Connect with us

Nicolae Ștefănuță

Nicolae Ștefănuță a fost numit membru în noua Comisie din Parlamentul European destinată luptei împotriva cancerului

Published

on

© European Union, 2019 - Source: EP

 

Eurodeputatul Nicolae Ștefănuță (Alianța USR-PLUS) a fost numit membru din partea Grupului Renew Europe în noua comisie de specialitate a Parlamentului European destinată luptei de combatere a cancerului, potrivit comunicatului Legislativului.

Reamintim că înființarea acestei comisii a fost votată în Parlamentul European cu 651 de voturi pentru, 8 abțineri și 28 împotrivă, se arată în comunicatul oficial. 

Comisia specială pentru lupta împotriva cancerului își va desfășura activitatea pe o perioadă de 12 luni, începând cu luna septembrie.

Președintele și vicepreședintele acestei comisii vor fi hotărâți la ședințele constitutive din septembrie. Aceasta va fi compusă din 33 de europarlamentari.

De asemenea, din această comisie vor parte face încă doi europarlamentari români, de această dată din partea Grupului Popularilor Europeni, și anume Marian-Jean Marinescu, dar și Tudor Ciuhodaru din partea Grupului social-democraților.

În cadrul unei dezbateri privind planul european de combatere a cancerului, eurodeputatul Nicolae Ștefănuță a subliniat că acestă boală, cancerul, reprezintă pentru omenire ”cea mai gravă pandemie cu care s-a confruntat până acum”.

Citiți și: Parlamentul European înființează o comisie specială destinată luptei împotriva cancerului, consolidând strategia europeană pentru combaterea cancerului

Reamintim că președintele celei mai mari familii politice din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat că Grupul PPE a fost cel care a militat pentru o comisie specială în Parlamentul European, care să  ghideze și să promoveze un plan european împotriva cancerului.

Această comisie specială pentru combaterea cancerului are sarcina specifică de a evalua oportunitățile UE de a lua măsuri concrete, de a identifica legislația și alte măsuri care pot ajuta la prevenirea și combaterea cancerului și căutarea celor mai bune modalități de a sprijini cercetarea. Toate detaliile privind competențele comisiei vor fi curând disponibile.

De asemenea, Grupul Popularilor Europeni, cea mai mare familie politică din Parlamentul European, a inițiat o campanie de informare și conștientizare privind cancerul, boala care provoacă unul dintre patru decese în Europa.

EUCanBeatCancer este campania prin care grupul PPE cere o mai bună cooperare între centrele de cercetare din Europa, mai mulți bani pentru cercetarea privind depistarea cancerului, dar și o îngrijire echitabilă și accesibilă în toată Europa pentru cetățeni.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o treime din cancere sunt prevenibile, iar jumătate din decese ar putea fi evitate.

Diana Zaim este foto jurnalist, premiată în cadrul #România@10EU, concurs de fotografie organizat cu ocazia a 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Studentă la secția germano-portugheză în cadrul Universității din București și pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

Nicolae Ștefănuță

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță, către ministrul german al sănătății: “Muncitorii români să fie plătiți corect și să fie asigurați medical eficient. Ei sunt la fel de europeni ca toți ceilalți cetățeni UE”

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Românii trebuie să aibă sănătatea protejată, să fie plătiți corect și să fie asigurați medical eficient, a afirmat europarlamentarul Nicolae Ștefănuță (USR PLUS, Renew Europe) într-o declarație pentru cotidianul german Neue Westfälische.

“Împreună cu europarlamentarul german Sven Giegold am pus presiune pe ministrul german al sănătății Jens Spahn să se asigure că românii care lucrează în munca sezonieră beneficiază de condiții de sănătate adecvate, mai ales în contextul COVID”, a precizat europarlamentarul, într-o postare pe Facebook.

Ștefănuță a punctat că aceste solicitări vin în contextul îmbolnăvirilor alarmante ale românilor ce lucrează mai ales în abatoare, dar și în multe alte munci agricole.

De asemenea, eurodeputatul român a subliniat că a cerut printr-o interpelare adresată Comisiei Europene un răspuns privind forma cea mai bună de asigurare atunci când un lucrător european lucrează temporar în alt stat membru al Uniunii.

“Mulți dintre românii care vin la muncă în străinătate vin cu asigurări medicale de tip ‘turism’, pe care le încheie firmele de intermiedere, dar care însă au o gamă limitată de operațiuni medicale rambursate. Asigurările medicale din România, în baza unui contract de muncă anterior în țară, sunt des refuzate de medicii germani, care invocă greutatea rambursării. Cartea de sănătate europeană ar putea fi o soluție acceptată, însă nu toți lucrătorii o au sau o cunosc. Asigurările germane de sănătate pe scurtă durată sunt o altă posibilitate pe care mulți însă nu o cunosc”, a punctat el.

Mă interesează ca muncitorii români să fie plătiți corect și să fie asigurați medical eficient. Ei sunt la fel de europeni ca toți ceilalți cetățeni ai Uniunii“, a conchis Nicolae Ștefănuță.

Mai multe focare de coronavirus au fost depistate la ferme sau abatoare unde lucrează muncitori sezonieri români, conform informărilor făcute de Ministerul Afacerilor Externe. În acest context, firmele germane au fost aspru criticate pentru condițiile oferite lucrătorilor sezonieri.

De altfel, la inițiativa Renew Europe, Parlamentul European a adoptat în luna iunie o rezoluție coordonată de eurodeputatul Dragoș Pîslaru prin care solicită statelor membre și Comisiei Europene să îi protejeze pe muncitorii sezonieri și transfrontalieri și să le asigure condițiile de siguranță la locul de muncă, mai ales în contextul pandemiei.

Germania, țara care asigură în prezent președinția rotativă a Consiliului UE, a promis că va prezenta în luna august un cadru legislativ pentru asigurarea drepturilor și a tratamentului nediscriminatoriu.

Continue Reading

Nicolae Ștefănuță

Eurodeputatul Nicolae Ștefănuță solicită mai mulți bani din partea UE pentru regiunile afectate de tranziția către neutralitatea climatică

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Comisia pentru bugete din Parlamentul European a votat luni opinia pe raportul privind Fondul pentru Tranziție Echitabilă, al cărei raportor alternativ din partea grupului Renew Europe a fost europarlamentarul Nicolae Ștefănuță (USR-PLUS), informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Fondul menționat are ca obiective să ajute regiunile cele mai afectate de tranziția către neutralitatea climatică și să evite creșterea inegalității între regiunile din Europa în acest proces. 

„Ca raportor din partea Renew Europe, am propus să creștem semnificativ bugetul Fondului pentru Tranziție Echitabilă. Inițial, propunerea Comisiei pentru bugetul acestui fond de 10 miliarde din Cadrul Financiar Multianual și 30 de miliarde din Next Generation EU. În Comisia de bugete, i-am convins pe colegii mei să creștem de la 10 la 25 de miliarde partea care provine din Cadrul financiar multianual (MFF), ajungând la un buget total de 55 de miliarde. Suma în plus din MFF este importantă, pentru că regulile sunt mai clare, în acest moment, și perioada în care sunt disponibile este mai lungă decât cea în care sunt disponibili banii din Next Generation EU, care trebuie folosiți până în 2024. În plus, față de propunerea inițială, am reușit ca Fondul pentru Tranziție Echitabilă să fie independent și suplimentar față de alte fonduri UE.  Mă bucur că, împreună cu raportorul Siegfried Mureșan, am convins colegii din Comisia de bugete că este necesar să creștem bugetul pentru regiunile din Europa afectate de tranziția către neutralitatea climatică. Raportul final va fi votat în Comisia pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European. Odată votat raportul, va începe o perioadă de negociere cu Consiliul Uniunii. Tranziția către neutralitatea climatică este necesară și ea poate fi făcută de România numai cu sprijin european garantat și disponibil pe o perioadă de timp suficientă. Uniunea Europeană este angrenată în acest proces și ceea ce putem face, ca reprezentanți ai României la Bruxelles, este să ne asigurăm că există bani suficienți pentru asta, și cred că prin acest raport asta am reușit, și că lăsăm căile de tranziție intacte pentru soluții realiste”, a declarat europarlamentarul Nicolae Ștefănuță. 

Pentru a putea beneficia de banii din Fondul pentru Tranziție Echitabilă, Guvernul României va trebui să elaboreze Planul teritorial de tranziție echitabilă, care va fi ulterior validat de Comisia Europeană și care trebuie să fie compatibil cu Planul național integrat în domeniul energiei și schimbărilor climatice.

Nicolae Ștefănuță este vicepreședinte al Uniunii Salvați România și a fost ales europarlamentar pe lista Alianței USR PLUS pe 26 mai 2019. 

Este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite și membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European și supleant în Comisia pentru Afaceri Europene din Parlamentul European.

Continue Reading

Nicolae Ștefănuță

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță: Pactul Ecologic European trebuie privit ca o chestiune de oportunitate, nu de frică și cost. România trebuie să sprijine campionii locali care pot inova

Published

on

© European Union, 2019 - Source: EP

Pactul Ecologic European trebuie privit ca o chestiune de oportunitate, nu de frică și cost, iar România trebuie să sprijine campionii locali care pot inova, a afirmat eurodeputatul Nicu Ștefănuță (USR, Renew Europe), vicepreședintele Delegației Parlamentului European pentru relaţia cu Statele Unite ale Americii, în cadrul unui webinar organizat de CaleaEuropeana.ro pe tema viitorului Pactului Ecologic European și relansării economice post-pandemie.

Citiți și Webinar CaleaEuropeană.ro cu eurodeputații Gheorghe Falcă și Nicolae Ștefănuță privind viitorul Pactului Ecologic European în redresarea UE în contextul COVID-19 (LIVE 22 mai, ora 10:00)

„Trebuie să privim chestiunea păstrării scopului Pactului Ecologic European și în termeni de oportunitate. Priviți scena globală unde marile fonduri de investiții dau semnalul că investesc foarte mult în energii regenerabile, într-un nou tip de economie. Marii actori economici din România știu și ei acest lucru și se pregătesc pentru el. Și atunci, noi trebuie să ajutăm economia să ajungă acolo unde merge lumea de fapt. Mi se pare foarte important ca România să nu piardă acest tren pentru că este un tren de o mie de miliarde de euro și cred că acest Plan Verde se va întâmpla fie că ne place, fie că nu. România s-a alăturat săptămâna trecută acelor ambiții climatice europene, deci nu este un stat care se împotrivește. Totul ține, însă, de instrumente și trebuie să atragem acei bani care sunt puși pe masă”, atrage atenția eurodeputatul USR.

Nicu Ștefănuță explică că atunci când și-a prezentat misiunea pe Planul Verde și modul în care trebuie să abordăm această problemă, s-a uitat „ca la o felie de pizza, pentru că emisiile de CO2 sunt tăiate din diverse felii, nu doar din economia consumatoare de cărbune sau alți combustibili fosili, ci și din emisiile clădirilor”.

„O bună parte din energie se pierde în atmosferă pe banii noștri și contribuie și la emisii. Planul de relansare economică este un melanj care implică partea de ecologizare, iar în acest sens, partea de renovare a clădirilor de peste 100 de miliarde, unde avem o continuitate istorică, poate face din România un șantier în care se renovează ca lumea în următorii ani, pe bani europeni”, subliniază eurodeputatul. 

De asemenea, acesta precizează că există multe oportunități de care putem profita ca țară. De exemplu, spune Nicu Ștefănuță, „la Vâlcea există un institut care cercetează folosirea hidrogenului în diverse aplicații sau o societate la Timișoara care am înțeles că lucrează la producerea unui vaccin pentru Covid-19”. Prin urmare, politicianul îndeamnă autoritățile române să sprijine „campionii locali pentru că de multe ori uităm că România mai poate și inova sau inventa”. „Avem oameni care vor să facă din România un nume mare pe scena internațională și trebuie să profităm de lucrul acesta. Pactul Ecologic European trebuie privit ca o chestiune de oportunitate, nu de frică și cost”, adaugă Ștefănuță. 


Membru al Uniunii Salvați România, Nicolae Ștefănuță a fost ales eurodeputat pe listele Alianței 2020 USR-PLUS și și-a preluat mandatul la 2 iulie 2019. În Parlamentul European, acesta activează în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) și în Comisia pentru bugete (BUDG), fiind membru supleant al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO). Totodată, Nicolae Ștefănuță este vicepreşedinte al Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţia cu Statele Unite ale Americii.

Anterior carierei sale politice, a lucrat la Parlamentul European încă din anul 2007, ca expert în comisiile de agricultură și de buget și apoi ca diplomat al Uniunii Europene. De altfel, Nicolae Ștefănuță a reprezentat Parlamentul European la Washington, fiind primul român care a asigurat legătura dintre forul european și Congresul american.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending