NATO
New Strategy Center organizează a noua ediție “Black Sea and Balkans Security Forum”. Foști comandanți ai forțelor NATO în Europa, liderii opoziției ruse și eroi ucraineni, printre invitații de renume
Published
14 minutes agoon

În perioada 22-23 mai 2025, New Strategy Center va organiza cea de-a noua ediție a „Black Sea and Balkans Security Forum”, eveniment dedicat problemelor de apărare, securitate și relații internaționale privind regiunea extinsă a Mării Negre și a Balcanilor.
Forumul este organizat în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale, având ca partener instituțional Ministerul Afacerilor Externe, iar ca partener academic Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterină din București Evenimentul va avea loc în București, la InterContinental Athénée Palace.
Cu o agendă ambițioasă și invitați de prestigiu, „Black Sea and Balkans Security Forum” se afirmă ca cel mai important eveniment dedicat securității în regiunea Mării Negre. CaleaEuropeană.ro este partener media al evenimentului.
Forumul va include 50 de paneluri și 198 de vorbitori, reunind oficiali, diplomați, militari și analiști de renume din statele membre ale Uniunii Europene și NATO, precum și din țări partenere.
Evenimentul se va concentra pe patru mari teme: relația transatlantică și recalibrarea prezenței militare americane în Europa și în regiunea Mării Negre; negocierile pentru un acord de pace în Ucraina și necesitatea de a împiedica un nou atac al Rusiei care poate să o aducă la Gurile Dunării și la granița cu România; intențiile reale ale Rusiei în negocierile unei păci în Ucraina și ce fel de Rusie vom avea lângă noi, agresivă sau dispusă la concesii; sprijinul pe mai departe al Republicii Moldova, astfel încât drumul ei spre Uniunea Europeană să nu fie oprit de războiul hibrid al Rusiei.
În mai multe paneluri se va discuta despre lecțiile învățate pe frontul din Ucraina în mai multe domenii ale artei militare, despre reconstrucția Ucrainei, securitatea energetică, războiul cognitiv și dezinformare, provocările de securitate în Balcani, tehnologii disruptive. Întregul eveniment se dorește a fi o pledoarie pentru securitate și prosperitate la Marea Neagră și în Balcani, un spațiu deschi și liber pentru comerț, conectivitate și exploatarea resurselor energetice.
Ediția din acest an are drept invitați experți de renume precum foștii Comandanți ai Forțelor NATO în Europa, Generalul (rez) Phillip Breedlove și Generalul (rez.) Mike Scaparrotti, liderii opoziției ruse Myjkahil Kasyanov și Vladimir Kara-Murza, dar și eroi ai rezistenței Ucrainei împotriva agresiunii ruse, care ne vor împărtăși cu cei prezenți drama suferită în timpul ocupației ruse sau în prizonierat. Lista completă a vorbitorilor și moderatorilor evenimentului poate fi consultată aici.
Pentru programul integral al conferinței, vizitați pagina https://2bsecurityforum.ro/.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
New Strategy Center și CEPA au organizat, la Conferința de Securitate de la München, un eveniment consacrat importanței strategice a Mării Negre
New Strategy Center, partener al Forumului de Securitate de la Odesa. Discuțiile au arătat că viitorul european al R. Moldova depinde de rezultatul războiului din Ucraina
Ministrul Apărării evidențiază nevoia unui sprijin ”ferm” pentru Ucraina și R. Moldova și necesitatea unei abordări cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre
R. Moldova are ca obiective principale obiective asigurarea păcii pe termen lung în regiune şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni, subliniază premierul Dorin Recean
Nicolae Ciucă: Aderarea Ucrainei și a R. Moldova la UE va transforma regiunea Mării Negre într-un spațiu al securității și prosperității economice
Premierul Ucrainei, la Black Sea and Balkans Security Forum: Avem nevoie de sisteme Patriot. Sperăm că România va putea să își aducă o contribuție
NATO
România se bazează pe “securitatea de neclintit” din partea NATO, îi transmite Nicușor Dan lui Mark Rutte în prima discuția telefonică după câștigarea alegerilor
Published
1 day agoon
May 19, 2025
Președintele ales al României, Nicușor Dan, și secretarul general al NATO, Mark Rutte, au avut luni prima lor convorbire telefonică în cadrul căreia înaltul oficial aliat l-a felicitat pe noul lider de la București pentru victoria sa în alegerile prezidențiale de duminică din
“Tocmai am avut o convorbire telefonică cu Nicușor Dan pentru a-l felicita pentru victoria sa în alegeri. Ne așteaptă o muncă importantă pentru a ne asigura securitatea comună prin intermediul unui NATO puternic. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună, inclusiv în perioada premergătoare summitului NATO de la Haga!”, a scris Rutte, pe X.
Just had a call with @NicusorDanRO to congratulate him on his election win. We have important work ahead to ensure our shared security through a strong NATO. Looking forward to working together, including in the run up to the #NATOSummit in The Hague!
— Mark Rutte (@SecGenNATO) May 19, 2025
La rândul său, Nicușor Dan a precizat, tot într-un mesaj pe X, că l-a asigurat pe Rutte că “România va continua să fie un aliat ferm”.
”În același timp, ne bazăm pe NATO pentru a asigura o securitate de neclintit pentru România. Ne vom concentra pe investițiile în apărare pentru a consolida legătura transatlantică, care este vitală atât pentru România, cât și pentru Alianță”, a continuat Nicușor Dan.
Just spoke with @SecGenNATO. I assured him that Romania will continue to be a staunch Ally. At the same time, we count on @NATO to deliver ironclad security for Romania. We will focus on defense investments to strengthen the transatlantic bond which is vital for both Romania and…
— Nicușor Dan (@NicusorDanRO) May 19, 2025
Victoria lui Nicușor Dan a fost salutată de lideri din întreaga Europă, de la liderii instituțiilor UE – președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola – la președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, premierul polonez Donald Tusk, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez și șefa guvernului italian Giorgia Meloni.
În același timp, președintele francez Emmanuel Macron a fost primul lider european care l-a sunat pe Nicușor Dan pentru a-l felicita. “În pofida numeroaselor încercări de manipulare, românii au ales în această seară democrația, statul de drept și Uniunea Europeană”, a spus Macron.
Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a fost ales președinte al României, devenind primul lider al republicii care obține funcția supremă în stat din postura de candidat independent, devansându-l pe contracandidatul său George Simion, liderul partidului naționalist Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), după ce a surmontat o diferență de aproape 2 milioane de voturi diferență în favoarea candidatului izolaționist în primul tur de scrutin.
Potrivit rezultatelor turului al doilea al alegerilor prezidențiale, după centralizarea tuturor voturilor, Nicușor Dan a obținut 6,17 milioane de voturi (53,6%), iar George Simion a primit 5,33 milioane de voturi (46,4%).
Citiți și
Până la ora închiderii urnelor au votat 64,72% dintre români, reprezentând aproape 11,64 milioane de voturi, inclusiv peste 1,6 milioane de voturi în străinătate, un record absolut al prezenței la urne pentru românii din diaspora.
Nicușor Dan a declarat că, în urma scrutinului de duminică, a câștigat o comunitate care vrea o schimbare “profundă” a României, primarul general al Bucureștiului făcând un apel la unitate și subliniind că vrea să lupte “pentru o singură Românie, nu pentru două Românii”.
NATO
România susține creșterea cheltuielilor pentru apărare ale Aliaților și revitalizarea industriilor naționale de profil, a transmis Emil Hurezeanu la reuniunea NATO de la Antalya
Published
4 days agoon
May 16, 2025
Ministrul afacerilor externe, Emil Hurezeanu, a susținut la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele membre NATO, desfășurată în perioada 14-15 mai 2025 în Antalya, Turcia, importanța consolidării contribuției aliaților europeni la apărarea colectivă, precum și a revitalizării industriei naționale de apărare, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
Poziția României a fost formulată în contextul pregătirilor pentru summitul NATO de la Haga, unde se va discuta inclusiv despre creșterea cheltuielilor pentru apărare și o mai echitabilă partajare a responsabilităților în cadrul Alianței.
Ministrul român a subliniat sprijinul ferm al României pentru o pace cuprinzătoare și durabilă în Ucraina, bazată pe garanții de securitate credibile, precum și pentru continuarea asistenței politice și militare acordate Kievului. În același timp, a atras atenția asupra riscurilor generate de situația de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre, inclusiv pentru Republica Moldova.
În contextul discuțiilor privind adaptarea NATO la amenințările în creștere, Emil Hurezeanu a reiterat eforturile constante ale României din ultimii ani de a crește bugetul alocat apărării și a pledat pentru susținerea industriilor naționale de profil din cadrul Alianței. El a anunțat, de asemenea, că România va găzdui, în noiembrie 2025, NATO Industry Forum – eveniment anual de referință pentru cooperarea dintre NATO și industria de apărare din statele membre.
Reuniunea ministerială de la Antalya a confirmat nevoia unor măsuri concrete privind consolidarea descurajării și apărării, extinderea capabilităților, întărirea infrastructurii militare și creșterea rezilienței statelor membre. Discuțiile au reflectat angajamentul Alianței de a implementa noile planuri de apărare și de a întări Flancul Estic, conform deciziilor adoptate de liderii NATO începând cu februarie 2022.
NATO
Rubio: Țările NATO vor conveni un nou obiectiv de alocare a 5% din PIB pentru apărare până la summitul din iunie
Published
4 days agoon
May 16, 2025
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat joi că membrii NATO vor conveni asupra unui nou obiectiv ambițios privind creșterea cheltuielilor de apărare la 5% din PIB în următorul deceniu până la summitul anual al Alianței, programat pe 24-25 iunie la Haga, într-un context tensionat privind angajamentul Statelor Unite față de NATO sub conducerea președintelui Donald Trump, relatează Reuters, preluat de Agerpres.
„Ne îndreptăm către un summit în șase săptămâni în care practic fiecare membru NATO va fi la sau peste 2%, dar mai important, mulți vor fi peste 4%, iar toți vor fi de acord cu obiectivul de a atinge 5% în următorul deceniu”, a declarat Rubio într-un interviu pentru Fox News.
Dacă această decizie va fi adoptată oficial la summit, ar fi pentru prima dată în istoria NATO când statele membre ar atinge un asemenea prag, care ar permite partenerilor din NATO să contribuie semnificativ mai mult la securitatea colectivă.
„Ar fi pentru prima dată când obiectivele atinse vor permite ca partenerii NATO să reprezinte mai mult de 50% din Alianță”, a adăugat șeful diplomației americane.
Președintele Donald Trump a fost de-a lungul timpului un critic vocal al aliaților europeni din NATO, acuzându-i că nu contribuie în mod echitabil la nevoile de apărare ale Alianței. De asemenea, Trump a amenințat în mai multe rânduri că SUA nu vor apăra țările membre care nu își îndeplinesc obligațiile, punând sub semnul întrebării principiul fundamental al apărării colective.
Administrația sa a semnalat, totodată, că focalizarea strategică a Washingtonului se mută de la Europa către regiunea Indo-Pacific, în special în fața provocărilor venite din partea Chinei.
Invazia Rusiei în Ucraina, declanșată în 2022, a determinat o creștere fără precedent a cheltuielilor de apărare în Europa. Țări precum Polonia și statele baltice au anunțat deja că intenționează să atingă pragul de 5% din PIB în anii următori.
În prezent, obiectivul oficial al NATO este de 2% din PIB pentru fiecare stat membru – o țintă care până recent era atinsă doar de un număr restrâns de țări. Noua propunere reprezintă un pas semnificativ către autonomie strategică sporită a Europei și întărirea flancului estic al alianței.
S
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

New Strategy Center organizează a noua ediție “Black Sea and Balkans Security Forum”. Foști comandanți ai forțelor NATO în Europa, liderii opoziției ruse și eroi ucraineni, printre invitații de renume

Patru fundații germane, decorate de Ilie Bolojan pentru sprijinirea valorilor europene și a dezvoltării democrației și societății civile în România

La inițiativa lui Victor Negrescu, Parlamentul European cere Comisiei Europene prelungirea cu 18 luni a proiectelor din PNRR și posibilitatea continuării lor cu alte finanțări UE

Rusia: UE sancționează alte 21 de persoane și 6 entități implicate în activități hibride destabilizatoare

Roxana Mînzatu va prezenta un plan dedicat sectorului îngrijirilor: „Viitorul buget al UE și Fondul Social European+ reprezintă instrumente-cheie de sprijin”

150 de cetățeni ai statelor UE au prezentat Comisiei Europene un set de recomandări privind viitorul buget european post-2027

UE adoptă cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Noile măsuri vizează aproape 200 de nave din „flota fantomă” de petroliere rusești

Ministerul Energiei caută parteneri pentru realizarea studiului pentru dezvoltarea de parcuri eoliene offshore în Marea Neagră

Ambasada SUA, prima reacție după victoria lui Nicușor Dan: Așteptăm cu interes să colaborăm cu președintele și cu noul guvern al României

Ministrul Simona Bucura-Oprescu, la sesiunea de formare privind mobilitatea forței de muncă: Trebuie să investim în încredere – între state, instituții, lucrători și angajatori

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Ministrul Daniel David a prezentat raportul de diagnostic al educației și cercetării din România: Șase copii din 20 de se află în zona de analfabetism funcțional

Decidenți din Parlamentul României și European își exprimă deschiderea de a consolida dialogul cu mediul de afaceri românesc pentru a crește absorbția fondurilor europene: România trebuie să rămână ancorată în UE

Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Concordia reliefează caracterul vital al fondurilor UE pentru economia românească: Dacă nu aducem fiecare euro în țară, ne paște recesiunea

Romanian Business Leaders face apel la dialog între decidenții politici și antreprenori și avansează un set de 10 măsuri concrete pentru a accesa ”mai mulți bani” europeni, ”mai repede și mai bine”

Ministrul Finanțelor, vești bune de la Bruxelles: România va încasa pe 10 iunie 1,3 miliarde de euro din a treia cerere de plată din PNRR

„Stare de urgență în gândire și acțiune”: Von der Leyen și noul cancelar german susțin mobilizarea rapidă privind competitivitatea UE, sprijinirea Ucrainei și gestionarea migrației

Marcel Boloș confirmă riscul de suspendare a fondurilor europene dacă reforma fiscală nu este implementată

Boloș: România pregătește cererea de plată nr. 4 din PNRR de 5.7 mld. de euro. La finalul lunii mai, vor fi încasate 1,3 mld. de euro din cererea de plată nr. 3

Marcel Ciolacu: Am ales ordinea, nu haosul. România are nevoie de un președinte cu majoritate parlamentară
Trending
- POLITICĂ7 days ago
Simion îi răspunde lui Tusk cu o fotografie cu Putin din anul 2010: “În această fotografie este omul lui Putin în Polonia”
- POLITICĂ2 days ago
Alegeri prezidențiale 2025/ Exit-poll: Nicușor Dan – 54,9%, George Simion – 45,1%. România a decis cu cea mai mare prezență la vot din ultimii 25 de ani
- POLITICĂ5 days ago
Sondaj IRSOP: Nicuşor Dan conduce pe trend crescător în cursa cu George Simion pentru Cotroceni, cu 52% la 48%. Majoritatea alegătorilor cred că Dan va întări România în NATO și UE, iar Simion va căuta relații bune cu Rusia
- U.E.1 week ago
“Fake news-ul” cu cocaina pe masa lui Macron, Merz și Starmer, demontat de Franța: “Când unitatea europeană devine incomodă, un șervețel pentru suflat nasul arată cum precum drogurile”
- COMISIA EUROPEANA6 days ago
Lovitură de imagine pentru Ursula von der Leyen: CJUE se pronunță împotriva lipsei de transparență a CE în cazul Pfizergate