Connect with us

U.E.

Politico Europe: Dacian Cioloș, liderul Grupului Renew Europe, printre cei 20 de europarlamentari la care ar trebui să fim atenți în 2020

Published

on

Parlamentul European este mai tânăr, mai divers și mai divizat ca niciodată. Se constată, de asemenea, o flexare a mușchilor în procesul decizional la nivel european, așteptându-se ca mulți dintre europarlamentari să joace un rol important în chestiuni majore precum scombaterea schimbărilor climatice, inteligența artificială sau politica industrială.

Legislativul european a dat startul luni activității parlamentare, la Strasbourg începând luni prima sesiune plenară din acest an.

Politico Europe propune un clasament cu 20 de europarlamentari, mulți dintre ei aflându-se la primul mandat, asupra cărora cetățenii europeni ar trebui să-și îndrepte atenția.

Printre aceștia se numără și Dacian Cioloș, fost prim-ministru al României între noiembrie 2015 și ianuarie 2017 și comisar european pentru Agricultură în Comisia Barroso (februarie 2010 – noiembrie 2014).

Reamintim Dacian Cioloș a devenit la 19 iunie primul român și primul om politic din Europa de Est care a fost ales în funcția de președinte al unui grup politic din Parlamentul European, după ce a câștigat competiția internă din cadrul grupului Renew Europe în fața eurodeputatului olandez Sophie in’ t Veld, grup al cărui membru este și partidul liderului francez Emmanuel Macron, ALDE european la conducerea căruia se află Guy Verhofstadt, dar și Alianța USR-PLUS. Astfel, în calitate de lider al Grupului Renew Europe, care are un număr de 108 eurodeputați, acesta joacă un rol decisiv în ceea ce privește dosare legislative, în contextul în care grupul pe care îl reprezintă este cea de-a treia forță politică în hemiciclu, după PPE (182 de locuri) de locuri și S&D (154 de locuri).

”Acesta se află în fruntea unul grup politic care va fi esențial pentru a ajunge la majoritate în Parlament (n.r. European), inclusiv cu privire la dosare europene importante, precum problemele climatice și digitale”, precizează Politico Europe, care semnalează că Dacian Cioloș va fi nevoit să mențină o coeziune a grupului în care ”multe partide au opinii diferite privind politicile liberale”.

Publicația semnalează că acesta se află la ”conducerea unui grup care este identificat cu Macron”, pe care, semnalează Politico Europe, ”nu toată lumea din Parlament îl iubește”, așadar ”puterea” lui Cioloș reprezintă și o provocare.

Printre europarlamentarii asupra cărora cetățenii europeni ar trebui să își îndrepte atenția se numără și Esther de Lange, membru olandez al Partidului Popular European, vicepreședinte PPE, și ”una dintre cele mai influente femei în cadrul celui mai mare grup din Parlamentul European.”

”Aceasta a fost implicată în redactarea poziției PPE privind Pactul Ecologic European și este membră a Comisiei ENVI. Aceasta este cea care a oferit replica <<momentul omului pe Lună pentru Europa>>, replică folosită de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen în cadrul prezentării Pactului Ecologic European în Parlamentul European”, menționează publicația.

Provocărea cu care se va confrunta de Lange, potrivit Politico Europe, va fi aceea de a face PPE mai modern și mai ambițios privind schimbările climatice, având în vedere că poziția grupului este, de cele mai multe ori, ambiguă cu privire la acestă chestiune.

Alexis Agius Saliba, europarlamentarul recent maltez ce face parte din grupul S&D, este membru al Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor din Parlamentul European (IMACO).

”Agius Saliba a fost desemnat raportor al Comsiei IMCO pentru Actul legislativ privind serviciile digitale – o viitoare legislație ce este așteptată de la noua Comisie Europeană care va stabili reguli cu privire la modul în care platforme precum Google sau Facebook monitorizează aplicarea măsurilor împotriva conținutului ilegal din mediul online”, menționează publicația mai sus amintită.

”Europarlamentarul maltez va trebui să facă față lobby-ului intens exercitat de sectorul privat. Raportul său va stabili tonul privind o problema care este descrisă deja ca fiind mai controversată decât reforma drepturilor de autor”, semnalează Politico Europe.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

U.E.

Solidaritate europeană: Germania a admis deja în spitale peste 100 de pacienți din alte țări UE și așteaptă și pacienți din Spania

Published

on

© Auswaertiges Amt/ via Luftwaffe

Spitalele din Germania au preluat 113 pacienţi infectaţi cu noul coronavirus din state partenere din Uniunea Europeană, informează DPA.

Dintre pacienţi, 85 provin din Franţa, 26 din Italia şi doi din Olanda, a declarat Ministerul german de Externe pentru DPA, informează Agerpres.

Unii dintre aceştia au fost transportaţi de forţele aeriene germane. 

Alte 81 de paturi pe tot cuprinsul Germaniei au fost rezervate pentru bolnavi din Italia şi 13 pentru pacienţi din Franţa.

Germania a fost prima țară europeană care și-a manifestat solidaritate cu Italia și trimis Romei 7 tone de măști și alte echipamente de protecție. De asemenea, Germania a livrat 300 de ventilatoare Italiei.

Autorităţile germane au declarat că au oferit şi Spaniei locuri la terapie intensivă, însă guvernul spaniol nu a răspuns încă, concentrându-se pe redistribuirea pacienţilor pe teritoriul spaniol.

O iniţiativă de ajutor din partea sectorului privat a grupului de clinici Helios a trimis o echipă de cinci medici şi o asistentă, precum şi ventilatoare, luni la Madrid.

De asemenea, o echipă de medici şi asistente de la Spitalul Universitar din Jena se află la Napoli de miercuri.

Italia și Spania sunt cele mai afectate țări din Uniunea Europeană de pandemia cu noul coronavirus. Italia înregistrează peste 110.000 de cazuri, iar Spania peste 104.000. Urmează Germania (cu peste 78.000 de cazuri), Franța (peste 57.000 de cazuri), Belgia și Olanda (cu peste 13.000 de cazuri)

Continue Reading

U.E.

Germania, Franța și alte 11 țări UE cer limitarea măsurilor de urgență privind COVID-19 la strictul necesar și susțin o monitorizare din partea Comisiei Europene

Published

on

Guvernele din 13 state membre ale Uniunii Europene s-au declarat miercuri “profund îngrijorate” de riscul încălcării principiilor statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale care decurg din adoptarea anumitor măsuri de urgență, într-o reacție indirectă la decizia de luni a Parlamentului Ungariei prin care premierului Viktor Orban i-au fost acordate puteri aproape nelimitate pe timpul stării de urgență cauzate de noul coronavirus.

Guvernele din Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia au transmis că “în această situație fără precedent, este legitim ca statele membre să adopte măsuri extraordinare pentru a-și proteja cetățenii și pentru a depăși criza”, însă au cerut ca măsurile să fie limitate la ceea ce este strict necesar.

“Suntem profund îngrijorați de riscul încălcării principiilor statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale care decurg din adoptarea anumitor măsuri de urgență. Măsurile de urgență ar trebui limitate la ceea ce este strict necesar, ar trebui să fie proporționale și temporare, sub rezerva controlului regulat și să respecte principiile și obligațiile de drept internațional menționate anterior. Ele nu ar trebui să restricționeze libertatea de exprimare sau libertatea presei. Trebuie să depășim în comun această criză și să ne menținem în comun principiile și valorile europene pe această cale”, au transmis cele 13 țări.

În context, guvernele menționate și-au manifestat susținerea pentru inițiativa Comisiei Europene de a monitoriza măsurile de urgență și aplicarea acestora pentru a se asigura că valorile fundamentale ale Uniunii sunt menținute și au invitat Consiliul Afaceri Generale să abordeze această chestiune atunci când este cazul.

Parlamentul maghiar a votat luni cu o majoritate de două treimi în favoarea unei legi care permite guvernului premierului Viktor Orbán să guverneze prin ordonanțe de guvern pe termen nelimitat. Orban a obţinut astfel undă verde de la legiuitori pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă pe perioadă nedeterminată, pe care opoziţia o consideră “disproporţionată” în lupta împotriva noului coronavirus.

Proiectul de lege permite guvernului să prelungească pe termen nedefinit starea de urgenţă, intrată în vigoare în 11 martie, fără a mai cere avizul parlamentului. Sub acest regim al stării de urgenţă, guvernul ar putea “să suspende utilizarea anumitor legi prin decret, să se distanţeze de dispoziţii statutare şi să introducă alte măsuri extraordinare, cu scopul de a garanta stabilitatea vieţii, a sănătăţii, securitatea personală şi materială a cetăţenilor, precum şi economia”, scrie în proiectul premierului Viktor Orban.

Textul mai prevede de asemenea instituirea pedepselor cu închisoarea pentru difuzarea de ”ştiri false”, ceea ce a dus la protestul opoziției și al puținelor instituții independente de presă din țară.

În aceste condiții, Comisia Europeană a emis o declarație prin care avertizează că măsurile de urgență impuse de statele membre pentru combaterea COVID-19 trebuie să se limiteze la ceea ce este necesar și trebuie să fie strict proporționale, iar Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să evalueze dacă noile legi introduse în Ungaria respectă prevederile articolului doi din Tratatul Uniunii Europene.

Ungaria se confruntă în prezent cu procedurile de la articolul 7 în temeiul Tratatului UE, utilizate atunci când o țară membră manifestă riscul încălcării valorilor fundamentale prevăzute la articolul 2.

Continue Reading

Victor Negrescu

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu avertizează că Guvernul ar putea rata folosirea banilor europeni pentru gestionarea Covid-19

Published

on

© European Union 2016 - Source : EP

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu avertizează că Guvernul ar putea rata folosirea banilor europeni pentru gestionarea Covid-19, potrivit unui mesaj postat pe Facebook.

Consiliul Uniunii Europene a aprobat luni, 30 martie, în mod oficial, cele două documente legislative prin care planul de ajutor economic propus de Comisia Europeană, în valoare de 37 de miliarde de euro, și extinderea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene vor intra în vigoare pentru a gestiona criza economică asociată pandemiei cu noul coronavirus. 

Din această sumă sumă, România poate utiliza aproximativ 3,1 miliarde de euro pentru a lupta împotriva COVID-19, valoare ce nu include sumele eliberate de Banca Europeană de Investiții sau contribuțiile statului român prin ajutoare de stat. 

În acest sens, eurodeputatul PSD critică atitudinea miniștrilor români responsabili de coeziune și fonduri europene pentru că nu au asigurat prezența la cel mai înalt nivel a României la teleconferința Consiliului de miniștri de resort, considerând că astfel au ratat șansa de a expune planurile Guvernului pentru utilizarea banilor europeni alocați.

„Recent a avut loc prin sistem de teleconferință o reuniune a Consiliului de miniștrii din statele europene responsabili de coeziune și fondurile europene. Deși ne așteptam ca România să fie prezentă la cel mai înalt nivel pentru a solicita fonduri europene pentru actuala situație de criză, pentru a expune planurile noastre pentru utilizarea celor 3 miliarde de euro alocați României sau pentru a solicita transferarea banilor europeni pe axele de interes, țara noastră a fost reprezentată doar la nivel de secretari de stat care au preluat, așa cum arată și tonul comunicatului, punctajele livrate de MAE. Din păcate, nu este singura reuniune europeană importantă tratată astfel de unii miniștrii”, transmite Victor Negrescu. 

Astfel, eurodeputatul atrage atenția că guvernarea de la București ar putea pierde oportunitatea de a utiliza banii europeni disponibili de la Comisia Europeană pentru gestionarea crizei din sănătate care a început să aibă și efecte negative în economie. 

„Atrag atenția de câteva săptămâni că actualul Guvern riscă să rateze folosirea facilităților europene din lipsă de pregătire sau interes. Am propus să lucrăm împreună pentru români, dar par încă în campanie electorală”, punctează Negrescu.

Totodată, eurodeputatul PSD amintește că UE a relaxat condițiile pentru achizițiile publice „așa că nu mai există scuze pentru lipsa echipamentelor sau achiziția dotărilor necesare pentru a face față provocărilor ridicate de această criză în toate sectoarele de activitate”. 

Continue Reading

Facebook

Guvernul României: Măsuri de prevenție coronavirus (COVID-19)

Advertisement
Advertisement

Trending