Connect with us

ROMÂNIA

Nicolae Ciucă, despre listarea la bursă a Hidroelectrica: O realizare remarcabilă pentru țara noastră și un moment de referință pentru sectorul energetic românesc

Published

on

© Guvernul României

Listarea Hidroelectrica la Bursă reprezintă o realizare „remarcabilă” pentru România, pentru piaţa de capital şi pentru industria energetică, a afirmat, miercuri, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, relatează Agerpres.

Acesta a participat, alături de premierul Marcel Ciolacu şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la evenimentul de listare a companiei Hidroelectrica SA la Bursa de Valori Bucureşti, organizat la BNR.

„Astăzi este o zi istorică pentru Bursa de Valori Bucureşti. Este ziua în care compania Hidroelectrica intră la tranzacţionare şi stabileşte astfel un nou record pentru oferta publică iniţială la bursa românească. Se încheie astfel procesul de listare a Hidroelectrica, o decizie corectă şi oportună, la care sunt foarte mândru că am putut contribui, împreună cu alţi colegi din Guvern, în perioada în care am fost premier. (…) Listarea Hidroelectrica, cel mai aşteptat eveniment bursier al ultimilor ani la Bucureşti, este o realizare remarcabilă pentru ţara noastră, pentru piaţa de capital şi pentru industria energetică. Se prezintă astăzi în faţa investitorilor o companie care a dovedit în ultimii ani, fără nicio îndoială, că poate sta alături de marile companii internaţionale din sectorul energetic. Felicit echipa care a făcut posibilă această listare în integralitatea sa: decidenţii ministeriali, prezenţi aici în sală, reprezentanţii acţionarilor, conducerea executivă a Hidroelectrica, consultanţii, consorţiul bancar pentru listare şi, desigur, reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti, ai ASF şi ai BNR”, a declarat Ciucă.

Liderul PNL a subliniat că listarea la Bursă a Hidroelectrica reprezintă rezultatul unui efort colectiv.

„Acţionarii companiei au fost pilonii pe care s-a construit această realizare, consultanţii şi consorţiul de bănci au adus expertiză şi ghidare strategică, asigurând succesul acestei listări. În tot acest proces, autorităţile şi instituţiile de supraveghere au fost parteneri esenţiali, oferind un cadru legislativ adecvat şi sprijinind dezvoltarea sectorului energetic”, a completat Nicolae Ciucă.

Acesta a remarcat rezultatele financiare de anul trecut ale Hidroelectrica – venituri de peste 9 miliarde de lei şi profituri de peste 4 miliarde de lei, alături de planuri mari de investiţii, estimate la peste 7 miliarde de euro până în anul 2030.

„Vedem o companie cu o poziţie extrem de solidă pe piaţa românească şi cu potenţial de extindere la nivel regional. Vedem, de asemenea, direcţii extrem de încurajatoare pentru dezvoltarea companiei, în zona investiţiilor verzi, a producţiei de energie din surse regenerabile, dar şi pătrunderea cu succes pe piaţa de retail din energie, ca sector strategic pentru companie. Avem în Hidroelectrica o companie de elită, clădită pe munca mai multor generaţii de români, o companie care a ştiut să crească odată cu România, să se transforme, să se adapteze şi, bineînţeles, să se modernizeze. Marile companii de stat sunt o mândrie pentru toţi românii, iar aici mândria este cu atât mai mare cu cât Hidroelectrica este o companie extrem de profitabilă. Profitabilitatea şi perspectivele ei fac această companie atractivă pe termen lung, iar investitorii înţeleg foarte bine acest lucru”, a evidenţiat preşedintele Senatului.

“„uccesul listării la bursă va fi, cu siguranţă, doar începutul. Sunt convins că echipa Hidroelectrica va continua să dezvolte şi să diversifice afacerile, să exploreze noi oportunităţi şi să contribuie la creşterea durabilă a economiei româneşti. Reafirm, în final, angajamentul ferm al actualei coaliţii, şi aici sunt convins că sunt în asentimentul domnului prim-ministru, pentru dezvoltarea României şi prosperitatea românilor. Continuăm să susţinem realizarea investiţiilor majore care vor aduce creştere economică, stabilitate şi condiţii de trai mai bune pentru români”, a mai transmis Ciucă. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Eurostat: Copiii din România sunt cei mai expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială din UE

Published

on

© International Rescue Committee (IRC), 2018

În 2023, aproape 20 de milioane de copii din UE erau expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială. Această cifră reprezenta 24,8% dintre copiii sub 18 ani, rămânând relativ stabilă în comparație cu 2022, cu doar o ușoară creștere de 0,1 puncte procentuale (pp), relevă cele mai recente date publicate de Eurostat, potrivit Agerpres.

La nivel de țară, în 2023, cele mai ridicate valori au fost raportate în România (39,0%), Spania (34,5%) și Bulgaria (33,9%). În schimb, Slovenia (10,7%), Finlanda (13,8%) și Țările de Jos (14,3%) au înregistrat cele mai mici cote.

Același serviciu european de statistică arăta la mijlocul lunii iunie că România se află pe primul loc în UE și când vine vorba de cetățenii adulți expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială.

La începutul anului trecut, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o recomandare către statele membre care vizează combaterea sărăciei și a excluziunii sociale și urmărirea unor niveluri ridicate de ocupare a forței de muncă prin promovarea unui sprijin adecvat pentru venit, prin intermediul venitului minim, a accesului efectiv la servicii de facilitare și servicii esențiale pentru persoanele care nu dispun de resurse suficiente și prin încurajarea integrării pe piața muncii a persoanelor care sunt apte de muncă.

Consiliul recomanda ca statele membre să stabilească și, dacă este necesar, să consolideze plase de siguranță socială solide, combinând un sprijin adecvat pentru venit, prin intermediul unor prestații de venit minim și al altor prestații monetare de însoțire, cu prestații în natură, și oferind acces la servicii de facilitare și servicii esențiale.

În viziunea Consiliului, statele membre ar trebui să stabilească nivelul venitului minim printr-o metodologie transparentă și solidă, în conformitate cu legislația națională și implicând părțile interesate relevante, luând în considerare sursele de venit globale, nevoile specifice și situațiile dezavantajoase ale gospodăriilor, venitul persoanelor cu câștiguri salariale scăzute sau al persoanelor cu salariu minim, nivelul de trai și puterea de cumpărare, precum și nivelurile prețurilor și evoluțiile aferente ale acestora.

În vederea promovării egalității de gen, a securității veniturilor și a independenței economice a femeilor, a tinerilor adulți și a persoanelor cu handicap, Consiliul recomanda totodată asigurarea posibilității de a solicita ca venitul minim să fie acordat membrilor individuali ai gospodăriei.

Se recomandă, de asemenea, ca statele membre să ajungă treptat la nivelul adecvat al sprijinului pentru venit până cel târziu în 2030, protejând în același timp sustenabilitatea finanțelor publice.

În plus, statele membre ar trebui să revizuiască periodic și, ori de câte ori este relevant, să ajusteze nivelul venitului minim pentru a menține caracterul adecvat al acestuia. În perioade de încetinire a creșterii economice, flexibilitatea în conceperea venitului minim poate juca un rol important în atenuarea consecințelor sociale negative, precum și un rol stabilizator în economie.

Venitul minim este un element-cheie al strategiilor de ieșire din sărăcie și excluziune. În perioade de criză economică, acesta contribuie, de asemenea, la sprijinirea unei redresări durabile și favorabile incluziunii. Plasele de siguranță socială solide nu numai că îmbunătățesc rezultatele sociale și rezultatele privind starea de sănătate pentru persoanele cu acces minim la piața muncii, dar oferă și beneficii sociale și economice durabile pentru Uniunea Europeană, având ca rezultat societăți mai echitabile, mai coezive și mai reziliente.

Continue Reading

ROMÂNIA

Poliția Română recuperează un iconostas valoros în cadrul Operațiunii Europol ”Pandora VIII” împotriva traficului de artă

Published

on

© Europol

Poliția Română a reușit să recupereze un iconostas de lemn datat între 1850-1880, furat dintr-o biserică din România și pus la vânzare online în urma celei de-a opta ediții a operațiunii internaționale „Pandora” împotriva traficului de artă, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.  Operațiunea, susținută de Europol și INTERPOL, a implicat autorități vamale și forțe de ordine din 25 de țări, ducând la arestarea a 85 de persoane și recuperarea a peste 6 400 de bunuri culturale.

Operațiunea Pandora VIII a inclus mii de verificări în aeroporturi, porturi și puncte de trecere a frontierei, precum și în case de licitații, muzee și reședințe private. De asemenea, forțele de ordine au monitorizat intens mediul online, efectuând peste 6 000 de verificări, care au condus la recuperarea a 580 de bunuri furate. În prezent, aproximativ 113 cazuri penale și 137 de cazuri administrative sunt în curs de desfășurare, fiind anticipate mai multe arestări și confiscări.

© Europol

Alte repere ale Operațiunii Pandora VIII

– Spania: Poliția Națională Spaniolă (Policia Nacional) a recuperat 11 obiecte de valoare peste 60 milioane EUR, implicate într-un caz de spălare de bani și trafic ilicit de obiecte arheologice de aur „Scythian” furate din Ucraina.
– Bulgaria: Agenția Vamală Bulgară (Агенция Митници) a confiscat 432 de monede antice din Turcia, destinate Franței.
– Grecia: Poliția Elenă (Ελληνική Αστυνομία) a confiscat 43 de amfore antice și a arestat două persoane.
– Polonia: Poliția Națională Poloneză (Policja) a localizat și confiscat 229 de obiecte într-un magazin de antichități, cu o valoare totală estimată de 140 000 EUR.
– Italia: Carabinierii Italieni pentru Protecția Patrimoniului Cultural (Comando Carabinieri per la Tutela del Patrimonio Culturale) au identificat și confiscat un tablou contemporan vândut online, cu o valoare estimată la 150 000 EUR.
– Franța: Direcția Generală a Vămilor și Taxelor Indirecte (Direction générale des douanes et droits indirects) a confiscat un tablou exportat ilegal de artistul vietnamez Mai Thứ, cu o valoare estimată la 167 440 EUR.
– Cehia: Poliția Națională Cehă (Policie České republiky) a detectat și verificat vânzarea mai multor obiecte istorice furate, inclusiv o statuie din lemn a Sfântului Bartolomeu, datată între 1658 și 1660.

© Europol

Europol și INTERPOL au avut un rol esențial în facilitarea schimbului de informații și în oferirea de suport analitic și operațional pentru investigațiile naționale. INTERPOL a susținut operațiunea prin schimbul de informații între țările participante și verificarea capturilor de pe teren folosind baza de date INTERPOL a Operelor de Artă Furate și aplicația ID-Art.

Operațiunea Pandora, lansată în 2016, face parte din Platforma Multidisciplinară Europeană împotriva Amenințărilor Criminale (EMPACT).

Țări Participante: Albania, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Malta, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Serbia, Suedia, Ucraina, Regatul Unit.

Continue Reading

ROMÂNIA

Proiect ambițios al ICI București: Cercetări Avansate în Inteligență Artificială pentru aplicații biomedicale și vedere artificială

Published

on

© ICI București

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) București a lansat un proiect inovator axat pe investigarea și aprofundarea celor mai recente tehnici de inteligență artificială (IA). Proiectul, derulat în cadrul Programului Nucleu Future Tech (2023 – 2026), își propune să dezvolte aplicații experimentale cu impact major în domeniul biomedical și cel al vederii artificiale pentru agenți cognitivi.

Obiectivele Proiectului

Responsabil de proiect, Dr. ing. Liviu Badea – CS I, a subliniat importanța strategică și potențialul aplicativ al acestui demers: „Scopul nostru este să consolidăm și să extindem expertiza în IA la ICI, abordând probleme avansate actuale din deep learning.”

Proiectul va dezvolta trei aplicații majore:
1. DiagMed: O aplicație experimentală de diagnostic în domeniul biomedical utilizând tehnici de IA.
2. NeuroPredict: O platformă personalizată predictivă bazată pe IA pentru monitorizarea la distanță a pacienților cu afecțiuni neurodegenerative.
3. Aplicație de vedere artificială pentru agenți cognitivi: Destinată să îmbunătățească interacțiunea și funcționarea agenților cognitivi.

Etapele Proiectului

Proiectul este structurat în opt faze principale:

1. Situația actuală: Investigarea tehnicilor avansate de IA și a aplicațiilor biomedicale actuale.
2. Aplicații biomedicale – fază exploratorie: Elaborarea specificațiilor și proiectarea aplicației biomedicale și a platformei predictive.
3. Tehnici avansate de IA: Analiza și experimentarea metodelor avansate de IA.
4. Dezvoltare platformă de monitorizare a pacienților: Crearea unui model experimental pentru monitorizarea pacienților cu afecțiuni neurodegenerative.
5. Aplicații biomedicale – implementare și experimentare: Realizarea sistemului experimental DiagMed și dezvoltarea modelelor predictive pentru NeuroPredict.
6. Tehnici de IA pentru agenți cognitivi: Investigarea și experimentarea metodelor utilizabile pentru aplicațiile de vedere artificială.
7. Aplicație în domeniul vederii artificiale: Dezvoltarea unei aplicații pentru agenți cognitivi.
8. Consolidarea și integrarea aplicațiilor: Validarea și consolidarea aplicațiilor dezvoltate.

Rezultate Estimate

Printre rezultatele așteptate ale proiectului se numără:
– Metode de analiză exploratorie pentru aplicația biomedicală.
– Module experimentale de analiză a datelor și de vedere artificială.
– Aplicații funcționale în domeniul biomedical și pentru agenți cognitivi.
– Sistem pilot al platformei predictive NeuroPredict, capabil să furnizeze servicii de monitorizare și modele predictive pentru pacienți.
– Publicații științifice, cereri de brevet și rapoarte de cercetare.

Acest proiect nu numai că va aduce contribuții semnificative la cunoașterea și aplicabilitatea IA, dar va și crește prestigiul instituțional al ICI în domeniul cercetării avansate și al tehnologiilor inovative.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București este o instituție de prestigiu în domeniul cercetării IT din România, având o lungă tradiție în dezvoltarea de proiecte de cercetare și aplicații inovative cu impact semnificativ în diverse domenii.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA10 mins ago

Eurostat: Copiii din România sunt cei mai expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială din UE

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI25 mins ago

În ce comisii și subcomisii ale Parlamentului European au intrat cei 33 de eurodeputați români în cea de-a zecea legislatură europeană 2024-2029

ROMÂNIA1 hour ago

Poliția Română recuperează un iconostas valoros în cadrul Operațiunii Europol ”Pandora VIII” împotriva traficului de artă

INTERNAȚIONAL1 hour ago

O primă victorie pentru Macron după alegerile legislative din Franța. Yaël Braun-Pivet, reprezentanta partidului său, a fost realeasă președintă a Adunării Naționale

ROMÂNIA2 hours ago

Proiect ambițios al ICI București: Cercetări Avansate în Inteligență Artificială pentru aplicații biomedicale și vedere artificială

CONSILIUL UE3 hours ago

Slovacia nu se va alătura niciunei tentative sau acţiuni care vizează boicotarea preşedinţiei ungare a Consiliului UE, transmite preşedintele Peter Pellegrini la Budapesta

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Von der Leyen cere statelor membre să desemneze atât un bărbat, cât și o femeie drept candidați pentru funcția de comisar european

ROMÂNIA4 hours ago

România și Turcia își consolidează cooperarea în domeniul muncii și securității sociale. Simona Bucura-Oprescu: Asigurarea egalității de tratament, unul dintre principiile după care se ghidează coordonarea noastră

SĂNĂTATE6 hours ago

Secretarul de stat Alexandru Rogobete: România va beneficia de cele mai înalte tehnologii pentru digitalizarea sistemului medical

U.E.18 hours ago

Klaus Iohannis a pledat, la summitul Comunității Politice Europene, pentru susținerea conectivității energetice europene cu R. Moldova și Ucraina

COMISIA EUROPEANA23 hours ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

COMISIA EUROPEANA1 day ago

O “veritabilă UE a apărării” cu “NATO pilon al apărării”: Către un nou mandat, Ursula von der Leyen propune o “piață unică pentru apărare” și un “scut aerian european”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Din casa democrației europene, Ursula von der Leyen promite că nu va permite ca “polarizarea” și “extremiștii” să distrugă UE: Alegerile sunt balamalele destinului. Destinul Europei depinde de ce vom face mai departe

COMISIA EUROPEANA1 day ago

În aplauzele eurodeputaților, von der Leyen îl ia la țintă pe Viktor Orban: Rusia mizează că Europa se înmoaie, iar unii îi fac jocul printr-o “misiune de aliniere”

Trending