Connect with us

COMISIA EUROPEANA

COVID-19: O strategie comună a UE privind tratamentele eficiente, parte a planului CE pentru redeschiderea Europei 

Published

on

© European Union, 2019/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a pregătit, într-o comunicare adoptată astăzi, mai multe etape prin care trasează calea de urmat pentru o politică echilibrată și o abordare comună la nivelul statelor membre, iar strategia comună a UE privind mijloacele terapeutice face parte din etapa „investiții în tratamente”.

Potrivit comunicatului Comisiei Europene, o strategie comună a UE privind mijloacele terapeutice este planificată a fi finalizată la mijlocul lunii aprilie, pentru a accelera cercetarea și fabricarea și pentru a se asigura acces rapid la tratamente eficiente: „Vor fi puse în aplicare măsuri de reglementare mai flexibile pentru tratamente, cum ar fi facilitarea etichetării, pentru a permite o aprovizionare rapidă pe scară largă în timpul pandemiei.”

Înaintea reuniunii liderilor europeni din 25 martie, Comisia Europeană invită statele membre să se pregătească pentru o abordare coordonată a ridicării treptate a restricțiilor determinate de COVID-19 atunci când sit

Redeschiderea include introducerea în practică a unui certificat verde digital care să vizeze vaccinarea, testarea și vindecarea; utilizarea unui cadru comun pentru măsurile de răspuns; orientări privind strategiile de testare suplimentară, cum ar fi monitorizarea apelor reziduale pentru a depista variantele; investiții în metode de diagnostic și de tratament. Comunicarea evidențiază, de asemenea, acțiunile de consolidare a rezilienței la nivel mondial prin intermediul COVAX și un mecanism la nivelul UE de partajare a vaccinurilor.


© Margaritis SCHINAS

Vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas, a declarat: „Calea comună de urmat necesită o abordare sigură și sustenabilă în beneficiul tuturor europenilor. Ridicând restricțiile, trebuie să învățăm din lecțiile anului 2020 și să evităm ciclurile dăunătoare și costisitoare de deschidere și închidere. Comunicarea de astăzi include un pachet echilibrat de măsuri existente și noi. Așteptăm cu interes aprobarea statelor membre în cadrul viitorului Consiliu European. În fiecare zi ne apropiem de îndeplinirea obiectivelor noastre în materie de vaccinare și de revenire la modul nostru de viață european.”


© European Union, 2020

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: Astăzi propunem o abordare comună la nivelul UE care ne va conduce spre îndeplinirea obiectivului nostru de a redeschide UE într-un mod sigur, durabil și previzibil. Situația virusului în Europa este încă foarte dificilă, iar încrederea în deciziile luate este esențială. Numai printr-o abordare comună putem reveni în siguranță și pe deplin la libera circulație în UE, pe baza unor măsuri transparente și a unei încrederi reciproce depline.”


Principalele etape și instrumente stabilite de Comisia Europeană

Certificate verzi digitale

 • Astăzi, Comisia a adoptat o propunere legislativă de instituire a unui cadru comun pentru un certificat verde digital care vizează vaccinarea, testarea și vindecarea. Aceasta este o abordare la nivelul UE care vizează emiterea, verificarea și acceptarea certificatelor, pentru a facilita libera circulație în UE, bazată pe respectarea strictă a principiului nediscriminării și a drepturilor fundamentale ale cetățenilor UE.
 • La nivelul UE va fi definit un cadru tehnic care urmează să fie instituit până la jumătatea lunii iunie, pentru a asigura securitatea, interoperabilitatea, precum și respectarea deplină a protecției datelor cu caracter personal. El va permite, de asemenea, posibilitatea acceptării certificatelor compatibile emise în țări terțe.

Un cadru european pentru măsurile de răspuns la pandemia de COVID-19

 • Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor elaborează un cadru pentru a ajuta statele membre să ia decizii privind punerea în aplicare a restricțiilor. Abordarea va defini eșaloane care să reflecte situația epidemiologică din fiecare stat membru. Ea va permite simulări care să ilustreze marja de manevră de care dispune fiecare stat membru pentru a reduce măsurile de răspuns fără a risca o recrudescență a răspândirii virusului. Un instrument digital interactiv creat de ECDC va fi operațional în luna aprilie și va fi destinat utilizării de către statele membre.

Orientări pentru susținerea strategiilor de testare suplimentară și de depistare a contacților

 • Autotestele vizând COVID-19 (atât seturi de autoprelevare, cât și seturi de autotestare) încep acum să intre pe piață. ECDC va publica curând orientări tehnice privind autotestele vizând COVID-19, inclusiv detalii cu privire la disponibilitatea lor, la performanțele lor clinice în comparație cu standardul de referință reprezentat de testele RT-PCR, la implicațiile lor pentru raportarea cazurilor și supravegherea epidemiologică, precum și la situațiile corespunzătoare de utilizare a lor.
 • Comisia adoptă astăzi o recomandare prin care solicită statelor membre să instituie o monitorizare a apelor reziduale pentru a depista virusul care cauzează COVID-19 și variantele sale și să partajeze datele cu autoritățile sanitare competente pentru a detecta timpuriu virusul și a identifica cazurile grupate. Recomandarea promovează utilizarea unor metode comune de eșantionare, testare și analizare a datelor, este sprijinită de o platformă europeană de schimb de date și prevede un sprijin financiar corespunzător.
 • Schimbul de date între autoritățile statelor membre responsabile de depistarea contacților poate fi deosebit de important atunci când călătorii traversează frontiere în condiții de aglomerare, cum ar fi în avioane sau trenuri. Formularele digitale de localizare a pasagerilor pot fi utilizate de statele membre pentru a colecta date referitoare la călătorii transfrontalieri care intră pe teritoriul lor. Pentru ca statele membre să facă schimb de date relevante prin intermediul platformei de schimb de date create de Comisie și de AESA, Comisia a publicat astăzi proiecte de măsuri de stabilire a condițiilor juridice necesare pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, care urmează să fie adoptate până la debutul sezonului turistic de vară.

Investiții în tratamente

 • O strategie comună a UE privind mijloacele terapeutice este planificată a fi finalizată la mijlocul lunii aprilie, pentru a accelera cercetarea și fabricarea și pentru a se asigura acces rapid la tratamente eficiente. Vor fi puse în aplicare măsuri de reglementare mai flexibile pentru tratamente, cum ar fi facilitarea etichetării, pentru a permite o aprovizionare rapidă pe scară largă în timpul pandemiei.

Sprijinirea sectoarelor turismului și culturii pentru a se pregăti pentru redeschiderea lor în condiții de siguranță

 • În sectorul turismului și al ospitalității, Comisia a solicitat Organizației de Standardizare, CEN, să creeze, în cooperare cu industria și cu statele membre, un sigiliu sanitar voluntar care să fie utilizat de unitățile din domeniu. Acesta va fi disponibil până la debutul verii.
 • Comisia va promova siturile patrimoniului cultural al UE și itinerariile culturale ale UE, precum și evenimentele și festivalurile culturale, prin intermediul unei campanii a UE pe platformele de comunicare socială care să vizeze turismul cultural sustenabil. Noile inițiative vor fi susținute atunci când condițiile vor permite prin Erasmus+ și acțiunea sa DiscoverEU pentru a promova descoperirea de către tineri a patrimoniului cultural european prin intermediul deplasărilor pe calea ferată, în timpul și după Anul european al căilor ferate.

Mecanismul UE de partajare a vaccinurilor

 • O cale sustenabilă de ieșire din criza cauzată de pandemia de COVID-19 în UE depinde de progresele înregistrate la nivel mondial. Nicio țară sau regiune din lume nu va fi liberă de COVID-19 decât în măsura în care transmiterea bolii va fi stăpânită la nivel mondial. UE și statele sale membre sunt lideri ai investițiilor în mecanismul global COVAX și sunt pe cale să stabilească o abordare europeană coordonată a partajării vaccinurilor prin instituirea unui mecanism al UE de partajare a vaccinurilor pentru a ajuta țările partenere să își aducă contribuția la învingerea pandemiei. Abordarea europeană a partajării de vaccinuri va ajuta țările vecine și partenere să își aducă contribuția la învingerea pandemiei și este complementară investițiilor UE în valoare de 2,2 miliarde EUR efectuate de Echipa Europa (Comisia, statele membre și BEI) în COVAX.

Etapele următoare

Următoarele luni ale pandemiei de COVID-19 vor necesita acțiuni decisive pentru a asigura o redeschidere sustenabilă și în condiții de siguranță a societăților și economiilor noastre. Sunt necesare acțiuni coordonate la toate nivelurile pentru a asigura faptul că următoarele etape sunt cât mai eficiente cu putință în reducerea impactului noului coronavirus, sprijinind cetățenii și întreprinderile și permițând societăților noastre să revină la o situație mai normală.

UE a instituit un plan european de pregătire în domeniul bioapărării, intitulat „Incubatorul HERA”, împotriva variantelor virusului care cauzează COVID-19, pentru a reuni cercetători, companii din domeniul biotehnologiei, producători, autorități de reglementare și autorități publice cu scopul de a monitoriza variantele, a face schimb de date și a coopera în ceea ce privește adaptarea vaccinurilor. Pe termen lung, UE trebuie, de asemenea, să instituie un cadru mai solid vizând reziliența și pregătirea pentru posibile viitoare pandemii. El face deja obiectul unor propuneri privind o Uniune Europeană a sănătății.

Parlamentul European și Consiliul ar trebui să accelereze discuțiile, să ajungă la un acord cu privire la propunerea de certificat verde digital și să convină asupra unei abordări vizând o redeschidere în condiții de siguranță, bazată pe un cadru științific solid.

Comisia Europeană va continua să sprijine accelerarea producției de vaccinuri și să caute soluții tehnice pentru a spori interoperabilitatea sistemelor naționale de schimb de date. Statele membre ar trebui să accelereze programele de vaccinare, să asigure faptul că restricțiile temporare sunt proporționale și nediscriminatorii, să desemneze puncte de contact care să colaboreze în domeniul supravegherii apelor reziduale și să raporteze cu privire la eforturile depuse, precum și să lanseze implementarea tehnică a certificatelor verzi digitale în vederea adoptării rapide a propunerii.

În iunie 2021, la cererea Consiliului European, Comisia Europeană va publica un document privind învățămintele desprinse de pe urma pandemiei și calea către un viitor mai rezilient.

Citiți și: Oficial: Comisia Europeană propune crearea unei adeverințe electronice verzi până la 1 iunie care să dovedească vaccinarea anti-COVID-19, rezultatul negativ la testare sau vindecarea de COVID-19

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

COMISIA EUROPEANA

Plenara inaugurală a CoFoE. Dubravka Šuica, vicepreședinte al CE: Pentru prima dată, voi, cetățenii, aveți această Conferință pe picior de egalitate cu reprezentanții aleși

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Conferința privind Viitorul Europei (CoFoE) marchează prima dată când cetățenii sunt pe picior de egalitate cu reprezentanții lor aleși, a subliniat sâmbătă, 19 iunie, Dubravka Šuica, vicepreședinta pentru democrație și demografie a Comisiei Europene și copreședinte al Comitetului executiv al Conferinței, în cadrul discursul său din deschiderea sesiunii plenare inaugurale a evenimentului paneuropean. 

„Chiar dacă am fost întotdeauna dedicată implicării cetățenilor, nu cred că mi-am imaginat vreodată că mă voi putea angaja cu cetățenii în acest fel în hemiciclu. Știți că politica s-a schimbat în Uniunea Europeană, iar acesta este un prim pas important pentru integrarea structurală a implicării cetățenilor în Uniunea Europeană. (…) Trebuie să ne amintim că, pentru cetățeni, această conferință este conferința VOASTRĂ. Reprezentanții aleși au adunările lor în care dezbat viitorul Europei, miniștrii au consiliile lor, atât regionale, cât și naționale, membrii Parlamentului European și ai parlamentelor naționale au hemiciclurile lor. Eu am locul meu, iar noi avem locul nostru în Colegiul Comisarilor. Pentru prima dată, voi, cetățenii, aveți această conferință pe picior de egalitate cu reprezentanții voștri aleși”, a declarat vicepreședinta Comisiei Europene.

Oficialul european a continuat să pună accent pe importanța implicării cetățenilor europeni în modelarea Uniunii Europene în care trăiesc ei și în care vor prospera generațiile viitoare, în funcție de nevoile acestora. Dubravka Šuica l-a citat în acest sens pe istoricul suedez Johan Norberg:

„În recenta sa carte intitulată Open, Johan Norberg vorbește despre povestea progresului uman. El spune că răspunsul la aceste probleme din societate nu ar trebui să fie închiderea în noi înșine sau emiterea de soluții unice pentru orice situație, de sus în jos. Mi-aș dori să avem mai mult timp pentru a discuta acest subiect, deoarece recomandarea sa este, citez, <<singura modalitate de a găsi soluții mai bune este de a permite milioanelor de oameni să continue să caute>>. Iar această Conferință privind viitorul Europei face exact acest lucru. Ea permite milioanelor de cetățeni să delibereze împreună cu reprezentanții lor aleși la fiecare nivel local, regional, național și european cu privire la viitorul Uniunii în care vor să trăiască, să muncească și să se joace. Puteți face acest lucru dacă sunteți primar, dacă sunteți un tânăr întreprinzător, fermier, medic, o asistentă medicală, un profesor, și lista poate continua. Faptul că avem atât de mulți ochi care privesc înainte, uitându-se la provocările și oportunitățile cu care ne confruntăm, îmi permite să cred și să sper că vom construi un viitor mai luminos pentru generațiile de astăzi și pentru cele viitoare”, a adăugat oficialul european.

Nu în ultimul rând, vicepreședinta Comisiei Europene le-a transmis aleșilor din UE că „nu înlocuiți democrația reprezentativă, ci o consolidați prin aducerea cetățenilor în centrul procesului de elaborare a politicilor în Uniunea Europeană”.

Citiți și Plenara inaugurală a Conferinței privind Viitorul Europei. Guy Verhofstadt, copreședinte al comitetului executiv: Instituțiile UE și parlamentele naționale vor dezbate și defini în premieră o nouă viziune pentru viitorul Europei

La sesiunea plenară a Conferinței participă 108 reprezentanți ai Parlamentului European, 54 de reprezentanți ai Consiliului (doi pentru fiecare stat membru) și trei reprezentanți ai Comisiei Europene, precum și 108 reprezentanți ai tuturor parlamentelor naționale, în condiții de egalitate, și cetățeni. 108 cetățeni, alături de președintele Forumului European de Tineret, vor discuta ideile cristalizate în cadrul grupurilor de dezbatere ale cetățenilor și al platformei digitale multilingve.

Din toamnă, vor exista patru grupuri de dezbatere ale cetățenilor europeni. Fiecare dintre acestea va fi alcătuit din 200 de participanți și va include cel puțin o femeie și un bărbat din fiecare stat membru.

Cetățenii vor fi selectați aleatoriu, pentru a se asigura că sunt reprezentativi pentru diversitatea UE în ceea ce privește originea geografică, genul, vârsta, mediul socioeconomic și nivelul de educație. Tinerii între 16 și 25 de ani vor reprezenta o treime în cadrul fiecărui grup de dezbatere.

În termenul prevăzut, plenul își va prezenta propunerile comitetului executiv, care va elabora un raport, în deplină colaborare și transparență cu plenul. Raportul va fi publicat pe platforma digitală multilingvă. Platforma digitală multilingvă constituie locul în care vor fi colectate, analizate și publicate contribuțiile rezultate în urma tuturor evenimentelor legate de conferință.

Plenara Conferinței are un rol central în cadrul acesteia, întrucât reprezentanții instituțiilor UE, ai guvernelor și ai societății civile se vor întâlni cu cetățenii pentru a discuta și a elabora propuneri de schimbare. Parlamentul European a făcut presiuni pentru o plenară puternică din punct de vedere politic, cu mulți reprezentanți aleși, precum și pentru un rol important al cetățenilor.

Sesiunea plenară a fost precedată de un eveniment destinat cetățenilor europeni, organizat sub egida conferinței, care a avut loc la 17 iunie, la Lisabona, în Portugalia. 

Evenimentul, găzduit de președinția portugheză a Consiliului, a avut loc la Centrul Cultural Belém, într-un format hibrid, și a reunit cei 27 de reprezentanți ai grupurilor de dezbatere ale cetățenilor sau ai evenimentelor organizate la nivel național sub egida conferinței (unul pentru fiecare stat membru), președintele Forumului European de Tineret și unii dintre cetățenii deja selectați pentru grupurile de dezbatere ale cetățenilor la nivel european. 

Evenimentul le-a oferit participanților ocazia de a discuta despre așteptările lor cu privire la conferință cu cei trei copreședinți ai Comitetului executiv: Ana Paula Zacarias,  secretară de stat pentru afaceri europene a Portugaliei , Guy Verhofstadt,  membru al Parlamentului European și copreședinte al comitetului executiv, și Dubravka Šuica, vicepreședinta pentru democrație și demografie a Comisiei Europene.

La eveniment au luat parte și alți reprezentanți și observatori din cadrul Comitetului executiv, organismul responsabil cu luarea deciziilor privind activitatea Conferinței.

În vederea organizării plenarei Conferinței, Comitetul executiv a luat act de modalitățile practice finale ale celor patru grupuri de dezbatere ale cetățenilor europeni, inclusiv de tematicile alocate fiecăruia: valori, drepturi, statul de drept, democrație, securitate; schimbări climatice, mediu/sănătate; o economie mai puternică, justiție socială, locuri de muncă/educație, tineret, cultură, sport/transformare digitală și UE în lume/migrația.

În plus, au fost elaborate orientări pentru a ajuta statele membre și alte părți interesate să organizeze grupuri de dezbatere ale cetățenilor și alte evenimente la nivel național, regional sau local, sub egida conferinței.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Plenara inaugurală a Conferinței privind Viitorul Europei. Guy Verhofstadt, copreședinte al comitetului executiv: Instituțiile UE și parlamentele naționale vor dezbate și defini în premieră o nouă viziune pentru viitorul Europei

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Instituțiile UE și parlamentele naționale vor dezbate și defini în premieră o nouă viziune pentru viitorul Europei începând cu plenara inaugurală a Conferinței privind Viitorul Europei de sâmbătă, 19 iunie, de la Strasbourg, a subliniat copreședintele comitetului executiv, eurodeputatul Guy Verhofstadt, în deschiderea evenimentului. 

„Este pentru prima dată când instituțiile UE, împreună cu toate parlamentele naționale, vor dezbate și defini o nouă viziune pentru viitorul Europei, dincolo de documentele strategice și de numeroasele rapoarte de inițiativă elaborate de Comisie, Consiliu și Parlament. Ce funcționează bine în cadrul Uniunii, ce trebuie schimbat, cum să stabilim o uniune care să fie adecvată pentru următoarele decenii, cum să creăm o Uniune mai rezistentă, care să acționeze mai rapid, care să fie mai eficientă… trebuie să răspundem urgent la toate aceste întrebări”, a susținut Guy Verhofstadt în intervenția sa

Acesta a subliniat nevoia de reformă și de adaptare a Uniunii Europene la nevoile cetățenilor și la provocările globale dintr-o lume în care marii actori au devenit tot mai asertivi:

„În timp ce lumea se schimbă rapid și, cu siguranță, nu așteaptă, o lume cu noi provocări care depășesc granițele statelor noastre naționale, o lume care, de asemenea, nu mai este centrată pe Europa, ci pe giganți precum Rusia, precum China, precum India, precum Statele Unite, o lume, din păcate, din ce în ce mai puțin democratică, condusă tot mai mult de atitudini și reguli autoritare cu sumă nulă. Așadar, trebuie să vedem cum să ne protejăm în această nouă lume emergentă idealurile, valorile sau principiile, interesele noastre, cum să ieșim din impasul în care ne aflăm, adesea cauzat de procesele noastre decizionale, cum să ocolim veto-urile de la Bruxelles; cu alte cuvinte, cum să creăm spațiul necesar pentru reformă, bazat pe ideile și nevoile cetățenilor”, a mai adăugat politicianul belgian

De asemenea, copreședintele comitetului executiv al evenimentului a mai arătat că „prin convocarea acestei Conferințe, statele membre care au ales în mod direct reprezentanții europeni și Comisia, în calitate de organ executiv al Uniunii, au răspuns pozitiv la întrebarea privind necesitatea schimbării și a reformelor”. Astfel, „singura întrebare care rămâne este modul în care vom face acest lucru. Și aceasta va fi principala noastră sarcină în următoarele nouă luni”, a adăugat Guy Verhofstadt.

La sesiunea plenară a conferinței participă 108 reprezentanți ai Parlamentului European, 54 de reprezentanți ai Consiliului (doi pentru fiecare stat membru) și trei reprezentanți ai Comisiei Europene, precum și 108 reprezentanți ai tuturor parlamentelor naționale, în condiții de egalitate, și cetățeni. 108 cetățeni, alături de președintele Forumului European de Tineret, vor discuta ideile cristalizate în cadrul grupurilor de dezbatere ale cetățenilor și al platformei digitale multilingve.

Din toamnă, vor exista patru grupuri de dezbatere ale cetățenilor europeni. Fiecare dintre acestea va fi alcătuit din 200 de participanți și va include cel puțin o femeie și un bărbat din fiecare stat membru.

Cetățenii vor fi selectați aleatoriu, pentru a se asigura că sunt reprezentativi pentru diversitatea UE în ceea ce privește originea geografică, genul, vârsta, mediul socioeconomic și nivelul de educație. Tinerii între 16 și 25 de ani vor reprezenta o treime în cadrul fiecărui grup de dezbatere.

În termenul prevăzut, plenul își va prezenta propunerile comitetului executiv, care va elabora un raport, în deplină colaborare și transparență cu plenul. Raportul va fi publicat pe platforma digitală multilingvă. Platforma digitală multilingvă constituie locul în care vor fi colectate, analizate și publicate contribuțiile rezultate în urma tuturor evenimentelor legate de conferință.

Plenara Conferinței are un rol central în cadrul acesteia, întrucât reprezentanții instituțiilor UE, ai guvernelor și ai societății civile se vor întâlni cu cetățenii pentru a discuta și a elabora propuneri de schimbare. Parlamentul European a făcut presiuni pentru o plenară puternică din punct de vedere politic, cu mulți reprezentanți aleși, precum și pentru un rol important al cetățenilor.

Sesiunea plenară a fost precedată de un eveniment destinat cetățenilor europeni, organizat sub egida conferinței, care a avut loc la 17 iunie, la Lisabona, în Portugalia. 

Evenimentul, găzduit de președinția portugheză a Consiliului, a avut loc la Centrul Cultural Belém, într-un format hibrid, și a reunit cei 27 de reprezentanți ai grupurilor de dezbatere ale cetățenilor sau ai evenimentelor organizate la nivel național sub egida conferinței (unul pentru fiecare stat membru), președintele Forumului European de Tineret și unii dintre cetățenii deja selectați pentru grupurile de dezbatere ale cetățenilor la nivel european. 

Evenimentul le-a oferit participanților ocazia de a discuta despre așteptările lor cu privire la conferință cu cei trei copreședinți ai Comitetului executiv: Ana Paula Zacarias,  secretară de stat pentru afaceri europene a Portugaliei , Guy Verhofstadt,  membru al Parlamentului European și copreședinte al comitetului executiv, și Dubravka Šuica, vicepreședinta pentru democrație și demografie a Comisiei Europene.

La eveniment au luat parte și alți reprezentanți și observatori din cadrul Comitetului executiv, organismul responsabil cu luarea deciziilor privind activitatea Conferinței.

În vederea organizării plenarei Conferinței, Comitetul executiv a luat act de modalitățile practice finale ale celor patru grupuri de dezbatere ale cetățenilor europeni, inclusiv de tematicile alocate fiecăruia: valori, drepturi, statul de drept, democrație, securitate; schimbări climatice, mediu/sănătate; o economie mai puternică, justiție socială, locuri de muncă/educație, tineret, cultură, sport/transformare digitală și UE în lume/migrația.

În plus, au fost elaborate orientări pentru a ajuta statele membre și alte părți interesate să organizeze grupuri de dezbatere ale cetățenilor și alte evenimente la nivel național, regional sau local, sub egida conferinței.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Justiția belgiană ordonă AstraZeneca să livreze de urgență 50 milioane de doze de vaccin și autorizează Comisia Europeană să perceapă penalități pentru fiecare doză nelivrată

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Tribunalul de Primă Instanță din Bruxelles a decis vineri, 18 iunie, să autorizeze măsuri provizorii în procesul intentat împotriva AstraZeneca de către Comisia Europeană și cele 27 de state membre ale UE, informează un comunicat

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, salută decizia:

„Această decizie confirmă poziția Comisiei potrivit căreia AstraZeneca nu și-a respectat obligațiile contractuale. Este bine să vedem acest lucru confirmat de un judecător independent”, a declarat ea. „Acest lucru arată că campania noastră europeană de vaccinare, pe lângă faptul că a funcționat zi de zi pentru toți cetățenii noștri, s-a bazat pe un temei juridic solid”, a adăugat von der Leyen.

Curtea ordonă AstraZeneca să livreze de urgență 50 de milioane de doze de vaccin până la 27 septembrie 2021 – conform unui calendar obligatoriu:

 • 15 milioane de doze până la 26 iulie, ora 9.00,
 • 20 de milioane de doze până la 23 august,
 • 15 milioane de doze până la 27 septembrie.

În cazul în care aceste termene de livrare nu sunt respectate, AstraZeneca va trebui să plătească o penalitate de 10 EUR pentru fiecare doză nelivrată.

Comisia a cerut instanței să oblige compania să livreze 120 de milioane de doze până la sfârșitul lunii iunie și întreaga cantitate promisă de 300 de milioane de doze până la sfârșitul lunii septembrie.

Până în prezent, compania a livrat peste 70 de milioane de doze către bloc „și va depăși substanțial 80,2 milioane de doze până la sfârșitul lunii iunie 2021″, a precizat AstraZeneca într-un comunicat ca reacție la decizia de vineri, citează POLITICO.

Decizia Curții cu privire la măsurile provizorii solicitate se bazează pe faptul că AstraZeneca nu și-a îndeplinit în mod flagrant obligațiile contractuale față de Uniune (“neglijență gravă“).

De asemenea, Curtea constată că AstraZeneca ar fi trebuit să depună toate eforturile pentru a livra vaccinurile în conformitate cu calendarul convenit, inclusiv prin mobilizarea unităților de producție din Regatul Unit menționate în mod expres în contract, în special având în vedere întârzierile semnificative ale livrărilor către UE.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
U.E.10 hours ago

Papa Francisc face primul pas în direcția canonizării „Venerabilului” Robert Schuman, unul dintre părinții fondatori ai UE

ROMÂNIA14 hours ago

Ministrul Energiei, noutăți cu privire la gazul din Marea Neagră: Romgaz și ExxonMobil au semnat un Acord de Exclusivitate pe o perioadă de 4 luni

Alin Mituța15 hours ago

Alin Mituța, la plenara inaugurală a Conferinței privind Viitorul Europei: E o șansă enormă pe care noi, românii, o avem pentru a face o Europă a viitorului care să arate așa cum ne-am dori

RUSIA16 hours ago

Angela Merkel și Emmanuel Macron îndeamnă țările UE să își coordoneze politica de redeschidere a frontierelor pentru a se proteja de noile variante COVID-19

NATO18 hours ago

NATO: Mircea Geoană a primit vizita delegației Senatului României. Președinta Anca Dragu l-a asigurat de susținerea sa în promovarea României ca partener strategic

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Plenara inaugurală a CoFoE. Dubravka Šuica, vicepreședinte al CE: Pentru prima dată, voi, cetățenii, aveți această Conferință pe picior de egalitate cu reprezentanții aleși

NATO20 hours ago

Antony Blinken și Zbigniew Rau au discutat despre forța parteneriatului SUA – Polonia în cadrul NATO și al comunității transatlantice

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Plenara inaugurală a Conferinței privind Viitorul Europei. Guy Verhofstadt, copreședinte al comitetului executiv: Instituțiile UE și parlamentele naționale vor dezbate și defini în premieră o nouă viziune pentru viitorul Europei

NATO21 hours ago

Emmanuel Macron, la Berlin: Autonomia europeană în materie de apărare și apartenența la NATO pot merge mână in mână

Dragoș Pîslaru21 hours ago

Dragoș Pîslaru, întâlnire cu ministrul francez al sportului, Roxana Mărăcineanu: Sportul are puterea de a uni, de a reduce diferențele și de a promova incluziunea

Alin Mituța15 hours ago

Alin Mituța, la plenara inaugurală a Conferinței privind Viitorul Europei: E o șansă enormă pe care noi, românii, o avem pentru a face o Europă a viitorului care să arate așa cum ne-am dori

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Plenara inaugurală a CoFoE. Dubravka Šuica, vicepreședinte al CE: Pentru prima dată, voi, cetățenii, aveți această Conferință pe picior de egalitate cu reprezentanții aleși

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis: Estonia este un campion al digitalizării și e-guvernării de la care avem foarte mult de învățat

INTERNAȚIONAL3 days ago

Summitul SUA-Rusia: Joe Biden și Vladimir Putin au convenit să înceapă consultări privind securitatea cibernetică și ca ambasadorii celor două țări să revină la post

Daniel Buda4 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să pună capăt diferențelor ”impardonabile” de plăți directe între fermierii din Estul Europei și cei din Vest

S&D5 days ago

With Courage. For Europe: Partidul Socialiștilor Europeni organizează pe 26 iunie o nouă conferință la nivel înalt dedicată viitorului Europei

NATO6 days ago

Klaus Iohannis anunță că România și-a îndeplinit obiectivele la Summitul NATO: Prin deciziile luate, securitatea României și a cetățenilor săi este mai bine asigurată

NATO6 days ago

Începe summitul NATO: Ce decizii majore vor lua astăzi Joe Biden, Klaus Iohannis și ceilalți 28 de lideri aliați la un summit crucial pentru viitorul Alianței și securitatea celor 30 de națiuni aliate

Marian-Jean Marinescu1 week ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Certificatul UE COVID-19, un prim pas către o înțelegere în comun a politicii de sănătate

MAREA BRITANIE1 week ago

Pacta sunt servanda. Ursula von der Leyen și Charles Michel îi cer lui Boris Johnson să respecte protocolul privind Irlanda de Nord: Vom folosi toate instrumentele pentru a proteja integritatea pieței unice

Team2Share

Trending