ONU a avertizat joi că se prefigurează o „adevărată catastrofă”, în contextul în care pandemia COVID-19 afectează accesul la vaccinările de rutină, expunând milioane de copii la riscul rujeolei și al altor boli mortale, relatează AFP, preluat de Agerpres.
Anul trecut, 23 de milioane de copii nu au beneficiat de vaccinurile de bază ale copilăriei, în condițiile în care serviciile de sănătate obișnuite au fost afectate la nivel mondial de restricțiile menite să controleze COVID-19, iar mulți părinți au evitat clinicile deschise de teama expunerii la virus. Astfel, 202o înregistrează cea mai mare cifră de copii nevaccinați din ultimul deceniu, cu 3, 7 milioane mai mult decât în 2019, potrivit datelor publicate joi de Organizația Mondială a Sănătății și de UNICEF, agenția ONU pentru copii.
Iar declinul puternic al vaccinărilor de rutină se produce în condițiile în care multe țări au început să relaxeze restricțiile, chiar dacă pandemia este departe de a se fi încheiat. Această situație are potențialul nu numai de a crește transmiterea COVID, ci și de a permite răspândirea unor boli care altfel ar putea fi prevenite prin vaccinare.
Explicația constă în faptul că restricțiile din multe țări au oferit până acum și un tampon care proteja copiii nevaccinați împotriva expunerii la bolile copilăriei.
„În 2021, suntem în fața unei potențiale catastrofe absolute care stă să se întâmple”, a declarat reporterilor Kate O’Brien, șefa departamentului pentru vaccinuri și imunizare din cadrul OMS.
Aceasta a avertizat că există în prezent „o acumulare de copii care nu sunt imuni pentru că nu au beneficiat de vaccinuri și tot mai multe cazuri de transmitere din cauza relaxării prea timpurii a măsurilor sociale și de sănătate publică”. „Trebuie să acționăm acum pentru a-i proteja pe acești copii”, a adăugat oficialul.
De altfel, ONU a avertizat împotriva sacrificării imunizării de rutină a copiilor în graba de a lansa vaccinurile împotriva COVID.
„Chiar dacă țările se înghesuie să obțină vaccinurile COVID-19, am dat înapoi în ceea ce privește alte vaccinuri, lăsându-i pe copii expuși riscului unor boli devastatoare, dar care pot fi prevenite, cum ar fi rujeola, poliomielita sau meningita”, a avertizat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit unui comunicat. „Mai multe focare de boală ar fi catastrofale pentru comunitățile și sistemele de sănătate care se luptă deja cu Covid-19, de aceea este mai urgent ca niciodată să investim în vaccinarea copiilor și să ne asigurăm că fiecare copil este protejat”, a subliniat șeful OMS.
Datele publicate joi de OMS au arătat că un număr tot mai mare de copii din toate regiunile globului au ratat anul trecut primele doze vitale de vaccin, în timp ce alte milioane de copii au ratat vaccinările ulterioare.
Comparativ cu 2019, alte 3,5 milioane de copii au ratat primele doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive (DTP), în timp ce alte 3 milioane de copii au ratat prima doză de vaccin împotriva rujeolei, au mai arătat datele.
Poate și mai îngrijorător, până la 17 milioane de copii, care trăiesc în principal în comunități afectate de conflicte sau în zone izolate insuficient deservite sau în cartierele de mahala, nu au beneficiat probabil de niciun vaccin în 2020.
Acoperirea globală pentru toate cele trei doze de DTP a stagnat, de exemplu, la 86% în ultimii ani, dar apoi s-a prăbușit la 83% în 2020, ceea ce înseamnă că 22,7 milioane de copii au lipsit.
În ceea ce privește rujeola, care este foarte contagioasă și necesită o rată de vaccinare de cel puțin 95% pentru a evita răspândirea, rata de vaccinare la prima doză a alunecat de la 86% la 84% anul trecut, în timp ce doar 71% au primit o a doua doză.
Specialiștii au avertizat că deficitul de fonduri, dezinformarea cu privire la vaccinuri și alți factori continuă să prăbușească procentajul copiilor care sunt vaccinați cu toate cele trei vaccinuri DTP, care a scăzut de la 91% în 2016 la doar 82% anul trecut.