugura marți Sezonul cultural România-Franța și vor semna o nouă Declarație a Parteneriatului Strategic bilateral
Președintele Klaus Iohannis efectuează luni și marți o vizită oficială în Franța, prilejuită de inaugurarea Sezonului cultural România-Franţa, care coincide cu aniversarea a zece ani de la semnarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic, precum şi celebrarea Centenarului Marii Uniri de la 1918. Klaus Iohannis și omologul său francez Emmanuel Macron vor semna, totodată, o Declarație actualizată a Parteneriatului Strategic dintre România și Franța.
Organizarea Sezonului România-Franța a fost convenită în cadrul întâlnirii care a avut loc la Paris, în data de 10 februarie 2015, între președinții celor două state, Klaus Iohannis și Francois Hollande.
De altfel, sezonul România-Franța este cuprins în Foaia de parcurs a Parteneriatului Strategic bilateral, urmând a se desfășura peste 400 de proiecte atât în Franța, în perioada 28 noiembrie 2018 – 17 aprilie 2019, cât și în România, în intervalul 18 aprilie – 14 iulie 2019.
Sezonul cultural va propune publicului manifestări culturale, dar şi evenimente din domeniul educaţiei şi inovării, economiei şi antreprenoriatului, gastronomiei, turismului şi sportului, precum şi cooperării între colectivităţile locale.
.