EVENIMENTE
Paris – Bucureşti – Lisabona – privilegiul unei călătorii fără escală
Published
11 years agoon
Documentarul “Afacerea Tănase. Leapşa pe murite”, de Ionuţ Teianu şi expoziţia “Paris connu et inconnu”, de Carmen Lăzărescu, vor încheia Sărbătoarea Francofoniei din capitala Portugaliei, informează Institutul Cultural Român (ICR).
A devenit deja o tradiţie ca, în fiecare an, Sărbătoarea Francofoniei din capitala Portugaliei să se încheie cu un eveniment complex, cu semnificaţie deosebită, organizat de Institutul Cultural Român din Lisabona. În 2014, pentru a onora prestigiul câştigat, ICRL a invitat doi artişti români care s-au impus pe scena culturală din oraşul de adopţie, Parisul, prin originalitatea şi consistenţa operei lor.
Scriitorul Virgil Tănase va fi prezent sâmbătă 22 martie la premiera lusitană a filmului Afacerea Tănase. Leapşa pe murite de Ionuţ Teianu. În documentar este repovestită, într-o viziune bazată pe informaţii apărute în ultimii ani, rocambolesca aventură al cărei erou a fost, fără voie, invitatul din acest an al ICR Lisabona. La finalul proiecţiei, Virgil Tănase va susţine o conferinţă despre condiţia scriitorului exilat, despre provocările cărora trebuie să le facă faţă, şi va răspunde întrebărilor adresate de public. Proiecţia va începe la orele 20.30 şi va fi precedată, începând cu ora 19, de vernisajul expoziţiei de fotografie Paris connu et inconnu semnată deCarmen Lăzărescu. Selecţia de 54 de lucrări este o declaraţie de dragoste faţă de Oraşul Lumină, dar şi o meditaţie atentă, scormonitoare asupra ştiutelor-neştiutelor convergenţe spirituale româno-franceze. Originalitatea artistului, în această excursie provocatoare, se manifestă în capacitatea de a descoperi unghiuri surprinzătoare, revelatoare, prin care locurile comune ale urbanului parizian, de la Tour Eiffel la Dôme des Invalides, devin sursă de evocare, ecouri ale unei lumi de dincolo de aparenţe şi, simultan, izvor de lirism. La toate acestea se adaugă lectura tipică românului care i-a devorat în anii formării ca intelectual pe Eugen Ionescu, Mircea Eliade, Constantin Brâncuşi, Theodor Pallady, Horia Creangă, Duiliu Marcu, George Enescu dar şi pe Paul Valéry, Paul Morand, Lecomte de Noüy sau Albert Galleron.
Afacerea Tănase. Leapşa pe murite (Libra Film, 2013 – regia: Ionuţ Teianu; scenariul: Liviu Tofan, Ionuţ Teianu) este un film documentar care propune o reconstituire palpitantă a senzaţionalei afaceri de spionaj ce a ţinut prima pagină a presei franceze din vara anului 1982. Personajele principale – dizidenţii Virgil Tănase şi Paul Goma, împreună cu spionul Matei Haiducu – participă la reconstituire prin mărturii actuale sau din epocă, susţinuţi de relatările unui fost director adjunct al serviciului francez de contrainformaţii. Scenariul documentarului are la bază cărţile „Leapşa pe murite” (Virgil Tănase, Ed. Adevărul, 2011) şi „A patra ipoteză” (Liviu Tofan, Polirom, 2012).
Expoziţia Paris connu et inconnu este un eseu fotografic care încearcă să restituie faţa nevăzută a unui oraş cunoscut mai degrabă prin reclame turistice şi clişee culturale. Această abordare este de fapt un pretext pentru a regăsi urmele unor români celebri care au trăit la Paris şi care reprezintă punţi între cultura română şi cea franceză. Parisul, prin efervescența spirituală, farmecul și eleganța sa urbană, a fost întotdeauna, în imaginarul intelectualităţii românești din Micul Paris, un paradis al artelor, un pol iradiant al libertăţii de cuget şi de expresie, iar din această perspectivă, personajele celebre invocate de Carmen Lăzărescu, şi cărora le regăsim duhul trecerii pe malurile Senei, sunt şi expresia propriilor noastre aspiraţii şi ispite. Expoziţia va fi deschisă până pe 6 aprilie 2014.
Virgil Tănase este regizor şi profesor, romancier, dramaturg şi eseist de expresie română şi franceză, stabilit la Paris. Născut în 1945 la Galaţi, este absolvent de filologie şi regie. Interzis în România anilor ’70, debutează în 1976 la Paris cu romanul Portret de om cosind în peisaj marin (Flammarion, 1976), care îl recomandă drept un scriitor important al curentului oniric. La Paris va obţine sub îndrumarea lui Roland Barthes un doctorat în sociologia şi semiologia artelor şi literelor cu o teză intitulată Semiologia regiei de teatru. Urmează alte romane şi eseuri publicate la Gallimard, Flammarion, Hachette, şi Non Lieu dar şi la edituri din Spania, Italia, Brazilia şi Japonia. După 1989 câteva din cărţile sale au fost publicate şi în România.
A primit Premiul de Literatură al Uniunii Latine, Premiul de Dramaturgie al Academiei Române şi Premiul de Memorialistică al Muzeului Naţional al Literaturii Române. Membru în juriul premiului Jean Monnet pentru literatură europeană, Virgil Tănase este Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor (Franţa) şi Cavaler al Ordinului Serviciu Credincios (România).
Ionuţ Teianu este un cineast român stabilit la Paris, autor al scenariului filmului Despre oameni si melci, regizat de Tudor Giurgiu şi director de imagine al filmului Piaţa Universităţii de Stere Gulea (1991). A câştigat, cu Afacerea Tănase. Leapşa pe murite Premiul Special acordat documentarului românesc la Astra Film Festival (Sibiu, 2013). Acest din urmă film a fost prezentat şi la festivalul de la Biarritz (2014) unde a cules aprecieri unanime.
Carmen Lăzărescu este un arhitect şi fotograf român stabilit la Paris în 1990. Începând cu 2003 i-au fost publicate numeroase fotografii în Chasseur d`Images,Réponses Photo sau Photofan. A deschis numeroase expoziţii personale, dintre care menţionăm: Epaves (2007), L’art du hasard, Impressions – Soleil levant(2009), şi Portraits nature (2011) la Galerie 3F din Paris, Art du hasard la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti (2009), şi Portraits Nature la galeria Ohno din Tokio (2013).
.
You may like
Ministrul Apărării remarcă solidaritatea în cadrul NATO: Înțelegem problemele sudului, iar Portugalia înțelege că ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne doar în Marea Neagră
Spania și Portugalia nominalizează două candidate pentru funcția de comisar european în Comisia von der Leyen II. Sunt vizate o poziție de vicepreședinte și un portofoliu economic
Șapte state UE cer Venezuelei „să publice rapid documentele electorale”, după realegerea președintelui Nicolas Maduro, „pentru a garanta transparența și integritatea”
“Consens neobișnuit de rapid pentru funcțiile de top din UE” vs. “liderii nu vin la Bruxelles să aprobe un acord”: Cei 4 lideri care ar urma să conducă Uniunea
Începe bătălia pentru conducerea UE: Premierul portughez anunță că-l susține pe predecesorul său Antonio Costa pentru funcția de șef al Consiliului European
Liderii din 18 țări, între care Joe Biden, Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, fac un apel la eliberarea imediată a tuturor ostaticilor din Gaza
EVENIMENTE
Nicușor Dan este laureatul Premiului ICDE România Europeană 2024
Published
4 days agoon
December 4, 2024Primarul Capitalei, Nicușor Dan, este cel de-al șaselea laureat al Premiului ICDE România Europeană, acordat anual de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană din Cluj-Napoca.
Acesta se alătură unei galerii de personalități și organizații prestigioase din România și Republica Moldova, precum Excelența Sa Maia Sandu, Asociația Dăruiește Viață, doamna Laura Codruța Kövesi, doamna Emilia Șercan și Asociația VeDem Just, care au avut o contribuție decisivă la promovarea valorilor europene și la consolidarea democrației în societatea românească.
“Premiul acordat în acest an recunoaște și recompensează, printre altele, verticalitatea, perseverența, echilibrul, înțelepciunea și hotărârea de care a dat dovadă domnul Nicușor Dan în lunga sa activitate civică și politică. Credem că domnia sa întruchipează modelul de om politic european autentic, aflat mereu în slujba cetățenilor pe care-i reprezintă”, a transmis ICDE într-un comunicat.
Ceremonia de decernare a Premiului România Europeană va avea loc la Cluj, vineri, 6 decembrie 2024, începând cu ora 14.30, în sala Robert Schuman a Facultății de Studii Europene, în cadrul unei conferințe organizate de Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai în colaborare cu Centrul EUXGLOB al aceleiași facultăți și cu ICDE.
EVENIMENTE
Colegiul Medicilor Stomatologi din București va marca 20 de ani de la înființare, într-un eveniment aniversar de amploare, intitulat CMSB 2.0
Published
2 weeks agoon
November 21, 2024By
REDACTIAColegiul Medicilor Stomatologi din București (CMSB) va marca 20 de ani de la înființare, într-un eveniment aniversar de amploare, intitulat CMSB 2.0. Celebrarea va avea loc la data de 29 noiembrie 2024 la JW Marriott Bucharest Grand Hotel și va reuni personalități marcante din domeniul stomatologiei din România și din străinătate.
Evenimentul va debuta cu o sesiune educațională de excepție, programată între orele 9:00 și 18:00, unde participanții vor avea ocazia să descopere cele mai noi tendințe și inovații din domeniul stomatologiei, să interacționeze cu experți de renume și să-și consolideze cunoștințele profesionale.
La finalul zilei, aniversarea va continua cu un moment festiv, dedicat consolidării relațiilor profesionale și celebrării celor două decenii de activitate ale CMSB, organizație care a avut un impact semnificativ în promovarea sănătății orale și a excelenței în practica stomatologică.
Vă invităm să fiți alături de CMSB la această celebrare istorică, să creați noi conexiuni profesionale și să contribuiți la dezvoltarea comunității stomatologice din București.
Pentru detalii suplimentare și înscrieri, vă rugăm să accesați https://evenimentecmsb.ro/
EVENIMENTE
CaleaEuropeană.ro, partenerul media al primei ediții „Moldova Security Forum”. Redactorul-șef Robert Lupițu va modera primul panel, intitulat „NATO at 75. Evolving Partnerships for peace and security”
Published
3 weeks agoon
November 18, 2024By
REDACTIABiroul Fundației Konrad Adenauer în Republica Moldova, Oficiul de legătură NATO în Republica Moldova și Institutul pentru Politici și Reforme Europene organizează prima ediție a Moldova Security Forum (MSF), în perioada 19 – 20 noiembrie, la Chișinău. CaleaEuropeană.ro este partenerul media al forumului ce oferă o platformă unică pentru dezbateri la nivel înalt privind politicile de securitate, parteneriatele UE și NATO și viitorul rezilienței în Republica Moldova și în afara acesteia.
Robert Lupițu, redactorul-șef al CaleaEuropeană.ro, va modera primul panel al forumului, intitulat „NATO at 75. Evolving Partnerships for peace and security”, care se va bucura de participarea ministrului apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, a asistentului secretarului general al NATO pentru inovare și securitate cibernetică, Jean-Charles Ellermann-Kingombe, a fostului purtător de cuvânt al Alianței, Oana Lungescu, și a analistului Anatol Țăranu. Reflectând asupra călătoriei de 75 de ani a NATO ca cea mai de succes și mai puternică Alianță din istorie, această sesiune va aborda importanța securității cooperative într-un peisaj global în schimbare și viitorul parteneriatului de lungă durată dintre NATO și R. Moldova.
Deschiderea Forumului va avea loc marți, 19 noiembrie 2024, ora 9:30, în incinta Hotelului „Radisson Blu Leogrand”, str. Mitropolit Varlaam 77, or. Chișinău.
Moldova Security Forum este un eveniment de anvergură dedicat abordării celor mai mari provocări de securitate națională și regională, cu un accent special pe amenințările hibride, dezinformare, amenințările cibernetice și ascensiunea inteligenței artificiale. Forumul va reuni oficiali de rang înalt, politicieni academicieni, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și experți din diverse domenii, pentru a facilita dialogul și colaborarea.
Principalele subiecte ale forumului
Ziua 1
- Viziunea de securitate a Moldovei și stabilitatea regională;
- Rolul UE ca actor de securitate în regiunea Mării Negre. Modul în care parteneriatele europene consolidează reziliența regională;
- Parteneriatele NATO pentru pace și securitate – Reflectând asupra parteneriatelor pentru pace și securitate;
- Stabilitatea strategică în regiunea Mării Negre.
Ziua 2
- Agenda privind femeile, pacea și securitatea. Consolidarea rolurilor de gen în prevenirea conflictelor și consolidarea păcii;
- Reziliența democratică în următorii ani electorali. Provocări și oportunități pentru menținerea unor sisteme democratice puternice și reziliente în timpul următoarelor cicluri electorale;
- Contracararea dezinformării și consolidarea rezilienței societății. Confruntarea cu amenințările manipulării online, FIMI și rolul tehnologiei în evoluție;
- Gestionarea crizelor ca element-cheie pentru consolidarea rezilienței. Cum pot fi concepute, consolidate și optimizate cadrele instituționale pentru a răspunde rapid și eficient la diverse situații de urgență, inclusiv dezastre naturale, amenințări la adresa sănătății publice sau crize politice;
- Frontierele securității cibernetice: Navigarea în revoluția IA pentru securitatea națională;
- Criza climatică și nevoia de tranziție ecologică: modul de adaptare.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Adrian Zuckerman, fost ambasador SUA: România a trecut “prin cel mai mare atac hibrid pornit de Rusia împotriva oricărei țări”. Bucureștiul trebuie să invoce articolul 4 al NATO
Ucraina: Interferența Rusiei în alegerile din România confirmă că planurile agresive ale Kremlinului se extind la UE și NATO, afirmă șeful diplomației de la Kiev
Ursula von der Leyen, după discuția cu Klaus Iohannis: Comisia va lucra pentru ca platformele online să respecte normele UE privind alegerile din Europa
Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, prezintă cinci măsuri concrete pentru ca românii să-și recapete încrederea în instituțiile democratice
Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România
România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale
Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale
Antonio Costa organizează primul summit al liderilor europeni. Situația din Ucraina, extinderea UE și relația transatlantică, subiecte pe agendă
Ucraina și Italia doresc o coordonare mai strânsă la nivelul liderilor europeni pentru a spori furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Kiev
EXCLUSIV Daniel Fried, expert Atlantic Council: Interferența Rusiei vizează realizările democratice ale României după 1989. Decizia controversată a CCR, luată în contextul unor acuzații “credibile” de ingerință externă
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Trending
- U.E.1 week ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- POLITICĂ6 days ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- INTERVIURI4 days ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- POLITICĂ3 days ago
Calea Europeană a sesizat Curtea Constituțională, solicitând reluarea turului întâi al alegerilor prezidențiale în condiții de legalitate
- NATO3 days ago
SUA, reacție după raportul desecretizat al CSAT: Îndepărtarea României de alianțele occidentale ar avea “un impact negativ grav” asupra cooperării SUA-România în domeniul securității