Connect with us

S&D

PES salută adoptarea regulamentului de înființare a Fondului pentru o Tranziție Justă care va asigura includerea tuturor lucrătorilor și regiunilor în tranziția climatică

Published

on

© PES/Flickr

Partidul Socialiștilor Europeni (PES) salută adoptarea finală de către Parlamentul European a regulamentului de înființare a Fondului pentru o Tranziție Justă (JTF), un element cheie al eforturilor progresiste de a garanta că niciun lucrător și nicio regiune nu sunt lăsate în urmă pe măsură ce Europa face tranziția către un viitor mai durabil, potrivit unui comunicat.

JTF este o parte centrală a Pactului Verde European, o inițiativă coordonată de vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans.

În cadrul “Pactului Verde European”, finanțarea UE va contribui la crearea a milioane de noi locuri de muncă durabile și calitative. Aceasta va impulsiona Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic din lume, atingând acest obiectiv până în 2050.

Aprobarea, marți, a JTF de către Parlamentul European, deblochează 17,5 miliarde de euro pentru a sprijini regiunile care depind de industriile cu emisii mari de dioxid de carbon să se orienteze către modele mai durabile de dezvoltare economică. JTF a fost o revendicare centrală a PES timp de mai mulți ani, figurând în mod proeminent în manifestul său pentru alegerile europene din 2019.

Președintele PES, Serghei Stanișev, a declarat:

“Fondul de Tranziție Justă este un instrument esențial care asigură că regiunile care depind de industriile cu emisii mari de carbon, cum ar fi mineritul de cărbune, nu pierd în urma trecerii la un model economic durabil. Tranziția va trebui să fie justă, altfel nu va avea loc deloc. Cu toții vom avea de câștigat de pe urma tranziției ecologice, dar numai dacă sunt puse în aplicare instrumentele potrivite pentru a-i însoți pe lucrătorii din sectoarele puternic poluante.”

Pedro Marques, coordonator PES/S&D pentru punerea în aplicare a programului progresist de lucru, vicepreședinte al Grupului S&D și raportor alternativ pentru Mecanismul de Tranziție Justă, a declarat:

“Socialiștii și democrații au susținut de mult timp că Uniunea Europeană, guvernele naționale și autoritățile locale au nevoie de o adevărată capacitate financiară pentru a transforma promisiunea “nimeni nu va fi lăsat în urmă” în realitate. Grupul S&D din Parlamentul European a luptat din greu pentru a se asigura că Fondul pentru o Tranziție Justă răspunde nevoilor lucrătorilor și, în același timp, se ridică la înălțimea ambițiilor noastre climatice. Regiunile beneficiare vor fi sprijinite să își diversifice economia și să își protejeze coeziunea socială.”

Fondul de Tranziție Justă este unul dintre cei trei piloni ai Mecanismului de Tranziție Justă, alături de schema de Tranziție Justă InvestEU și de mecanismul de împrumut pentru sectorul public al Băncii Europene de Investiții. Fondul de Tranziție Justă va fi pus în aplicare în cadrul politicii de coeziune, permițând statelor membre să îl combine cu finanțarea din Fondul European de Dezvoltare Regională și din Fondul Social European Plus.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Socialiștii europeni: Parlamentul European va cere suspendarea negocierilor de aderare a Serbiei la UE

Published

on

© European Union

Social-democrații din Parlamentul European susțin că Uniunea Europeană nu poate continua negocierile de aderare cu Serbia, dacă aceasta continuă să nu se alinieze sancțiunilor europene împotriva Rusiei. 

„UE nu poate continua negocierile de aderare cu Serbia dacă aceasta nu se aliniază la sancțiunile UE împotriva Rusiei. Aceasta este ceea ce vom spune în viitorul raport al Parlamentului privind extinderea”, a scris grupul S&D într-o postare pe contul de Twitter.

Săptămâna trecută ministerul sârb de externe a semnat împreună cu ministerul rus de externe un plan de consultări pentru perioada 2023-2024, lucru considerat „dezamăgitor” de eurodeputatul Tonino Picula: „Este foarte dezamăgitor venind din partea unei țări care aspiră să adere la UE.”


Citiți și: Serbia rămâne ”încă şi mai hotărâtă să îşi urmeze calea europeană”, dar nu își va schimba politica față de Rusia

În urma victoriei președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic, din luna aprilie, socialiștii și democrații îl îndeamnau să facă în sfârșit o alegere pro-europeană clară, să restabilească democrația și statul de drept și să ia în serios reforma procesului de extindere. 

De asemenea, social-democrații din Parlamentul European, avertizau încă de atunci că Serbia trebuie să se alinieze cât mai curând posibil la sancțiunile UE împotriva Rusiei, ca urmare a războiului lui Putin împotriva Ucrainei: „În caz contrar, acest lucru va avea consecințe asupra perspectivei sale europene.”

Continue Reading

S&D

Victor Negrescu: A fost aprobată inițiativa grupului S&D de a avea o dezbatere în plenul PE privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

În sesiunea plenară din 3-6 octombrie, Parlamentul European va dezbate, la inițiativa grupului S&D, aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, urmând ca la următoarea sesiune plenară să fie dezbătută și o rezoluție, a anunțat, joi, eurodeputatul Victor Negrescu (PSD, S&D). Acesta a subliniat, totodată sprijinul larg de care se bucură România din partea familiei politice social-democrate, plecând de la nivelul guvernelor europene de această înclinație politică și până la partidele de stânga din Europa.

„Astăzi, în Conferința Președinților Parlamentului European, s-a discutat și a fost aprobată inițiativa Grupului social-democrat de a avea o dezbatere în plenul Parlamentului European pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen în sesiunea din 3-6 octombrie de la Strasbourg, urmată de o rezoluție la următoarea plenară. Iată că, solicitarea pe care am făcut-o săptămâna trecută, cu sprijinul a 50 de eurodeputați din Parlamentul European, devine realizabilă cu ajutorul familiei noastre politice europene care dovedește încă o dată că stânga europeană susține România. De altfel, toate guvernele social-democrate europene, începând cu cancelarul german social-democrat, Olaf Scholz, au afirmat public susținerea pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen, ceea ce nu este cazul guvernelor de centru-dreapta”, a afirmat eurodeputatul Victor Negrescu, într-o postare pe Facebook.

Citiți și 

La inițiativa eurodeputatului Victor Negrescu, aderarea României la Schengen va fi dezbătută în PE de către reprezentanții Consiliului și Comisiei Europene

Victor Negrescu cere o nouă dezbatere în Parlamentul European privind aderarea României la Schengen: Liderii UE nu au nicio justificare să nu accepte primirea României în acest an

Tot în acest sens, Negrescu a menționat că Partidul Socialiștilor Europeni (PES) urmează să aprobe în cadrul Congresului de la Berlin o rezoluție în care solicită aderarea României la spațiul Schengen, aceasta fiind și „o dovadă a influenței pe care o are Partidul Social Democrat în familia noastră europeană”.

„Doresc pe această cale să îi mulțumesc liderei grupului nostru, Iratxe Garcia Perez, pentru sprijinul oferit și faptul că se ține de promisiunea făcută la București președintelui Marcel Ciolacu, care a solicitat plasarea acestui subiect pe agenda europeană, și să salut implicarea colegului meu, eurodeputatul Dan Nica, care, împreună cu toată delegația noastră, a făcut posibilă această dezbatere”, a mai transmis eurodeputatul român.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Social-democrații din PE solicită Comisiei Europene să acționeze cu adevărat pentru a combate criza socială: Recomandările nu sunt suficiente

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Grupul social-democraților din Parlamentul European solicită mai multe acțiuni din partea Comisiei Europene pentru a combate criza socială cu care se confruntă cetățenii europeni și susțin că recomandările nu sunt suficiente, se arată într-o declarație oficială, remisă CaleaEuropeană.ro.

„Recomandarea anticipată cu privire la sistemul de venit minim în Europa, pe care Comisia Europeană ar trebui să o prezinte miercuri, nu este suficientă pentru a combate criza socială. Este nevoie de mai mult pentru a ajuta europenii în vremuri de criză social în care costurile de trai cresc vertiginos”, se arată în declarație. 

Eurodeputatul Pedro Marques, vicepreședintele S&D responsabil pentru Europa socială, a declarat: „Un sistem ambițios de venit minim în Europa este o parte indispensabilă a acestei acțiuni, alături de o strategie cuprinzătoare de combatere a sărăciei, de un instrument SURE consolidat, conceput în pandemie pentru a proteja lucrătorii și locurile de muncă, precum și de un Fond de redresare și de reziliență consolidat și permanent.”

Europarlamentarul Agnes Jongerius, purtător de cuvânt al S&D pentru ocuparea forței de muncă, a declarat: „Europenii doresc salarii și condiții de muncă decente, un venit minim, drepturi mai puternice pentru copii și tineri, dialog social și negocieri colective consolidate, locuințe accesibile, servicii de îngrijire și egalitate de gen.”

Continue Reading

Facebook

G71 hour ago

Țările G7 nu vor recunoaște niciodată presupusele anexări ale Rusiei în Ucraina și nici “referendumurile” false desfășurate sub amenințarea armelor

NATO2 hours ago

Mircea Geoană: Nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei, dar NATO este angajată deplin în apărarea aliaților, inclusiv a României

NATO2 hours ago

NATO, reticentă privind o “aderare accelerată a Ucrainei”, reafirmă că va sprijini această țară să își elibereze teritoriile anexate de Rusia fără a se implica direct în conflict

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Președintele Consiliului European acuză Rusia că a lansat o “rachetă energetică” asupra Europei, “vizând inima sistemului nostru economic și social”

INTERNAȚIONAL2 hours ago

SUA sancționează peste 1000 de oficiali ruși și 57 de entități din sectorul apărării după anexarea ilegală de teritorii ucrainene: Rusia “calcă în picioare Carta Națiunilor Unite”

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

CE solicită statelor UE să fie ”foarte vigilente” în acordarea de vize cetățenilor ruși: ”A veni în Europa este un privilegiu, nu un drept fundamental”

U.E.3 hours ago

Giorgia Meloni, viitorul premier al Italiei, denunță” neo-imperialismul sovietic” al lui Putin: Anexările Rusiei în Ucraina nu au nicio valoare juridică sau politică

Cristian Bușoi6 hours ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie din PE, subliniază nevoia unei soluții comune pentru criza energetică: Este nevoie urgentă de reducerea presiunii pe bugete

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO după ce Putin a proclamat anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene

REPUBLICA MOLDOVA7 hours ago

Maia Sandu condamnă și respinge anexările ilegale ale Rusiei: Donețk, Luhansk, Herson, Zaporijie și Crimeea sunt ale Ucrainei

NATO2 hours ago

Mircea Geoană: Nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei, dar NATO este angajată deplin în apărarea aliaților, inclusiv a României

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO după ce Putin a proclamat anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene

REPUBLICA MOLDOVA10 hours ago

R. Moldova contează pe sprijinul UE pentru a accelera ”modernizarea sectorului de securitate și apărare”. Maia Sandu: O urgență, având în vedere creșterea riscurilor în regiune

JUSTIȚIE3 days ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO7 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.1 week ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

Team2Share

Trending