Connect with us

NATO

Odobescu, la ministeriala NATO: România susține adoptarea adoptarea unui “pachet solid de asistență pentru Ucraina” la summitul aliat de la Washington

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat vineri, la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele membre NATO, organizată la Praga, context în care a pledat pentru consolidarea descurajării și apărării pe flancul estic și a reafirmat necesitatea unui pachet solid de asistență pentru Ucraina în deciziile summitului NATO de la Washington, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Dezbaterile s-au concentrat pe agenda Summitului NATO de la Washington, inclusiv pe continuarea sprijinului pentru Ucraina. Miniștrii de externe aliați s-au referit totodată și la implementarea deciziilor Summitului de la Vilnius privind consolidarea măsurilor de descurajare și de apărare pe Flancul Estic, ca urmare a războiului de agresiune al Federației Ruse asupra Ucrainei. Discuțiile au relevat și sprijinul pentru partenerii vulnerabili, cu accent pe întărirea rezilienței acestor state.

Ministrul Luminița Odobescu a accentuat importanța măsurilor de consolidare unitară și coerentă a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, cu atât mai importantă în condițiile intensificării provocărilor la adresa statelor aliate.

Citiți și Secretarul de stat american anunță că va fi aprobat un pachet de sprijin ”foarte solid” pentru Ucraina la summitul NATO din iulie

Ministrul român al afacerilor externe a reiterat necesitatea continuării sprijinului substanțial pentru Ucraina, inclusiv necesitatea ca deciziile Summitului NATO de la Washington să reconfirme angajamentul ferm pentru un pachet solid și predictibil de asistență pentru Ucraina.

Ministrul afacerilor externe a subliniat imperativul răspunsului clar și coerent și al solidarității statelor aliate la acțiunile hibride a căror frecvență a crescut considerabil în ultima perioadă. Coordonarea eforturilor aliate în acest sens este esențială.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Stoltenberg și Orban au stabilit că Ungaria nu va participa la sprijinul NATO pentru Ucraina, dar nu îl va bloca

Published

on

© NATO

Ungaria nu va participa la viitoarele eforturi ale NATO de a-şi consolida ajutorul pentru Ucraina, dar nici nu se va opune ca ceilalţi parteneri din Alianţă să facă acest lucru, a anunţat miercuri, la Budapesta, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în urma unei discuţii cu prim-ministrul Viktor Orban, transmit EFE şi AFP, potrivit Agerpres.

Secretarul general a explicat că NATO acceptă poziţia Budapestei, în timp ce guvernul Ungariei s-a angajat să nu se opună şi să “permită” acţiuni în sprijinul Kievului ale “celorlalţi aliaţi”.

Prim-ministrul şi cu mine am convenit că Ungaria nu îi va împiedica pe ceilalţi aliaţi să susţină financiar Ucraina şi NATO să joace un rol de prim-plan în coordonare“, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună.

“Niciun fel de personal ungar nu va participa” la acţiunile ce vor fi convenite la următorul summit NATO din iulie la Washington, a adăugat el.

La întâlnirea cu uşile închise s-a convenit şi ca pentru aceste acţiuni să nu fie folosite fonduri ungare.

Ungaria a spus clar în negocierile de astăzi că nu doreşte să blocheze deciziile NATO care, deşi diferă de poziţia ungară, sunt sprijinite de celelalte ţări membre“, a confirmat Orban.

Citiți și Jens Stoltenberg le cere aliaților NATO un ajutor anual de minim 40 de miliarde de euro pentru Ucraina “atât timp cât va fi necesar” și într-un “mod echitabil”

El a mai declarat că, la întâlnirea cu Stoltenberg, a subliniat că, în conformitate cu tratatul de constituire a NATO, nu există nicio obligaţie pentru aliaţi să participe la acţiuni în afara teritoriului statelor membre.

Ungaria “a primit garanţiile necesare”, a spus Orban, subliniind că ţara sa va rămâne un membru loial şi angajat al Alianţei Nord-Atlantice.

Continue Reading

NATO

Klaus Iohannis: Războiul este în zona Mării Negre, capacitatea de apărare NATO trebuie să fie totală; R. Moldova, un partener pe care îl dorim de partea noastră

Published

on

© Administrația Prezidențială

Zona Mării Negre este vitală pentru securitatea întregului spaţiu euroatlantic, regiunea în care se poartă războiul, iar Republica Moldova este partenerul NATO cel mai afectat de acest conflict, a declarat, marţi, preşedintele Iohannis, la finalul summitului Formatului București 9 (B9) de la Riga.

“Pentru noi, în România, este foarte important ca postura de descurajare a NATO să fie foarte puternică şi, de asemenea, capacitatea de apărare să fie totală. Românii vor să fie apăraţi şi românii sunt apăraţi de NATO. A doua chestiune pe care am atins-o eu, dar şi ceilalţi vorbitori, sprijinul pentru Ucraina. Am reiterat că România sprijină Ucraina, este alături de Ucraina împreună cu ceilalţi aliaţi din NATO atât timp cât va fi nevoie”, a spus șeful statului, într-o conferință de presă.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, președintele a arătat că acest stat este afectat de numărul mare de refugiaţi şi atacurile hibride.

Am subliniat foarte clar că trebuie să ajutăm Moldova pentru că este un partener pe care îl dorim de partea noastră“, a precizat Klaus Iohannis.

El a evocat, totodată, importanţa regiunii Mării Negre.

“Acest război se poartă în zona Mării Negre, în nicio altă parte din lume. Aici este războiul. De aceea este extrem de important să înţeleagă toată lumea: Marea Neagră, zona Mării Negre este vitală pentru securitatea întregului spaţiu euroatlantic”, a punctat preşedintele.

Summitul din capitala Letoniei a fost prezidat de către inițiatorii Formatului B, și anume președintele, Klaus Iohannis și preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, şi de gazda reuniunii, preşedintele Letoniei, Edgars Rinkevics. La reuniune a fost prezent și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și au participat, în premieră, Finlanda şi Suedia, cei mai noi aliați din cadrul NATO. Au absentat liderii Slovaciei și Ungariei, întărind speculațiile privind o eventuală excludere a Budapestei din acest format după ce premierul Viktor Orban s-a arătat dornic să modifice statutul Ungariei în NATO pentru a nu participa la sprijinul pentru Ucraina.

La finalul summitului, președintele Klaus Iohannis a explicat că Bratislava și Budapesta au fost reprezentate la nivel de ambasadori, că nu a fost discutată nicio excludere din format și că declarația comună a fost adoptată la nivelul co-președinților, întrucât un stat membru nu a fost de acord cu aceste concluzii.

Summitul aliaților de pe flancul estic al NATO s-a încheiat marți, la Riga, cu o declarație comună adoptată de co-președinții Formatului “București 9” care reconfirmă că Rusia este şi va rămâne cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii NATO. În documentul adoptat sub formă de poziție a aliaților de pe flancul estic pentru summitul NATO de la Washington din luna iulie, liderii B9 afirmă că aliaţii vor lucra la o strategie “pentru a contesta, constrânge şi contracara Rusia”, inclusiv prin limitarea capacităţii Moscovei de a-şi reconstitui armata.

Continue Reading

NATO

Declarația co-liderilor B9 înainte de summitul NATO: Vom lucra la o strategie “pentru a contesta, constrânge şi contracara Rusia” și a limita capacitatea Moscovei de a-şi reconstitui armata

Published

on

© Administrația Prezidențială

Summitul aliaților de pe flancul estic al NATO s-a încheiat marți, la Riga, cu o declarație comună adoptată de co-președinții Formatului “București 9” care reconfirmă că Rusia este şi va rămâne cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii NATO. În documentul adoptat sub formă de poziție a aliaților de pe flancul estic pentru summitul NATO de la Washington din luna iulie, liderii B9 afirmă că aliaţii vor lucra la o strategie “pentru a contesta, constrânge şi contracara Rusia”, inclusiv prin limitarea capacităţii Moscovei de a-şi reconstitui armata.

Summitul din capitala Letoniei a fost prezidat de către inițiatorii Formatului B, și anume președintele, Klaus Iohannis și preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, şi de gazda reuniunii, preşedintele Letoniei, Edgars Rinkevics. La reuniune a fost prezent și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și au participat, în premieră, Finlanda şi Suedia, cei mai noi aliați din cadrul NATO. Au absentat liderii Slovaciei și Ungariei, întărind speculațiile privind o eventuală excludere a Budapestei din acest format după ce premierul Viktor Orban s-a arătat dornic să modifice statutul Ungariei în NATO pentru a nu participa la sprijinul pentru Ucraina.

La finalul summitului, președintele Klaus Iohannis a explicat că Bratislava și Budapesta au fost reprezentate la nivel de ambasadori, că nu a fost discutată nicio excludere din format și că declarația comună a fost adoptată la nivelul co-președinților, întrucât un stat membru nu a fost de acord cu aceste concluzii.

“Rusia este şi va rămâne cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii aliate. Vom lucra la o strategie cuprinzătoare pentru a contesta, constrânge şi contracara Rusia, inclusiv prin limitarea capacităţii Rusiei de a-şi reconstitui armata şi capacitatea sa de a lansa ameninţări. Rămânem fermi în eforturile noastre de a susţine presiunea internaţională asupra Rusiei, inclusiv prin sancţiuni şi alte măsuri, atâta timp cât Rusia îşi continuă politicile şi acţiunile ostile, inclusiv încălcarea flagrantă a dreptului internaţional”, se arată în declaraţia comună semnată de cei trei lideri.

Ei s-au declarat “profund îngrijoraţi” de “activităţile hibride maligne” recente ale Rusiei pe teritoriul NATO, apreciind că acestea constituie o ameninţare la adresa securităţii aliaţilor.

De asemenea, copreşedinţii B9 de la Riga au reafirmat sprijinul “neclintit” pentru Ucraina “independentă şi suverană”.

“Ne reunim într-un moment în care Rusia nu dă semne de retragere din războiul său brutal împotriva Ucrainei. Reafirmăm sprijinul nostru neclintit pentru o Ucraină independentă şi suverană, în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional. O Ucraină puternică, independentă şi democratică este vitală pentru stabilitatea regiunii euroatlantice. Continuăm să solicităm Rusiei să oprească imediat toate ostilităţile războiului său de agresiune şi să îşi retragă necondiţionat forţele de pe teritoriul Ucrainei”, au punctat Klaus Iohannis, Andrzej Duda şi Edgars Rinkevics.

Cei trei lideri B9 au reafirmat că Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru războiul său ilegal, nejustificat şi neprovocat de agresiune împotriva Ucrainei.

“Nu poate exista impunitate pentru Rusia pentru crimele de război şi încălcările şi abuzurile de drept internaţional, inclusiv a drepturilor omului şi a dreptului internaţional umanitar”, atrag atenţia aceştia.

De asemenea, prin intermediul co-preşedinţilor summitului de la Riga, liderii B9 au transmis un mesaj Belarusului, dar şi celorlalte state care “facilitează în mod activ efortul de război al Rusiei”, referindu-se la parteneriatul strategic din ce în ce mai aprofundat dintre China și Rusia.

“Îi condamnăm pe toţi cei care, inclusiv Belarus, facilitează în mod activ efortul de război al Rusiei şi acţiunile hibride maligne, inclusiv împotriva Aliaţilor. Îi îndemnăm să înceteze complicitatea la agresiunea şi activităţile destabilizatoare ale Rusiei. Parteneriatul strategic din ce în ce mai aprofundat dintre Republica Populară Chineză şi Rusia şi încercările lor de a se consolida reciproc de a submina ordinea internaţională bazată pe reguli sunt contrare valorilor şi intereselor noastre. Facem apel la toate statele să susţină ordinea internaţională, inclusiv principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale, aşa cum sunt consacrate în Carta ONU şi să se abţină de la sprijinirea efortului de război al Rusiei în orice fel şi de la orice acţiune care ajută Rusia să eludeze sancţiunile impuse”, se menţionează în textul declaraţiei comune.

Liderii B9 au evidențiat, totodată importanţa legăturii transatlantice pentru securitatea şi unitatea statelor lor şi susţin că au consolidat şi vor continua să întărească substanţial postura NATO de descurajare şi apărare înaintată pe Flancul Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

În acest context, Iohannis, Duda și Rinkevics au evocat “progresul substanţial” în ceea ce priveşte investiţiile pentru apărare, punctând că o industrie de apărare puternică în întreaga alianţă rămâne “esenţială”.

“Rămânem mai hotărâţi ca niciodată în sprijinirea Ucrainei atât timp cât este nevoie, pentru ca Ucraina să câştige. (…) Susţinem pe deplin aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei. Securitatea Ucrainei este de mare importanţă pentru aliaţi, pentru alianţă şi pentru o pace durabilă în zona euroatlantică. (…) Salutăm angajamentul şi progresul substanţial al Ucrainei, în pofida circumstanţelor generate de război, cu privire la implementarea reformelor, care sunt esenţiale pentru avansarea în continuare pe calea către aderarea la UE şi NATO. Încurajăm Ucraina să continue reformele (…)”, transmit copreşedinţii Summitului B9 de la Riga.

Declarația comună adoptată felicită Republica Moldova pentru eforturile de a menţine stabilitatea şi de a avansa pe calea reformelor pentru integrarea europeană, liderii subliniind că continua “sprijinul adaptat al NATO” pentru Bosnia şi Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova.

Formatul Bucureşti 9 (B9) este o iniţiativă româno-poloneză dedicată aspectelor de securitate specifice flancului estic al NATO care reuneşte statele aliate din această zonă. A fost lansat în 2015, la Bucureşti, la iniţiativa comună a preşedinţilor României, Klaus Iohannis, şi Poloniei, Andrzej Duda, ca răspuns la deteriorarea situaţiei de securitate în urma anexării ilegale a Crimeii.

Reuniunea la nivel înalt a statelor din Formatul “Bucureşti 9” s-a desfășurat cu o lună înaintea summitului aniversar al NATO de la Washington, care marchează împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei. Liderii au avut oportunitatea unui schimb aprofundat de opinii cu privire la obiectivele majore şi principalele rezultate preconizate pentru Summitul de la Washington, cu accent pe consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum şi pe intensificarea sprijinului pentru Ucraina, precizează sursa citată.

Formatul “București 9” reunește România, Polonia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Ungaria.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.6 hours ago

După câștigarea alegerilor europene, von der Leyen s-a întâlnit cu Macron la Paris pentru a discuta “agenda strategică europeană”: Sprijinul pentru Ucraina, prioritate existențială pentru UE

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

“Consens neobișnuit de rapid pentru funcțiile de top din UE” vs. “liderii nu vin la Bruxelles să aprobe un acord”: Cei 4 lideri care ar urma să conducă Uniunea

ROMÂNIA10 hours ago

Klaus Iohannis și Martin Schulz au discutat despre noua configurație politică a UE: Este importantă unitatea europeană în contextul creșterii forțelor extremiste

ROMÂNIA10 hours ago

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a depus la OIM documentul de ratificare de către România a Convenției privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii

SUA10 hours ago

Biden inspiră de departe mai multă încredere decât Trump la nivel global (sondaj)

CONSILIUL EUROPEAN10 hours ago

Președintele Consiliului European o citează pe Eleanor Roosevelt într-o pledoarie pentru ”un viitor sigur și pașnic” în Gaza: Să privim dincolo de întuneric, spre o soluționare bazată pe soluția celor două state

ROMÂNIA12 hours ago

Eurostat: În 2023, românii erau cetățenii UE cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

CE prezintă etapele cheie și acțiunile necesare pentru implementarea Pactului privind migrația și Azilul. Statele membre vor pregăti planuri naționale de implementare până în decembrie

EDUCAȚIE13 hours ago

Universitatea din București, prima universitate din România și în primele 101 – 200 de universități din lume privind dezvoltarea durabilă, conform Times Higher Education Impact Rankings 2024

U.E.13 hours ago

Emmanuel Macron își apără decizia de a convoca alegeri anticipate în Franța: “Eu nu vreau să dau cheile puterii” extremei drepte

CONSILIUL EUROPEAN10 hours ago

Președintele Consiliului European o citează pe Eleanor Roosevelt într-o pledoarie pentru ”un viitor sigur și pașnic” în Gaza: Să privim dincolo de întuneric, spre o soluționare bazată pe soluția celor două state

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Din Bundestag, Volodimir Zelenski invocă căderea Zidului Berlinului pentru a arăta că nu poate exista pace în Ucraina atât timp cât o parte din țară rămâne ocupată de Rusia

ALEGERI EUROPENE 20241 day ago

Prima reacție a lui Klaus Iohannis după alegerile europene: Uniunea merge înainte. Guvernul va stabili și va negocia poziția de comisar european

NATO1 day ago

Klaus Iohannis: Războiul este în zona Mării Negre, capacitatea de apărare NATO trebuie să fie totală; R. Moldova, un partener pe care îl dorim de partea noastră

NATO1 day ago

De la summitul B9, Klaus Iohannis anunță convocarea CSAT pentru a analiza posibilitatea transferului unui sistem de rachete Patriot către Ucraina

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE va trimite în iunie Kievului o sumă suplimentară de 1,9 mld. de euro din Mecanismul pentru Ucraina

ALEGERI EUROPENE 20244 days ago

Adrian Câciu, după ieșirea de la urne: Am votat pentru ”o echipă puternică în PE, care să fie întotdeauna la masa deciziilor și care să ne netezească drumul către aderarea la Schengen terestru”

PPE4 days ago

Alegeri europene și locale. Rareș Bogdan a votat ”cu gândul la viaţa românilor de peste tot” și pentru ”o Românie puternică în Europa”

ROMÂNIA4 days ago

Sebastian Burduja: Am votat pentru schimbare. Speranța din inimile bucureștenilor va fi victoria acestei zile

ALEGERI EUROPENE 20244 days ago

Siegfried Mureșan a votat pentru ”o Românie puternică într-o Europă puternică” și pentru dezvoltarea țării ”cu fonduri europene”

Trending