Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Parlamentul European a decis: În ce comisii parlamentare vor activa cei 32 de eurodeputați români

Published

on

© European Parliament

Parlamentul European a votat miercuri asupra numărului de eurodeputați din cele 20 de comisii și 2 subcomisii, componența acestora fiind anunțată ulterior de către grupurile politice.

În urma votului de miercuri din sesiunea plenară, a fost confirmat numărul de eurodeputați, inclusiv români, pentru fiecare comisie și subcomisie.

Astfel, cei mai mulți eurodeputați români (cinci) vor activa în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.

Patru vor activa în Comisia pentru dezvoltare regională și câte trei în Comisia pentru bugete, în Comisia pentru control bugetar, în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor, în Comisia pentru transport și turism, în Comisia pentru agricultură și dezvoltare regională și Comisia pentru petiții.

Câte doi eurodeputați români vor face parte din Comisia pentru afaceri externe, din Subcomisia pentru securitate și apărare, din Comisia pentru comerț internațional, din Comisia pentru ocuparea forței de muncă, din Comisia pentru industrie, cercetare și energie și din Comisia pentru afaceri constituționale.

Un singur eurodeputat român va fi membru în plin în Comisia pentru afaceri economice și monetare.

În total, sunt cinci comisii parlamentare din care nu va face parte niciun român: Comisia pentru dezvoltare, Comisia pentru pescuit, Comisia pentru cultură și educație, Comisia pentru afaceri juridice și Comisiia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen.

Comisie parlamentarăNumăr de deputațiDeputați români
Afaceri externe AFET71Traian Băsescu (PPE)

Claudiu Manda (S&D)

Drepturile omului DROI (subcomisie)30Eugen Tomac (PPE)
Securitate și apărare SEDE (subcomisie)30Traian Băsescu (PPE)

Claudiu Manda (S&D)

Dezvoltare DEVE26
Comerț internațional INTA41Mihai Tudose (S&D)

Iuliu Winkler (PPE)

Bugete BUDG41Clotilde Armand (Renew Europe)

Siegfried Mureşan (PPE)

Nicolae Ștefănuță (Renew Europe)

Control bugetar CONT30Corina Crețu (S&D)

Cristian Ghinea (Renew Europe)

Claudiu Manda (S&D)

Afaceri economice și monetare ECON60Cristian Buşoi (PPE)
Ocuparea forței de muncă și afaceri sociale EMPL55Dragos Pîslaru (Renew Europe)

Eugen Tomac (PPE)

Mediu, sănătate publică și siguranță alimentară ENVI76Cristian Buşoi (PPE)

Rovana Plumb (S&D)

Nicolae Ștefănuță (Renew Europe)

Industrie, cercetare și energie ITRE72Adina Vălean (PPE)

Dan Nica (S&D)

Piața internă și protecția consumatorilorIMCO45Vlad Botoș (Renew Europe)

Maria Grapini (S&D)

Dan Motreanu (PPE)

Transport și turism TRAN49Gheorghe Falcă (PPE)

Marian-Jean Marinescu (PPE)

Cristian Terheș (S&D)

Dezvoltare regională REGI43Adrian Benea (S&D)

Corina Crețu (S&D)

Cristian Ghinea (Renew Europe)

Mircea Hava (PPE)

Agricultură și dezvoltare rurală AGRI48Carmen Avram (S&D)

Daniel Buda (PPE)

Dacian Cioloș (Renew Europe)

Pescuit PECH28
Cultură și educație CULT31
Afaceri juridice JURI25
Libertăți civile, justiție și afaceri interneLIBE68Vasile Blaga (PPE)

Rareș Bogdan (PPE)

Tudor Ciuhodaru (S&D)

Ramona Strugariu (Renew Europe)

Dragoș Tudorache (Renew Europe)

Afaceri constituționale AFCO28Maria Grapini (S&D)

Lorant Vincze (PPE)

Drepturile femeii și egalitatea de genFEMM35
Petiții PETI35Gheorghe Falcă (PPE)

Cristian Terheș (S&D)

Lorant Vincze (PPE)

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, sprijină alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei creată de 12 consilii județene din nordul țării: Județele de graniță nu trebuie să mai fie la periferia Europei

Published

on

© Victor Negrescu/ Facebook

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, anunță că s-au pus bazele unei alianțe pentru viitorul Nordului României.

”12 consilii județene din Nord-Vestul și Nord-Estul României au făcut ceva care trebuie să devină un exemplu de bună practică: au decis să lucreze împreună. Au pus pe masă idei, proiecte, soluții și au format o alianță pentru dezvoltare cu impact direct în comunitățile lor. Este vorba despre o platformă de cooperare regională care să pună România în prim-planul fondurilor destinate reconstrucției Ucrainei”, a anunțat Negrescu într-un mesaj publicat pe platforma de socializare Facebook.

Acesta a explicat că finanțarea europeană poate genera:

  • investiții în infrastructură și logistică,
  • parteneriate economice și transfrontaliere,
  • proiecte comune pe fonduri europene,
  • mai multe oportunități pentru administrațiile locale, universități și antreprenori.

Primul pas este reprezentat de podul peste Tisa, construit de CJ Maramureș cu o companie românească, pentru care Uniunea Europeană a alocat circa 50 de milioane de euro.

Citiți și: ADR Nord-Est și ADR Nord-Vest, alături de cele 12 consilii județene din cele două regiuni, au semnat Acordul de Parteneriat „Alianța regională pentru reconstrucția Ucrainei”

”Am fost onorat să susțin acest demers și să fiu alături de colegii mei, președinții consiliilor județene, care dau un semnal clar: dezvoltarea nu ține cont de granițe politice, ci de viziune și curaj. Am fost bucuros să contribui cu patronajul Comitetului European al Regiunilor și cu mesajul de sprijin al Comisarului European pentru Extindere, Marta Kos. Județele de graniță nu trebuie să mai fie la periferia Europei, ci pot să fie acum în centrul unui proiect european de reconstrucție care se poate ridica la peste 450 de miliarde de euro”, a subliniat vicepreședintele Parlamentului European.

Victor Negrescu a transmis felicitări pentru inițiativă și pentru ”modul în care au reușit să aducă împreună atâtea administrații locale”.

”Este un exemplu de leadership local cu impact național”, a mai spus eurodeputatul.

El a evidențiat impactul pozitiv pe care îl poate avea această alianță asupra României.  

”În contextul reconstrucției regionale și al fondurilor europene disponibile, această alianță poate transforma Nordul României într-un pol de stabilitate, cooperare și dezvoltare, o zonă de oportunitate care să facă regiunea atractivă pentru tânăra generație. România are nevoie de mai multe astfel de inițiative. De lideri locali care gândesc pe termen lung și construiesc în echipă”, a conchis Negrescu.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Dan Motreanu: PPE susține menținerea unor bugete consistente pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună

Published

on

© European Union 2025 - Source : EP

Partidul Popular European susține menținerea unor bugete consistente pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună (PAC), a transmis eurodeputatul Dan Motreanu într-o postare pe Facebook.

„În calitate de europarlamentar, am apărat principiile pe care se bazează aceste instrumente esențiale pentru dezvoltarea României. Mă bucur că ideile pe care le-am susținut au fost incluse în documentul grupului PPE privind bugetul UE 2028-2034”, a subliniat el.

Deputatul european a amintit că România beneficiază de 31,5 miliarde de euro prin Politica de Coeziune 2021-2027 și de 15,83 miliarde de euro prin Politica Agricolă Comună 2023-2027.

„Grupul PPE subliniază că viitorul buget al UE nu trebuie să fie inspirat din PNRR, ceea ce ar însemna ca finanțarea UE să fie condiționată de îndeplinirea unor jaloane și ținte la nivel național. M-am opus în permanență centralizării Politicii de Coeziune”, a completat eurodeputatul.

Mai mult, Dan Motreanu a subliniat că autoritățile locale, care cunosc cel mai bine nevoile comunităților, trebuie să aibă un rol mai important în luarea deciziilor și nu pot fi penalizate pentru reforme neimplementate la nivel național.

„Grupul PPE propune ca finanțarea pentru agricultură să rămână cel puțin la același nivel ca în prezent, astfel încât să garanteze sprijinul necesar pentru fermieri și dezvoltarea rurală”, a adăugat acesta. 

În final, Dan Motreanu a subliniat că bugetul Politicii de Coeziune trebuie să rămână cel puțin la același nivel ca în prezent și să continue sprijinul pentru dezvoltarea regională, reducerea diferențelor dintre regiuni și o creștere economică echilibrată în toate zonele UE.

„Prin apartenența PNL la PPE, partidul cu cei mai mulți europarlamentari, putem apăra eficient interesele României în Parlamentul European”, a concluzionat europarlamentarul. 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Vicepreședintele PE Victor Negrescu: Viitorul guvern al României trebuie să facă din transformarea digitală o prioritate națională

Published

on

© Victor Negrescu / Facebook

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a transmis miercuri că viitorul guvern al României trebuie să facă din transformarea digitală o prioritate națională, subliniind că digitalizarea înseamnă eficiență, costuri mai mici, acces mai rapid la servicii publice și mai multă transparență.

„Viitorul Guvern al României trebuie să facă din transformarea digitală o prioritate națională. Pentru că digitalizarea înseamnă eficiență, costuri mai mici, acces mai rapid la servicii publice și mai multă transparență. Pentru că un stat modernizat este un stat mai apropiat de cetățeni, mai puțin birocratic și mai corect. Digitalizarea democratizează relația cu statul și ne face egali în fața sistemului”, a scris Negrescu, pe Facebook.

Potrivit europarlamentarului, la Bruxelles, discuțiile se concentrează pe inteligența artificială, suveranitatea digitală și dezvoltarea unor tehnologii etice.

„Am gestionat multe dosare europene în acest domeniu, organizat zeci de conferințe și obținut milioane de euro pentru digitalizare. România nu are voie să rămână în urmă. Avem IT-iști de excepție, soluții inteligente și oameni care vor o administrație modernă. Trebuie doar să vrem și să acționăm”, a adăugat Victor Negrescu. 

De asemenea, la EU Digital Summit, Victor Negrescu a evidențiat potențialul României și importanța unei digitalizări incluzive, subliniind că digitalizarea trebuie să fie despre oameni și o viață mai ușoară, nu despre servere sau proceduri învechite transferate în format electronic.

„Cetățenii nu mai vor promisiuni, ci aplicații care funcționează, documente digitalizate, școli în care copiii au acces la o educație axată pe viitor, spitale cu sisteme integrate, instituții care nu cer hârtii. Digitalizarea este despre oameni, despre o viață mai ușoară, nu despre servere sau aceleași proceduri învechite în format electronic. Schimbarea trebuie să fie reală și accesibilă pentru toți”, a concluzioant deputatul european. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL22 minutes ago

Ministrul Emil Hurezeanu: România și SUA, un parteneriat de 145 de ani, în care ”voința noastră comună rămâne neschimbată”

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Apelul premierului Poloniei: Europa și SUA trebuie să-și unească eforturile pentru a opri escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Poziția Franței privind situația din Orientul Mijlociu: Susținem pacea și stabilitatea, dar nu vrem un Iran dotat cu arme nucleare

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Într-un apel cu președintele Israelului, Ursula von der Leyen a îndemnat toate părțile să acționeze cu ”maximă reținere”

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Comisar european: Energia nucleară are un rol de jucat în construirea unui sistem energetic mai rezilient și mai curat

G721 hours ago

În preambulul summitului G7, Ucraina primește din partea Comisiei Europene o nouă tranșă de un miliard de euro, parte din contribuția UE la inițiativa G7

ENERGIE21 hours ago

Burduja, la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Albina, unul dintre cele mai mari din România: Adăugăm încă 60 MW pentru producția energetică verde, locală și accesibilă

IRAN21 hours ago

Trump avertizează Iranul după ce Israel a atacat instalații nucleare iraniene: “Încheiați un acord înainte să nu mai rămână nimic”

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune

U.E.22 hours ago

UE, îngrijorată de situația din Orientul Mijlociu după atacurile israeliene asupra Iranului: Suntem gata să sprijinim orice eforturi diplomatice de dezescaladare

INTERNAȚIONAL1 day ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL2 days ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO3 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA3 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.4 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending