Connect with us

INTERNAȚIONAL

ONU avertizează cu privire la iminența unei „catastrofe” globale a declinului vaccinării împotriva bolilor mortale ale copilăriei pe fondul COVID-19

Published

on

© UNICEF

ONU a avertizat joi că se prefigurează o „adevărată catastrofă”, în contextul în care pandemia COVID-19 afectează accesul la vaccinările de rutină, expunând milioane de copii la riscul rujeolei și al altor boli mortale, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Anul trecut, 23 de milioane de copii nu au beneficiat de vaccinurile de bază ale copilăriei, în condițiile în care serviciile de sănătate obișnuite au fost afectate la nivel mondial de restricțiile menite să controleze COVID-19, iar mulți părinți au evitat clinicile deschise de teama expunerii la virus. Astfel, 202o înregistrează cea mai mare cifră de copii nevaccinați din ultimul deceniu, cu 3, 7 milioane mai mult decât în 2019, potrivit datelor publicate joi de Organizația Mondială a Sănătății și de UNICEF, agenția ONU pentru copii.

Iar declinul puternic al vaccinărilor de rutină se produce în condițiile în care multe țări au început să relaxeze restricțiile, chiar dacă pandemia este departe de a se fi încheiat. Această situație are potențialul nu numai de a crește transmiterea COVID, ci și de a permite răspândirea unor boli care altfel ar putea fi prevenite prin vaccinare.

Explicația constă în faptul că restricțiile din multe țări au oferit până acum și un tampon care proteja copiii nevaccinați împotriva expunerii la bolile copilăriei.

„În 2021, suntem în fața unei potențiale catastrofe absolute care stă să se întâmple”, a declarat reporterilor Kate O’Brien, șefa departamentului pentru vaccinuri și imunizare din cadrul OMS.

Aceasta a avertizat că există în prezent „o acumulare de copii care nu sunt imuni pentru că nu au beneficiat de vaccinuri și tot mai multe cazuri de transmitere din cauza relaxării prea timpurii a măsurilor sociale și de sănătate publică”. „Trebuie să acționăm acum pentru a-i proteja pe acești copii”, a adăugat oficialul.

De altfel, ONU a avertizat împotriva sacrificării imunizării de rutină a copiilor în graba de a lansa vaccinurile împotriva COVID.

„Chiar dacă țările se înghesuie să obțină vaccinurile COVID-19, am dat înapoi în ceea ce privește alte vaccinuri, lăsându-i pe copii expuși riscului unor boli devastatoare, dar care pot fi prevenite, cum ar fi rujeola, poliomielita sau meningita”, a avertizat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit unui comunicat. „Mai multe focare de boală ar fi catastrofale pentru comunitățile și sistemele de sănătate care se luptă deja cu Covid-19, de aceea este mai urgent ca niciodată să investim în vaccinarea copiilor și să ne asigurăm că fiecare copil este protejat”, a subliniat șeful OMS.

Datele publicate joi de OMS au arătat că un număr tot mai mare de copii din toate regiunile globului au ratat anul trecut primele doze vitale de vaccin, în timp ce alte milioane de copii au ratat vaccinările ulterioare.

Comparativ cu 2019, alte 3,5 milioane de copii au ratat primele doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive (DTP), în timp ce alte 3 milioane de copii au ratat prima doză de vaccin împotriva rujeolei, au mai arătat datele.

Poate și mai îngrijorător, până la 17 milioane de copii, care trăiesc în principal în comunități afectate de conflicte sau în zone izolate insuficient deservite sau în cartierele de mahala, nu au beneficiat probabil de niciun vaccin în 2020.

Acoperirea globală pentru toate cele trei doze de DTP a stagnat, de exemplu, la 86% în ultimii ani, dar apoi s-a prăbușit la 83% în 2020, ceea ce înseamnă că 22,7 milioane de copii au lipsit.

În ceea ce privește rujeola, care este foarte contagioasă și necesită o rată de vaccinare de cel puțin 95% pentru a evita răspândirea, rata de vaccinare la prima doză a alunecat de la 86% la 84% anul trecut, în timp ce doar 71% au primit o a doua doză.

Specialiștii au avertizat că deficitul de fonduri, dezinformarea cu privire la vaccinuri și alți factori continuă să prăbușească procentajul copiilor care sunt vaccinați cu toate cele trei vaccinuri DTP, care a scăzut de la 91% în 2016 la doar 82% anul trecut.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Consilier ucrainean: Ucraina are nevoie de furnizarea a cât mai multor arme moderne și speră în participarea activă a cancelarului federal Olaf Scholz

Published

on

© Administrația Prezidențială ucraineană

Ucraina are nevoie de furnizarea a cât mai multor arme moderne și speră în participarea activă a cancelarului federal al Germaniei, Olaf Scholz, în această chestiune. Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mykhailo Podolyak, a făcut această declarație într-un interviu acordat Tagesspiegel.

Mykhailo Podolyak a precizat că declarațiile cancelarului german indică intențiile acestuia de a schimba relațiile cu Rusia.

“Germania trebuie să ia acum o altă cale, să înțeleagă ce este cu adevărat Rusia. Este un fapt că avem nevoie de mai multe arme”, a declarat consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei.

Potrivit acestuia, Ucraina are nevoie de aprovizionarea cu artilerie cu rază lungă de acțiune și MLRS, ceea ce va face posibilă eliminarea eficientă a depozitelor logistice și tehnico-materiale ale inamicului.

În plus, Mykhailo Podolyak a subliniat importanța creșterii numărului de vehicule aeriene fără pilot.

“Sistemele antiaeriene, cum ar fi IRIS-T, cu privire la care Germania și-a anunțat disponibilitatea de a le furniza pentru a ne proteja mai bine orașele de atacurile aeriene. Avem nevoie de mai multe pentru a proteja cel puțin Kiev, Harkov, Dnipro, Mykolaiv și Odesa”, a adăugat consilierul șefului biroului președintelui.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

UE urmărește cu mare îngrijorare evoluțiile recente din Gaza și face apel la maximă reținere din partea tuturor părților

Published

on

© European Union

Uniunea Europeană urmărește cu mare îngrijorare cele mai recente evoluții din Gaza și din împrejurimi, unde escaladarea în curs de desfășurare a dus deja la un număr de victime, cu un număr de persoane ucise, inclusiv civili și o fetiță palestiniană în vârstă de cinci ani, și peste 80 de răniți, se arată în comunicatul oficial. 

UE face apel la maximă reținere din partea tuturor părților, pentru a evita o nouă escaladare și alte victime. În timp ce Israelul are dreptul de a-și proteja populația civilă, trebuie făcut totul pentru a preveni un conflict mai amplu, care ar afecta, în primul rând, populațiile civile din ambele părți și ar avea ca rezultat noi victime și mai multă suferință.

Aceste ultime evenimente evidențiază încă o dată necesitatea de a restabili un orizont politic și de a asigura o situație durabilă în Gaza.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Președintele Joe Biden îi va primi la Casa Albă, în septembrie, pe liderii din Insulele Pacificului

Published

on

© The White House/ Flickr

Preşedintele american Joe Biden îi va primi pe liderii din Insulele Pacificului la Casa Albă în luna septembrie, a anunţat sâmbătă un oficial american, pe fondul unei ofensive de cultivare a relaţiilor cu statele din această parte a globului prin care SUA vizează contracararea influenţei tot mai mari a Chinei în regiune, transmit AFP și Agerpres.

Aflată în vizită în statul polinezian Tonga, adjuncta secretarului american de stat Wendy Sherman a declarat că liderii insulelor din Pacific vor fi invitaţi la Washington pentru o întâlnire şi o cină la sfârşitul lunii viitoare, menţionând acest moment drept o “oportunitate istorică” pentru dialog.

Această iniţiativă face parte dintr-un val de navete diplomatice americane ce vizează întărirea legăturilor în Pacific în faţa unei Chine care îşi afirmă clar prezenţa în regiune.

Washingtonul a anunţat în special deschiderea de noi misiuni diplomatice în regiune. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a vizitat regiunea, iar vicepreşedinta Kamala Harris a ţinut recent un discurs la Forumul Insulelor Pacificului.

Citiți și: SUA își numesc în premieră un reprezentant în Pacific, unde vor investi 600 milioane de dolari pentru contracararea influenței Chinei

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL4 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA5 days ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.7 days ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

NATO2 weeks ago

Polonia a semnat contracte de achiziții de arme din Coreea de Sud: Învăţăm lecţia din ceea ce se întâmplă în Ucraina invadată de Rusia

Team2Share

Trending