Connect with us

S&D

PES îl felicită pe Antonio Costa pentru ”victoria impresionantă” în alegeri: Portughezii își doresc sustenabilitate și justiție socială. Este liderul potrivit pentru a oferi acest lucru

Published

on

© pes.eu

Partidul Socialiștilor Europeni salută victoria prim-ministrului Antonio Costa în cadrul alegerilor generale anticipate, în urma cărora Partidul Socialist (PS) și-a asigurat majoritatea în Parlament, deschizând calea către stabilitate în Portugalia.

” l felicităm pe Antonio Costa și PS pentru victoria lor impresionantă. Alegătorii au dat un verdict clar că doresc ca Antonio și guvernul său socialist să continue să conducă țara. Cu acest rezultat, PS poate asigura stabilitate și certitudine. Această victorie electorală demonstrează încă o dată că cetățenii doresc sustenabilitate și justiție socială, precum și o redresare echitabilă în urma pandemiei. Antonio este liderul potrivit pentru a le oferi acest lucru, ascultând întotdeauna poporul portughez și lucrând pentru a promova consensul în parlament”, a declarat președintele PES, Serghei Stanișev, într-un comunicat.

Premierul portughez, Antonio Costa, și-a asigurat o majoritate absolută în urma alegerilor legislative de duminică ce i-au adus acestuia un al treilea mandat consecutiv.

”Aceasta este o noapte specială pentru mine. Portughezii au confirmat că vor un guvern al Partidului Socialist pentru următorii patru ani… ei vor stabilitate, certitudine și securitate”, a spus Costa în fața susținătorilor care îl aclamau.

Acesta a ținut să sublinieze că ”o majoritate absolută nu înseamnă putere absolută”, ci reprezintă ”o responsabilitate sporită și înseamnă să guvernăm cu și pentru toți portughezii”, calificând victoria drept una a ”smereniei, încrederii și pentru stabilitate”.

Din 2015, Costa a condus un guvern minoritar, susținut de două partide de extremă-stânga. Acesta va avea pentru prima dată majoritate, reflectând sprijinul alegătorilor pentru modul în care socialiștii au gestionat pandemia și impactul economic provocat de aceasta.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Victor Negrescu cere Parlamentului European și Comisiei Europene să conteste legalitatea veto-ului Austriei împotriva aderării României la Schengen

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul Victor Negrescu a solicitat miercuri, în Comisia pentru Petiții a legislativului european, ca Parlamentul European și Comisia Europeană să conteste legalitatea veto-ului aplicat de Austria împotriva aderării României la spațiul Schengen, ca urmare a încălcării legislației și a tratatelor europene, dar și a discriminării românilor.

”Instituțiile europene trebuie să reacționeze la nedreptatea comisă împotriva românilor prin veto-ul aplicat de guvernele din Austria și Olanda împotriva intrării României în spațiul Schengen. Așa cum Parlamentul European a arătat prin rezoluțiile adoptate, documente la care am contribuit activ, România îndeplinește de 12 ani toate criteriile tehnice specifice spațiului Schengen. Precizez faptul că, în perioada în care am fost ministru al afacerilor europene, România a intrat în ultimul mecanism de cooperare tehnică privind Schengen. Grupul Social-Democrat a cerut și a susținut dezbaterea acestei petiții cu scopul de a sublinia discriminarea comisă prin votul din decembrie, dar și pentru a solicita reacția legislativului european și a Comisiei privind aplicarea acestui veto, care contravine legislației și tratatelor europene”, a menționat eurodeputatul social-democrat, Victor Negrescu, conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Reprezentantul României în Parlamentul European a subliniat impactul negativ pe care l-a avut blocarea aderării țării noastre la zona de liberă circulație și a solicitat ca legislativul european să mențină petiția deschisă și să intervină direct în această cauză, precum și ca reprezentanții Austriei și Olandei să explice veto-ul aplicat, în contextul în care nu există niciun argument juridic, iar motivațiile aduse de aceștia nu respectă prevederile europene și afectează credibilitatea funcționării Uniunii Europene.

Acesta a reamintit că încă din anul 2015 a solicitat ca Parlamentul European și Comisia să atace Consiliul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.

“La momentul respectiv, am discutat în această comisie parlamentară o altă petiție pe care am inițiat-o împreună cu PES activists România, semnată de peste 50.000 de români. Blocarea aderării României generează costuri suplimentare pentru cetățeni și companii, conducând inclusiv la un impact negativ asupra mediului și asupra siguranței publice”, a avertizat Negrescu.

 El a precizat că absența argumentelor de natură juridică sau tehnică conduce la o creștere galopantă a euroscepticismului, iar faptul că politicienii din Austria au motivat decizia lor invocând date eronate, care contrazic informațiile prezentate de Comisie, reprezintă o încălcare a autorității executivului european.

“Susținem nevoia ca legislativul european să mențină petiția deschisă, să intervină direct în această cauză”, a mai spus el.

În consecință, europarlamentarul a cerut mai multe măsuri, printre care:

  • Includerea în cadrul rezoluției adoptate de Comisia pentru Petiții a faptului că se constată discriminarea cetățenilor europeni și nerespectarea tratatelor și regulamentelor europene;
  • Inițierea de către Parlamentul European a contestării deciziei adoptate de Consiliul JAI, inclusiv în fața Curții de Justiție a UE, așa cum a mai făcut-o pe subiectul Schengen;
  • Convocarea Comisiei, Consiliului UE și a reprezentanților Austriei și Olandei în cadrul unei audieri în vederea prezentării diferitelor puncte de vedere și a modului în care se va rezolva acest conflict de natură juridică;
  • Convocarea unui nou vot în cadrul Consiliului JAI în vederea aprobării aderării României la spațiul Schengen.

Continue Reading

S&D

Victor Negrescu cere Comisiei Europene ”să medieze dialogul dintre România și Austria” pentru a identifica ”o soluție care să ducă la un vot pozitiv” privind aderarea țării noastre la Schengen

Published

on

© Victor Negrescu/ Facebook

Eurodeputatul Victor Negrescu a avut o nouă întâlnire cu comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, pentru ”a discuta despre aderarea României la spațiul Schengen, acțiunile pe care executivul european le întreprinde în această direcție, dar și despre modul în care putem schimba veto-ul aplicat de guvernul de dreapta din Austria”.

Cu acest prilej, europarlamentarul a solicitat Comisiei Europene ”să medieze dialogul dintre România și Austria cu scopul de a identifica o soluție care să ducă la un vot pozitiv, cât mai curând posibil”.

De asemenea, Victor Negrescu a propus ca ”executivul european să organizeze noi reuniuni tehnice menite să mențină subiectul sus pe agenda europeană”.

Amintim că, în cadrul Consiliului justiție și afaceri interne din 8 decembrie, Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație, astfel că nu s-a întâlnit unanimitatea necesară pentru ca și aceste două state, alături de Croația, care a primit atunci undă verde, să devină membre ale spațiului Schengen. 

Citiți și
Președinția Suediei la Consiliul UE, „foarte angajată” față de realizarea procesului de extindere a Schengen pentru a include România și Bulgaria

Cum țara noastră și cea vecină au fost propuse la pachet, votul a reprezentat o respingere și a României. Olanda a ținut să se consemneze în minuta ședinței că este de acord cu aderarea României, dar nu și cu cea a Bulgariei care, în viziunea sa, nu este pregătită momentan pentru acest pas și că mai este nevoie de încă un raport al Mecanismului de Cooperare și Verificare înainte de a-și regândi poziția.

În cazul Austriei, cancelarul acestei țări a opinat că nu poate fi de acord cu extinderea Schengen atât timp cât acesta este nefuncțional, aducând drept argument numărul de migranți ilegali care au ajuns în țara sa fără să fi fost înregistrați în prealabil de alte țări.

Marți, Comisia Europeană a adoptat o comunicare ce prezintă cadrul strategic pentru gestionarea europeană integrată a frontierelor pe 5 ani și o recomandare adresată statelor membre privind recunoașterea reciprocă a deciziilor de returnare și accelerarea returnărilor.

În cadrul reuniunii sale extraordinare din 9 februarie 2023, Consiliul European a reiterat importanța asigurării unui control eficace al frontierelor externe terestre și maritime ale UE, ca parte a unei abordări cuprinzătoare a migrației.

Înainte de următoarea reuniune a Consiliului European în care se va face un bilanț al situației, Comisia a realizat, prin intermediul acestor inițiative, o parte dintre acțiunile-cheie menționate în scrisoarea președintei von der Leyen și în concluziile Consiliului European din 9 februarie.

 

Continue Reading

Victor Negrescu

Eurodeputatul Victor Negrescu a solicitat accesul rapid la fondurile de pre-aderare pentru Republica Moldova

Published

on

© European Union 2023- Source : EP

Europarlamentarul Victor Negrescu a solicitat, în plenul Parlamentului European, accesul rapid la fondurile de pre-aderare pentru Republica Moldova, în contextul dificil cu care se confruntă țara din cauza proximităţii războiului din Ucraina și al acțiunilor destabilizatoare ale Federației Ruse.

Reprezentantul României în Parlamentul European a subliniat faptul că țara noastră sprijină activ Republica Moldova și a solicitat Comisiei Europene și statelor membre să ofere acces, cu celeritate, la resursele financiare de pre-aderare de care țara vecină are nevoie.

„În momentul de față țara mea, România, asistă Republica Moldova oferindu-i de la sprijin financiar până la resursele energetice, resurse de care are nevoie, în timp ce promisiunile donatorilor întârzie să apară. Facem apel la Comisia Europeană și la statele membre să ofere acces rapid la fondurile de pre-aderare pentru Republica Moldova, integrând și expertiza existentă în regiune, pentru a ne asigura că aceste resurse sunt folosite adecvat și în interesul cetățenilor. Scopul este de a menține calea europeană a Republicii Moldova și de a asigura reziliența democratică a țării, așa că, nu trebuie să mai întârziem, trebuie să acționăm acum’’, a declarat eurodeputatul român.

Eurodeputatul Victor Negrescu a făcut apel la solidaritatea europeană și a subliniat în intervenția sa faptul că țara vecină se confruntă cu o serie de provocări generate de acțiunile Federației Ruse, în special în ultimele săptămâni, care necesită un răspuns concret din partea Uniunii Europene.

„Republica Moldova are nevoie de sprijinul nostru în contextul în care stabilitatea sa este pusă în pericol. În ultimele săptămâni, autoritățile de la Chișinău s-au confruntat cu presiuni și cu situații fără precedent și au descoperit implicarea directă a Federației Ruse în încercarea de a destabiliza țara prin organizarea unor proteste violente. Astfel de incidente dovedesc faptul că Uniunea Europeană trebuie să treacă de la teorie, la practică’’, a declarat eurodeputatul social-democrat, Victor Negrescu.

Continue Reading

Facebook

U.E.5 hours ago

Josep Borrell: UE vrea să evite dependența de China, așa cum a fost de gazul rusesc. Dependențele sunt arme care pot fi întoarse împotriva noastră

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

U.E.6 hours ago

Germania și Comisia Europeană au ajuns la un compromis care permite utilizarea carburanților ecologici pentru mașinile noi și după 2035

ROMÂNIA1 day ago

Ambasadoarea SUA în România, vizită la Constanța. Kathleen Kavalec a evidenţiat securitatea Mării Negre şi relaţiile comerciale americano-române

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a susținut petiția depusă de societatea civilă privind aderarea României la Schengen: Această petiție va lua forma unei rezoluții a Parlamentului European

Cristian Bușoi1 day ago

Cristian Bușoi, după vizita în SUA: Este nevoie de o strategie urgentă pentru promovarea companiilor și start-up-urilor românești în Silicon Valley

SECURITATE1 day ago

VIDEO Uniunea Europeană și Statele Unite au efectuat primul lor exercițiu naval comun, în regiunea Indo-Pacific

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen îl va însoți pe Emmanuel Macron în vizita liderului francez în China pentru a prezenta “o voce europeană unită”

CONSILIUL UE1 day ago

Statele UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru Regulamentul privind datele: UE trebuie să devină lider în societatea bazată pe date în care trăim

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, unde va fi primit de președintele Klaus Iohannis

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA3 days ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda4 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO4 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

Team2Share

Trending