Connect with us

S&D

Partidul Socialiștilor Europeni: Doar o societate feministă este o societate corectă

Published

on

© European Union, 2017

Doar o societate feministă este o societate corectă, este mesajul transmis de Partidul Socialiștilor Europeni (PES), în contextul în care solicită amplificarea vocii femeilor în societate și în procesul decizional ținând cont de aportul acestora în gestionarea pandemiei de coronavirus, dar și în general, în câmpul muncii. 

„Surpriză, surpriză, carantina a fost și mai solicitantă pentru femei decât a fost pentru bărbați. Femeile reprezintă majoritatea lucrătorilor de prima linie (asistente medicale, lucrători în unități de îngrijire, personal de curățenie, casiere de supermarket…). Acasă, majoritatea femeilor sunt cele care asigură buna desfășurare a vieții de familie de zi cu zi – treburile gospodărești, asigurându-se că copiii nu rămân în urmă la școală și având grijă de persoanele dependente”, subliniază PES.

De asemenea, violența de gen a crescut în timpul carantinării, pe măsură ce izolarea și lipsa de asistență pentru victime și-au spus cuvântul, mai atrag atenția socialiștii europeni. 

„Noi, femeile ne dorim o parte echitabilă în recuperare. Vrem să fim la masa deciziilor. Doar o societate feministă este o societate corectă”, este mesajul transmis de femeile social-democrate, în numele tuturor reprezentantelor sexului frumos. 

Citiți Declarația miniștrilor PES pentru egalitatea de gen „Accelerarea egalității de gen pentru o Europă cu adevărat feministă și egală”.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Solicitarea eurodeputatului Victor Negrescu, vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură, de a aloca 2% din Planul european de relansare către sectorul creativ și cultural, inclusă în rezoluția Parlamentului European

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Solicitarea vicepreședintelui Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, de alocare a 2% din Planul european de relansare către sectorul creativ și cultural a fost inclusă în rezoluția care a fost aprobată joi de Legislativul european.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, eurodeputatul român a solicitat alocarea acestei sume către acest sector grav afectat de pandemie care, înainte de criză, contribuia cu aproape 10% din PIB-ul României și angaja peste 300.000 de persoane.

”Salut adoptarea de către plenul Parlamentului European a rezoluției privind sprijinul de care sectorul creativ și cultural are mare nevoie în aceste momente. Am susținut activ această rezoluție și încă din luna iulie am solicitat Comisiei Europene și reprezentanților statelor membre alocarea a 2% din Planul european de relansare pentru salvarea acestui sector puternic afectat de criza coronavirus. Votul de astăzi demonstrează că această solicitare a avut ecou la nivelul Parlamentului European și sper ca vocea tuturor celor care activează în domenii precum cinematografia, teatrul, muzica, literatura, fotografia sau industria cărții, arhitectura, publicitatea, design sau divertisment să fie auzită de către liderii europeni și de către guvernele statelor membre”, a declarat europarlamentarul român.

Victor Negrescu consideră că rezoluția promovată de Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European este o formă de respect și de solidaritate cu oamenii de cultură și susține o intervenție mai amplă din partea Uniunii Europene și a statelor membre pentru susținerea sectorului creativ și cultural.

”Este o formă de solidaritate și o modalitate de a ne arăta respectul pentru oamenii de cultură și pentru cei care activează în industriile creative. Toți aceștia trebuie să știe că le suntem aproape și că încercăm să le oferim perspective pentru un viitor mai bun. Există și inițiative de sprijin de la nivelul societății, așa cum este și platforma CulturaDeAcasa.ro, pe care am lansat-o împreună cu colegii din PES activists România și care încearcă să promoveze cultura, oferind un spațiu ce reunește informații despre activități, soluții, evenimente și proiecte culturale. Dar este nevoie de intervenții mai ample și mai consistente din partea Uniunii Europene și a statelor membre. Și nu este vorba doar despre sprijin financiar, ci și despre un cadru european care să ofere garanții celor care activează în sectorul creativ și cultural”, a precizat Victor Negrescu.

Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European a punctat în încheiere că pasul următor trebuie făcut de către Comisia Europeană și guvernele statelor membre, pentru a salva acest sector care reprezenta în medie 4% din PIB-ul european și angaja 7,8 milioane de persoane.

Continue Reading

S&D

Liderul PES, Serghei Stanishev: Prin Pactul Verde European și Fondul pentru o tranziție justă, social-democrații pavează calea către un viitor mai echitabil și mai durabil pentru Europa

Published

on

© European Union 2017 - Source : EP

Partidul Socialiștilor Europeni (PES) salută cu tărie planurile climatice actualizate ale Comisiei Europene, prezentate astăzi de vicepreședintele executiv Frans Timmermans.

Comisia promovează o abordare mai ambițioasă privind clima, propunând o reducere cu 55% a emisiilor până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. Această acțiune și alte acțiuni coordonate de vicepreședintele executiv Timmermans pun UE pe o traiectorie sigură pentru a ajunge la neutralitatea climatică până în 2050.

„Prin intermediul Pactului verde european și a Fondului de tranziție justă, socialiștii și democrații pavează calea către un viitor mai echitabil și mai durabil pentru Europa. Felicit cu tărie propunerile prezentate astăzi de Frans Timmermans. Încă o dată, el este în fruntea acțiunii pentru climă. Acest nou plan de ambiție nu va aduce beneficii doar mediului, ci este fundamentul pentru o redresare ecologică și un exemplu pe care îl pot urma alții din întreaga lume. Socialiștii și democrații înțeleg că avem responsabilitatea morală de a acționa pentru a preveni catastrofa climatică și de a face acest lucru într-un mod care să nu lase pe nimeni în urmă. Frans Timmermans conduce această agendă înainte cu sprijinul deplin al familiei politice progresiste”, a declarat presședintele PES, Serghei Stanishev.

Comisia își propune să modifice Legea europeană a climei pentru a include obiectivul de reducere a emisiilor cu 55% ca un pas către neutralitatea climatică. Ca parte a acestui efort, își propune să revizuiască și să extindă sistemul UE de comercializare a cotelor de emisii; să adapteze Regulamentului privind partajarea eforturilor și cadrul privind emisiile de carbon din utilizarea terenurilor; consolidarea politicilor privind eficiența energetică și energia regenerabilă; și consolidarea standardelor de CO2 pentru vehiculele rutiere.

Agenda verde a Comisiei – urmărită prin Pactul verde european și tranziția just – a fost o solicitare cheie a familiei politice socialiste și democratice. PES laudă munca vicepreședintelui executiv, Frans Timmermans, cu privire la Pactul verde european, și a comisarului pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, care supraveghează punerea în aplicare a Fondului pentru o tranziție justă.

Înaintea discursului privind Starea Uniunii Europene, socialiștii și democrații au fost cei care au lansat apeluri pentru ca președintele von der Leyen să fie de acord cu o abordare mai ambițioasă asupra climei. Deputații S&D din Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară au votat săptămâna trecută pentru reducerea emisiilor cu 60% în 2030 comparativ cu 1990.

Continue Reading

S&D

Președintele Grupului S&D Iratxe Garcia Perez subliniază nevoia unei ”strategii privind combaterea sărăciei”: Criza COVID-19 amenință societățile noastre, deschizând breșe care riscă să devină ireversibile

Published

on

© S&D Group/ Twitter

Președintele Grupului S&D din Parlamentul European, Iratxe Garcia Perez, a solicitat lansarea cu celeritate a negocierilor referitoare la un mecanism privind statul de drept, deplângând ”deteriorarea statului de drept în unele state membre”.

Într-un intervenție în Parlamentul European adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a susținut în fața eurodeputaților primul său discurs privind Starea Uniunii, Garcia Perez a semnalat că nu ”este suficient să ridicăm tonul” ci este nevoie să luăm măsuri în cazul statelor care se îndepărtează de la valorile și princiile europene, într-o aluzie la adresa Poloniei și Ungariei, țări împotiva cărora Uniunea Europeană, prin Comisia Europeană și Parlamentul European, a declanșat Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene.

”Deciziile privitoare la valorile noastre sunt cele mai importante. Este îngrijorător să asistăm la deteriorarea statului de drept într-un număr de state membre. Trebuie ca acțiunile acestora să fie însoțite de consecințe concrete. Nu există democrație fără independență a justiției”, a menționat liderul Grupului S&D din Legislativul european.

În contextul în care pandemia de coronavirus riscă să accentueze decalajele dintre clasele sociale, Iratxe Garcia Perez a subliniat nevoia unei ”strategii privind combaterea sărăciei”, completând că ”această criză amenință societățile noastre, deschizând breșe care riscă să devină ireversibile”.

”Răspunsul nostru trebuie să fie centrat pe oameni și solidaritate, nu pe austritate și macrocondiționalitate. Provocările digitale și climatice cu transformările pe care ele implică au fost completate de cele pe care le-a adus în față criza COVID”, a mai precizat aceasta.

Liderul Grupul S&D din Parlamentul European a atras atenția că, în cazul în care ”lucrurile nu vor fi gestionate corect, riscăm să alimentăm discursul anti-european”. ”Conferința privind viitorul Europei va începe în curând însă nu putem aștepta concluziile acesteia. Oamenii din Europa, cetățenii europeni așteaptă multe lucruri și nu îi putem dezamăgi. Nu trebuie să lăsăm pe nimeni în urmă și e momentul să investim într-o Europă rezilientă, atunci când s-a discutat despre prespectivele strategice”, a mai spus Iratxe Garcia Perez.

În prima sa dezbatere privind Starea Uniunii Europene, Ursula van der Leyen a prezentat activitatea Comisiei pentru a atenua criza economică și sanitară provocată de COVID-19 și va prezenta viziunea sa privind redresarea economică, lupta împotriva schimbărilor climatice și situația din vecinătatea Europei.

Liderii grupurilor politice evaluează activitatea Comisiei și își exprimă opiniile cu privire la prioritățile Comisiei pentru 2021.

Dezbaterea privind Starea Uniunii Europene reprezintă un moment-cheie pentru a demonstra responsabilitatea Comisiei Europene față de reprezentanții UE aleși în mod democratic. Discuțiile se concentrează asupra unor aspecte importante precum redresarea socială și economică, schimbările climatice, șomajul în rândul tinerilor și migrația.

Acest eveniment anual este semnificativ pentru a promova o Uniune mai transparentă și mai democratică. Reprezintă o oportunitate de a aduce Uniunea Europeană mai aproape de cetățenii săi, evidențiind principalele puncte de acțiune și provocările din anul respectiv. Drepturile cetățenilor și procesul democratic stau la baza acestei dezbateri plenare unice.

Prima dezbatere privind starea Uniunii a avut loc la Strasbourg la 7 septembrie 2010, alături de președintele Comisiei în acel moment, José Manuel Barroso.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending