Connect with us

NEWS

Patru variante de iesire din actuala criza a Europei

Published

on

HotNews a initiat un demers jurnalistic, solicitand unor economisti romani sa isi expuna opiniile legate de viitorul zonei Euro si al Uniunii Europene. Astazi este randul unui oficial al bancii de emisiune care prefera sa nu fie citat.
Scenariul 1. UE si Euro in granitele actuale. As spune ca inclusiv Grecia, macar din cauza infinitelor complicatii presupuse de iesire si de reconsiderarea sau nu a cel putin zeci de milioane- probabil sute-  de contracte, operatiuni, plati din Euro in Drahme. Reguli germane, deficite mici, cresteri salariale sub cresterea de productivitate, control bugetar la Bruxelles, sanctiuni scumpe.

Obligatoriu ar trebui regindit pactul Euro Plus dupa relansarea economica. El poate folosi ca instrument de asanare, dar, ulterior, ar impiedica recuperarea decalajelor, facind ca, indatorarea fiind interzisa, supapa sa ramina libera circulatie a fortei de munca: slujbele calificate/bine platite in nord, cei “lenesi” si pensionarii in sud. Probabil UK s-ar indeparta, nu cred in iesirea din Uniunea Europeana, ar pierde prea mult din punct de vedere comercial…

Scenariul 2. Scenariul insular. Germania mare, cu Euro. Incap sigur Olanda, Austria, Luxemburg, Finlanda, si ce-o mai fi prin Est. Probabil, din considerente politice, Franta. Restul tarilor nordice se pot asocia intr-o formula politica pe care deja o au la nivel informal. Tema resurselor de la Pol le-ar putea incuraja sa isi creasca greutatea politica.
In Sud… ce o fi, probabil devalorizari masive si haos. Desi eu nu pot imagina vreun argument solid prin care sa impui unui detinator de creanta denominata in Euro sa accepte transformarea ei in vreo moneda slaba. Caz in care devalorizarea nu ar mai avea sens, dimpotriva. In orice caz, uniunea vamala ar ramine, nimeni nu cred ca si-ar permite un razboi comercial probabil care sa se soldeze cu scumpiri pentru consumatorii deja nervosi.

Scenariul 3. Renuntarea completa la Euro. Nu cred. Nu vad cine si-ar permite costurile.

Dintre toate, cel mai probabil mi se pare de departe primul. Adica o zona Euro mai riguroasa, mai rigida de fapt. Conditionata insa de renuntarea la cea mai puternica rigiditate a sistemului din prezent. BCE va trebui sa dea drumul masinariei de facut bani. Ce grozavie!!!

Ca un ultim comentariu. Ceea ce mi se pare punctul slab al solutiilor de revenire la moneda nationala este ca politica monetara nu mai poate fi de folos odata ce ai datoria cea uriasa denominata in Euro. Decat daca iti apreciezi moneda. Iar conversia datoriilor intr-o alta moneda nu se poate face fara acordul creditorilor. O masura unilaterala, oricit de legislativa sau recunoscuta la nivel de state ar fi, cade in orice Tribunal sau Curte de Arbitraj. (vezi exemplul recent cu incercarea oficiala ratata de a spune ca CDS-urile grecesti nu pot fi marcate in cazul restructurarii ordonate).
Ceea ce inseamna ca revenirea la moneda nationala si deprecierea ulterioara ar fi bomboana de pe coliva…

Sursa articol: hotnews.ro

Sursa foto: banisiafaceri.ro

INTERNAȚIONAL

Peste 200 de personalități din lumea politică, științifică și societatea civilă cer organizarea unui summit de urgență a G20: Fără o acţiune a G20, recesiunea provocată de pandemie nu va face decât să se agraveze

Published

on

Peste 200 de personalități, printre care și fostul secretar general al ONU, Ban Ki-Moon sau foștii premieri britanici Gordon Brown și Tony Blair, au lansat un apel pentru organizarea unei reuniuni de urgență a G20, fără a mai aștepta viitorul summit, care ar urma să aibă loc în noimebrie, pentru a reacționat împotriva efectelor pandemiei de COVID-19, anunță AFP, citat de Agerpres.

În scrisoarea deschisă semnată de 225 de personalități din lumea politică, științifică și societatea civilă, este semnalat rolul important pe care îl are G20, precizând că ”fără o acțiune a G20, recesiunea provocată de pandemie nu va face decât să se agraveze, afectând toate economiile, popoarele și națiunile cele mai marginalizate și cele mai sărace din lume.”

”Reprezentând 85% din PIB-ul nominal mondial, G20 are capacitatea de a conduce mobilizarea resurselor la scara necesară. Noi cerem liderilor (lumii) să o facă imediat”, continuă ei.

Amintind că Fondul Monetar Internaţional (FMI) a estimat la 2.500 miliarde de dolari nevoia de finanţare a ţărilor emergente pentru a face faţă crizei, semnatarii subliniază că ”doar o fracţiune din această sumă a fost alocată până în prezent.”

Aceștia susțin o coordonarea internațională pentru a dezvolta și fabrica în serie un vaccin care să fie disponibil gratuit cât mai curând posibil.

Fostul premier Gordon Brown (2007-2010) şi-a exprimat regretul de altfel că G20 ”lipseşte la apel” în plină pandemie.

”Nu este doar o abdicare de la responsabilitate, este potenţial o condamnare la moarte a celor mai săraci din lume, al căror sistem de sănătate necesită un ajutor internaţional şi de care depind ţările cele mai bogate pentru a împiedica un al doilea val al maladiei să ne lovească”, a scris Brown în cotidianul The Guardian.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Comitetul Pulitzer condamnă ”atacurile şi reprimarea unei prese libere şi independente” în timpul protestelor din SUA

Published

on

© Pulitzer Prizes/ Facebook

Comitetul Pulitzer și-a exprimat luni sprijinul față de jurnaliștii care au fost hărțuiți sau atacați de poliție în vreme ce acopereau din punct de vedere mediatic recentele proteste din Statele Unite, organizate în întreaga țară după uciderea lui George Loyd, un bărbat afro-american neînarmat, care a murit în custodia Poliției americane pe 26 mai, potrivit DPA, citat de Agerpres.

Reprezentanţi ai presei au fost ”împuşcaţi în mod intenţionat cu gloanţe de cauciuc, atacaţi cu gaze lacrimogene şi cu spray paralizant” de către Poliţie, potrivit unui raport întocmit de Comitetul Reporterilor pentru Libertatea Presei (RCFP) şi publicat duminică.

Comitetul Pulitzer condamnă ”atacurile şi reprimarea unei prese libere şi independente, care este esenţială pentru o democraţie informată”.

Acesta a solicitat autorităților americane să cerceteze aceste incidente și ”să îi pedepsească pe cei care se fac vinovați de comiterea oricăror abateri de comportament”.

”Este crucial ca jurnaliştii să se afle în siguranţă atunci când exersează această profesie de o importanţă crucială, apărată de Primul Amendament din Constituţie, pentru a documenta evenimente publice într-o perioadă marcată de o diviziune profundă şi de tensiuni publice”, precizează comunicatul difuzat de Comitetul Pulitzer.

Un reporter de la CNN, Omar Jimenez, a fost reţinut şi arestat în timp ce relata în direct pentru acest post de televiziune pe 29 mai de la un protest organizat în Minneapolis, în ciuda faptului că a prezentat în faţa poliţiştilor legitimaţia sa de jurnalist şi s-a oferit să părăsească acea zonă.

Potrivit The New York Times, un alt reporter, Kaitlin Rust, şi fotojurnalistul James Dobson au fost atacaţi cu spray paralizant de forţele de Poliţie în timpul unui protest ce avea loc în centrul oraşului Louisville vineri seară.

Îngrijorat s-a arătat și secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, care a accentuat că ”atunci când jurnaliştii sunt atacaţi, cele care sunt atacate sunt societăţile”, potrivit Digi24.

”Nicio democraţie nu poate funcţiona fără libertatea presei”, a insistat secretarul general al Naţiunilor Unite.

În ultimele zile în mai multe oraşe din SUA au avut loc demonstraţii, care au degenerat în incendieri şi alte acte de vandalism, în urma incidentului din Minneapolis din 25 mai, soldat cu moartea lui George Floyd, un bărbat afro-american care a decedat după ce un ofiţer de poliţie alb l-a apăsat cu genunchiul pe gât timp de aproape nouă minute.

Într-o scurtă alocuţiune, Donald Trump a anunţat luni seara desfăşurarea a ”mii de soldaţi bine înarmaţi” şi poliţişti la Washington, catalogând drept o ”ruşine” tulburările din ajun în capitala federală.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Bulgaria speră să finalizeze până la sfârșitul anului conducta Balkan Stream, o prelungire a conductei TurkStream care permite Rusiei să ocolească Ucraina în livrările sale de gaze naturale spre Europa

Published

on

©Александар Вучић/ Facebook

Premierul bulgar Boiko Borisov a precizat luni că autoritățile de la Sofia speră să termine gazoductul Balkan Stream, o prelungire pe teritoriul Bulgariei a conductei rusești TurkStream, până la finalul acestui an, în pofida întârzierilor provocate de pandemia de coronavirus, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Să sperăm că pandemia de coronavirus a trecut”, a declarat Boiko Borisov după ce a vizitat şantierul gazoductului împreună cu premierul Serbiei, Aleksandar Vučić, primul lider străin care a vizitat Bulgaria după ridicarea restricţiilor de călătorie. ”Şi în pofida celor două-trei luni de întârzieri sperăm să respectăm termenul limită şi să terminăm conducta până la finele anului”, a adăugat Borisov.

Premierul bulgar a precizat că Balkan Stream ar putea transporta aproximativ 20 de miliarde metri cubi de gaze naturale pe an. Ar fi vorba în principal de gaze naturale ruseşti dar şi gaze de la un terminal de gaze lichefiate, care este construit în prezent în nordul Greciei, precum şi gaze naturale din Azerbaidjan, a spus Borisov. ”De această diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale va beneficia nu doar Bulgaria ci şi Serbia şi întreaga regiune”, a apreciat Borisov.

Anul trecut, Bulgaria a semnat un contract în valoare de 1,1 miliarde de euro cu grupul Arkad din Arabia Saudită pentru construcţia unei conducte cu o lungime de 474 de kilometri, denumită Balkan Stream, care ar urma să transporte, în principal, gaze naturale ruseşti către Serbia, de la graniţa Bulgariei cu Turcia. Conform acordului semnat cu firma saudită, Balkan Stream trebuia să devină operaţională încă din 2020. Cu toate acestea, carantina impusă de pandemia de coronavirus a întârziat lucrările de construcţii.

Amintim că, la începutul lunii ianuarie, prim-ministrul Boiko Borisov a participat, alături de președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, la ceremonia de inaugurare a gazoductului TurkStream, care va alimenta anual Turcia cu o cantitate de 31.5 miliarde de metri cubi de gaze via Marea Neagră, jumătate din acest volum urmând să meargă mai departe către Balcani și Europa Centrală, inclusiv Bulgaria, Serbia și Ungaria.

Cu o lungime de peste 930 km, prima linie a gazoductului TurkStream, prevăzută să traverseze Marea Neagră și să lege Rusia de Turcia pornind de la compresorul Russkaya din Anapa, urmând să ajunge în satul Kıyıköy, într-un district din nord-vestul Turciei, face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina în livrările sale de gaze naturale spre Europa.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending