Connect with us

INTERNAȚIONAL

OCDE: Taxarea serviciilor digitale la nivel național a fost amânată până în 2024 pentru a permite ratificarea acordului global privind impozitarea multinaționalelor

Published

on

© OECD/ Flickr

Peste 130 de țări, reprezentând 90% din PIB-ul global, au prelungit cu încă un an, până în 2025, o interdicție controversată privind impozitele care vizează giganții din domeniul tehnologiei corporative, în timp ce se străduiesc să introducă măsuri de referință care să actualizeze sistemul fiscal internațional pentru era digitală, a informat miercuri Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

După trei zile de discuții la sediul central al OCDE din Paris, majoritatea țărilor au aprobat o declarație care a dezvăluit noi detalii privind planurile de a determina cele mai mari 100 de companii din lume să plătească mai multe taxe acolo unde își desfășoară activitatea.

De asemenea, acestea au convenit să înghețe planurile de introducere a impozitelor naționale pe serviciile digitale pentru încă 12 luni, pentru a avea mai mult timp să ratifice un acord global revoluționar privind impozitarea, la care au aderat în toamna anului 2021, dar pe care încă nu l-au adoptat.

Introducerea unei serii de impozite pe serviciile digitale ar reprezenta un obstacol în calea ratificării acordului în două puncte, deoarece existența unui amalgam de măsuri naționale ar zădărnici obținerea unui acord asupra unei soluții coordonate la nivel mondial.

„Am lucrat cu toții intensiv la detaliile tehnice și la modalitățile de punere în aplicare necesare pentru ca soluția celor doi piloni să devină realitate. Acordul la care s-a ajuns ieri dovedește că, în pofida provocărilor și a compromisurilor de pe parcurs, dialogul multilateral funcționează și poate da rezultate pentru a aborda provocări comune care necesită soluții comune. Această activitate este esențială pentru guverne și pentru economiile noastre – în cele din urmă, pentru a putea obține veniturile necesare pentru a finanța bunurile și serviciile publice esențiale pentru cetățenii lor”, a declarat Mathias Cormann, secretarul general al OCDE.

Cu toate acestea, cinci țări, inclusiv Canada, au refuzat să aprobe prelungirea. Acest lucru creează un conflict cu vecinul său, SUA, unde își au sediul multe dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, și amenință să reaprindă tensiunile comerciale în cazul în care Canada va continua cu propriile sale planuri de impozitare a marilor companii de tehnologie.

Alte patru țări implicate în discuții nu au aprobat declarația – Belarus, Pakistan, Rusia și Sri Lanka.

Discuțiile s-au axat pe modul de punere în aplicare a unui element-cheie al acordului fiscal global. “Pilonul I” ar duce la redistribuirea unor profituri în valoare de 200 miliarde de dolari pe an de la multinaționale către țările în care se realizează vânzările și necesită o modificare a legislației fiscale globale.

Cel de-al doilea pilon cere guvernelor să pună punct competiţiei destinate reducerii taxelor, în ideea de a atrage investiţii, prin fixarea unui impozit minim global pentru companii de 15%, începând de anul următor.

Însă, țările sunt în continuare în dezacord cu privire la formularea exactă a limbajului juridic. Șeful departamentului fiscal al OCDE a recunoscut că textul nu va mai fi publicat în iulie, așa cum era prevăzut.

Manal Corwin, director al Centrului pentru politică și administrație fiscală al OCDE, a spus că acest lucru se datorează faptului că există „câteva probleme nerezolvate între un număr mic de țări care trebuie rezolvate”, relatează FT.

Cu toate acestea, o declarație publicată miercuri dimineață a prezentat noi detalii privind condițiile necesare pentru ca modificările planificate ale normelor să devină o realitate juridică, iar OCDE rămâne încrezătoare că ceremonia de semnare propusă pentru sfârșitul acestui an poate avea loc.

Interdicția privind introducerea taxelor pe serviciile digitale urma să expire la 31 decembrie 2023. Canada a legiferat pentru ca o nouă taxă pe serviciile digitale să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024. Surse familiare cu negocierile au confirmat că refuzul Ottawa de a semna declarația s-a datorat prelungirii interdicției.

Dacă taxa pe serviciile digitale din această țară va fi introdusă conform planului, atunci este de așteptat ca Washingtonul să riposteze în numele giganților americani din domeniul tehnologiei, cum ar fi Google, Facebook și Amazon.

Săptămâna trecută, Katherine Tai, reprezentantul comercial al SUA, a îndemnat Canada să evite impunerea unei taxe pe serviciile digitale în timp ce procesul din cadrul OCDE continuă.

Între timp, țările au convenit, de asemenea, asupra unor măsuri menite să asigure adoptarea acordului în majoritatea jurisdicțiilor, chiar dacă acesta nu este ratificat în toate țările participante la negocieri.

Politica polarizată a SUA face puțin probabilă ratificarea acordului în Congres, unde modificările aduse tratatelor fiscale necesită o majoritate de două treimi în Senat; în prezent, Camera este împărțită în 51 la 49 în favoarea democraților.

Cu toate acestea, conform măsurilor convenite în această săptămână, tratatul ar trebui semnat doar de 30 de jurisdicții, atâta timp cât acestea reprezintă cel puțin 60% din cele 100 de companii afectate de modificări. Țările ar trebui să semneze până la sfârșitul anului 2023.

„Au existat multe discuții și speculații cu privire la perspectivele de ratificare în SUA”, a declarat Corwin. „Dar aceasta este cea de-a treia etapă [după finalizarea textului și semnarea de către țări], iar abordarea noastră și punctul nostru de vedere este că trebuie să ajungem la primele două pentru ca ultima să fie relevantă.”

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

NATO

Grupul de luptă NATO din România condus de Franța va fi ridicat, în 2025, la nivel de brigadă, de la 1.500 la 4.000 de militari aliați

Published

on

French Forces in Romania/ Twitter

Grupul de Luptă NATO de la Cincu va fi ridicat, în 2025, la nivel de brigadă, acest lucru implicând creşterea numărului de militari aliaţi până la 4.000, a declarat, joi, generalul francez Loic Girard, Senior National Representative în România, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români, relatează Agerpres

Perioada estimată este luna mai, când va avea loc exerciţiul multinaţional Dacian Spring.

Odată cu creşterea numărului de militari, a explicat Loic Girard, va spori şi aparatura militară – dacă în prezent, la Cincu, sunt 13 tancuri Leclerc, în 2025, numărul acestora poate creşte până la 50. Acestora li se adaugă şi obuziere Caesar, mai precizează sursa citată.

Ulterior, Ambasada Franței la București a revenit cu precizări, subliniind că această desfășurare de forțe și tehnică suplimentară va avea loc, temporar, în primăvara anului 2025.

“O brigadă de peste 4.000 de militari și câteva sute de vehicule blindate vor fi dislocate din Franța în România pentru câteva săptămâni. Acesta este un exercițiu NATO pentru a testa pe scară largă desfășurarea unei brigăzi complete la granițele Europei într-un interval de timp foarte scurt. Această brigadă va fi prezentă în România câteva săptămâni pentru antrenament, trupele urmând să se întoarcă odată cu încheierea exercițiului în țările lor de origine. Acest exercițiu de desfășurare poate fi repetat la cererea NATO. Batalionul multinațional Cincu, care are peste 1.500 de militari, este desfăşurat permanent în România. Cu acest batalion, Franța își confirmă prezența militară de lungă durată în România”, a transmis misiunea diplomatică franceză într-o informare transmisă CaleaEuropeană.ro.

Grupul de luptă al NATO din România, condus de Franța și care mai are în componența sa militari olandezi, belgieni și români, a fost înființat anul trecut ca răspuns al invaziei militare a Rusiei în Ucraina și ca urmare a deciziei aliate de a transforma postura de apărare și descurajare a NATO în România de la o prezență adaptată la o prezență și apărare avansate.

Astfel, batalionul francez considerat “vârful de lance” al Forței de Reacție Rapidă a NATO, pe care Franța a condus-o pe parcursul anului 2022, a devenit nucleul grupului de luptă al NATO din România.

Participarea franceză la grupul de luptă al NATO din România în calitate de națiune-lider reprezintă cel mai mare contingent militar al Franței dislocat peste hotare.

De asemenea, sute de soldați au trimis și Olanda și Belgia, în vreme ce Luxemburgul a dislocat în România cel mai mare contingent al său în străinătate.

Conform deciziilor summitului NATO de la Madrid din 2022 și reconfirmate la summitul de la Vilnius 2023, grupul de luptă va putea fi ridicat la nivel de brigadă dacă situația o impune.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Președintele Senatului, întâlnire cu viceprim-ministrul pentru reintegrare al R. Moldova: Ne îngrijorează tentativele Rusiei de destabilizare a R. Moldova, inclusiv prin intermediul Transnistriei

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Problema transnistreană are nevoie de o soluție pașnică și durabilă, în conformitate cu dreptul internațional, respectându-se suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, dar fără a i se afecta parcursul său european, a subliniat președintele Senatului, Nicolae Ciucă, într-o întâlnire cu Oleg Serebrian, viceprim-ministru pentru reintegrare al Republicii Moldova.

Oficialul român a profitat de ocazie pentru a felicita ”conducerea de la Chișinău pentru modul responsabil și echilibrat în care abordează această temă complexă, mai ales într-o perioadă plină de provocări în regiune”.

”Este lăudabil faptul că, spre deosebire de conflictele prelungite din zonă, autoritățile moldovene au un dialog constant cu Tiraspolul”, a amintit Nicolae Ciucă.

Președintele Senatului i-a transmis viceprim-ministrului pentru Reintegrare al Republicii Moldova că, ”la București, ne îngrijorează retorica tot mai agresivă a Federației Ruse la adresa Republicii Moldova și a conducerii sale pro-europene, precum și tentativele de destabilizare a țării, inclusiv prin intermediul Transnistriei”.

”Sper că dialogul la nivel tehnic cu Tiraspolul va soluționa problemele care afectează în mod direct cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului”, a concluzionat Nicolae Ciucă.

O întâlnire cu  viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova a avut și ministrul român de externe, Luminița Odobescu, care a spus că țara noastră susține eforturile Chișinăului de a soluționa dosarul transnistrean.

Congresul aşa-zişilor deputaţi ”de toate nivelurile” din regiunea transnistreană au adoptat miercuri o rezoluție prin care cer, printre altele ”protecţia” Moscovei în faţa ”presiunii sporite” din partea Republicii Moldova.

Reacția Chișinăului nu a întârziat să apară, Guvernul de peste Prut respingând ”declaraţiile propagandistice” ale Tiraspolului, în vreme ce Statele Unite au reafirmat susținerea “fermă” pentru “suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu, la summitul Ucraina-Europa de Sud-Est: A fi alături de Ucraina înseamnă să susținem și țările noastre, să asigurăm pacea, securitatea și un viitor democratic pentru continentul nostru

Published

on

© Administrația Prezidențială a Republicii Moldova

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu împreună cu liderii țărilor din Europa de Sud-Est au reiterat angajamentul să continue să sprijine Ucraina și să promoveze cooperarea regională pentru o Europă mai sigură și mai puternică.

”În al treilea an de război, vocile noastre rămân ferme – a fi alături de Ucraina înseamnă să susținem și țările noastre, să asigurăm pacea, securitatea și un viitor democratic pentru continentul nostru”, a Maia Sandu în cadrul evenimentului, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale de la Chișinău.

În cadrul reuniunii, Președinta Maia Sandu a avut o întâlnire cu omologul ucrainean Volodimir Zelenski, cu care a discutat despre rezistența continuă a Ucrainei în fața invaziei ruse și despre viitorul nostru comun în cadrul Uniunii Europene.

”La doi ani de apărare eroică în fața agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Rusiei, am reconfirmat sprijinul hotărât al Moldovei pentru victoria Ucrainei și o pace durabilă. Chiar în aceste zile, un nou lot de ajutor umanitar, ce constă din echipamente electrice, medicale, sticlă și produse alimentare, a fost trimis spre orașul Mîkolaiiv. Moldova și cetățenii săi vor continua să facă totul ce le stă în puteri pentru a sprijini țara vecină, care rezistă invaziei ruse și astfel protejează și pacea noastră. Summitul de la Tirana a fost încă o oportunitate pentru Moldova de a se alătura apelurilor către comunitatea internațională de a spori sprijinul pentru Ucraina”, a spus președinta Republicii Moldova.

Citiți și: Volodimir Zelenski avertizează asupra crizei de muniții și le propune țărilor balcanice să colaboreze cu Ucraina în producția de arme

De asemenea, aceasta a avut discuții bilaterale cu gazda summitului, prim-ministrul Edi Rama, și cu președintele Muntenegrului, Jakov Milatović.

În discuții, liderii și-au reafirmat angajamentul de a aprofunda relațiile bilaterale, de a consolida cooperarea regională și de a avansa pe calea spre Uniunea Europeană.

Credem că respectul pentru fiecare națiune, dreptul egal al națiunilor la securitate și la alegerea independentă a destinului lor ar trebui să fie principii universale, a subliniat Zelenski în cadrul aceluiași eveniment, punctând că ”dreptul internațional și stabilitatea globală să se bazeze pe procese cu adevărat multilaterale și transparente – pe egalitatea națiunilor”. 

 

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

U.E.1 hour ago

Donald Tusk face apel la trezirea capitalelor din UE după discursul lui Putin: Europa trebuie să egaleze potențialul militar al Rusiei

U.E.1 hour ago

UE îl compară pe Putin cu Stalin după ce dictatorul rus a amenințat NATO și Europa cu arme nucleare: Putin este responsabil de toate consecințele războiului din Ucraina

ROMÂNIA4 hours ago

Klaus Iohannis a aprobat numirea a patru noi ambasadori: Ovidiu Raețchi – Japonia, Daniela Gîtman – Portugalia, Daniela Cămărășan – Croația și Sebastian Mitrache – Arabia Saudită

ROMÂNIA6 hours ago

Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu subliniază rolul cheie al investițiilor din fonduri europene, dar și al unei piețe de capital mature și competitive pentru creșterea economică

PARLAMENTUL EUROPEAN6 hours ago

Vladimir Putin trebuie tras la răspundere pentru uciderea lui Navalnîi, reclamă Parlamentul European într-o rezoluție în care cere UE să sprijine active opoziția democratică a Rusiei

NATO7 hours ago

Grupul de luptă NATO din România condus de Franța va fi ridicat, în 2025, la nivel de brigadă, de la 1.500 la 4.000 de militari aliați

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE8 hours ago

În plin proces de aderare la OCDE, Guvernul României face toate eforturile de a implementa cu succes reformele și țintele pe care și le-a asumat la nivel de țară și prin PNRR, subliniază Mircea Abrudean

ROMÂNIA8 hours ago

Bogdan Ivan, la Gala Cercetării Românești 2024: Inovarea trebuie să iasă din laboratoare și să fie pusă în valoare

PARLAMENTUL EUROPEAN9 hours ago

Parlamentul European solicită UE să furnizeze Ucrainei tot ce are nevoie pentru a învinge Rusia: Aliații UE și NATO ar trebui să sprijine militar Ucraina cu nu mai puțin de 0,25% din PIB-ul lor anual

ROMÂNIA9 hours ago

Marcel Ciolacu, la Congresul PES de la Roma, unde va fi desemnat candidatul comun pentru preşedinţia Comisiei Europene

ROMÂNIA8 hours ago

Bogdan Ivan, la Gala Cercetării Românești 2024: Inovarea trebuie să iasă din laboratoare și să fie pusă în valoare

RUSIA1 day ago

Din PE, Iulia Navalnaia transmite Occidentului: Dacă vreți să-l învingeți pe Putin, trebuie să deveniți inovatori. Încetați să mai fiți plictisitori

ROMÂNIA1 day ago

Au fost semnate contractele de execuție pentru construcția spitalelor regionale de urgență din Iași și Cluj. Marcel Ciolacu: Îndeplinim o promisiune făcută românilor de clasa politică de mai bine de 15 ani

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă susține o coaliție transpartinică pentru promovarea egalității de gen: Există o legătură directă între o democrație solidă și respectarea drepturilor femeilor

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu, la AmCham CEO Business Forum: Dorim ca SUA să devină partenerul principal non-UE al României. În contextul provocărilor de securitate atât de mari, nu mai avem ” timp de proiecte mici”

NATO5 days ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.6 days ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA1 week ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

Trending