Parchetul spaniol cere mandat european de arestare pe numele lui Puigdemont

Parchetul spaniol cere mandat de arestare european pe numele preşedintelui catalan destituit Carles Puigdemont, transmite Euronews.

Foto: Facebook/ Carles Puigdemont

Procurorul a cerut mandate de arestare şi pe numele altor patru foşti miniştri, după ce preşedintele destituit al Cataloniei nu s-a prezentat la Adunarea Naţională, unde a fost convocat la audieri într-o anchetă cu privire la o rebeliune după ce Parlamentul catalan a declarat independenţa ”republicii catalane” faţă de Spania pe 27 octombie.

Puigdemont şi unii din miniştrii său au plecat la Bruxelles după declaraţia de independenţă şi au anunţat că nu vor da curs convocării. 

Dacă va fi găsit vinovat de acuzațiile care i se aduc – rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri – riscă să fie condamnat la până la 30 de ani de închisoare. Avocatul lui Puigdemont a declarat că acesta intenţionează să rămână în Bruxelles.

Fostul premier catalan a declarat marți, într-o conferință de presă desfășurată în capitala Belgiei, că în condițiile acțiunilor în forță ale guvernului de la Madrid a decis să „încetinească” procesul independenței Cataloniei și se va întoarce acolo numai dacă va primi „garanții” din partea executivului spaniol privind un ”proces corect”. Puigdemont a susținut că, în opinia sa justiția spaniolă este ”politizată”, negând totodată că ar intenționa să ceară azil politic în Belgia, dar va rămâne acolo pentru a fi ”în siguranță”.

Astăzi, nouă membri ai fostei administrații catalane au fost audiați, iar procuratura a cerut ca opt să fie încarceraţi, iar unul să fie eliberat pe cauţiune.

Citiți și: Liderul catalan demis, Carles Puigdemont: Nu mă aflu în Belgia pentru a solicita azil politic

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.