S&D
Partidul Socialiștilor Europeni: Doar o societate feministă este o societate corectă
Published
5 years agoon

Doar o societate feministă este o societate corectă, este mesajul transmis de Partidul Socialiștilor Europeni (PES), în contextul în care solicită amplificarea vocii femeilor în societate și în procesul decizional ținând cont de aportul acestora în gestionarea pandemiei de coronavirus, dar și în general, în câmpul muncii.
„Surpriză, surpriză, carantina a fost și mai solicitantă pentru femei decât a fost pentru bărbați. Femeile reprezintă majoritatea lucrătorilor de prima linie (asistente medicale, lucrători în unități de îngrijire, personal de curățenie, casiere de supermarket…). Acasă, majoritatea femeilor sunt cele care asigură buna desfășurare a vieții de familie de zi cu zi – treburile gospodărești, asigurându-se că copiii nu rămân în urmă la școală și având grijă de persoanele dependente”, subliniază PES.
De asemenea, violența de gen a crescut în timpul carantinării, pe măsură ce izolarea și lipsa de asistență pentru victime și-au spus cuvântul, mai atrag atenția socialiștii europeni.
„Noi, femeile ne dorim o parte echitabilă în recuperare. Vrem să fim la masa deciziilor. Doar o societate feministă este o societate corectă”, este mesajul transmis de femeile social-democrate, în numele tuturor reprezentantelor sexului frumos.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
NATO schimbă limbajul referitor la climă, gen și diversitate pentru a evita represaliile din partea administrației Trump
Franța critică „ingerința” SUA în programele de diversitate ale companiilor, după ce ambasada americană la Paris a avertizat firmele franceze să renunțe la acestea
Nemulțumire în Parlamentul European față de intenția CE de a ocoli instituția pentru aprobarea mai rapidă a noului instrument financiar SAFE destinat consolidării capacităților de apărare ale țărilor din UE
Serviciul de informații externe al Germaniei: Pandemia COVID-19 ar fi putut fi declanșată de un accident de laborator în Wuhan
Eurostat: România, printre țările aflate la coada clasamentului european când vine vorba de ponderea femeilor membre în Parlament
Vicepreședintele PES Victor Negrescu face apel la ”o nouă abordare din partea social-democraților europeni în combaterea extremismului și populismului”: Trebuie să ieșim din defensivă
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, atrage atenția asupra pericolului subfinanțării politicii de coeziune: Este unul dintre cele mai puternice instrumente europene care asigură unitatea și prosperitatea. Nu este un moft
Published
4 weeks agoon
April 2, 2025By
Teodora Ion
Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a atras atenția, într-o intervenție susținută în plenul legislativului european, asupra pericolului subfinanțării politicii de coeziune în Uniunea Europeană, în contextul unor discuții recente privind redirecționarea fondurilor către alte priorități.
”Politica de coeziune este unul dintre cele mai puternice instrumente europene. Este expresia concretă a solidarității dintre statele membre și regiunile Uniunii. Fără aceasta, Europa s-ar rupe în două: între regiuni dezvoltate și regiuni lăsate în urmă”, a declarat eurodeputatul Victor Negrescu.
Într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro, europarlamentarul român a subliniat că procesul de revizuire de la mijlocul perioadei bugetare reprezintă o oportunitate de a corecta deficiențele actuale, de a accelera implementarea fondurilor europene și de a demonstra impactul lor real în viața cetățenilor.
Totodată, a lansat un apel direct către Comisia Europeană să își afirme clar susținerea pentru menținerea politicii de coeziune după 2027.
”Nu putem permite ca o politică vitală pentru echitatea europeană să fie subfinanțată sau marginalizată. Sunt voci care pun sub semnul întrebării viitorul coeziunii, iar Comisia trebuie să spună clar: <<nu>> acestor modificări. Coeziunea nu este un moft. Este garanția unei Europe unite, echilibrate și prospere”, a avertizat vicepreședintele Parlamentului European.
Eurodeputatul Victor Negrescu este o voce constantă în promovarea politicii de coeziune la nivel european, contribuind activ prin rapoartele și amendamentele sale la alocarea de fonduri suplimentare pentru dezvoltarea regiunilor mai puțin avantajate din Uniune și în special din România.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Gabriela Firea a depus o serie de amendamente la Directiva privind stagiarii care urmăresc să asigure stagiarilor ”condiții echitabile de muncă și de protecție adecvată”
Published
1 month agoon
March 26, 2025By
Teodora Ion
Eurodeputatul Gabriela Firea, membră a Comisiei pentru Cultură și Educația din Parlamentul European, a depus o serie de amendamente la Directiva privind stagiarii care urmăresc ”să asigure un cadru legal clar, care să împiedice abuzurile și să garanteze că stagiile sunt cu adevărat oportunități de învățare, nu forme mascate de exploatare”.
”Am susținut și voi susține mereu tinerii și drepturile lor. Stagiarii trebuie să beneficieze de condiții echitabile de muncă și de protecție adecvată, nu să fie folosiți ca forță de muncă ieftină”, a subliniat Gabriela Firea.
Cele trei obiective ale amendamentelor propuse:
Remunerare echitabilă: Gabriela Firea a propus ca stagiarii să beneficieze de o remunerație adecvată, evitând astfel situațiile în care aceștia sunt nevoiți să aleagă între acumularea de experiență profesională și asigurarea mijloacelor de subzistență.
Acces la protecție socială: ”Este vital ca stagiarii să beneficieze de asigurări de sănătate, contribuții la pensie și alte drepturi de bază, similar angajaților obișnuiți”, a subliniat eurodeputatul.
Prevenirea abuzurilor: Amendamentele depuse de aceasta vizează implementarea unor mecanisme clare pentru a împiedica utilizarea stagiilor ca substitut pentru locurile de muncă permanente, asigurându-se că acestea nu sunt folosite pentru a disimula raporturi de muncă obișnuite.
Gabriela Firea a anunțat că amendamentele vor fi votate în curând în Comisia pentru Cultură și Educație din Parlamentul European! Și vor fi aplicate în toate statele europene, inclusiv în România.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Victor Negrescu, vicepreședintele PE, subliniază rolul cheie al societății civile în asigurarea unei ”Europe mai unite, mai democratice și mai reziliente”: Împreună, putem apăra valorile europene
Published
1 month agoon
March 24, 2025By
Teodora Ion
Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a participat la Săptămâna Societății Civile, un eveniment în care ”vocea cetățenilor se face auzită cu adevărat”, în cadrul căruia a evidențiat rolul ”societății civile” în asigurarea unei ”Europe mai unite, mai democratice și mai reziliente”.
”Societatea civilă este cheia pentru o Europă mai unită, mai democratică și mai rezilientă. Avem nevoie de oameni cu viziune, care să lupte pentru Europa și care să nu lase politica să se îndepărteze de oameni”, a subliniat eurodeputatul.
În acest sens, vicepreședintele Parlamentului European a reliefat necesitatea unui ”parteneriat real între instituții și societatea civilă”.
”Împreună putem combate extremismul, putem promova coeziunea și putem apăra valorile europene peste tot în Europa. Am reiterat angajamentul meu pentru un cadru european care să sprijine organizațiile societății civile, precum și demersurile realizate pentru a le oferi resursele și spațiul civic necesar pentru a-și face vocea auzită”, a arătat Victor Negrescu.
Eurodeputatul a subliniat importanța societății civile în ”promovarea intereselor, valorilor și nevoilor cetățenilor”.
”Societatea civilă nu este ceva abstract, nu este o construcție al cărei rol este de a face pe placul cuiva, ci reprezintă totalitatea organizațiilor, grupurilor și inițiativelor care acționează independent de stat și de mediul politic sau economic, cu scopul de a promova interesele, valorile și nevoile cetățenilor. Include asociații, fundații, sindicate, grupuri civice, mișcări sociale, organizații caritabile, asociații profesionale, platforme de tineret, grupuri religioase sau de mediu, inițiative cetățenești și chiar rețele de voluntariat. Unele promovează valorile tradiționale, altele progresiste”, a mai spus Negrescu.
În încheiere, vicepreședintele Parlamentului European a reiterat deschiderea sa de a colabora cu toți cei care ”aleg să se implice, să construiască și să apere cetățenii și democrația”.
”Europa are nevoie de o societate civilă puternică”, a conchis Victor Negrescu.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Summitul Inițiativei celor Trei Mări. Zelenski pledează pentru mai multă cooperare în domeniul securității: „Rusia este încă aproape și nu vedem nicio schimbare reală în comportamentul său”

Turcia și Italia continuă să își consolideze cooperarea în domeniul industriei de apărare prin noi proiecte, fixând un nou obiectiv anual privind schimburile comerciale

Zelenski refuză concesiile teritoriale către Rusia în schimbul păcii, iar SUA amenință cu retragerea din negocieri dacă părțile nu vin cu „propuneri concrete”

UE are nevoie de autonomie în domeniul apărării, în contextul în care SUA își reorientează atenția spre alte regiuni, subliniază președintele Consiliului European

Franța acuză Gruparea de hackeri ruși APT28 pentru un modus operandi de ofensivă cibernetică care a vizat mai multe entități franceze

Manfred Weber, reales președinte al PPE: Suntem inima care bate a Europei și trebuie să scriem un nou program politic general de centru-dreapta

UE nu exclude o decuplare între Chișinău și Kiev în procesul de aderare la UE din cauza obiecțiilor Ungariei privind Ucraina: R. Moldova, un “elev model” care ar putea adera până în 2029

Ilie Bolojan: Spania și Turcia au devenit parteneri strategici ai Inițiativei celor Trei Mări, iar Albania și Muntenegru membri asociați

Summitul Inițiativei celor Trei Mări: Proiectele energetice strategice ale României și cooperarea cu SUA au fost apreciate, subliniază Ilie Bolojan

Summitul celor Trei Mări: Lucrările în România la Via Carpathia, un proiect emblematic care leagă Marea Baltică de Marea Neagră, ar putea începe în această toamnă, afirmă Ilie Bolojan

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA1 week ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA5 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice