Parlamentul European adoptă rezoluţia pentru protejarea minorităţilor sexuale

European-parliament-strasbourg-insideUE trebuie să pună fundamentele unei direcţii concrete pentru respectarea drepturilor fundamentale ale lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transsexualilor şi hermafrodiţilor (LGBTI), anunţă rezoluţia adoptată miercuri de Parlamentul European, potrivit Adevarul.ro.

Raportul Lunacek -care stă la baza acestei rezoluţii- a provocat controvese în UE, unde unele grupuri de activişti pentru promovarea familiei tradiţionale acuză o discriminare pozitivă a comunităţii LGBTI şi o încercare de deformare a valorilor de bază ale societăţii. Potrivit unui studiu efectuat de Agenţia UE pentru Drepturile Fundamentale, 47% dintre oamenii care aparţin minorităţilor sexual se simt discriminaţi sau hărţuiţi, iar 26% au fost atacaţi fizic sau ameninţaţi în ultimii cinci ani.

„Homofobia nu mai trebuie tolerată în Europa, în niciun fel. Foarte mulţi dintre noi, lesbiene, homosexualii, transsexualii sau hermafrodiţii, am trăit toată viaţa în frică. Frica de a ne ţine de mână pe stradă, frica de a fi strigaţi într-un fel sau altul, frica de a fi daţi afară din şcoală, din casă sau de la slujbe. Raportul meu spune că UE trebuie să acţioneze asupra acestor lucruri, pentru ca şi noi să ne bucurăm de drepturile garantate de Uniunea Europeană“, a declarat raportoarea Ulrike Lunacek (Partidul Verzilor). Rezoluţia a fost adoptată de Parlamentul European miercuri, 4 februarie, cu 394 de voturi la 176, cu 72 de abţineri.

Documentul prevede ca statele membre, Comisia Europeană şi agenţiile UE să lucreze împreună pentru a contura o strategie clară, în scopul protejării drepturilor fundamentale pentru minorităţile sexuale, asemenătoare strategiilor UE împotriva discriminării de gen, etnie sau disabilităţi.

Textul citează foarte exact faptul că statele membre trebuie să implementeze măsuri complexe pentru a asigura respectarea drepturilor fundamentale garantate de UE, pentru comunitatea LGBTI. Alături de formele de expresie rasiste şi xenofobe, care sunt deja incriminate, vor intra şi incitarea la ură faţă de identitatea de gen şi orientarea sexuală. În acest sens, se vor revizui legile statelor membre, potrivit Parlamentului European. În domeniul educaţiei, Comisia Europeană va propune la recomandarea Parlamentului European implementarea unor programe educaţionale care să combată discriminarea minorităţilor sexuale. În acest sens, se vor redacta materiale educative pentru sistemul pre-universitar, inclusiv la clasele primare. Statele membre vor decide în ce formă vor fi implementate aceste noi cerinţe.

.

One Response to Parlamentul European adoptă rezoluţia pentru protejarea minorităţilor sexuale

  1. Pingback: Parlamentul European adoptă rezoluţia pentru protejarea minorităţilor sexuale | Radio GRADO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.