Connect with us

POLITICĂ

Cum vrea să conducă România Cătălin Predoiu

Published

on

catalin predoiuCatalin Predoiu si-a lansat proiectul de tara cu care va concura pentru a fi nominalizat drept candidat al PDL la alegerile prezidentiale din 2014. 

Proiectul este construit in jurul a “cinci echilibre esentiale care trebuie realizate pentru ca a debloca si descatusa Romania”, susține Predoiu, si are drep scop o ”Romanie bine condusa spre prosperitate si normalitate”.

Catalin Predoiu, prim-vicepresedintele PDL, s-a inscris oficial vineri, 11 octombrie, in cursa interna a Partidului Democrat Liberal pentru desemnarea candidatului democrat-liberal la alegerile prezidentiale de anul viitor. El concureaza cu Gheorghe Falcasi cu Simona Cretu.

In deschiderea proiectului intitulat ”Forta echilibrului. Pentru o Romanie bine condusa spre prosperitate si normalitate”, Predoiu scrie ca Romania, “in prezent, este o tara cu o guvernare USL incompetenta, abuziva si pe alocuri antinationala. (…) Reputatia ei externa sufera. Prea multi dintre cetatenii ei sunt afectati de saracie si lipsiti de fericire.”

”Suntem de sapte ani in Uniunea Europeana, dar romanii nu culeg pe deplin roadele acestui demers national. Salariile romanilor sunt in linii mari aceleasi, dar costurile vietii au crescut semnificativ, fondurile europene nu sunt atrase si sistemele esentiale ale sanatatii, educatiei si infrastructurii au ramas pe jumatate reformate, ineficiente. Riscam sa ratam culegerea beneficiilor unei optiuni fundamentale: optiunea euroatlantica. Cu o guvernare USL incapabila sa se alinieze standardelor statului de drept (esec MCV, esec Schengen), riscam sa fim impinsi din nou intr-o zona gri la marginea Europei.” sustine politicianul.

Ce anume ar putea transforma Romania intr-o tara prospera si normala?”, continua liderul PDL. Potrivit acestuia, “mai mult ca oricand, avem nevoie sa ne privim cu compasiune, sa facem curatenie si sa unim toate punctele care ne diferentiaza”.

In opinia sa,  exista “cinci echilibre esentiale care trebuie realizate pentru ca a debloca si descatusa Romania “. “Eu, ca Presedinte, ma voi implica in calitate de mediator pentru corectarea dezechilibrelor”, anunta prim-vicepresedintele PDL, care enumera apoi cele 5 “echilibre esentiale” care “vor aduce prosperitatea si normalitatea”:

  • 1. Echilibrul puterilor in stat:

“Eu, ca Presedinte, voi incerca sa fiu un reper moral si institutional. Actiunea mea politica se va baza pe respectul pentru institutii, respectul pentru partidele politice, respectul pentru oameni. Niciuna dintre puteri nu trebuie sa ia competentele alteia, iar ca Presedinte voi veghea la acest lucru: sa avem puterile separate si in echilibru”.

  • 2. Echilibrul dintre stat si individ:

“Statul apartine Natiunii, iar aceasta este compusa din cetateni. Presedintele trebuie sa apere si sa prezerve statul, dar in acelasi timp, trebuie sa fie garantul respectarii indivizilor de catre stat. Legile trebuie sa fie drepte. Obligatiile corecte. (…)

In calitate de Presedinte, voi actiona pentru un stat puternic si flexibil, un stat inteligent, un stat care coopereaza cu cetatenii, nu-i agreseaza si nu-i nedreptateste. In calitate de Presedinte voi actiona pentru ca cetatenii sa sprijine statul, pentru ca le apartine.

Respectul Constitutiei, respectul statului de drept, al separarii puterilor in stat, respectul CEDO, respectul Justitiei independente, sunt piloni principali ai acestei actiuni prezidentiale.”

  • 3. Echilibrele economice:

“Romania a devenit o ‘tara de extractie’ de resurse. ‘Hemoragia’ competentelor trebuie cumva oprita si creat spatiul politico-legislativ pentru reintoarcerea acasa a celor care au reusit in lume si ar vrea sa reuseasca si in tara care i-a nascut si crescut, Romania!

Romania are nevoie acum de toti fiii ei, de cei care o pot ajuta sa-si revina si redevina prospera si demna. (…)

Exemplele de succes din regiune, CEZ sau E-ON, ar putea servi drept model pentru Hidroelectrica sau Transelectrica. De ce sa nu avem si noi companii puternice care investesc si castiga bani pentru tara in exterior?

Avem sute de mii de tineri talentati care pot fi cooptati in companiile romanesti. Standford , Harvard si multe alte scoli de varf mondial au avut sefi de promotie studenti romani. Presedintele trebuie sa incurajeze angrenarea lor in companiile romanesti.

Clasa de mijloc trebuie sa infloresca – ultimii 23 de ani a cauzat dezechilibrul intre bogati si saraci – Romania a devenit tara contrastelor, cu limuzine de lux si masini vechi. Clasa de mijloc a devenit din ce in ce mai slaba. Coloana vertebrala a Romaniei este clasa de mijloc, milioanele de oameni cinstiti care construiesc bunastarea familiilor lor in fiecare zi. Ei trebuie sa fie lasati sa creeze valori si locuri de munca. Cat mai multa libertate economica pentru intreprinzatorii nostri!

Exista in jur de 10.000 de milionari in euro in Romania, ar fi bine sa avem 20.000, 200.000!

Cei mai multi dintre ei sunt oameni care creeaza locuri de munca, oameni care au inteles economia de piata si oameni care vor sa lase ceva in urma lor, aici. Nu toti milionarii sunt infractori. Este nevoie sa apelam la aceasta resursa de leadership si cunoastere din mediul competitiv, sa privim la cei care au reusit in cultura, administratie, mass-media, sport, afaceri si sa construim bazele Romaniei Performante si Prospere impreuna cu elitele autentice”.

  • 4. Echilibrul dintre managementul central si cel local:

“Greul administratiei in Romania este dus de Primari. Asa cum este vazut Presedintele la nivel central de catre cetateni, asa este privit Primarul la nivel local de catre membrii comunitatilor. Primarul trebuie sprijinit eficient si concret de catre Guvern. Legile trebuie revazute, pentru a fi mai clare si mai usor de aplicat.

Viitorul Presedinte trebuie sa aiba un dialog permanent si institutionalizat cu Primarii, asa cum trebuie sa il aiba si cu partidele politice si cu Guvernul. Viitorul Presedinte trebuie sa fie un bun mediator intre Primari, Guvern si partidele politice.”

  • 5. Echilibrele externe, relatia cu aliatii si partenerii strategici:

“Ministerul Afacerilor Externe trebuie reformat pentru a corespunde provocarilor diplomatice ale secolului XXI. Viitorul Presedinte, la randul sau, trebuie sa se implice in diplomatia economica si sa stimuleze expansiunea intereselor noastre economice, asa cum fac si alti sefi de stat si de guvern.

Cunoscuta ‘axa’ Washington – Londra – Bucuresti trebuie sa includa si Berlinul. Pe de alta parte, dimensiunea militaro-strategica trebuie completata cu relatii publice si private care sa includa parteneriate tehnologice cu care Romania trebuie sa intre in secolul inovatiei si tehnologiei. (…)

Recuperarea Istoriei trebuie sa fie in agenda viitorului Presedinte, care trebuie sa o realizeze fara a bulversa alte interese strategice ale Romaniei. Doresc Republica Moldova, alaturi de Romania, in Uniunea Europeana. Doresc sa-i avem parteneri in Europa si pe cei din Ucraina, unde traiesc nu putini romani.”

In continuarea proiectului sau de tara, prim-vicepresedintele PDL scrie ca “dreapta in Romania inseamna astazi PDL si dupa toate semnele, dreapta de maine se va baza in mod esential pe PDL. De aceea, PDL are obligatia morala sa reuseasca in acest demers al opozitiei inteligente si organizate, structurate pe principii si pe echipe bine gandite. Opozitia puternica atarna de un PDL puternic.”

Pentru a relua si concretiza reformele din educatie, sanatate si economie, PDL trebuie sa atinga urmatoarele obiective, potrivit lui Catalin Predoiu: “sa fie partidul din centru dreapta cel mai bine plasat la europarlamentare, sa dea Presedintele Romaniei in 2014 si sa castige alegerile generale din 2016”.

Proiectul integral al lui Catalin Predoiu, AICI.

POLITICĂ

Klaus Iohannis a promulgat legea offshore care va asigura independența energetică a României în materie de gaze naturale

Published

on

©️ Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul privind promulgarea legea offshore care deblochează investițiile din Marea Neagră, va reduce importurile de gaze rusești și va asigura, pe termen lung, independența energetică a României în materie de gaze naturale.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, șeful statului a promulgat legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore.

Proiectul de lege offshore a fost depus în Parlament de liderii coaliției de guvernare la data de 15 aprilie și a fost adoptat în Camera Deputaților, for decizional, la data de 18 mai.

Legea stabilește un regim fiscal competitiv în așa fel încât împărțirea veniturilor: 60 % pentru statul român și 40% pentru investitori.

Legea stabilește că producătorii vor plăti impozit suplimentar când prețul gazului va trece de 85 lei/MWh, față de 45,71 lei/MWh, cât stabilește legea din 2018. Impozitul crește progresiv în funcție de prețul gazului.

Potrivit legii adoptate de Parlament, investitorii își pot deduce maxim 40% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare, pentru investiţiile efectuate în segmentul upstream, față de 30% cât era în prezent. 

De asemenea, legea asigură stabilitatea și predictibilitate legislativă pentru investitori în offshore în Marea Neagră, precum și în onshore de mare adâncime (exploatări pe uscat, de mare adâncime).

Primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase în a doua parte a acestui an, fiind vorba de o producție de circa 1 miliard de metri cubi anual din perimetrul de la Midia, zăcămintele Ana și Doina. Investitorii de la Black Sea Oil and Gas sunt în fază avansată a lucrărilor, având deja procesul verbal de recepție la finalizarea lucrărilor, iar extracția de gaze va asigura pentru început 10% din necesarul național.

Reamintim că Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat recent contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deținea 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore Neptun Deep din Marea Neagră.

Continue Reading

ENERGIE

Nicolae Ciucă anunță că legea offshore trece astăzi de Parlament: În luna iunie vom avea prima moleculă de gaz din Marea Neagră. În cinci ani vom deveni independenți energetic

Published

on

© Guvernul României/ screenshot

Legea offshore este  adoptată astăzi în Parlament, fapt care va crea predictibilitate și posibilitatea ca investițiile în exploatarea resurselor offshore si onshore să poată să demareze, a precizat miercuri premierul Nicolae Ciucă în cadrul Romanian Business Leaders Summit 2022, unde șeful Guvernului a subliniat că sfârșitul lunii iunie vom avea prima moleculă de gaz din Marea Neagră care va intra în sistemul de transport național și că într-un termen de cinci ani vom deveni independenți din punct de vedere energetic.

“În privința resurselor de gaze, astăzi se va aproba legea offshore in Parlament. Vom crea astfel predictibilitatea si posibilitatea ca investitiile atat in exploatarea resurselor offshore cat si onshorre sa poată să demareze. De altfel, primul proiect va demara luna viitoare. Este vorba de investițiile pe care Black Sea Oil&Gas le-a facut în Marea Neagră și după întâlnirea de ieri avem certitudinea că la sfârșitul lunii iunie vom avea prima moleculă de gaz extras din Marea Neagră care va intra în sistem”, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă, citat de Hotnews.ro, liderul de la Palatul Victoria referindu-se astfel la proiectul de la Media.

Adoptarea legii ofshore va coincide cu prezentarea, în aceeași zi, a noului set de propuneri “RePowerEU” ale Comisiei Europene pentru a obține independența Europei de combustibilii fosili din Rusia cu mult înainte de 2030, începând cu gazele naturale, măsura fiind accelerată ca urmare a agresiunii militare a Rusiei în Ucraina. Propunerile detaliate ale executivului european vor fi făcute public în a doua parte a zilei.

 

În continuare, premierul Ciucă a mai precizat și ce alte investiții vor avea loc ulterior.

“Sigur urmează celelalte care țin de investiții, de o perioadă de lucru la nivelul companiilor OMV Petrom și Romgaz. Există deja discuțiile și proiectele asigurate astfel încât nu mai târziu de sfârșitul anului 2026, începutul anului 2027 să avem resursa de gaz necesară atât pentru asigurarea independenței necesare pentru economia românească si consumul public cât și pentru a putea să dezvoltăm ramuri in industria petrochimică și, de ce nu, să exportăm gaz”, a spus Ciucă, conchide sursa citată.

De altfel, șeful Guvernului s-a întâlnit cu conducerea Black Sea Oil & Gas, anunțând că exploatarea gazelor din Marea Neagră va asigura din acest an 10% din producția necesară la nivel național după ce reprezentanții companii Black Sea Oil&Gas au asigurat că proiectul de la Midia este pregătit să demareze în luna iunie, după efectuarea ultimelor teste, având o capacitate de livrare de un miliard de metri cubi anual.

Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD) cuprinde zăcămintele de gaze Ana şi Doina descoperite în anul 2007 respectiv 1995. După finalizarea infrastructurii necesare extracției și transportului de gaze naturale, era preconizat ca prima producție de gaze din proiectul MGD să aibă loc în trimestrul 4 al anului 2021, însă aceasta va avea loc în 2022.

Între timp, coaliția de guvernare a depus legea offshore privind gazele din Marea Neagră în Parlament, iar proiectul legislativ a fost aprobat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată. Legea, care prevede că statul va păstra 60% din profit, iar mediul privat implicat 40%, își urmează circuitul legislativ în Camera Deputaților, for decizional.

De asemenea, Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat recent contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deținea 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore Neptun Deep din Marea Neagră.

Continue Reading

POLITICĂ

Klaus Iohannis, mesaj la 145 de ani de la Independența României: Suntem martorii resuscitării unei mentalități imperialiste, în numele căreia un stat independent este supus unei agresiuni barbare

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a subliniat marți, într-un mesaj de Ziua Națională a Independenței României, semnificația zilei de 10 Mai 1877, în contextul “resuscitării unei mentalități imperialiste, în numele căreia un stat independent este supus unei agresiuni barbare”.

“Aniversăm astăzi 145 de ani de la declararea Independenței României, într-un context deosebit de complicat pentru Europa, generat de războiul brutal și neprovocat declanșat de Federația Rusă împotriva unui alt stat suveran, Ucraina. Alături de Marea Unire, Independența este unul dintre pilonii statului român modern, iar celebrarea acestui moment reprezintă un prilej potrivit de a rememora evenimentele definitorii pentru istoria națiunii noastre. În anul 1877 România își proclama independența, marcând astfel un pas important spre desăvârșirea unității naționale și spre un statut european. La Plevna, la Rahova sau la Grivița, românii au impresionat Europa prin curajul lor, demonstrând trăinicia unirii înfăptuite la 1859”, se arată în mesajul președintelui, remis de Administrația Prezidențială.

Șeful statului a indicat că marile puteri au luat act de nașterea unei țări care își croia propriul destin la Dunărea de Jos, prin angajamentul patriotic al elitelor politice ale vremii, în frunte cu Principele Carol de Hohenzollern.

“Înflorirea culturii, avântul industriei, transporturilor și infrastructurii, precum și dezvoltarea relațiilor internaționale ale României, toate acestea au fost rodul imediat și direct al dobândirii independenței de stat. Modernizarea instituțională, economică și legislativă fără precedent a continuat pentru mai multe decenii. Idealul unei națiuni suverane și libere urma să se desăvârșească doar o generație mai târziu, prin viziune politică și prin curajul românilor care, în 1918, au înfăptuit Marea Unire. Acestea sunt coordonatele majore ale istoriei noastre, care ne arată cât de dificil a fost drumul spre modernitate și de cât de multă perseverență și tărie de caracter au dat dovadă înaintașii noștri”, a declarat Iohannis.

Președintele a făcut trimitere la semnificația Zilei Independenței în contextul războiului din Ucraina, stat atacat de Rusia, și a subliniat importanța libertății națiunilor “de a-și alege și construi propriul destin”.

“Astăzi, când suntem martorii resuscitării unei mentalități imperialiste, în numele căreia un stat independent este supus unei agresiuni barbare, semnificația zilei de 10 Mai 1877 în istoria României este cu atât mai relevantă. Libertatea, dreptul națiunilor de a-și alege și construi propriul destin, protejarea vieții și a demnității umane, toate acestea sunt repere fundamentale ale marii comunități democratice căreia îi aparținem. Sacrificiile înaintașilor noștri au reprezentat temelia dezvoltării României europene. Este acum datoria noastră să susținem și să apărăm valorile și principiile pe care le împărtășim cu partenerii noștri euro-atlantici”, a conchis Klaus Iohannis.

Citiți și Klaus Iohannis a promulgat legea prin care data de 10 mai este declarată Ziua Independenței Naționale a României

Ziua de 10 Mai este celebrată în România ca zi de sărbătoare naţională, fiind declarată astfel prin Legea nr. 103/2015, ea având o triplă semnificație istorică pentru țara noastră.

La 10 mai 1866, Carol I a fost proclamat Domnitor al României, iar la 10 mai 1881, a fost încoronat drept primul rege al României. De asemenea, data de 10 Mai este legată şi de proclamarea Independenţei de Stat a României, căci, cu toate că aceasta avusese loc la 9/21 mai 1877, în cadrul sesiunii extraordinare a Adunării Deputaţilor, a doua zi, respectiv la 10/22 mai 1877, a fost promulgată de Carol I legea pentru desfiinţarea tributului către Înalta Poartă.

Din 1866 şi până la momentul abdicării regelui Mihai I (1927-1930; 1940-1947), la 30 decembrie 1947, ziua de 10 Mai a fost Ziua Naţională a României şi se sărbătorea cu mult fast.

Această zi are multiple semnificații istorice: proclamarea României ca regat, depunerea jurământului de către prințul Carol de Hohenzollern, dar și proclamarea independenței absolute a României față de Imperiul Otoman, obținută în 1877.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA12 hours ago

Prințul Charles, primit la Palatul Victoria. Nicolae Ciucă: Companiile britanice sunt așteptate să investească în energia verde

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească în valoare de 300 milioane euro menită să sprijine entitățile agroalimentare în contextul pandemiei de COVID-19

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Ucraina: Comisia Europeană propune norme pentru confiscarea activelor oligarhilor ruși și incriminarea încercărilor de eludare a măsurilor restrictive impuse de UE

MAREA BRITANIE15 hours ago

Klaus Iohannis și Prințul Charles au discutat despre Parteneriatul Strategic româno-britanic și dezvoltarea unor proiecte educaționale privind schimbările climatice

Cristian Bușoi15 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi: Portugalia poate fi un exemplu pentru România în ceea ce privește energia regenerabilă

U.E.16 hours ago

Ministrul ungar de externe: Amenințările cu închiderea rutelor de tranzit ale petrolului și gazului natural pun în pericol unitatea UE

CONSILIUL UE16 hours ago

UE pregătește Balcanii de Vest și Turcia pentru viitoarea lor participare la semestrul european: Dialogul privind politica economică are o importanță deosebită

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Fondul european de apărare: Comisia Europeană mobilizează un miliard de euro pentru a reduce decalajele și a stimula inovarea în domeniul apărării

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

REPowerEU: Comisia Europeană înființează Grupul operativ al platformei energetice a UE pentru a asigura aprovizionarea alternativă

ȘTIRI POZITIVE18 hours ago

Jurnaliștii de la New York Times, călătorie în ”Alpii transilvăneni, ascultând pașii zimbrilor”

COMISIA EUROPEANA2 days ago

”Cooperarea globală reprezintă antidotul pentru șantajul Rusiei”, subliniază Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial, de unde a transmis că UE va sprijini ”Ucraina să renască din cenușă”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Marian-Jean Marinescu pledează pentru o guvernanță europeană pentru coridorul Rin-Dunăre: Dacă un stat nu investește, atunci se blochează

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Comisia Europeană va include hărțile de infrastructură din R. Moldova, Ucraina și Georgia în Regulamentul TEN-T. Parlamentul European va lucra rapid pe această propunere

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu reprezentanții OCDE: Măsurile de simplificare a licențierii activității mediului de afaceri aduc o creștere de 4% a PIB-ului pe cap de locuitor

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Ciolacu: România trebuie să aibă capacitatea de absorbţie a mărfurilor din Ucraina către UE şi zona non-UE

G76 days ago

Sprijin pentru Ucraina: G7 promite 19,8 miliarde de dolari pentru a menține pe linia de plutire economia ucraineană devastată de războiul declanșat de Rusia

U.E.7 days ago

Viktor Orban consideră că ”anul 2024 va fi unul decisiv, al marelui test”: Conservatorii trebuie ”să recucerească instituțiile” din Bruxelles și Washington

NATO7 days ago

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă salută prezența militarilor portughezi în România: Realitatea ne determină să consolidăm mai departe apărarea NATO în regiunea Mării Negre

Eugen Tomac7 days ago

Eugen Tomac, pledoarie pentru R. Moldova în Parlamentul European: Locul acesteia este în UE. Poporul său este unul european

ONU7 days ago

Bogdan Aurescu a propus, la ONU, realizarea unui coridor internațional de transport pentru facilitarea exporturilor de produse alimentare din Ucraina

Team2Share

Trending