Connect with us

SUA

Palestinienii nu vor avea dreptul să se reîntoarcă în Gaza dacă SUA preiau controlul enclavei, susține Trump

Published

on

© White House

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că planul său de a „prelua controlul asupra Gazei” nu va include un drept de întoarcere pentru cele peste două milioane de palestinieni care, potrivit lui, „nu au alternativă” decât să plece din cauza distrugerilor provocate de campania militară a Israelului, informează The Guardian.

Într-un interviu acordat lui Bret Baier de la Fox News, Trump a afirmat că va „deține” Fâșia Gaza și că aceasta va deveni „o dezvoltare imobiliară pentru viitor”. În același timp, el a susținut ideea relocării palestinienilor în Egipt și Iordania, în pofida faptului că ambele state au respins categoric această posibilitate.

Trump a anunțat că ar construi până la șase noi locații pentru palestinieni în afara Gazei, transformându-le efectiv în tabere de refugiați permanente finanțate de SUA. Întrebat dacă palestinienii vor avea dreptul de a se întoarce în Gaza, Trump a răspuns: „Nu, nu ar avea, pentru că vor avea locuințe mult mai bune.”

„Ar putea fi cinci, șase, poate două, dar vom construi comunități sigure, puțin mai departe de unde sunt acum, unde există tot acest pericol. Cu alte cuvinte, vorbesc despre construirea unui loc permanent pentru ei, pentru că, dacă ar trebui să se întoarcă acum, ar dura ani întregi până când ar putea – nu este locuibil”, a continuat el.

Planul lui Trump nu a fost discutat serios nici la Pentagon, nici la Departamentul de Stat, iar modalitățile legale și logistice prin care SUA ar putea implementa această strategie rămân neclare. Totuși, inițiativa a fost bine primită de mișcarea coloniștilor israelieni de extremă dreapta și de aliații evanghelici ai lui Trump din SUA, care susțin anexarea Fâșiei Gaza și a altor teritorii palestiniene ocupate, inclusiv Cisiordania.

„Între timp, aș deține acest loc,” a spus Trump despre Gaza. „Gândiți-vă la el ca la o dezvoltare imobiliară pentru viitor. Ar fi o bucată de pământ frumoasă. Nu s-ar cheltui prea mulți bani”.

Duminică, Navi Pillay, șefa Comisiei Independente de Ancheta a ONU privind Teritoriile Palestiniene Ocupate, a declarat pentru Politico că planul lui Trump privind „deplasarea forțată a unui grup ocupat este o crimă internațională și echivalează cu o epurare etnică.”

„Nu există nicio modalitate legală prin care Trump ar putea duce la îndeplinire această amenințare de a-i disloca pe palestinieni din pământul lor,” a subliniat Pillay.

În prezent, peste 1,5 milioane de palestinieni și descendenții acestora, care și-au pierdut casele în timpul războiului arabo-israelian din 1948, trăiesc în tabere de refugiați din Iordania, Liban, Siria, Gaza și Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Est.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

SUA

UE mai acordă încă o șansă dialogului comercial cu SUA și amână cu două săptămâni taxele anunțate în urma tarifelor impuse de Trump

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană  a amânat până la jumătatea lunii aprilie planul său de a viza produsele americane ca represalii la taxele impuse de administrația Trump asupra oțelului și aluminiului, informează Deutsche Welle.

Tarifele ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 aprilie, însă UE a decis să acorde încă două săptămâni pentru dialog, în ciuda faptului că taxele președintelui american Donald Trump au fost deja adoptate.

De asemenea, este planificat un al doilea set de tarife care vizează produsele industriale și agricole americane.

Potrivit comisarului UE pentru comerț, Maros Sefcovic, decizia a venit ca o încercare de ”a găsi o soluție reciproc acceptabilă”.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat anterior că este responsabilitatea UE să își protejeze consumatorii și întreprinderile.

Blocul celor 27 de membri era pe punctul de a restabili tarifele pentru blugi, whiskey bourbon, motociclete și unt de arahide, tarife care datează din primul mandat al lui Trump ca președinte al SUA.

Măsura UE vizează statele americane controlate de Partidul Republican al lui Trump, precum și mărfurile care, în opinia UE, ar aduce prejudicii întreprinderilor americane într-o măsură care l-ar determina pe președintele SUA să reducă taxele vamale asupra mărfurilor europene.

Franța, Spania și Italia au făcut presiuni asupra Comisiei Europene pentru a amâna măsurile, a relatat agenția franceză de presă AFP, citând două surse europene.

Conform relatării AFP, whisky-u bourbon ar putea fi, de asemenea, retras de pe lista produselor vizate. Acest lucru vine în contextul în care Trump a amenințat cu tarife de 200% pentru vinurile și băuturile spirtoase europene.

Trump ar putea aplica mai multe tarife UE la 2 aprilie, deși administrația sa nu a publicat încă toate detaliile.

Continue Reading

JAPONIA

”Vrem că continuăm discuțiile strânse între Japonia și SUA pentru a întări interoperabilitatea și capacitatea de reacție a celor două armate”, reconfirmă Tokyo

Published

on

© State Department photo/ Flickr

Japonia a reiterat vineri hotărârea sa de a-și consolida alianța militară cu SUA, după informații apărute în presă conform cărora Washigtonul a intenționa să renunțe la un proiect de extindere a forțelor americane staționate în arhipelag, informează AFP, citat de Agerpres.

În luna iulie a anului trecut, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat o decizie ”istorică” de modernizare a structurii comandamentului militar din Japonia, subliniind amenințările reprezentate de China în Indo-Pacific.

Statele Unite intenționează să reconstituie Forțele SUA din Japonia (USFJ) ca un cartier general al forțelor comune (JFHQ) care să raporteze comandantului Comandamentului SUA pentru regiunea Indo-Pacific (USINDOPACOM).

Potrivit unor informații apărute în CNN și NBC News, această decizie ar putea fi repusă în discuție de administrația președintelui Donald Trump, angajată într-o amplă campanie pentru reducerea cheltuielilor.

Purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Yoshimasa Hayashi, a declarat vineri că nu există ”nicio schimbare” în acordul încheiat între cele două țări în vederea întăririi capacităților lor de disuasiune în cadrul alianței americano-nipone.

”Vrem că continuăm discuțiile strânse între Japonia și SUA pentru a întări interoperabilitatea și capacitatea de reacție a celor două armate”, a declarat Hayashi în fața presei, fără a preciza dacă SUA au anunțat noi proiecte în Japonia.

Aceste informații, care nu au fost confirmate de Washington, citează un document de lucru, precum și un responsabil american în domeniul apărării.

Citiți și: Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică

Potrivit media americane care invocă această decizie, oprirea expansiunii prevăzute a forțelor americane în Japonia ar permite economisirea a circa 1,1 miliarde de dolari, însă ele avertizează de asemenea asupra riscului politic pe care acest lucru l-ar reprezenta pentru SUA și Japonia, reducând de asemenea comandamentul și controlul americane în regiunea Pacific.

Japonia servește drept bază pentru proiectarea puterii militare a SUA în regiunea Indo-Pacific, găzduind 54 000 de soldați americani, sute de avioane americane și singurul grup de atac de portavioane al Washingtonului dislocat în avans.

Continue Reading

SUA

MAE: Nu există nicio comunicare oficială din partea SUA privind modificarea datei de accedere a României în Visa Waiver. Ambasada României la Washington, în dialog activ cu autoritățile americane

Published

on

© U.S. Embassy Bucharest/ Facebook

Ministerul Afacerilor Externe a transmis joi seară, într-o serie de precizări de presă, că nu există nicio comunicare oficială din partea administrației Statelor Unite privind modificarea datei de accedere a României în Programul Visa Waiver al SUA.

Precizările diplomației române vin în contextul în care presa a relatat că decizia privind includerea României în programul Visa Waiver este în curs de revizuire la nivelul administrației Trump, ridicând incertitudini asupra accesului fără viză pentru cetățenii români.

“Ambasada României la Washington se află într-un dialog activ cu autoritățile americane, în contact direct cu Departamentul pentru Securitate internă (DHS), care este mandatat să implementeze accederea României în Programul Visa Waiver al Statelor Unite. Nu există în acest moment nicio comunicare oficială privind modificarea datei avute in vedere pentru actualizare sistemului de autorizare a călătoriilor – ESTA. România consideră Programul Visa Waiver ca fiind un parteneriat de securitate și avem convingerea ca operaționalizarea acestuia va contribui la securitatea frontierelor și la combaterea migrației ilegale”, a transmis MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

România ar trebui să intre oficial în programul Visa Waiver începând cu data de 31 martie, după ce fosta administrație Biden a anunțat pe data de 10 ianuarie intrarea României în programul de scutire de vize.

La momentul respectiv, secretarul american pentru securitate internă de la acea dată, Alejandro Mayorkas, în consultare cu secretarul de stat Antony Blinken, a desemnat, în mod oficial, România ca țară participantă la Programul Visa Waiver (VWP), marcând intrarea României în programul care facilitează circulația fără vize a cetățenilor români în Statele Unite, țara noastră devenind al 43-lea stat din lume inclus în acest program, iar începând cu 31 martie 2025 românii vor pot călători în SUA fără vize.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ONU12 minutes ago

Secretarul general al ONU avertizează că ”riscăm să pierdem din vedere cel mai mare dar al Europei pentru civilizație: Iluminismul”: Vocile izolaționismului sunt auzite din ce în ce mai tare

U.E.26 minutes ago

Confiscarea de către Europa a activelor înghețate ale Rusiei ar fi “un act de război”, avertizează premierul Belgiei

COMISIA EUROPEANA31 minutes ago

Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video

ROMÂNIA41 minutes ago

Președintele Patronatului în Construcții, Alexandru Fulga, la Forumul Construcțiilor 2025: În ultimii 10 ani, statul a fost unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul construcțiilor din România

ROMÂNIA57 minutes ago

CDS, partenerul Forumului Construcțiilor 2025. Alexandru Fulga a adus în prim-plan importanța fondurilor europene, relația dintre stat și sectorul privat, stabilitatea legislativă și digitalizarea industriei

SUA1 hour ago

UE mai acordă încă o șansă dialogului comercial cu SUA și amână cu două săptămâni taxele anunțate în urma tarifelor impuse de Trump

ROMÂNIA1 hour ago

Ministrul Finanțelor, la Forumul Economic al Transilvaniei: Sprijinirea firmelor românești pentru extinderea pe piețele externe trebuie să devină o prioritate

ROMÂNIA2 hours ago

Președintele interimar al Senatului a discutat la Strasbourg cu omologul spaniol despre colaborarea celor două țări în cadrul UE: România și Spania sunt legate de o prietenie puternică

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Volodimir Zelenski condamnă atacurile masive din Odesa și Zaporojie: „Ne așteptăm la o presiune reală asupra Rusiei din partea Statelor Unite, Europei și a tuturor partenerilor noștri”

ROMÂNIA2 hours ago

Germania: Bundesrat-ul aprobă un plan istoric de reformă a datoriei care va permite investiții masive de miliarde de euro în apărare

POLITICĂ1 day ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL4 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE4 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE6 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending